torsdag 15 oktober 2020

Palmemordet. Del 11. En före detta Minister anar en Sammansvärjning

 


Palmemordet



Del 11: En före detta Minister anar en Sammansvärjning



Mörkläggning, av Gunnar Wall, sidorna 870-871: ”I slutet av sommaren, den 17 augusti, toppas plötsligt Dagens Nyheters förstasida av en överraskande nyhet: förre finansministern Kjell-Olof Feldt kräver att polisspåret utreds på allvar av den nya Palmekommissionen. Det är i en personlig kolumn på tidningens ledarsida som Feldt för krav kravet. Bakgrunden är, berättar han, att han under sommaren läst Kari och Pertti Poutiainens tämligen nyutkomna bok om Palmeutredningen, ”Inuti labyrinten”. Och under läsningens gång har han sett sig tvingad att överväga möjligheten av att ’svenska poliser, på högsta nivå, skulle ha deltagit i en komplott för att mörda landets statsminister’.

Det är ingen överdrift att säga att den förre finansministerns utspel slår ner som en bomb. Samma dag som Dagens Nyheter publicerar kolumnen följs den kraftfullt upp av andra massmedia – exempelvis anslår både Aftonbladet och Expressen förstasidan åt Feldt och polisspåret. Och publiciteten fortsätter med stora rubriker även nästa dag, fredagen den 18 augusti. Bröderna Poutiainen intervjuas och utvecklar vad de menar med sin bok. Ölvebro intervjuas och förklarar att han började läsa den men slängde den ifrån sig sedan han konstaterat att den bestod av påhopp på oskyldiga människor. Jörgen Almblad – som efter fem år på säpo tagit över rikskriminalen efter den avskedade Tommy Lindström – intervjuas och säger att Feldt är ansvarslös. Även Marjasin intervjuas förstås – han säger att det redan står i kommissionens direktiv att polisspåret ska granskas. Bara en central person håller sig borta från journalisterna, och det är Feldt själv. Han vill inte säga mer än vad han skrivit – och det minskar inte precis nyfikenheten på hans budskap.

Den fråga som många ställde sig var förstås: varför kom egentligen Feldt med sitt utspel? I DN-inlägget skrev han att han aldrig tidigare – innan han läst Poutiainens bok – misstänkt att delar av den svenska statsmakten skulle kunna konspirera mot staten själv. Hade Feldt verkligen lyckats undgå mörkare tankar av det slaget under alla sina år som politiker – och hade verkligen en enda debattbok skakat honom på ett så djupgående sätt? Eller var det i själva verket så att Poutiainens teorier anknöt till funderingar Feldt haft redan tidigare, funderingar som han valde att inte redovisa i Dagens Nyheter? Var det till och med på det viset att han som finansminister fått insyn i skeenden som gett honom anledning att ifrågasätta de officiella tankegångarna om Palmemordet?

Alla de folkliga spekulationerna om att mordet var knutet till ett dolt spel inom statsmakten fick med andra ord ny näring i och med att en av Olof Palmes närmaste medarbetare började tala om polisspåret.”



Sammanfattning

1.     Den 17. Augusti [1995] publicerar Dagens Nyheter en kolumn av förre finansministern Kjell-Olof Feldt.

2.     I sin artikel kräver Feldt, att den nya Palmekommissionen skall utreda polisspåret.

3.     Under sommaren har han läst bröderna Poutiainens bok Inuti Labyrinten.

4.     Denna debattbok har kommit Feldt att överväga möjligheten, att svenska poliser deltagit i en stämpling, för att mörda landets regeringschef.

5.     Afonbladet och Expressen viger båda två förstasidan åt Feldt och polisspåret.

6.     De författande bröderna tillåts att utveckla sina tankar i en intervju dagen därpå.

7.     Ölvebro hade slängt boken ifrån sig, eftersom han ansåg den hänga ut oskyldiga.

8.     Jörgen Almblad beskyller Feldt för ansvarslöshet.

9.     Sigvard Marjasin hävdar, att det redan ingår i kommissionens uppdrag, att granska polisspåret.

10.                   Hade Feldt tidigare haft dystra tankar på det här området?

  1. Folkliga misstankar vann ny kraft efter Feldts kolumn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.