onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 9


Skattgömman

Studium Nr. 9: Samband med Gud och Människor




Tron kommer av att höra Guds Ord (Romarbrevet 10:17). Vi får kännedom om Hans sanningar genom Bibelstudium och genom att dela med oss av det vi har lärt oss. Dock är ett av de verkningsfullaste sätten att kommunicera [ha samband] med Gud, att helt enkelt tala med Honom som till en vän. Bön sammankopplar oss med Gud och öppnar hjärtat, så att vi förstår Hans vilja för våra liv. Genom bönen framlägger vi våra behov för Herren, och Han har lovat att besvara våra önskemål, om vi uppfyller vissa enkla villkor. I detta studium skall vi undersöka dessa krav. Kom alltid ihåg att vår Fader vet, vad som är bäst för oss. Allting, som vi verkligen behöver, har Han lovat oss, men vi måste söka efter löftena. När vi förmedlar dessa till andra, stärks vår tro på Guds löften. Det är en stor ära för Fadern, när Hans barn uppmuntrar varandra på detta sätt. Håll detta i sinnet, för tiden att ”ge Honom ära” har sannerligen kommit. Uppenbarelseboken 14:7.



A. Bönens Betydelse

1. Med vilken mönsterbön lär Jesus oss att bedja?

Matteusevangeliet 6:9-13: ”Så skall ni be: Fader vår, som är i himlen. Helgat blive ditt namn. Komme ditt rike. Ske din vilja på jorden liksom den sker i himlen. Ge oss i dag vårt bröd för dagen. Och förlåt oss våra skulder, såsom också vi förlåter dem som står i skuld till oss. Och för oss inte in i frestelse utan fräls oss från den onde.”

Lukasevangeliet 11:2-4: ”Då sade han till dem: ”När ni ber skall ni säga: Fader, helgat blive ditt namn. Komme ditt rike. Ge oss var dag vårt bröd för dagen. Och förlåt oss våra synder, ty också vi förlåter var och en som står i skuld till oss. Och för oss inte in i frestelse.” [Jämför gärna ”Fader Vår” i 1917 Års Översättning! Mönsterbönen har naturligare rytm där, och dess formuleringar är allmänt kända.]

Anm.: Fader Vår skisserar med föredömlig enkelhet delarna i en verkligt effektiv bön: 1) erkännandet, att Gud är vår kärleksfulle Fader; 2) tacksamhet mot och lovsägelse av Honom; 3) bön om Hans snara återkomst; 4) anhållan om uppfyllande av våra dagliga behov; 5) bekännelse och övergivande av våra synder genom gudomlig hjälp; och 6) bön om kraft att lyda Honom.



2. Varför framkastade Jesus, att vi måtte bedja till vår Fader i det fördolda?

Matteusevangeliet 6:5-6: ”När ni ber skall ni inte vara som hycklarna. De älskar att stå och be i synagogorna och i gathörnen för att synas av människor. Amen [sannerligen] säger jag er: De har fått ut sin lön. Nej, när du ber, gå in i din kammare och stäng din dörr och be till din Fader i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, belöna dig.”

Anm.: Bön är intim kontakt med vår Gud. Ehuru det är tid och plats för offentlig bön (Johannesevangeliet 11:41-42), stammar sann andlig styrka från att man anförtror sina djupaste tankar och känslor åt den Ende, som har makt att ändra på dem.



3. Vad skall vi göra, för att undgå att falla för frestelse?

Markusevangeliet 14:38: ”Vaka [var vaksamma, uppmärksamma] och bed att ni inte kommer i frestelse. Anden är villig, men köttet är svagt.’”



4. I vilkens namn skall vi frambära våra önskningar inför Fadern?

Johannesevangeliet 16:23-24: ”Den dagen kommer ni inte att fråga mig om något. Amen, amen säger jag er: Vad ni ber Fadern om i mitt [Kristi] namn, det skall han ge er. Hittills har ni inte bett om något i mitt namn. Bed och ni skall få, för att er glädje skall vara fullkomlig.”



5. Hur kommer det sig, att bekännande kristnas böner ofta inte besvaras?

Jakobsbrevet 4:2-3: ”Ni vill ha men får inget, ni dödar och är ivrare men kan inte vinna något. Ni kämpar och strider men har inget, därför att ni inte ber. Ni ber men får inget, därför att ni ber illa – för att slösa bort allt på njutningar.”

Anm.: Att ”bedja illa”, är att bedja om något, som Gud ej har lovat, eller att inte uppfylla kraven förenade med löftet, eller att bedja av ren själviskhet.



6. Hur skall Gud få veta våra önskemål?

Filipperbrevet 4:6: ”Gör er inga bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse.”

Kolosserbrevet 4:2: ”Var uthålliga i bönen, vaka och be under tacksägelse.”



7. På vilka gudagivna villkor beviljas våra önskemål?

Johannesevangeliet 15:7: ”Om ni förblir i mig och mina ord förblir i er, så be om vad ni vill, och ni skall få det.”

Markusevangeliet 11:24: ”Därför säger jag er: Allt vad ni ber om och begär, tro att ni har fått det, så skall det vara ert.”

Anm.: Man måste tro på och göra anspråk på löftena i Guds Ord. Grundreglerna i Hans Ord måste efterlevas. Det är genom att bevisa kraften i Hans Ord i våra liv, som vi förmår att utveckla en tro stark nog att förflytta berg. Matteusevangeliet 17:20.





B. Studera Ordet

8. Hur kom Bibeln till?

Andra Petrusbrevet 1:20-21: ”Framför allt skall ni veta att ingen profetia i Skriften har kommit till genom egen utläggning. Ty ingen profetia har burits fram genom någon människas vilja, utan ledda av den helige Ande har människor talat vad de fått från Gud.”

Andra Timoteusbrevet 3:16: ”Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet”.

Anm.: Vetskapen om, att den Helige Ande inspirerat Skrifterna, är omistlig vid studium av Guds Ord. Samme Ande, som gav oss Skriften, är villig att förklara den för oss. Johannesevangeliet 16:13. Vår Fader ger Sin Ande till alla, som uppriktigt ber Honom om det. Lukasevangeliet 11:13.



9. Vad sade Jesus, att vi skulle söka i Skriften?

Johannesevangeliet 5:39: ”Ni forskar i Skrifterna, därför att ni tror att ni har evigt liv i dem, och det är dessa som vittnar om mig.”

    Anm.: Budskapet i denna vers är inte att studera Skriften, därför att den innehåller evigt liv. Budskapet är att studera Skriften, därför att den vittnar om Jesus. Han ger evigt liv.



10. Hur betraktar de, som går förlorade, sanningen?

Andra Tessalonikerbrevet 2:10: ”och med all slags orättfärdighet som bedrar dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot sanningen och älskade den, så att de kunde bli frälsta.”



11. Hur skall vi studera Bibeln, för att förstå dess lära?

Jesaja 28:9-10: ”’Vem kan han lära förstånd? För vem förklarar han budskapet? Dem som just är avvanda från modersmjölken, nyss tagna från modersbröstet? Ty det är bud på bud, bud på bud, ljud på ljud, ljud på ljud, lite här, lite där!’”

Anm.: Många har undrat över, att det finns så många kyrkosamfund och skillnader i lära. I Jesaja, kapitel 28, har Gud gett två enkla riktlinjer, för att säkerställa rätt tolkning av Skriften. När vi blir bekanta med Bibelns grunder (Hebréerbrevet 5:12-14) – vilket är det första steget i förståelsen av Skrifterna – mognar vi andligen. Det andra steget innebär att bygga upp ens kunskap om lärans sanningar ”föreskrift på föreskrift... litet här och litet där” [eng. Bibeln]. Många falska lärosatser har uppkommit, genom att tämligen dunkla texter isolerats från tydligare texter om samma ämne. Sanningen måste byggas på en bred grundval av många Skriftställen. [Samme Ande är den egentlige Författaren till hela Bibeln. Skriften är en sammanhängande bok, vars delar överensstämmer sinsemellan.

Efter Sin uppståndelse visade Kristus betydelsen av, att grundligt forska om samma ämne i hela Bibeln: ”Han sade till dem: ’Så oförståndiga ni är och tröga till att tro på allt som profeterna har sagt. Måste inte Messias lida detta för att gå in i sin härlighet?’ Och han började med Mose och alla profeterna och förklarade för dem vad som var sagt om honom i alla Skrifterna.” Lukasevangeliet 24:25-27. Frälsaren hade slagit följe med två anhängare, som ej tillfullo kände till Gamla Testamentets förutsägelser om Messias’ verk och lidande. Därför höll Mästaren ett uttömmande Bibelstudium med dem, där Han jämförde Skriftställe med Skriftställe. På så sätt klarnade helhetsbilden för dem. Läs själv i Lukasevangeliet 24:13-35!]



C. Vittna för Kristus

12. Hur kan vi spela en roll i, att rädda själar från evig förtappelse [undergång, död]?

Ordspråksboken 14:25: ”Ett sanningsenligt vittne räddar liv, den som far med lögn bedrar.”



13. Hur kan vi uppfylla budet i Uppenbarelseboken 14:7, att ge ära till Gud?

Matteusevangeliet 5:16: ”Låt på samma sätt ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader i himlen.”



14. Vilken uppgift skall fullbordas, för att Jesus skall kunna hämta hem Sitt folk?

Matteusevangeliet 24:14: ”Och detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma.”

Anm.: När vi utnyttjar de tillfällen Gud ger oss, att förmedla vår tro, kan vi faktiskt påskynda syndens och lidandets slut.



15. Vem har Fadern sänt som fullkomligt exempel på det slags vittnen vi kan bli?

Johannesevangeliet 18:37: ”Pilatus sade: ’Du är alltså en konung?’ Jesus svarade: ’Du säger själv att jag är en konung. Ja, för att vittna om sanningen är jag född, och därför har jag kommit till världen. Var och en som är av sanningen lyssnar till min röst.’”

Jesaja 43:10: ”Ni är mina vittnen, säger Herren, och min tjänare, som jag har utvalt, för att ni skall känna mig och tro mig och förstå att jag är den som har förutsagt detta. Före mig blev ingen Gud formad, efter mig skall ingen komma.”



Sammanfattning

Jesus grät, då Han tänkte på alla de själar, som höll på att gå under utan de glada nyheterna. Han gav oss i uppdrag, att vara Hans medhjälpare i att lära världen återlösningsplanen. Men först måste vi förstå evangeliet för egen del. Denna förståelse kräver ett förhållande till Fadern, som få besitter. Bön, studium och utåtriktad verksamhet är grundpelare i den kristnes liv. ”Människan lever inte bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun.’” Matteusevangeliet 4:4.



För personlig Eftertanke

Jag väljer att dagligen ägna tid åt att, under bön, studera Bibeln och sedan dela med någon det jag lärt mig.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.