söndag 8 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 32


Skattgömman

Studium Nr. 32: Dopet




Stig ned i dopets livgivande grav! Så kunde Johannes Döparen ha sagt till sina åhörare, före Jesu första ankomst. Vad betyder då dopet för oss, före Jesu andra ankomst? Räcker det med vattenbegjutning av spädbarns huvuden, eller godkänner Gud endast syndmedvetna personers frivilliga trosdop, där hela kroppen sänks ned under vattenytan? Det, och annat, handlar detta studium om.



A. Undvik Syndens bittra Lön!

1) Vad är syndens lön?

Romarbrevet 6:23: ”Ty syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre.”



2) Kan vi undgå syndastraffet?

Johannesevangeliet 3:16: ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.”



B. Vad följer på Tron?

3) Vad skall vi göra, förutom att tro på Frälsaren?

Apostlagärningarna 2:38: ”Petrus svarade dem: ’Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva.”



4) Varför bör vi ångra oss, göra bättring?

Apostlagärningarna 20:21: ”och jag har uppmanat både judar och greker att de skall omvända sig till Gud och tro på vår Herre Jesus.”

Romarbrevet 3:23: ”Alla har syndat och saknar härligheten från Gud”.



C. Begravning till ett rent Liv


5) Skall vi sedan fortsätta i synden?

Romarbrevet 6:1-2: ”Vad skall vi nu säga? Skall vi fortsätta att synda för att nåden skall bli större? Nej, visst inte! Vi som har dött bort från synden, hur skulle vi kunna fortsätta att leva i den?”



6) Skall vi dela Kristi död? Vad betyder det, i så fall?

Romarbrevet 6:3-5: ”Eller vet ni inte att vi alla som har blivit döpta till Kristus Jesus har blivit döpta till hans död? Vi är alltså genom dopet till döden begravda med honom, för att också vi skall leva det nya livet, liksom Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet. Ty är vi förenade med honom genom en död som hans, skall vi också vara förenade med honom genom en uppståndelse som hans.”



7) Vad innebär detta dop?

Romarbrevet 6:6: ”Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med Kristus, för att syndens kropp skall berövas sin makt, så att vi inte längre är slavar under synden.”



D. Den nya Människans Klädnad och Uppståndelsehopp


8) Vem har vi då iklätt oss?

Galaterbrevet 3:27: ”Alla ni som har blivit döpta till Kristus har blivit iklädda Kristus.”



9) Befrias den döpte kristne från frestelse?

Första Korintierbrevet 10:13: ”Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Gud är trofast, han skall inte tillåta att ni frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer, skall han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut.”

Hebréerbrevet 13:5: ”Lev inte för pengar [begärelse; jämför Andra Moseboken 20:17!], utan nöj er med vad ni har. Gud har själv sagt: Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig.” [Bibelns egen kursivering av Guds löfte.]

Jakobsbrevet 4:7-8: ”Underordna er därför Gud. Stå emot djävulen [som är den överste frestaren…] , så skall han fly bort från er.”

Första Johannesbrevet 2:1-2: ”Mina barn, detta skriver jag till er för att ni inte skall synda. Men om någon syndar, har vi en som för vår talan inför Fadern – Jesus Kristus som är rättfärdig.”

Anm.: Här talas det till församlingsmedlemmar.



10) Vad är Kristus?

Johannesevangeliet 11:25: ”Jesus sade: ’Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör”.



E. Gör som Messias!


11) Ger Kristus oss ett föredöme i dopet?

Matteusevangeliet 3:13-15: ”Sedan kom Jesus från Galileen till Johannes vid Jordan för att döpas av honom. Men Johannes försökte hindra honom och sade: ’Det är jag som behöver döpas av dig, och du kommer till mig.’ Jesus svarade honom: ’Låt det ske nu. Ty så bör vi uppfylla all rättfärdighet.’ Då lät han det ske.”



12) Skall vi göra som Han i allting?

Första Petrusbrevet 2:21: ”Detta har ni blivit kallade till. Kristus led ju i ert ställe och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni skulle följa i hans fotspår.”

Första Johannesbrevet 1:7: ”Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd.”



F. Undvik denna Fallgrop!

13) Vad händer, om man inte tror och vägrar att låta sig döpas?

Markusevangeliet 16:16: ”Den som tror och blir döpt skall bli frälst, men den som inte tror [och inte blir döpt] skall bli fördömd.



G. När bör man döpas och hur många Dopsätt finns det?


14) Brådskar det med dopet efter omvändelsen?

Apostlagärningarna 22:16: ”Och nu, varför tvekar du? Stå upp och låt dig döpas och tvättas ren från dina synder och åkalla hans namn.”



15) Hur många slags dop finns det?

Efésierbrevet 4:5: ”en Herre, en tro, ett dop”.



I. Så blir Du döpt och detta innefattar Dopgåvan


16) Hur går dopet till?

Apostlagärningarna 8:36-39: ”När de nu färdades vägen fram, kom de till ett vatten, och hovmannen sade: ’Se, här finns vatten. Vad hindrar att jag blir döpt?’ Han befallde att vagnen skulle stanna, och både Filippus och hovmannen steg ner i vattnet och Filippus döpte honom. När de hade stigit upp ur vattnet, ryckte Herrens Ande bort Filippus, och hovmannen såg honom inte mer men fortsatte glad sin resa.”

Anm.: Det grekiska ordet i Nya Testamentets grundtext är baptizo, som betyder begrava, uppsluka; se James Strong: The Exhaustive Concordance of the Bible, ord nr. 907 i den grekiska uppslagsdelen, s. 18 (McLean, Virginia (inget år anges). ISBN 0-917006-01-1). Ett baptisteri är en bassäng, där dop förrättas. Verbet döpa är besläktat med doppa; se Elias Wessén: Våra Ord deras Uttal och Ursprung, s. 82 (Nacka 1979. ISBN 91-24-19975-3).

När prästen, säkerligen i all välmening, häller litet vatten över ett spädbarns huvud, döper han ingalunda barnet. Dessutom har barnet, omedvetet som det är om Frälsaren, inte begärt inträde, genom dop, i Kristi församling. Givetvis skall föräldrarna och prästen respektera trosfriheten.

När barnet tagit emot Kristus som sin personlige Frälsare och inser vidden av, att bli döpt, är det dags för uppslukning i vattnet och ett nytt, andligt liv. Ingenting av detta åstadkoms genom ”dopet” av späda barn.

I stället skulle prästerna undervisa folket om Bibelns sanning kring dopet – och utföra nedsänkning under vattenytan av individer tillräckligt gamla, för att medvetet ta detta avgörande steg! Kristus kommer snart, så skynda Er på, präster!

17) Vad skulle Gud säga vid Ditt dop?

Matteusevangeliet 3:17: ”Och en röst från himlen sade: ’Denne är min Son [eller dotter; här beskrivs Jesu dop], den Älskade. I honom har jag min glädje.”



18) Erhålls någon viktig gåva vid dopet?

Matteusevangeliet 3:16: ”När Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet. Och se, himlen öppnades, och han såg Guds Ande sänka sig ner som en duva och komma över honom.”

Apostlagärningarna 2:38: ”Petrus svarade dem: ’Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva.”



J. Detta bör följa på Dopet


19) Vad bör ske efter dopet?

Apostlagärningarna 2:47: ”De prisade Gud och omtyckta av allt folket. Och Herren ökade var dag skaran med dem som blev frälsta [församlingens medlemstal ökade]”



20) Vad utmärker den sista församlingen?

Uppenbarelseboken 14:12: ”I detta visar sig de heligas uthållighet: de håller fast vid Guds bud och tron på Jesus.’”

Uppenbarelseboken 19:10: ”Jag föll då ner för hans fötter för att tillbe honom, men han sade till mig: ’Gör inte det! Jag är bara en medtjänare till dig och dina bröder, som har vittnesbördet om Jesus. Gud skall du tillbe. Ty Jesu vittnesbörd är profetians ande.’”



K. Profetians Ande


I lösbladet (saknar sidnummer) till Studiebrev 40 i serien The Beacon of Truth (copyright © 1991 Jack Kendall) beskrivs nutidens profetissa, fru Ellen G. White: ”På 1800- och 1900-talen har många påstått sig äga profetians gåva. Somliga säger sig motta sina uppenbarelser från Gud; andra försäkrar sina anhängare om att deras uppenbarelser beror på deras naturliga, inneboende förmåga. Men bekräftar deras liv vad de säger?

När vi betraktar Bibelns definition på en profet, skiljer sig Ellen G. White från andra som hävdar att de besitter övernaturliga gåvor. Vem var denna kvinna? Hur förlöpte hennes liv? Motsvarade hon verkligen kraven på en sann profet?

Som tonårsflicka deltog Ellen White i Millerrörelsen på 1840-talet. I likhet med andra, blev hon besviken då Kristus aldrig kom. Medan de fortfor att studera profetiorna, vann de en klar insikt om betydelsen av helgedomens rening och dess koppling till Kristi snara återkomst. Till denna sanning lades också insikten om Sabbatens betydelse. Det var utifrån denna enkla upptakt som den världsvida rörelse, som är känd som Sjundedags-adventistförsamlingen, utvecklades.

Som skolbarn drabbades Ellen av en skada i ansiktet som under en tid var livshotande, och medförde att hon var krympling i flera år. Det innebar att hon bara klarade av tre års egentlig skolgång.

I December, 1844 fick Ellen en syn, den första av drygt 2 000 drömmar och syner. Kort tid därefter uppmanades hon av Herrens ängel att nedteckna det hon fått se. Vid det tillfället var hon för svag för att hålla i en penna stadigt, än mindre skriva.

På nytt uttalades orden: ”Skriv ned det som visats Dig.” Väl hon försökte att lyda ängelns anvisningar, dröjde det inte länge förrän hon kunde skriva sida efter sida förhållandevis lätt. Under sin sjuttioåriga offentliga tjänstgöring mellan 1844 och 1915 skrev hon uppskattningsvis 25 millioner ord eller 100 000 sidor för hand, vilket gjorde henne till historiens produktivaste författarinna.

Fru Whites skrifter är inget tillägg till Bibeln, utan skall leda människorna till Ordet. Hon säger själv: ”Jag rekommenderar till Dig, käre läsare, Guds Ord som regel för Din tro och Din trosutövning. Enligt det Ordet skall vi dömas. I Sitt Ord har Gud lovat att ge syner under den ’yttersta tiden’, fast inte som ett nytt trons underlag, utan för att trösta Sitt folk, och för att visa tillrätta dem som förirrat sig från Bibelns sanning.” Early Writings, s. 78.

Många hade tillfälle att undersöka Ellen White, medan hon mottog syner. De, som personligen bevittnade synerna, lade noga märke till vad som inträffade. George I. Butler beskrev en syn, som hon erhöll 1874: ”Den tidsrymd som fru White tillbringade i detta tillstånd var från femton minuter till etthundra åttio. Under en sådan stund fortsatte hjärtat och pulsen att gå, ögonen var alltid vidöppna, och verkade spana efter någonting långt borta, hon tittade aldrig på någon person eller något föremål i rummet…. Medan hon har en syn, upphör hon helt att andas. Hon andas aldrig ut, vare sig med näsborrarna eller läpparna, när hon befinner sig i detta tillstånd…

Särskilda omständigheter i enskilda människors liv, som hon aldrig tidigare sett personligen, och hemligheter som varit okända för deras närmaste vänner, har avslöjats för henne då hon inte känt till vederbörande annat än genom en syn. Hon har ofta befunnit sig i en grupp, vars medlemmar hon alls inte känt, varvid hon stått upp och pekat ut person efter person som hon aldrig tidigare träffat personligen, och sagt till dem vad de gjort, samt bannat dem för deras synder.” G. I. Butler, Review and Herald, 9. Juni, 1874.

Fru Whites tidiga maningar beträffande församlingsorganisation och församlingsadministration, råd på hälsans område och rörande hälsoevangelisation, liksom hennes rekommendationer angående utbildning och förlagsverksamhet, är väl kända. Hennes talrika böcker har bevarat dessa budskap till oss i dag. Hennes skrifter är inte gammaldags utan moderna. Där hennes anvisningar har tillämpats, har resultaten bekräftat deras gudomliga ursprung.

År 1959 sade dr. Florence Stratemeyer, en ledande lärarinna och medlem av fakulteten på Institutionen för Utbildning vid Teachers’ College, Columbia University: ”Nyligen blev min uppmärksamhet fäst vid boken Education [svensk titel: Vägen till Mognad]. Denna bok, som är skriven vid sekelskiftet, är drygt femtio år före sin tid. Jag blev förvånad, då jag fann, att boken är skriven av en kvinna, som inte gått i skola mer än tre år. Bokens filosofiska bredd och djup förvånade mig. Dess framställning [av] en välbalanserad uppfostran, av harmonisk utveckling och av principfast tänkande och handlande är pedagogiskt moderna uppfattningar.” Dr. Florence Stratemeyer, Review and Herald, 6. Augusti, 1959 [och Onni Määttänen: Adventrörelsens Budbärare, s. 87. Tampere 1989. ISBN 951-629-319-0].

Fru Whites make dog den 6. Augusti, 1881. Hon var änka i nästan 34 år. I två år var hon verksam i Europa, från sommaren 1885 till sommaren 1887. Hon utförde banbrytande arbete i Australien från 1891 till 1900. Hon var förvisso en kvinna, som tillhörde världen och inte bara en liten skara personer. Fastän amerikanska, betraktade hon sitt uppdrag som världsomfattande.”



Sammanfattning


Synden leder till den eviga döden. Kristus tog på Sig vårt straff, för att vi skulle få leva för alltid. Fortsatt syndande är detsamma som, att förkasta den gåvan. Dopet är en bild på, att man dött bort ifrån synden. Då får man den Helige Ande och kan bli medlem i församlingen. En döpt kristen undgår ej frestelser, men i Guds kraft behöver han/hon inte falla för dem! Det finns endast ett slags dop: Nedsänkning av hela kroppen under vatten, ej lång tid efter omvändelsen. Vägrar man att tro och döpas, klänger man sig fast vid den eviga döden. Tror man och låter man sig döpas, bör man bli medlem av den enda församling, som förkunnar trohet mot alla Guds bud och som äger en sann profet: Sjundedags-adventistförsamlingen.



Personlig Förpliktelse


I dag inser jag dopets vikt och vill bli indöpt medlem av Sjundedags-adventistförsamlingen.



Namnteckning_____________________________________________________




För närmaste SDA-församling, kontakta nedanstående Bibelbrevskola:



Levende Vann

Daniel och Silvia Pel

Ringelia

Bølbekkveien 8

N-2860 Hov

NORGE.



Hemsida: www.livingwater.no (välj ”Svenska” som språk längst ned på startsidan). Du kan också besöka det svenska samfundets hemsida: www.adventist.se. För ett exempel på adventisternas hälsoverksamhet, se www.stenshult.org (Stiftelsen International Institute of Health and Education, Stenshult 1, 511 95  ÖXABÄCK. Telefon och fax: 0320-561 44. E-post: stenshult@gmail.com).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.