söndag 8 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 22


Skattgömman

Studium Nr. 22: Kristi andra Ankomst




Det hade varit en oförglömlig dag i Kristi lärjungars liv. De hade precis bevittnat, hur Han förråtts och offrats på korset. Ensam och utan vänner, dömdes Frälsaren att dö för synder, som Han ej begått. Medan lärjungarna betraktade Honom blodig och svårt misshandlad, förlorade de sitt hopp inför Hans synbara nederlag. Utan Jesus var livet värdelöst och ovisst. Ändå hade de aldrig älskat sin Frälsare som i det ögonblicket.

Ovisshet och tvivel fyllde lärjungarnas sinnen, då de tänkte tillbaka på korsfästelsen. Hur snabbt hade de inte glömt Kristi ord, då Han sagt: ”jag går bort för att bereda plats åt er. Och om jag än går och bereder plats åt er, skall jag komma tillbaka” (Johannesevangeliet 14:2‑3). Sedan, alldeles såsom Han lovat, uppstod Han på tredje dagen efter Sitt offer och vandrade och talade med lärjungarna. Efter fyrtio dagar togs Han bokstavligen upp till himmelen i ett moln, tillsammans med himmelens änglar. Medan Han steg uppåt mot himmelen, försäkrades lärjungarna om, att på samma sätt som Han steg upp, skulle Han komma åter för att ta Sina barn med Sig hem. Apostlagärningarna 1:9‑11.



A. Tecken på Kristi andra Ankomst


1. Hur löd Jesu första svar, då Han frågades om ett tecken på Sin andra ankomst?

Matteusevangeliet 24:3‑5: ”När Jesus sedan satt på Oljeberget och lärjungarna var ensamma med honom, gick de fram till honom och frågade: ’Säg oss: När skall detta ske, och vad blir tecknet på din återkomst och den här tidsålderns slut?’ Jesus svarade dem: ’Se till att ingen bedrar er. Ty många skall komma i mitt namn och säga: Jag är Messias, och de skall leda många vilse.”

Matteusevangeliet 24:23‑26: ”Om någon då säger till er: Se här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte. Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda. Jag har nu sagt er detta i förväg. Om de alltså säger till er: Han är i öknen, så gå inte dit, eller: Han är i de inre rummen, så tro det inte.”



2. Vad sade Kristus skulle komma att ske på Jorden före Hans återkomst?

Markusevangeliet 13:24, 25: ”Men i de dagarna, efter denna nöd, skall solen förmörkas, och månen skall inte ge sitt sken. Stjärnorna skall falla från himlen, och himlens krafter skall skakas.”

Joel 2:10‑11: ”Inför dem darrar jorden, himlen bävar, solen och månen förmörkas, stjärnorna mister sitt sken. HERREN låter sin röst höras framför sin här. Mycket stort är hans härläger, stark är den som utför hans order. Ty stor är HERRENS dag och mycket fruktansvärd. Vem kan uthärda den?”

Anm.: Dessa tecken i naturen har redan uppfyllts. Sist i detta studium framgår enskildheterna om Lisboas [Lissabons] stora jordbävning den 1. November, 1755; den Mörka Dagen, den 19. Maj, 1780; och stjärnfallet den 13. November, 1833.



3. Kommer människonaturen att förbättras mot tidens slut?

Andra Timoteusbrevet 3:1‑5: ”Det skall du veta att i de sista dagarna skall det komma svåra tider. Människorna kommer att älska sig själva och vara penningkära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa, oförsonliga, skvalleraktiga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, falska, egensinniga och högmodiga. De skall älska njutning i stället för Gud och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft. Håll dig borta från dem!”



4. Kommer mänskligheten att tro på profetiorna gällande Kristi återkomst?

Matteusevangeliet 24:37‑39: ”Ty som det var i Noas dagar, så skall det vara vid Människosonens återkomst. Som människorna levde dagarna före floden: de åt och drack, gifte sig och blev bortgifta, ända till den dag då Noa gick in i arken, och de visste ingenting, förrän floden kom och ryckte bort dem alla – så skall Människosonens ankomst vara.”



5. Hur kommer människor att förhålla sig till Kristi återkomst?

Andra Petrusbrevet 3:3‑4: ”Framför allt skall ni veta, att i de sista dagarna kommer det människor som drivs av sina begär och som förtalar och hånar er och frågar: ’Hur går det med löftet om hans återkomst? Ända sedan våra fäder dog förblir ju allting precis som det har varit från världens begynnelse.’”



6. När skall insikten [om Bibelns profetior] växa till?

Danielsboken 12:4: ”Men du, Daniel, göm dessa ord och försegla denna skrift till ändens tid. Många skall forska i den och kunskapen skall bli stor.’”



7. Vad skall vi tro, när man säger att Kristus visat Sig på Jorden?

Matteusevangeliet 24:23‑26: ”Om någon då säger till er: Se här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte. Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda. Jag har nu sagt er detta i förväg. Om de alltså säger till er: Han är i öknen, så gå inte dit, eller: Han är i de inre rummen, så tro det inte.



B. Dagen för Kristi Återkomst


8. Vad har ej uppenbarats angående Kristi andra ankomst?

Matteusevangeliet 25:13: ”Vaka därför, ty ni vet inte vilken dag eller timme han kommer.”



9. Vem allena känner till dagen och timmen för Kristi återkomst?

Matteusevangeliet 24:36: ”Men om den dagen och eller stunden vet ingen något, inte himlens änglar, inte ens Sonen, ingen utom Fadern.”

Anm.: Människor må söka räkna ut stunden för Kristi återkomst, men det är bara Gud Själv, som vet om den exakta dagen. [Dock pekar Bibeln på tidens tecken, som låter förstå, att Herrens återkomst står för dörren. Avsikten med det är förstås, att vi skall göra oss redo för Jesu andra ankomst och historiens övergång i evigheten.]



C. Så kommer Kristus tillbaka


10. Hur många kommer att se Kristus, när Han återvänder?

Uppenbarelseboken 1:7: ”Se, han kommer med molnen, och varje öga skall se honom, även de som har genomborrat honom, och alla jordens stammar skall jämra sig över honom. Ja, amen.”

Anm.: Alla, som lever vid Kristi återkomst, skall, allmänt och samtidigt, se Honom anlända på härlighetens skyar. Ibland dem, som får se Kristus, kommer att vara de, som direkt ansvarade för Hans korsfästelse: ”många som sover i mullen... vakna, några till evigt liv, andra till förakt och evig skam.” Danielsboken 12:2.



11. Kommer Jesu andra ankomst att ske i hemlighet, såsom en del säger?

Matteusevangeliet 24:27: ”Ty liksom blixten går ut från öster och syns ända borta i väster, så skall Människosonens ankomst vara.”



12. På vad skall Människosonen komma?

Matteusevangeliet 24:30: ”Då skall Människosonens tecken synas på himlen, och jordens alla folk skall jämra sig, när de ser Människosonen komma på himlens moln med stor makt och härlighet.”



13. Hur beskriver psalmisten Kristi återkomst?

Psaltaren 50:3: ”Vår Gud kommer, han skall ej tiga. Förtärande eld går framför honom och kring honom stormar det våldsamt.” [Jesaja 24:20: ”Jorden raglar som en drucken. Den svajar fram och tillbaka som en vakthydda i trädets topp. Dess missgärning vilar tung på den. Den skall falla och inte mer resa sig.”]



14. Hur ledsagas [åtföljs] Jesus vid Sin andra ankomst?

Matteusevangeliet 16:27: ”Människosonen skall komma i sin Faders härlighet med sina änglar, och då skall han löna var och en efter hans gärningar.”



15. Vilket ljud hörs vid Kristi återkomst?

Första Tessalonikerbrevet 4:16: ”Ty när en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då skall Herren själv stiga ner från himlen. Och först skall de som dött i Kristus Jesus uppstå.”

Matteusevangeliet 24:31: ”Med starkt basunljud skall han sända ut sina änglar, och de skall samla hans utvalda från de fyra väderstrecken, från himlens ena ända till den andra.”

Anm.: Kristi andra ankomst blir synlig och hörbar. Det blir ingenting hemligt kring Hans tillkommelse, ty varje öga skall se Honom; varje öra skall höra Guds röst och trumpetens ljud, ja, även de rättfärdiga som sover i sina gravar. Det är nämligen då, som alla de rättfärdiga kommer fram, för att möta sin Herre.



16. Var kommer de rättfärdiga att möta Herren?

Första Tessalonikerbrevet 4:17: ”Därefter skall vi som lever och är kvar ryckas upp bland moln tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så skall vi alltid vara hos Herren.”

Anm.: Tvärtemot vad många tror, kommer Kristus icke att sätta ned Sin fot på Jorden, när Han anländer för andra gången. Guds Ord säger oss att Han skall möta de återlösta i luften. Efter detta möte uppstiger de jämte [tillsammans med] Honom till det himmelska hemmet.



D. Kännetecken på och Lön åt de Rättfärdiga och de Onda


17. Vad avgör den lön vi kommer att få vid Kristi återkomst?

Matteusevangeliet 16:27: ”Människosonen skall komma i sin Faders härlighet med sina änglar, och då skall han löna var och en efter hans gärningar.”

Uppenbarelseboken 22:12: ”’Se, jag kommer snart och har min lön med mig för att ge var och en efter hans gärningar.

Andra Korintierbrevet 5:10: ”Ty vi måste alla träda fram inför Kristi domstol, för att var och en skall få igen vad han har gjort här i livet, gott eller ont.”

Anm.: Sedan domen över mänskligheten fullbordats, kommer Kristus tillbaka och lönar varje person i enlighet med dennes gärningar.



18. Vilken lön får de, som väljer att leva i synd?

Romarbrevet 6:23: ”Ty syndens lön är [den eviga] döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre.”



19. Varför kommer de onda att gå under?

Andra Tessalonikerbrevet 2:10: ”och med all slags orättfärdighet som bedrar dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot sanningen och älskade den, så att de kunde bli frälsta.”



20. När kommer de rättfärdiga döda att väckas, för att ges evigt liv?

Johannesevangeliet 6:40: ”Ty detta är min Faders vilja, att var och en som ser Sonen och tror på honom skall ha evigt liv, och jag skall låta honom uppstå på den yttersta dagen.’”



21. Vilken kommer att ärva allting?

Uppenbarelseboken 21:7: ”Den som segrar skall få detta i arv, och jag skall vara hans Gud, och han skall vara min son.”

Anm.: Vi kan vinna seger, fullt ut, genom att tro på Jesu kraft i våra liv. Hans fullkomliga liv gör det möjligt för oss, att besegra varje synd och frestelse, och slutligen sitta ned med Honom i det himmelska hemmet. Detta blir de rättfärdigas lön.



Sammanfattning


Guds löfte är säkert. Snart kommer Kristus åter, för att ta med Sig Sina återlösta hem. Han har sagt, att Han skall komma från öster, med ett väldigt rop. Det kommer att väcka upp de rättfärdiga döda. Varje öga kommer att se Honom, när Han anländer på härlighetens skyar som ”konungarnas Konung och herrarnas Herre”. De onda kommer att dödas av strålglansen vid Hans ankomst, och de rättfärdiga kommer att lyftas upp i luften för att möta sin Frälsare. Alla de heliga kommer att prisa Herren i hjärtat och med tungan, när minnena av smärta och ångest förkvävs i Jesu närvaro.



För personlig Eftertanke


I dag, när jag inser att Jesus snart kommer tillbaka, överlämnar jag helt mitt hjärta till Honom, för att kunna sprida detta budskap.



Den Stora Jordbävningen: ”Den antagligen mest kända jordbävningen är den, som ödelade Lisboa [Lissabon] den 1. November, 1755. Tre stora skalv inträffade (det första var det kraftigaste) kl. 09.40, 10.00, resp. vid middagstid. Huvudskalvet varade i sex till sju minuter, en ovanligt lång tid. Inom sex minuter hade minst 30 000 personer dödats. Alla större allmänna byggnader och 12 000 bostäder förstördes. Det var en helgdag, och många offer krävdes i kyrkorna. Därpå följde en brand, vilken rasade under sex dygn. En marmorkaj vid flodstranden sjönk till botten, full av människor. Alexander von Humboldt påstod, att hela jordbävningsområdet var fyra gånger Europas yta. Charles Davison drog slutsatsen att de omfattande skadorna på så långt ifrån varandra liggande platser som Lisboa, Fez (Marocko) och El Djazâir [Alger] tyder på mer än ett epicentrum.... I Afrika skadades Fez och Meknes svårt, och skador inberättades t.o.m. i El Djazâir, 1 150 km längre österut. Delar av kustklipporna utanför Lisboa föll ned i havet, och det förekom jordskred och sprickor överallt i bergen.” Encyclopedia Britannica, Band 7, s. 848.



Den Mörka Dagen: ”Mörka Dagen, den. Den 19. Maj, 1780 – så benämnd på grund av ett anmärkningsvärt mörker den dagen, vilket sträckte sig över hela New England. På vissa platser kunde man inte läsa en dagstidning utomhus på flera timmar. Fåglarna kvittrade sina aftonsånger, försvann och tystnade; hönsen satte sig på sina pinnar för att sova; korna drog sig emot ladugårdarna; och stearinljus tändes i husen. Förmörkelsen började omkring klockan tio förmiddagen, och fortsatte till midnatt nästa dag, men var olika djup på skilda ställen.... Den verkliga orsaken till denna märkliga företeelse är ej känd.” Webster’s An American Dictionary of the English Language, 1869 års utgåva.



Stjärnfallet: ”Morgonen den 13. November, 1833 gjordes minnesvärd genom en uppvisning av den företeelse, som kallas för stjärnfall. Detta var nog intensivare och mera strålande än något, som dittills varit känt.... Förmodligen har det ej i detta land, sedan det först koloniserades, inträffat ett himlafenomen, som betraktats med så mycken beundran och förtjusning av en klass åskådare, eller med så mycken häpenhet och fruktan av en annan klass.” American Journal of Science and Arts, Årg. 25, 1834.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.