onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 11


Skattgömman

Studium Nr. 11: Guds Kraft till Frälsning




Alla har vi upplevt den nedslående besvikelsen i, att upprepa gamla synder, trots våra ihärdigaste ansträngningar. Kristi föredöme i, att övervinna aptiten i ödemarken (Matteusevangeliet 4:2-4), visar hur vi kan besegra frestelsen och slippa nederlagets bitterhet.

    Guds nåd är nog under alla prövningar. Ju större prövning, desto större nåd får de, som litar på Gud. Genom Hans nåd orkar vi tygla varje frestelse och vinna seger. Vi måste vara iförda hela Guds vapenrustning (Efésierbrevet 6:10-17) och varje ögonblick stå redo för strid med Satan. Låt oss gå till Gud och söka Hans hjälp i bön, när frestelser och prövningar uppstår!

 


A. Frestelse


1. Varför måste Guds barn vara nyktra och vaksamma?

Första Petrusbrevet 5:8: ”Var nyktra och vaksamma. Er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka.”

    Anm.: Gud tvingar oss inte till lydnad; ej heller låter Han Satan tvinga oss till synd. När vi syndar, är det vårt eget val. Satan kan bara locka och lura oss. Vi skall vara nyktra [uppmärksamma], för att motstå Satans lockelser, och vaksamma, för att upptäcka hans försåtligheter.



2. Vad skall vi göra, för att undvika starka frestelser?

Matteusevangeliet 26:41: ”Håll er vakna och be, så att ni inte kommer i frestelse. Anden är villig, men köttet är svagt.’”

Första Tessalonikerbrevet 5:22: ”och håll er borta från allt slags ont.”



3. Kan en frestelse bli så stark, att en kristen ej orkar att stå emot den?

Första Korintierbrevet 10:13: ”Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Gud är trofast, han skall inte tillåta att ni frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer, skall han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut.”



4. På vilket sätt kan vi undfly Satans försåt [fällor]?

Jakobsbrevet 4:7-8: ”Underordna er därför Gud. Stå emot djävulen, så skall han fly bort från er. Närma er Gud, så skall han närma sig er. Gör era händer rena, ni syndare, och rena era hjärtan, ni tvehågsna.”



B. Kristus vårt Föredöme

5. Är det verkligen möjligt för en människa att leva, utan att synda?

Hebréerbrevet 4:15: ”Ty vi har inte en överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som blev frestad i allt liksom vi, men utan synd.”

Första Petrusbrevet 2:21: ”Detta har ni blivit kallade till. Kristus led ju i ert ställe och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni skulle följa i hans fotspår.”



6. Hur återställs vi till Guds ursprungliga avbild?

Andra Korintierbrevet 3:18: ”Och vi alla som med avtäckt ansikte [uppriktigt troende] skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden.”

    Anm.: På torget på en italiensk marknadsplats fanns det en gång en vacker stenstod av en grekisk mö. En dag kom en smutsig, trasklädd liten fattig flicka fram till statyn, och blev fångad av dess skönhet. Efter att ha betraktat den en lång stund, sprang hon hem och tvättade ansiktet och kammade håret. En annan dag stannade hon igen för att beundra stenstoden och ett nytt uppslag blixtrade igenom sinnet. Nästa dag var hennes trasiga kläder tvättade och lagade. Var gång hon tittade på stenstoden, fann hon något vackert att beundra och ta efter, tills hon var ett förvandlat barn.

Vi har varit syndens trälar. Jesus kom till denna värld, för att genom Sitt föredöme visa oss, hur man tillvaratar Guds kraft till att undfly detta slaveri. Han dog, för att förlossa [befria] oss ifrån skuldens träldomskap. Han återuppstod för att ta Sig an oss, och ombesörja vår frälsning. När vi betraktar Jesus i Hans Ord genom bön och djup eftertanke, och i det att vi tjänar Honom genom att tjäna andra, kan vi bli allt mera förändrade, tills vi på ett härligt vis liknar Honom. Är vi så trogna, skall vi en dag se Honom ansikte mot ansikte.



7. Vilket karaktärsdrag krävs, för att vi skall bli delaktiga av Kristus?

Hebréerbrevet 3:14: ”Ty vi är Kristi vänner, om vi ända till slutet stadigt håller fast vid vår första tillförsikt.”

Markusevangeliet 13:13: ”Ni kommer att bli hatade av alla för mitt namns skull. Men den som håller ut intill slutet skall bli frälst.”



8. Vilken tillfredsställelsens lycka utlovar Gud i Kristus?

Andra Korintierbrevet 2:14: ”Men vi tackar Gud, som alltid för oss fram i Kristi segertåg och genom oss överallt sprider sin kunskaps väldoft.”

Psaltaren 92:4: ”med tiosträngat instrument och psaltare, med spel på harpa [kristna behöver inte se ut, som om de vore på begravning!].”



C. Trons Segrar

9. Vad följer på nyfödelsen och utmynnar i seger över världen?

Första Johannesbrevet 5:4: ”Ty allt som är fött av Gud besegrar världen, och detta är den seger som har besegrat världen: vår tro.”

    Anm.: Ordet världen betyder, förutom vår fysiska himlakropp, mänskosläktets andliga mörker. De, som ej följer Jesu lära, lever i det andliga mörkrets värld. Första Johannesbrevet 2:15; Johannesevangeliet 18:36.



10. Hur liknas den kraft, som är tillgänglig för en kristen, vid en romersk stridsmans vapenrustning? Efésierbrevet 6:11-17:

(1) vers 14: ”Stå alltså fasta, spänn på er sanningen som bälte kring era höfter…”



(2) vers 14: ”… och kläd er i rättfärdighetens pansar



(3) vers 15: ”och sätt som skor på era fötter den beredskap som fridens evangelium ger.”



(4) vers 16: ”Tag dessutom trons sköld. Med den kan ni släcka den ondes alla brinnande pilar.”



(5) vers 17: ”Tag emot frälsningens hjälm…”



(6) vers 17: ”… och Andens svärd som är Guds ord.”



11. Vad har Kristus för mål med, att förnya våra sinnen?

Romarbrevet 12:2: ”Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud – er andliga gudstjänst.”

    Anm.: Förnyelseverket uppnås, när personen till fullo samarbetar med Kristus. När den Helige Ande bor i mänskohjärtat, uppstår det ett förbund, som intet rår på. Filipperbrevet 2:12-13.



12. Vem liknar vi, när vi blivit helt kärleksfulla?

Första Johannesbrevet 4:17: ”I detta har kärleken nått sitt mål hos oss: att vi är frimodiga på domens dag. Ty sådan han [Kristus] är, sådana är också vi i den här världen.”



13. Vilken lön erhåller segervinnaren?

Uppenbarelseboken 2:7: ”Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna. Åt den som segrar skall jag ge att äta av livets träd, som står i Guds paradis.”

Uppenbarelseboken 2:11: ”Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna. Den som segrar skall inte skadas av den andra döden.”

Uppenbarelseboken 2:17: ”Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna. Åt den som segrar skall jag ge av det dolda mannat. Och en vit sten skall jag ge honom, och på den är skrivet ett nytt namn, som ingen känner utom den som får det.”

Uppenbarelseboken 2:26: ” Den som segrar och håller fast vid mina gärningar ända till slutet, honom skall jag ge makt över folken [den dag, när rättfärdigheten besegrar orättfärdigheten, d.v.s. de onda människornas inflytande försvinner]”.

Uppenbarelseboken 3:5: ”Den som segrar skall alltså bli klädd i vita kläder [Jesu rättfärdighet], och jag skall aldrig stryka ut hans namn ur livets bok [personen blir slutgiltigt frälst] utan kännas vid hans namn inför min Fader och hans änglar.”

Uppenbarelseboken 3:12: ”Den som segrar skall jag göra till en pelare i min Guds tempel [personens andliga trofasthet och hedrande plats inom församlingen erkänns för evigt], och han skall aldrig lämna det. På honom skall jag skriva min Guds namn och namnet på min Guds stad, det nya Jerusalem, som kommer ner från himlen, från min Gud, och mitt eget nya namn [vederbörande räknas till de frälsta, han/hon tillhör Fadern och Sonen och kommer till paradiset].”

Uppenbarelseboken 3:21: ”Den som segrar skall få sitta hos mig på min tron [den högsta, slutliga upphöjelsen för botfärdiga syndare], liksom jag själv har segrat och sitter hos min Fader på hans tron.”

Uppenbarelseboken 22:14: ”Saliga är de som tvättar sina kläder [handlar enligt hans bud. Eng. Bibeln]. De skall få rätt till livets träd och få komma in i staden genom dess portar.”



D. Löften för ett Liv i Seger

14. Vad har Gud givit oss, för att mana oss till att bli delaktiga av gudomlig natur?

Andra Petrusbrevet 1:4: ”Genom dem har han gett oss sina dyrbara och mycket stora löften, för att ni i kraft av dem skall få del av gudomlig natur, sedan ni kommit undan det fördärv som på grund av begäret finns i världen.”



15. Från vad lovar Herren att rädda oss?

Andra Timoteusbrevet 4:18: ”Herren skall också rädda mig från alla onda anslag och frälsa mig till sitt himmelska rike. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen.”

Galaterbrevet 1:4: ”som offrade sig för våra synder för att rädda oss ur den nuvarande onda tidsåldern, efter vår Guds och Faders vilja.”

Johannesevangeliet 17:15: ”Jag ber inte att du skall ta dem ut ur världen utan att du skall bevara dem för det onda.”



16. Kan vi, genom Jesu styrka, verkligen bli fria ifrån synd?

Judasbrevet 24: ”Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande”.



17. Vad lovar fridens Gud att göra för oss genom förtjänsten hos det eviga förbundets blod?

Hebréerbrevet 13:20-21: ”Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen.”



18. Varför är Herren så tålmodig gentemot oss?

Andra Petrusbrevet 3:9: ”Herren dröjer inte med att uppfylla sitt löfte, så som en del menar. Nej, han har tålamod med er, eftersom han inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig.”



19. Finns det någon synd, som vi ej förmår att besegra i Kristus?

Efesierbrevet 3:20: ”Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss”.

Andra Korintierbrevet 2:14: ”Men vi tackar Gud, som alltid för oss fram i Kristi segertåg och genom oss överallt sprider sin kunskaps väldoft.”

Filipperbrevet 4:13: ”Allt förmår jag i honom som ger mig kraft.”



Sammanfattning

Den kristnes sinnen bombarderas dagligen av frestelser. Med all sin list söker Satan att besegra Guds barn, genom att locka dem till synd. Jesus vet av egen erfarenhet vad det vill säga, att bli frestad. Ändå syndade Han aldrig, inte ens med en tanke. Han förstår vår utsatthet och mäktar hjälpa oss, att undgå den olycka, som ett syndigt beteende för till. Vi får förlåtelse för våra forna [tidigare] synder genom tro på Kristus och Han gottskriver [tillräknar] oss Sin rättfärdighet [låter oss få del av den för vår räddnings skull genom tron]. Sedan möjliggör Han för oss, dag för dag, att utveckla en fläckfri karaktär lik Hans fullkomliga sinnelag. Han skänker oss många löften i Skriften, vilka vi kan åberopa, för att ärva riket. Jakobsbrevet 2:5; Matteusevangeliet 25:34. Genom ett liv i seger, ger vi Honom äran.



För personlig Eftertanke

I dag och varje dag beslutar jag, att hålla förbundet med Kristus, som gör det möjligt för mig att övervinna synden. Därmed kan jag i Honom utveckla en Kristuslik karaktär och leva ett segerrikt kristet liv.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.