tisdag 10 juli 2012

Hälsonyckel 8


Hälsans Byggstenar 8

Förtröstan på Guds Makt



Vårt folks mentala hälsa verkar vara dålig. Depressioner, förtvivlan, stress, oro, ilska, hämndlystnad, långvarig sorg, svartsjuka och håglöshet flödar över. Mycket annat kunde räknas upp. En rikstäckande undersökning av den amerikanska regeringens Departement för Hälsa, Utbildning och Sociala Frågor gav vid handen, att 25 procent av befolkningen medgav sig uppleva svår stress. En källa angav, att kanske en tredjedel av amerikanerna vore att betrakta som psykiskt friska. [Hur stor är siffran för oss svenskar?]

Om en ofullständig förteckning skulle göras över kroppsåkommor med tydligt psykiska inslag, såge den ut ungefär så här: Allergier, astma, halsfluss,  ledgångsinflammation, ryggont, kräfta, besvär med håret och hårbottnen, huvudvärk, hjärtåkommor, för högt blodtryck, sömnlöshet, impotens, magkatarr, hudbesvär och magsår. Man har beräknat, att 75 procent av alla besvär, som patienter anför, har med stress att skaffa.

[I Sverige fördubblades antalet anmälda stressrelaterade sjukdomar på bara två år, från 1996 till 1998. Stress är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning hos tjänstemän. Ökningen av utbrändhet i populationen har ökat dramatiskt. Fyra av tio har känt sig utbrända enligt en undersökning 31/1-00. (Projektledare professor Marcello Ferrada-Noli, www.hig.se/forskning/fhv-enh/a1.pdf.) ”Stress kommer att leda till en nationell katastrof” (trendanalytikern och framtidsforskaren Henrik Matsson).]

Hur bidrar sinnet till sjukdom? Negativa känslor medför, att vissa hormoner utsöndras och stimulerar nervsystemet på så sätt, att kroppens olika organ utsätts för stress. När organen utsätts för stress under en längre tid, försvagas de. Väl de blivit svagare, blir de mottagligare för sjukdomar kommande både ut- och inifrån. Vilka organ, som drabbas först och i vilken utsträckning, beror på ens arvsanlag, fysik, omgivning och livsstil. När sjukdomstecknen en gång visar sig, är det ofta vanskligt att spåra deras orsak och säkert veta, vilka riskfaktorer som spelat huvudrollerna vid sjukdomens frambrytande.

Det tredje kapitlet i Första Moseboken i Bibeln anger för oss ursprunget till mänsklighetens svårigheter och Guds hjälp ut ur vår belägenhet. Första Moseboken, kapitel 3, börjar med att Eva förleds till olydnad. Hon blev förvillad, men valde själv att göra tvärt emot vad Gud sagt. Därefter övertalade hon Adam, att också trotsa Gud. Adam blev ej bedragen, men även han valde att, tillsammans med sin hustru, trotsa sin Skapare.

Genast kände de sig annorlunda. Förändringen var icke till det bättre, såsom bedragaren hade lovat. I stället var det en förändring till det sämre. För första gången kände de skam och skuld. De försökte att skyla sig, genom att göra förkläden av fikonlöv. De gömde sig för Gud och var rädda. Då Gud fann dem och började att ställa frågor, skyllde de ifrån sig. De vägrade att erkänna sitt personliga ansvar. Låter detta scenario bekant? Det borde det göra. Känslor av skuld, fruktan och otillräcklighet ger en bild av mänsklighetens tillstånd. Dessa känslor får oss att vilja fly. Vi skyller på andra, medan vi hela tiden söker att skyla över våra egna tillkortakommanden. Våra fåfänga ansträngningar att fly och klara av saken urartar inte alltid i den simplaste sortens slagsmål, förtal, lösaktighet, eller brott. De kan ges en fläkt av vördsamhet – en smula stolthet, en aning själveftergivenhet, en vit lögn, en bitsk kommentar, som man ej avsåg skulle tas på allvar. I likhet med Adams och Evas, har vår olydnad mot Guds vilja tagit bort vår frid med Honom. Med mindre man har frid med Gud, går det inte att ha frid med sig själv eller omgivningen. Den värsta villfarelse man alltså kan råka ut för, är att tro sig ha frid med Gud, när man icke har det, att tro sig besitta lösningen på livets frågor, när man inte gör det. Många inser det ej, men, jämte hela mänskosläktet, har de upprepat våra första föräldrars misstag och ligger för döden. Bibeln kallar den sjukdomen för synd, men få verkar vara intresserade av Boten härför.

Men för dem, som erkänner sitt behov och önskar botemedlet, har Gud den rätta utvägen. Lösningen återfinns i ett löfte. I Första Moseboken, kapitel 3, sade Gud, att Han inom oss skulle så ett hat mot ondskan, och att en dag skulle det goda besegra det onda. Han bestämde möda och lidande som medel för att utveckla självbehärskning i oss, så att syndens bittra frukter – som redan börjat skördas – till viss del skulle undvikas. Och slutligen gjorde Gud någonting intressant. Av djurhudar gjorde Han åt Adam och Eva kläder och iförde dem dessa Själv.

Hade inte fikonlöv dugt lika väl som djurhudar som kläder? Inte särskilt många skulle tycka det i dag. Gud ville att de (och vi) skulle inse, att vad de (vi) förlorat, ej kunde ersättas med något, som de (vi) själva gjort, eller uppfunnit. De (vi) behövde en dräkt framtagen av Gud Själv. Genom att synda, hade de förlorat sin rättfärdighet. De hade sålt sin okränkbarhet och heder. En gudomlig plan, inte en mänsklig, krävdes för att reda ut härvan.

Kom ihåg, att det var Gud, som i begynnelsen skapade Adam och Eva. Därför kom ursprungligen allt de hade från Gud, även deras rättfärdighet eller godhet – ett rent, ofläckat, Guds-inriktat sinne. De visste, vad de skulle göra och gjorde det också. Eftersom det man förlorat, hade lagts ned i dem av Gud, är det tydligt, att blott Gud förmådde lägga tillbaka det igen. Lika litet som de kunde få en värld att bli till med ett ord, lika litet kunde de återställa sina sinnen. De var helt hjälplösa och beroende av Gud för att bli återställda. Och Gud återställde dem där på stället. Genast nödläget uppstått, kom Gud med räddningen. Dock hängde två villkor samman med återställandet. För det första, tro på den kommande Återlösaren, och för det andra, deras egen villighet, att ständigt lyda framgent. Varje person, som skulle komma att födas, skulle behöva uppfylla samma två villkor, som förelades Adam och Eva, för att återställas. Denna återställelse ärvs icke; den måste tas emot av varje person för sig.

Den underbara sanningen om Guds försök, att rädda [frälsa] oss, är nedtecknad i hela Bibeln. Profeter har skådat den i syner och poeter har skrivit om den.

”Sedan lät han mig se översteprästen Josua stående inför Herrens ängel, och Åklagaren stod vid hans högra sida för att anklaga honom. Men Herren sade till Åklagaren: ’Herren skall straffa dig, du Åklagare, ja, Herren skall straffa dig, han som har utvalt Jerusalem. Är då inte denne en brand, ryckt ur elden?’ Och Josua var klädd i orena kläder, där han stod inför ängeln. Och denne tog till orda och sade till dem som stod där som hans tjänare: ’Ta av honom de orena kläderna.’ Och till honom själv sade han: ’Se, jag har tagit bort ifrån dig din missgärning, och man skall nu klä dig i högtidskläder.’ Då sade jag: ’Må man också sätta en ren bindel på hans huvud.’ Och de satte en ren bindel på hans huvud och klädde på honom andra kläder, medan Herrens ängel stod där bredvid.” Sakarja 3:1-5.

”I rättfärdighet klädde jag mig, och den var såsom min klädnad. Rättvisa bar jag såsom mantel och huvudbindel.” Job 29:14.

Samma sanning – att Gud återställer Sin moraliska rättrådighet och renhet i oss – åskådliggörs jämväl i Nya Testamentets Skrifter. I Matteus’ Evangelium återfinns en liknelse Jesus berättade om en kung, som skickade ut sina tjänare, för att inbjuda alla de kunde finna till hans sons vigsel.

”När kungen kom in för att se sina gäster, upptäckte han en man som inte var klädd i bröllopskläder. Han sade: ’Min vän, hur kan du vara här utan att ha bröllopskläder på dig?’ Mannen kunde inte svara.” Matteusevangeliet 22:11-12.

Liknelsen kan tyckas löjlig, tills man förstår orsaken till kungens ogillande. Gästen hade ingen ursäkt för att han saknade bröllopskläder, ty kungen själv hade tillhandahållit bröllopskläder åt alla sina gäster. Allt de behövde göra, var att ta på sig dem. De hade inget att skylla på, om de struntade i gåvan.

”Då sade kungen till tjänarna: ’Bind honom till händer och fötter och kasta ut honom i mörkret där ute. Där skall man gråta och skära tänder.’” Matteusevangeliet 22:13. Lika väl som att den otacksamme gästen kastades ut från konungens vigsel, kommer alla de, som försummar att iföra sig Kristi rättfärdighet, och i stället litar till sina egna kläder av fikonlöv – sina goda gärningar – att möta ett bittert öde.

Alla mänskliga insatser för att göra oss till bättre människor räcker icke, för att åter göra en enda själ till Guds avbild, än mindre rädda hela världen. Enbart Kristi rättfärdighet, den klädnad Gud Själv gjort åt oss, kan hela de sår synden orsakat och ge livet en ny inriktning.

Det finns en detalj till beträffande Guds handling, att kläda Adam och Eva i hudar, som måste omnämnas. Den är kärnan i det hela. Ja, den är nyckeln till och brännpunkten i hela Bibeln. Du förstår, för att Gud skulle kunna få fram dessa hudar, måste ett djur dö. Ett oskyldigt väsen måste ge sitt liv, så att Adam och Eva  kunde bli klädda. Vad innebar det? Lammet var en bild på Guds Son, Jesus Kristus. Aposteln Paulus talar enkelt härom:

”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” Romarbrevet 5:8.

För att kunna förlåta våra synder, att kläda oss i Sin rättfärdighet och ge oss nödvändig nåd för att hålla Guds lag, måste Kristus bli människa, leva ett fulländat lydnadens liv på denna jord och sedan lida straffet för våra synder. Kristus lyckades med Sitt uppdrag, precis som förutskickelserna [profetiorna] i Gamla Testamentet förutsagt. Kristi segerrika liv betyder, att även vi kan segra, genom att tro på Honom. Kristi återuppståndelse är den kristnes garanti för att motta odödlighet och en fullkomlig kropp vid de rättfärdigas uppståndelse, när Jesus återvänder inom en snar framtid. Fordomdags lärdes dessa sanningar ut genom ett system med avbildande offer och symboler. Dessa ”skuggor” pekade fram emot Kristi människoblivande, liv, död, uppståndelse och himmelska tjänstgöring. Nu kan vår tro grundas på det verkliga hos ett fullbordat faktum, inte bara en skugga av något att blicka fram emot.

Många frågor inställer sig, såsom ”Varför?” Att besvara dem alla här, vore omöjligt. Om Du har frågor, skriv till oss. Vi vill gärna höra från Dig. Svaren finns i Bibeln. Det vi börjat beröra här, är spörsmålet om förtröstan. Att förtrösta [lita] så på Gud, att man ger Honom sitt liv. Att förtröstansfullt ge Honom sina fikonlöv, första förband och gör-det-självlapptäcke med mänskliga uppfinningar och självhjälpsteorier, och låta Honom iföra en Sin egen rättfärdighets fulländade skrud. Att vara klädd på det viset betyder, att äga Hans sinne. Man besitter Hans kraft till att besegra synden, och alla de vanskligheter den för med sig. Klyftan mellan att veta rätt och handla rätt överbryggas. Vi förmår att utföra våra goda avsikter. Positiva tankar och känslor ersätter de negativa.

”Vad köttet ger är lätt att se: otukt, orenhet, liderlighet, avguderi, trolldom, fiendskap, strider, ofördragsamhet, vrede, intriger, splittringar, kätterier, maktkamp, dryckenskap, utsvävningar och annat av samma slag. Än en gång varnar jag er: de som gör sig skyldiga till sådant skall inte få del i Guds rike. Men andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Mot sådant vänder sig inte lagen. De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med alla dess lidelser och begär. Om vi har andligt liv, låt oss då följa en andlig väg.” Galaterbrevet 5:19-25.

Guds Son led mera intensivt, än vi orkar föreställa oss, för att få glädjen av, att se oss klädda i Sin rättfärdighet. Hela Hans liv var en enda stor självuppoffring. Slutligen torterades och spikades Han fast på ett grymt kors. Vilken belöning önskar Han för detta offer? Allt det Han någonsin önskat, är glädjen att möjliggöra nya liv för oss nu och att vi slutligen återförenas med Honom på evighetens vackra strand. Då kommer Guds ursprungliga avsikt med att skapa Adam och Eva att förverkligas. Tillsammans med dem kommer vi ohindrade och utan avbrott att njuta himmelens lön för alltid.

Måhända någon tror det är för sent för vederbörande, eller att hans bekymmer är för invecklade, eller att han aldrig kan bli en kristen. Skrota de tankarna. Lita hela vägen på Honom och upplev så Guds frälsning. ”Eller också måste man söka skydd hos mig och sluta fred med mig, ja, fred måste man sluta med mig.” Jesaja 27:5.

”Jesus svarade: ’Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta.... Alla som Fadern ger mig skall komma till mig, och den som kommer till mig skall jag inte visa bort.” Johannesevangeliet 6:35, 37.

”Och Anden och bruden säger: ’Kom!’ Och den som hör det skall säga: ’Kom!’ Och den som törstar skall komma. Och den som vill skall fritt få dricka av livets vatten.” Uppenbarelseboken 22:17.





*******



[Märk: Hope International saluför de tidigare omnämnda böckerna Home Remedies,  pris: $8.95; Natural Remedies,  $6.25 och More Natural Remedies,   $6.25 + post och expedition. Life Abundant Missionary Institute är knutet till Hope International. HI:s adress:

         Hope International

         P.O. Box 220

         Knoxville, IL 61448-0220

         USA

         Hemsida: www.hopeint.org. E-post: hope@hopeint.org.]



Titlarna i denna serie med hälsoupplysande traktater är: Frisk Luft, Solsken för Kropp och Sinne, Måttlighet, Behovet av Vila, Motion, Kosthållet, Vatten och Förtröstan på Guds Makt.

För ytterligare upplysningar om detta eller andra ämnen när det gäller ett gott liv, kontakta:  






Sammanställd av Kurt Unglaub, medicine licentiat i folkhälsa.



Levende Vann, Daniel och Silvia Pel, Ringelia, Bølbekkveien 8, N-2860 Hov, NORGE (Living Water på Internet ovan) erbjuder en gratis Bibelkurs (12 stycken fyrsidiga brev i A4-format, vackert illustrerade i fyrfärg) om de stora livsfrågorna. Några av ämnena är: Tecken på Jesu snara återkomst, tillståndet i döden, Anti-Krist, Bibeln och hälsa, spännande profetior. Kursen finns på svenska, norska och engelska (ange önskat språk). Kursen är omtyckt ibland svenskar!

Du erhåller underbara gåvoböcker, på strålande god svenska, om Jesus och den kristna tron under studiernas gång. Allt material är gratis och Du kan, skriftligen, avbryta kursen när som helst.

Du betalar endast portot på Dina insända lösningar. Dina kurssvar betygsätts ej. Kursen innebär inga förpliktelser för Dig. Ingen försäljare ringer upp Dig eller kommer på besök å brevskolans vägnar. Levende Vann för icke in Ditt namn i något åsiktsregister. Man säljer/skänker/hyr heller inte ut Ditt namn och Din adress till företag eller organisationer för direktreklam. Du slipper smårutor med reklambudskap på hemsidan.

Levende Vann lyder Frälsarens ord om, att älska Gud av hela hjärtat och nästan som sig själv. Alltså hetsar man ej mot någon folkgrupp, eller manar till andra brott.

Du påtvingas inga mänskogjorda åsikter, utan kan tryggt pröva deras undervisning mot Bibeln, under bön till Fadern om Andens felfria vägledning! Därmed kan Du lugnt behålla, vad gott är och förorda kursen åt andra.

Unna Dig därför Levende Vanns Bibelbrevkurs i dag! Du har inget att förlora, men väl en massa att vinna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.