onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 10


Skattgömman

Studium Nr. 10: Det glada Hälsobudskapet




För medlemmarna av mänskosläktet har livet en början och, förvisso, ett slut. Med tanke på livets slut, borde varje person fråga: Hur kan jag klokast satsa mina förmågor, så att de ger störst vinning? Hur kan jag uträtta mest med tanke på Guds ära och vara till välsignelse för min nästa?

    Vår första skyldighet gentemot Gud och nästan är, att utveckla oss själva. Varje förmåga, som Gud skänkt oss, skulle förfinas till det yttersta. När vi gör det, förmår vi att bistå andra.

 


A. Ge Gud Äran


1. Hur skapades ursprungligen människan?

Första Moseboken 1:27: ”Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem.”

    Anm.: På grund av synden, har likheten med det gudomliga ärrats i människan. Kroppens, förståndets och andens kraft har försvagats och människan drabbas nu av sjukdom och död.



2. Vad önskar Gud oss, även efter syndafallet?

Tredje Johannesbrevet 2: ”Älskade broder, jag hoppas att det går väl för dig i allt, och att du är frisk liksom det står väl till med din själ.”



3. Vad borde vara den främsta drivkraften bakom allt det vi gör?

Första Korintierbrevet 10:31: ”Om ni äter eller dricker eller vad ni än gör, så gör allt till Guds ära.”

Sakarja 7:6: ”Och när ni äter och dricker, är det inte då för er själva som ni äter och dricker?” [Se anmärkningen nedan! Själviskt njutande skall inte vara drivkraften.]

    Anm.: Våra kroppar har köpts med Jesu dyrbara blod. Det står oss ej fritt, att hantera dem hur som helst. Vi skall förhärliga Gud i våra kroppar.



4. Vilken hälsoregel, fastlagd för Israel fordom, är giltig även för oss?

Andra Moseboken 15:26: ”Han sade: ’Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och håller alla hans stadgar, skall jag inte lägga på dig någon av de sjukdomar som jag lade på egyptierna, ty jag är Herren, din läkare.”

    Anm.: Gud skapade reglerna för kroppen lika väl som de moraliska reglerna. Vi bör studera kraven häri – hur de är tillämpliga på kroppen. [Icke-judars kroppar och dessas behov är som judars. Alltså gäller hälsoreglerna inte bara för våra judiska vänner.]

 


B. Den Helige Andes Tempel


5. Hur stärker Gud människans inre?

Efesierbrevet 3:16: ”Jag ber att han i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande”.

    Anm.: Under A. fann vi, att Kristus betalat lösesumman för vårt andliga väsen. Priset innefattade våra kroppar. Enär vi lever i en fysisk värld, behöver vi också Hans styrka i fysiska och andliga sammanhang.



6. Var bor den Helige Ande?

Andra Timoteusbrevet 1:14: ”Bevara genom den helige Ande som bor i oss det goda som har blivit anförtrott åt dig.”

    Anm.: När man tar emot Jesus Kristus som sin Frälsare, sänder Jesus den Helige Ande in i ens hjärta, för att förvandla och göra en mera lik Honom Själv.



7. Vad är den Helige Andes tempel?

Första Korintierbrevet 6:19-20: ”Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud, och att ni inte tillhör er själva? Ni har blivit köpta och priset är betalt. Så förhärliga då Gud i er kropp!”

    Anm.: Ens kropp kan vara en boning för den Helige Ande. Men om man missköter kroppen genom omoraliska handlingar, med koffeinhaltiga drycker, knark, alkohol, tobak, eller raffinerad mat, skändar man kroppens tempel och omkullkastar den Helige Andes tjänst i ens liv. [Den kemisk-fysiska balansen i människan rubbas, som bekant, av, bl.a., vissa kemikalier och gifter. Om vi brytt oss om Bibelns hälsoföreskrifter, skulle vi ha varit friskare.]



8. Vad borde vi dagligen bedja om?

Psaltaren 51:11: ”Vänd bort ditt ansikte från mina synder, utplåna alla mina missgärningar.”



C. Rent och Orent


9. Vilken var Guds idealkost för människan?

Första Moseboken 1:29: ”Och Gud sade: ’Se, jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frukt som har frö. Detta skall ni ha till föda.”



10. När tillät Gud kött som föda?

Första Moseboken 9:3-4: ”Allt som rör sig och har liv skall ni ha till föda. Så som jag har gett er de gröna örterna ger jag er nu [efter Syndafloden] allt detta. Men kött som har sin själ i sig, nämligen sitt blod, skall ni inte äta”

    [Anm.: Gud planerade att människan skulle vara vegetarian (för att äta djur, måste dessa dödas. Döden ingick inte i Guds plan för Planeten Jorden). Då Syndafloden förstörde växtligheten, lät Han Noa och hans familj lägga kött till sin kost; men varnade för att deras liv skulle komma att förkortas och hotas av djur och människor (Första Moseboken 9:5). Han specificerade att förtärandet av allt blod var strängeligen förbjudet. Blodet transporterar, som känt är, både nyttigheter – typ syre och näringsämnen – och farligheter, såsom gifter. Detta gäller både djur- och människoblod. Intar vi djurblod, kan vi alltså få i oss skadligheter. Skaparen tänkte således på vår hälsa, Han missunnar oss inga läckerheter (många gillar ju, exempelvis, blodkorv och pölsa!). Det kan vara svårt att tömma ett köttstycke på allt blod. Dessutom kanske smittoämnen gått ut i själva vävnaderna. Egna, obesprutade grönsaker och KRAV-odlad frukt blir allt viktigare! Det bekräftas av larm från forskare om den mänskliga varianten av galna-ko-sjukan, o.s.v. Gör Ditt bästa även på denna punkt. Bed sedan Gud att välsigna maten och grubbla inte, Han ser Dina ansträngningar och kan skydda Dig mot ev. kvarbliven smitta i födan. Skaparen är medveten om svårigheterna att skaffa fram helt ren, ofarlig mat i Nordens bistra klimat och med dess långa avstånd. Härvidlag skall vi inte klaga på import av nyttigheter från Jordens alla hörn!]



11. Hur lyder Guds detaljbestämmelser rörande ren och oren köttmat?

Tredje Moseboken 11, hela kapitlet [slå upp själv och läs!].



12. Hur kan vi med våra matvanor visa Gud vår tacksamhet, för att Han återlöst oss?

Tredje Moseboken 20:24-26: ”Därför har jag sagt till er: Ni skall ärva deras land, ty jag skall ge er det till arvedel, ett land som flödar av mjölk och honung. Jag är Herren, er Gud, som har avskilt er från andra folk.

Gör alltså skillnad mellan rena och orena fyrfotadjur och mellan rena och orena fåglar, så att ni inte gör er själva avskyvärda för de fyrfotadjurs eller fåglars skull, eller för de kräldjurs skull som rör sig på marken, alla dessa djur som jag har avskilt från er som orena. Ni skall vara heliga inför mig, ty jag, Herren, är helig, och jag har avskilt er från andra folk för att ni skall tillhöra mig.”

Femte Moseboken 14:3-21: ”Du skall inte äta något avskyvärt. Dessa djur får ni äta: oxe, får, get, hjort, gasell, dovhjort, stenbock, dison, teoantilop och semer. Alla djur med klövar, kluvna i två halvor, och som idisslar får ni äta. Men dessa får ni inte äta av dem som idisslar och av dem som har kluvna klövar: kamelen, haren och klippgrävlingen. Ty även om de idisslar har de inte klövar. De är orena för er. Inte heller svinet, ty även om det har klövar idisslar det inte. Det är orent för er. Ni skall inte äta av deras kött, och deras döda kroppar skall ni inte röra.

Av allt det som lever i vattnet får ni äta detta: Allt som har fenor och fjäll får ni äta. Men ni skall inte äta det som saknar fenor och fjäll. Det är orent för er.

Alla rena fåglar får ni äta. Men dessa fåglar skall ni inte äta: örnen, lammgamen, havsörnen, raafågeln, falken, gladan med dess arter, alla slags kråkfåglar, strutsen, tahemasfågeln, fiskmåsen, höken med dess arter, ugglan, uven, tinsemetfågeln, pelikanen, asgamen, dykfågeln, storken, hägern med dess arter, härfågeln och fladdermusen. Alla flygande smådjur är orena för er. De skall inte ätas. Men alla rena flygande djur får ni äta.

Ni skall inte äta något självdött. Du må ge sådant åt främlingen som bor inom dina portar, han får äta det, eller du kan sälja det till utlänningen. Ty du är ett folk som är helgat åt Herren, din Gud.

Du skall inte koka en killing i mjölken från dess mor.”



D. Mental Förbindelse

13. Vad liknar Salomo en positiv livsinställning med?

Ordspråksboken 17:22: ”Glatt hjärta ger god läkedom, brutet mod suger märgen ur benen.”

Anm.: Fysisk välmåga och sinnesstämningen är nära förknippade med varandra. Kroppens hälsa påverkar sinnesstämningen, och sinnesstämningen påverkar kroppen. När man är glad, löper kroppen mindre risk att bli nedbruten och sjuk. Detta visar sinnets inverkan på kroppen.



14. I vilket tillstånd befann sig Daniel och hans tre vänner, sedan de ätit en enkel kost, som förde med sig kroppslig hälsa?

Danielsboken 1:19-20: ”Kungen talade med dem, och det fanns ingen av dem som kunde jämföras med Daniel, Hananja, Misael och Asarja. De fick då tjänstgöra hos kungen. Han fann att de i alla frågor som krävde vishet och förstånd var tio gånger klokare än någon annan av de spåmän och besvärjare som fanns i hela hans rike.”

Anm.: Daniel och hans vänner var insiktsfullare, därför att de var i bättre fysisk kondition, än alla de andra ynglingarna i kungens skola. Detta visar kroppens inverkan på sinnet.



15. Var skall Kristi sinne vara?

Filipperbrevet 2:5: ”Var så till sinnes [kristnas sinne] som Kristus Jesus var.”

Första Korintierbrevet 2:16: ”Ty vem har lärt känna Herrens sinne, så att han kan undervisa honom? Men vi har Kristi sinne.”

Anm.: När vi nu skall ha Kristi sinne i oss, vad för slags sinne ägde Han? Då Han var fullkomlig på varje område, borde även vi eftersträva klarast möjliga sinnesförmögenheter. Då kan Hans sinne verka genom våra. Detta goda kan uppnås genom ett enkelt kosthåll, motion, vila, mycket rent vatten, solsken, självbehärskning i allt [måttfullhet gällande nyttigheter, undvika det ohälsosamma], frisk luft och gudsförtröstan.





Sammanfattning

Vi lever bara en gång. I detta liv borde vi göra allt vi kan till Guds ära och i tjänandet av andra. Det inbegriper att ta hand om kroppen, så att Guds Ande tillåts att bo i oss. Vi måste följa varje råd, som Gud givit oss på hälsans område. Vår hälsa är så viktig, att när den försvinner, försvinner också livsglädjen. Följaktligen borde vi dagligen göra allt vi kan för att hålla oss friska. När vi gör det, blir vi till sann välsignelse för nästan [medmänniskorna].



För personlig Eftertanke

Jag önskar göra anspråk på Guds kraft och genom Hans styrka hålla mig till den hälsosamma livsstil, som Bibeln skisserar. Jag önskar, att min kropp skall vara den Helige Andes tempel, och jag är beredd att ändra på varje vana, som kan vara skadlig för detta tempel.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.