onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 4


Skattgömman

Studium Nr. 4: Mänsklighetens Hjälplöshet




Många har en känsla av, att vår planet rusar emot en av människan förvållad undergång och att vi står maktlösa när det gäller att ingripa. Olyckligtvis sätter få fingret på den ömma punkten: Synden. Arnold Toynbee identifierar det allmänna bekymret: ”Själv är jag övertygad om att människans grundläggande fel är hennes egocentricitet [själviskhet och synd]” (anfört av Karl Menninger i Whatever Became of Sin?, s. 227). Vad skulle annars kunna orsaka sådana våldsbrott, som dem vi bevittnar i dagens värld? Världen upplever en skyhög ökning av antalet fångar och av kostnaderna för fångvård. Enbart i Förenta Staterna gällde följande statistik, på 1980-talet:

 

       Antal Fångar 100% |                        200%  |


1980                        329 821                                       

1981                            369 930                                  

1982                                413 806

1983                                  436 855

1984                                    462 002

1985                                        502 507

1986                                            544 972

1987                                                585 084

1988                                                    627 588

1989                                                           710 054

Brotten innefattar mord, våldtäkt, rån, svår misshandel, inbrott, stöld, motorfordonsstöld.



A. Syndens Ursprung


1. Hur avgränsar [definierar, begreppsbestämmer] Bibeln synd?

Första Johannesbrevet 3:4: ”Var och en som gör synd bryter mot lagen, ty synd är brott mot lagen.”

Anm.: Ofta översätts grekiskan i denna text med ”synd är laglöshet”. Ett exempel härpå är brott mot budet att älska Gud med hela hjärtat och själen och sinnet (Matteusevangeliet 22:37). En öppet syndig handling gentemot en annan människa är den oundvikliga följden av ens syndiga inställning i sinnet. Gud känner våra hjärtan, och t.o.m. ens hemligaste tanke kan alltså vara synd, såsom när en man tänker vällustigt om en kvinna, som inte är hans fru, eller önskar att han kunde skada någon annan (Matteusevangeliet 5:27-28, 21-22).

[2. Är alltså synden brott mot en bestämd lag?

Romarbrevet 7:7: ”Vad skall vi då säga? Att lagen är synd? Nej, visst inte! Men det var först genom lagen jag lärde känna synden. Jag hade inte vetat vad begäret var, om inte lagen hade sagt: Du skall inte ha begär [Bibelns egen kursivering].

Andra Moseboken 20:17: ”Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller till hans tjänare eller tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.”



3. Hur lyder denna lag, också benämnd Guds Tio Bud?

Andra Moseboken 20:2-17 : ”Jag är Herren, din Gud, som har fört dig ut ur Egyptens land, ur träldomshuset.

Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.

Du skall inte göra dig någon bildstod eller någon avbild av det som är uppe i himlen eller nere på jorden eller av det som är i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem. Ty jag, Herren, din Gud, är en nitälskande Gud, som låter straffet för fädernas missgärning drabba barnen, ja, tredje och fjärde släktledet, när man hatar mig, men som visar nåd mot tusen släktled, när man älskar mig och håller mina bud.

Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn.

Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den. Sex dagar skall du arbeta och uträtta alla dina sysslor. Men den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, inte heller din son eller din dotter, din tjänare eller tjänarinna eller din boskap, och inte heller främlingen som bor hos dig inom dina portar. Ty på sex dagar gjorde Herren himlen och jorden och havet och allt som är i dem, men på sjunde dagen vilade han. Därför har Herren välsignat sabbatsdagen och helgat den.

Hedra din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.

Du skall inte mörda.

Du skall inte begå äktenskapsbrott [sex utanför äktenskapet och div. perversiteter].

Du skall inte stjäla.

Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa [oärlighet].

Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller till hans tjänare eller tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.” Punkt 2 och 3 är tillagda av övers., som också – av nödvändighet – ändrade frågornas numrering.]



4. Var, och hos vilken, uppstod detta elände, synden?

Jesaja 14:12‑15: ”Hur har du inte fallit från himlen, O Lucifer, du gryningens son! Hur har du inte blivit fälld till jorden, du som slog ner folken till marken! Du sade i ditt hjärta: Jag skall stiga upp till himlen, ovanför Guds stjärnor skall jag upprätta min tron. Jag skall sätta mig på mötesberget längst upp i norr. Jag skall stiga upp över molnens höjder, jag skall göra mig lik den Högste.’ Men ner till dödsriket skall du föras, längst ner i graven.” [Vers 12 och 15 delvis från eng. Bibeln.]

Hesekiel 28:14‑18: ”Du var en smord, beskyddande kerub, och jag hade satt dig på Guds heliga berg. Där gick du omkring bland gnistrande stenar. Du var fullkomlig på alla dina vägar från den dag då du skapades, till dess att orättfärdighet blev funnen hos dig. Genom din stora handel fylldes du med våld, och du syndade. Därför drev jag dig bort från Guds berg och förgjorde dig, du beskyddande kerub mitt bland de gnistrande stenarna. Eftersom ditt hjärta var högmodigt på grund av din skönhet, och du fördärvade din visdom på grund av din prakt, kastade jag ner dig till jorden och utlämnade dig åt kungar till att beskådas. Genom dina många missgärningar och din oärliga handel vanhelgade du dina helgedomar. Därför skall jag låta eld gå ut från dig, den skall förtära dig. Jag skall göra dig till aska på marken inför alla som ser dig.” [Vers 18 delvis ur eng. Bibeln.]

Anm.: I Gamla Testamentet ägde namn i många fall en bestämd betydelse. Då människor mognade, framstod karaktären tydligt genom namnet. Innan Satan föll, betydde hans namn Lucifer Ljusbäraren eller den Strålande. Efter sitt syndafall fick han ej längre behålla detta namn, på grund av förändringen i hans karaktär. Därför gavs han andra namn, vilket framgår av Skriften.



5. Vilka andra namn fick Lucifer?

Uppenbarelseboken 12:7‑9: ”En strid uppstod i himlen: Mikael och hans änglar gav sig i strid med draken. Och draken och hans änglar stred, men han var inte stark nog, och det fanns inte längre någon plats för dem i himlen. Och den store draken, den gamle ormen, som kallas Djävul och Satan, han som bedrar hela världen, kastades ner på jorden och hans änglar kastades ner med honom.”



6. Hur kom synden in i världen?

Första Moseboken 3:1‑6: ”Men ormen var listigare än alla markens djur som Herren Gud hade gjort. Han sade till kvinnan: ’Har Gud verkligen sagt: Ni får inte äta av alla träd i lustgården?’ Kvinnan svarade ormen: ’Vi får äta av frukten från träden i lustgården, men om frukten på det träd som står mitt i lustgården har Gud sagt: Ät inte av den och rör inte vid den, ty då kommer ni att dö.’ Då sade ormen till kvinnan: ’Ni skall visst inte dö! Men Gud vet att den dag ni äter av den skall era ögon öppnas, så att ni blir som Gud med kunskap om gott och ont.” Och kvinnan såg att trädet var gott att äta av och en fröjd för ögat. Trädet var lockande eftersom man fick förstånd av det, och hon tog av frukten och åt. Hon gav också till sin man som var med henne, och han åt.”

Andra Korintierbrevet 11:3: ”Men jag är rädd för att liksom ormen med sin list bedrog Eva, så skall också era sinnen fördärvas och vändas bort från den uppriktiga och rena troheten mot Kristus.”



7. Vilka blev somliga av syndens följder på Jorden?

Första Moseboken 3:16‑19: ”Till kvinnan sade han: ’Jag skall göra din möda stor när du blir havande. Med smärta skall du föda dina barn. Till din man skall din lust vara, och han skall råda över dig.’ Till Adam sade han: ’Du lyssnade på din hustru och åt av det träd om vilket jag befallt dig: Du skall inte äta av det. Därför skall marken vara förbannad för din skull. Med möda skall du livnära dig av den så länge du lever. Törne och tistel skall den bära åt dig och du skall äta av markens örter. I ditt anletes svett skall du äta ditt bröd till dess du vänder åter till jorden, ty av den har du tagits. Jord är du, och jord skall du åter bli.’”



B. Syndens Följder


8. Hur reagerade Gud på världens ondska före Syndafloden?

Första Moseboken 6:5‑7: ”Och Herren såg att människornas ondska var stor på jorden och att deras hjärtans alla tankar och avsikter ständigt var alltigenom onda. Då ångrade Herren att han hade gjort människorna på jorden, och han var bedrövad i sitt hjärta. Herren sade: ’Människorna som jag har skapat skall jag utrota från jordens yta, ja, både människor och fyrfotadjur, kräldjur och himlens fåglar. Jag ångrar att jag har gjort dem.’”

Anm.: Gud var djupt bedrövad, ja, nära att förgöra Sin egen skapelse. Men, såsom framgår av Första Moseboken kapitel 6‑8, lärde Han Noa hur detta syndens dilemma skulle behandlas. Han tänkte rädda endast dem, som trodde på Honom. Genom att gå in i arken, skulle man bevisa sin tro.



9. Hur många fortsatte att synda efter Syndafloden?

Romarbrevet 3:23: ”Alla har syndat och saknar härligheten från Gud”.



10. Vad sägs det om dem, som vägrar att erkänna sin synd?

Första Johannesbrevet 1:8, 10: ”Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare, och hans ord är inte i oss.”



11. På grund av vår kärlek till synden, fortsätter vi att bryta mot Guds bud. Vad riskerar vi härigenom?

Uppenbarelseboken 22:14‑15: ”Saliga är de som tvättar sina kläder [eng. Bibeln: handlar enligt hans bud]. De skall få rätt till livets träd och få komma in i staden genom dess portar. Men utanför är hundarna och trollkarlarna, de otuktiga och mördarna, avgudadyrkarna och alla som älskar lögn och far med osanning.”

Galaterbrevet 5:19‑21: ”Köttets gärningar är uppenbara: de är otukt, orenhet, lösaktighet, avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror, illvilja, fylleri, utsvävningar och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: de som lever så skall inte ärva Guds rike.”



12. Hur djupt rotad är synden, enligt vad Jesus påvisade?

Markusevangeliet 7:21‑23: ”Ty inifrån, från människans hjärta, utgår onda tankar, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, lösaktighet, avund, hädelse, högmod och dårskap. Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren.’”



13. I vilket tillstånd befinner sig den oomvända människans hjärta av naturen?

Jeremia 17:9: ”Bedrägligare än allt annat är hjärtat, det är obotligt sjukt. Vem kan förstå det?”

Anm.: I ett tidigare studium lärde vi oss, att lydnad mot Gud kommer av hjärtat. Romarbrevet 6:17. Eftersom lydnad mot Gud och lydnad mot Satan inte kan komma från samma håll (Jakobsbrevet 3:10‑12), förmår endast ett hjärta (sinne) förvandlat av Jesus att visa godtagbar lydnad. Romarbrevet 12:1‑2.



C. Syndastraffet


12. När Gud nu ej lämnar oss utan kunskap härom, hur lyder Hans varning för syndens följder?

Romarbrevet 6:23: ”Ty syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre.”

[Anm.: Har Du ljugit någon gång, eller baktalat en annan person? Då har Du brutit mot det nionde budet, som handlar om ärlighet. Alltså är Du en syndare och syndens lön är döden, evigt giltig utplåning (jämför Uppenbarelseboken 21:8). Således behöver Du räddas undan den oändliga döden. Föreställ Dig att Du sitter i ett flygplan, vars motorer stannar. Kaptenen meddelar att alla kan räddas. Förutsättningen är att de tar på sig varsin fallskärm. Givetvis skulle Du ta på Dig Din!

Detta och andra studiebrev visar den enda räddningen undan syndens straff. Gud har ordnat med denna, precis som med Din och Jordens tillblivelse. Tag därför genast – och frivilligt! – emot denna frälsning, räddning, när Du förstått de enkla stegen dit! Övers. anm.]



15. Är det en synd att bli frestad?

Jakobsbrevet 1:15: ”När så begäret har blivit havande föder det synd, och när synden är fullmogen föder den död.”

Hebréerbrevet 4:15: ”Ty vi har inte en överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som blev frestad i allt liksom vi, men utan synd.”

Anm.: Gud skiljer omsorgsfullt mellan de naturliga önskningar, som Han gett oss och följderna av att felaktigt eller överdrivet tillfredsställa dessa. Här säger Jakob oss att, när vi låter oss styras av lusta (efter mat, pengar, makt, o.s.v.), framföder detta synd (leds vi till synd). Det är synden som frambär döden i oss.



16. Vilket blir de ondas slut?

Malaki 4:1: ”Se, dagen kommer, den brinner som en ugn. Då skall alla högmodiga och alla som handlar ogudaktigt vara som halm. Dagen som kommer skall bränna upp dem, säger Herren Sebaot, den skall lämna kvar varken rot eller kvist.”

Anm.: Efter att för oss ha uppenbarat syndens ursprung, historia, nutida verklighet och framtida utrotande, har vår kärleksfulle Gud berett oss den fullkomliga lösningen. I Sin oändliga barmhärtighet har Han berett väg för vår räddning.



17. Hur hjälplösa är vi i våra egna försök, att besegra synden?

Johannesevangeliet 15:5: ”Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig [Jesus Kristus] kan ni ingenting göra.”



18. I hur hög grad har Gud, genom Kristus, tillhandahållit kraft för att vi skall kunna besegra synden i våra liv?

Hebréerbrevet 7:25: ”Därför kan han också helt och fullt frälsa dem som genom honom kommer till Gud, ty han lever alltid för att mana gott för dem.”

Filipperbrevet 2:12‑13: ”Därför, mina älskade, liksom ni alltid har varit lydiga, så arbeta med fruktan och bävan på er frälsning, inte bara som när jag var hos er, utan ännu mycket mer nu när jag inte är hos er. Ty Gud är den som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja skall ske.”

Judasbrevet 24: ”Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande”.



19. Vad är Gud villig att göra för syndaren, om denne lämnar sin onda bana?

Jesaja 55:7: ”Den ogudaktige må överge sin väg, den orättfärdige sina tankar och vända om till Herren, så skall han förbarma sig över honom, och till vår Gud, ty han skall ge mycken förlåtelse.”

Anm.: När den ångerfulle, gudsfruktande syndaren tar till sig det eviga evangeliets frälsande kraft, mottar han förlåtelse och nåd [barmhärtighet – straffet för synderna efterskänks].



20. Var skall vi leta efter syndens botemedel?

Hebréerbrevet 12:2: ”Och låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare, som i stället för den glädje som låg framför honom utstod korsets lidande utan att bry sig om skammen och som nu sitter på högra sidan om Guds tron.”.

Titusbrevet 2:13: ”medan vi väntar på det saliga hoppet, att vår store Gud och Frälsare Jesus Kristus skall träda fram i härlighet.”



21. Genom vilken vinner vi segern?

Första Korintierbrevet 15:57: ”Men Gud vare tack, som ger oss segern genom vår Herre Jesus Kristus.”

Första Johannesbrevet 5:4: ”Ty allt som är fött av Gud besegrar världen, och detta är den seger som har besegrat världen: vår tro.”



22. Vad sker, om så bara en syndare finner segern över syndens träldom?

Lukasevangeliet 15:7: ”Jag säger er: På samma sätt blir det glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig – inte över nittionio rättfärdiga som ingen omvändelse behöver.”



Sammanfattning


Människans ursprungliga arv förlorades på grund av olydnad mot Guds Ord, och det återfås blott genom lydnad mot Hans Ord. I motsats till Adam, har vi inget val, utan föds till en syndig värld. Men i Sin oändliga barmhärtighet har Gud gett oss möjligheten att födas på nytt i Kristus Jesus. Det gör oss till nya människor med kraft att lyda. Att fortsätta i Satans träldom, innebär säker undergång, men pris ske Gud: Han har stakat ut en flyktväg för oss, nämligen frälsningen genom Sin älskade Son, Jesus Kristus. Jesus är det gudomliga botemedlet.



För personlig Eftertanke


Inser jag i dag mitt syndfulla tillstånd? Erkänner jag min oförmåga, att besegra synden i min egen kraft? Ger jag därför Jesus Kristus tillåtelse, att komma in i mitt liv?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.