söndag 8 juli 2012

Baugher: Budorden, Del 12


De Tio Budorden, Del 12: Det kommer att gå Dig väl



Av Mike Baugher



I den här serien om de Tio Budorden har vi tidigare studerat de fyra första budorden (Andra Moseboken 20:3-11), och vi är redo att börja med den andra tavlan innehållande de Tio Budordens lag. Den första tavlan avser det lodräta förhållandet mellan Gud och oss. Den andra lagtavlan handlar om det vågräta förhållandet mellan våra medmänniskor och oss. Som nämndes i en tidigare artikel, trädde den första lagtavlan i praktisk funktion när Gud skapade Adam. Den andra lagtavlan trädde i praktisk funktion när Gud skapade Eva. Den andra lagtavlan är en väldigt viktig del för våra vågräta relationer.



Den första tavlan talar om för oss hur vi skall dyrka Gud, de sex buden på den andra tavlan lär oss hur vi skall behandla varandra. Ack så ofta koncentrerar sig religiösa människor på den första tavlan. Många teologiska diskussioner äger rum om hur vi skall dyrka Gud, men det är inte många som gör tillämpningen på hur vi skall behandla varandra. Det är en del av Guds plan för att reglera mänskliga relationer så att vi kan uppskatta och älska varandra, såsom vi älskar Gud och oss själva.



Det första budordet på den andra tavlan lyder: ”Hedra din far och din mor, så som HERREN, din Gud, har befallt dig, så att du får leva länge och det må gå dig väl i det land som HERREN, din Gud, ger dig.” Femte Moseboken 5:16.



Läser vi detta bud i Andra Moseboken 20 ser vi att det är litet annorlunda, precis som Sabbatsbudet är litet annorlunda i Andra Moseboken 20 än i Femte Moseboken 5. ”Hedra din far och din mor, så att du får leva länge i det land som HERREN, din Gud, ger dig.” Andra Moseboken 20:12. Ser Du skillnaden? Skillnaden är att Femte Moseboken 5 säger att om Du hedrar Din far och Din mor, kommer inte bara Dina dagar att bli många, utan det kommer även att gå Dig väl.



Faller sönder

I min tjänst som pastor har jag konstaterat att en hel del sprickbildning sker i familjer i dag. Tidigare stabila och starka relationer är inte längre lika starka som de en gång var. Det finns ett litet uttryck: ”Familjen går upp i sömmarna”, och förvisso är det sant.



Vad är orsaken till detta sönderfall? Anledningen är att vi bryter mot det femte budet. När vi går igenom denna studie kommer vi förhoppningsvis att bättre kunna förstå vad det innebär med detta bud som säger: ”Hedra din far och din mor”.



Respekt för föräldrars myndighet och lydnad mot föräldrars lag utgör grunden till all ordning och organisation. Det femte budordet handlar om detta. Ett annat gammalt talesätt med ett överflöd på sanning är detta: ”Som hemmet är, så är samhället, nationen och världen.”



Familjen är den viktigaste och mest grundläggande enheten i samhället och staten. I ett tal för över två år sedan betonade president George W. Bush, den fyrtiotredje presidenten i USA, betydelsen av familjen och hemmet, samt betydelsen av att den består av en man och en kvinna, en make och en hustru. Han är fast besluten om att se till att detta grundmuras och fastslås, och är beredd att till och med gå så långt som att godkänna ett konstitutionellt konvent för att införa en ändring i Författningen för att befästa det. Denna tro är i harmoni med Skriften.



Familjer i dag faller isär. Jag tror inte att det har förekommit en tid i världshistorien då det har gjorts så omfattande sociala insatser för att ta hand om familjer som brustit i sömmarna.



Lydnad för laglig Myndighet

Det första budordet på den andra tavlan, eller det femte budordet av de tio, står i en särställning i deras inbördes följdordning. Placeringen är knappast en tillfällighet, utan gudomligt planerad. Familjeförhållanden utgör början på alla mänskliga relationer som beskrivs i den andra uppdelningen av Guds lag. I sin vidaste tillämpning, handlar det om lydnad för all laglig myndighet, under den formande delen av livet när karaktärer skapas och öden bestäms.



När hänsyn tas till naturen hos föräldraskapet, står föräldrar på många sätt i Guds ställe gentemot sina barn tills de är gamla nog att bära sitt eget ansvar. Då kan barnen flytta sitt ansvar till Gud för Han är i slutändan Den inför vilken de ytterst är ansvariga för allt. Ändå finns det fortfarande kraft hos budet som säger ”Hedra Din far och Din mor under alla dagar i Ditt liv, så att det må gå Dig väl.”



Under de första åren av ett barns liv är föräldern åt barnet det Gud är åt föräldern – Lagstiftaren, Uppsyningsmannen och Familjeförsörjaren. Det faktum att attityden hos barnet mot föräldern bestämmer dess attityd mot Gud under senare år ger det femte budordet dubbel betydelse.



En bredare Tillämpning

När Kristus är centrum i hemlivet, kommer barnen nästan säkert att rätta sig efter båda lagtavlorna och att respektera både gudomlig och mänsklig myndighet. Detta bud har inte bara en bokstavlig tillämpning på mamma och pappa, utan det har en andlig tillämpning som formar attityder och egenskaper hos människor när de går igenom livet från barndomen till vuxenlivet.



Om barnen vuxit upp i ett hem där ordentligt föräldraansvar utövats och där goda och rättfärdiga bud från föräldrarna gått i arv till barnen, kommer de att införliva dem i sin livsstil. De kommer att omfatta alla andra frågor om myndighet i sitt liv på rätt sätt.



Det är därför som budet säger: ”Hedra din far och din mor, så att det må gå dig väl”. Det kommer inte endast att ”gå dig väl”, utan Dina dagar kommer också att förlängas. Det är ett löfte från Gud! Detta är det första budordet med ett löfte.



Ett annat bevis för vikten av detta bud är det faktum att föräldraskap är ett samarbete med Gud i skapande. Förökning är en form av skapande. Vad större ära kunde Gud skänka människorna än att dela med dem kraften att föröka Hans skapade varelser? Om man stannar upp och tänker på detta, inser man att föräldraskap är ett enormt ansvar. Detta är något som inte lärs ut till unga människor i dag.



Föräldraskapets heliga Funktion

En av anledningarna, tror jag personligen, till att Gud inrättade Sjundedags-adventistförsamlingen var att skänka dess medlemmar insikter och situationer där de kunde lära sina barn hur man blir bättre föräldrar. Det måste börja någon gång i tiden.



Om man verkligen tittar på vad som förekom under den tid då Gud inrättade Sjundedags-adventistförsamlingen, ser man att föräldraskap och de slags relationer mellan fäder och deras barn som skulle ge en rätt förebild för barnen var nästan obefintliga. Så barnen växte upp med en högst skev förståelse av vad det innebar att vara förälder.



Därför gav Gud oss råd så att nästa generation, som skulle utöva dessa råd, kunde omsätta dem i praktiken och vara bättre rustade att bli föräldrar. Om det femte budordet hade förståtts, som Gud ville att det skulle förstås, skulle det inte bara påverka barn, utan också föräldrar.



Förverkligandet av föräldraskapets heliga funktion försätter äktenskapet på en moralisk höjd som sällan erkänns i denna värld av synd. Det innebär okränkbara familjeförhållanden som förädlar och hedrar äktenskapsinstitutionen.



Mänskliga Relationer

Även om lagen är uppdelad i två tavlor med tio budord, är den likväl fortfarande en lag, Guds lag. Fastän den andra tavlan handlar om mänskliga relationer, är ändå dess kommandon Guds bud, och vi måste förstå att Guds bud inte bara tar upp de fyra första buden. De handlar om de sista sex buden också.



När vi blir kallade att avlägga räkenskap i domen, enligt Matteusevangeliet 25, kommer en av frågorna att lyda: ”Hur har Du förhållit Dig till dem runt omkring Dig?” Det femte budet är den obrytbara länken till den frågan.



Alla Människors Plikt och Skyldighet

Eftersom detta kommando är Guds befallning, bär det på samma straff för brott mot det. Kränkning eller överträdelse av Guds lag, är, enligt Bibeln, synd, och syndens lön är döden (Första Johannesbrevet 3:4; Romarbrevet 6:23). Närhelst vi syndar mot en människa, syndar vi också mot Gud som skapade den människan. Vårt yttersta ansvar är alltså att vara lydiga mot Gud enligt definitionen i dessa tio principer.



I Predikaren 12:13 heter det: ”Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det hör alla människor till.” Om vi verkligen kunde förstå det första och det femte budet, skulle våra liv bli helt annorlunda. Vi skulle vinna större insikt. Vi skulle få större mod. Vi skulle bli beslutsammare i vår tjänst för Gud och i vår hjälp till våra medmänniskor. Detta är alla människors plikt och skyldighet.



Krav: Fullkomlighet

Eftersom det rätta förhållandet mellan föräldrar och barn bygger på förhållandet mellan Gud och den mänskliga familjen, bör barn hedra sina föräldrar, som symboliserar Gud för dem under de första åren av deras liv. Även om inga föräldrar i denna värld av synd är helt perfekta, är de oftast mer fulländade än sina barn, om inte annat för sin mognads skull. Om föräldrarna inte är ett snäpp ovanför sina barn i termer av mognad och rättfärdighet, har de diskvalificerat sig själva som föräldrar. De skall alltid vara bättre än sina barn eftersom de måste föregå med gott exempel inför sina barn.



I de flesta fall är föräldrarna oftast mer felfria än sina barn, och det är en anledning till att de förtjänar respekt och hövlighet från sina barn. Barn har sina föräldrar att tacka för sin existens. Jag har hört barn säga: ”Tja, jag begärde inte att bli född.” Nej, det gjorde de inte, men om de någonsin kan nå längre än detta skede av sin utveckling, kommer de att uppskatta livet för vad det är. De kommer att finna mening och mål i tjänande, inte bara åt Gud, utan även åt sina medmänniskor.



Min far sade en gång till mig: ”Om det bara går att få ett barn förbi 17-årsdagen och hålla honom eller henne stabil, kommer han eller hon att arta sig ganska väl.” Det ligger mycken visdom i det.



Ett av de bästa sätten att hålla ett barn stabiliserat är att vara en hedervärd förälder. Detta är ett stort ansvar, men ett antal människor förstår inte ens vad det innebär att vara förälder, än mindre en hedervärd förälder. Trots detta, är barn fortfarande skyldiga föräldrarna sin existens; de är avlade till deras avbild; har ärvt deras egenskaper, och är beroende av dem för sådant som uppehåller livet.



Ingår i Begreppet Heder

Kan det finnas en mer tvingande skyldighet att visa någon heder än den som barn är skyldiga sina föräldrar? Heder innebär mycket mer än att bara vara lydig och göra förälderns vilja. Häri ingår också kärlek.



Inser Du att det finns många boende på vårdhem som aldrig har en besökare? Åh, vad jag önskar att så inte vore fallet. Jag önskar att alla barn som har en förälder på ett äldreboende skulle besöka honom eller henne regelbundet.



Heder inbegriper tillgivenhet. Heder innefattar respekt. Heder är bland annat lika med vördnad för människor. Heder innebär att man håller någon i hög aktning på grund av erkännande av företräde. Kan Du se hur Gud inlemmade dessa begrepp i detta bud?



Ge Makt åt Lagen

Jesus kom, säger Bibeln, för att ge makt åt lagen och göra den ärad. (Jesaja 42:21.) På Jesu tid förekom det ingen ära, inget erkännande av och ingen vördnad för föräldrar när de blev gamla. De blev bara undanskaffade. De gavs ingen hög aktning och erkännande på grund av företräde.



Föräldraskapet har inrättats av Gud och är därför gudomligt föreskrivet. Han har placerat kommandot rörande ens föräldrar i de Tio Budorden, eftersom det är något som Gud förutsåg som ett behov för den mänskliga familjen.



Familjens Regering

Som Guds företrädare, ges föräldrar gudomlig auktoritet att styra över familjens regering.



Många människor har problem med landets regering eller kommun- och länsstyrelserna. De vill inte ha dessa eller någon annan myndighet över sig. Vet Du varför? Eftersom de aldrig hade en riktig regering hemma som barn. De har aldrig lärt sig det korrekta förhållandet till auktoriteten i hemmet.



Brist på hänsyn till myndighet, oavsett om den är föräldrarnas, statens, eller Guds, är den största ondskan i denna moderna värld. En orsak till detta är det faktum att förkunnarna har predikat så länge att lagen blev fastspikad på korset. Det viktigaste budskapet har varit, att vi inte behöver hålla buden längre; de blev fastspikade på korset. Nu, efter årtionden, tror människor på detta budskap, och vi skördar resultatet av denna felaktiga förkunnelse.



Det fanns en tid då de Tio Budorden ivrigt försvarades och omfattades av den protestantiska världen. Varje missionär som skickades ut till andra länder hade en önskan om att inte bara presentera Gud, utan också att lägga fram planen för frälsning och Guds krav på Sitt folk. De lärde ut att de Tio Budorden var bindande för varje själ i världen eftersom de skulle vara standard eller måttstock och rättesnöre i domen.



Då började sjundedags-adventisterna att predika att lagen fortfarande är bindande, och speciellt eftersom den är centrerad i det fjärde budet som lyder: ”Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den.” När de protestantiska predikanterna, som hade försvarat lagen alla dessa år, hörde detta förkunnas och kände skuld och fördömelse som berodde på att de överträdde Sabbaten, började de att söka efter ett svar, en lösning som skulle lindra deras eget samvete och låta dem fortsätta som de alltid hade gjort. Den enda lösningen, det enda svaret, de fann var att lagen hade tagits bort, blivit fastspikad på korset. Sanning ersattes med osanning. Och eftersom denna filosofi började att godtas, kan vi se att nästa generation började att glida utför moraliskt, och aposteln Paulus’ ord klingade högt och tydligt: ”Det skall du veta att i de sista dagarna skall det komma svåra tider. Människorna kommer att älska sig själva och vara penningkära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar. . . .” Andra Timoteusbrevet 3:1-2. Vilken tid lever vi i? Vi lever i de sista dagarna.



Vi måste skydda oss själva väldigt noga så att vi inte börjar att iaktta världen och blir som den, tar efter världens traditioner – som innefattar att Guds lag inte längre spelar någon roll – och bara är allmänt trevliga och mysiga. Situationsanpassad etik styr nämligen numera. Vi måste skydda oss mot detta, så att vi inte uppfyller profetian från aposteln Paulus, som vi precis läst.



Respekt för alla

Även om det femte budordet främst gäller barns skyldighet att hedra sina föräldrar, omfattar det i en vidare mening respekt för alla som är i ledande ställning och auktoritet. Barn bör lära sig att respektera sina lärare. Detta är sällsynt i dag. Lärarna vet det, och barnen vet det. Oftast när barn hamnar i trubbel i dagens skola, förklarar de för sina lärare att de inte skall bry sig, för det har deras mödrar sagt dem.



Vilket exempel visas för sådana barn? Vad för slags hem har sådana barn? Det är dylika barn som i slutändan kommer att finna sig själva sitta bakom lås och bom. Alla sociologiska undersökningar visar att de flesta personer sitter i fängelse i dag eftersom de har fått felaktig vägledning från föräldrarna under sina formande och tidiga år. De har inte lärt sig att hedra myndighet och respektera lagar.



Barn bör få utbildning i att respektera sina lärare för i själva verket står lärarna i stället för föräldrarna, medan de ansvarar för barnen. Lärarna har också överlägsen kunskap och erfarenhet i tanke, tal, inställning och beteende. Heder skall visas dem som äras bör. Detta omfattar alla som innehar en högre befattning, äger större erfarenhet, och är äldre.



Gråa Huvuden

Bibeln talar om det grånade huvudet, de vita håren. ”För ett grått huvud skall du resa dig upp, och den gamle skall du ära. Du skall frukta din Gud. Jag är HERREN.” ”Grått hår är en ärekrona, den vinns på rättfärdighetens väg.” Tredje Moseboken 19:32; Ordspråksboken 16:31. Det är något som infinner sig med vitt hår – mer än rynkor. Det är visdom som kommer just på grund av livslängden.



Barn måste förstå detta, men i många fall ser vi inte detta begrepp omsättas i praktiken. Vi ser det inte läras ut i skolan. Vi ser det inte fungera i näringslivet, myndigheterna eller i kyrkan. I stället verkar det förekomma en lättvindighetens politik. Ingen ära visas något eller någon.



Upprorisk Musik

Mycket av den musik som ungdomar får lyssna till i dag är musik som uppmuntrar till uppror mot inte bara föräldraansvar utan också myndighet. Detta är helt i strid med de erfarenheter som Gud önskar att förverkliga i människors liv.



Musik med ord som uppmanar till uppror brukar åtföljas av en rytm som griper köttet. Många av de unga hävdar att de inte lyssnar på orden; i själva verket kan de inte ens höra orden, men de gillar musiken. Tro inte för ett ögonblick att Djävulen inte är i arbete. Han angriper det femte budet, eftersom han vet att om Gud kan få Sin synpunkt förstådd, om Han lyckas åstadkomma en reformation i hemmen och i familjer genom kraften hos Sin Helige Ande, är Djävulens makt bruten. Djävulen vet detta, så han arbetar övertid och mer därtill mot de två bud som utgör en bro i lagen mellan det gudomliga och det mänskliga – Sabbaten och hemmet.



Om vikten av buden kunde klassas, borde dessa två bud ha större betydelse än andra, ty med dessa två på plats i hjärtat, kommer det att vara naturligt och automatiskt att förstå och lyda de andra.



Hörnstenen

Hemmets regering är grundläggande för allt styre. Alla människors fred och välstånd beror på erkännandet av all instiftad myndighet, och detta kommer sig av sund disciplin i hemmet. Vissa gånger behöver ett barn höra ett tydligt nej och under inga omständigheter får det förvandlas till ett ja.



Du känner till situationer, liksom jag, där ett barn har nekats något, men barnet gnäller och tjatar, tills föräldern slutligen ändrar det till ”bara denna gång”, eller ”ja, under dessa omständigheter.” Detta är det värsta som någonsin kan hända.



Föräldrar, även om Ni har gjort ett misstag genom att säga nej, måste Ni bita i det sura äpplet och låta nejet förbli ett nej. Om Ni ger efter för Era barn, försvagas Er position som auktoritet ett snäpp eller två i Era barns sinnen. Den ära som Er ställning förtjänar har äventyrats. Tro inte för ett ögonblick att Djävulen inte kommer att utnyttja en sådan situation. När Ni säger nej, betyder det nej!



Exemplets Makt

Föräldrar bör komma ihåg att ett bra exempel alltid är mer kraftfullt för det goda än att bara säga ja eller nej. Äran föräldrar får från sina barn beror till stor del på deras eget beteende och deras egen disciplin.



Genom Sin budbärare Ellen White har Gud givit råd till föräldrar om barnuppfostran i böcker som Child Guidance och Fundamentals of Christian Education. The Adventist Home gavs också som råd åt den vuxna världen. Gud har visat hur vi skall gestalta våra liv så att hela rörelsen kan handla gemensamt. Det är vad Gud menade skulle ske – reform inte bara med utgångspunkt från de unga, utan också med utgångspunkt från de äldre.



Föräldrar måste komma ihåg att de skall föregå med gott exempel. Ju mer hedervärda föräldrar är, desto mer ära de kommer att få från sina barn.



Uppfostra ett Barn

Löftet ges ”Vänj den unge vid den väg han bör vandra, så viker han ej av från den när han blir gammal.” Ordspråksboken 22:6. Denna text har inte bara ett positiv löfte, utan den har ett negativt löfte också. Om man uppfostrar ett barn på fel sätt, kommer heller inte vederbörande som gammal att avvika från det.



Statistiken visar oss att den bästa tiden att skörda själar är när människor är unga. Ju äldre en person blir, desto mindre sannolikt är det att det kommer att ske någon förändring, eftersom personen fastnat i sitt sätt och sina tankar. Det är därför man säger att i dag är frälsningens dag (Lukasevangeliet 19:9).



Om man vänjer ett barn vid den väg det bör vandra, viker det ej av från den när det blir gammalt. Jag har sett barn som har uppfostrats i gudfruktiga hem bosätta sig i ”dårarnas paradis”. Åratal senare händer det att den Helige Ande lyckas dra dessa vandrare tillbaka till frälsningens väg, därför att de haft rötterna i Guds lag. Jag har sett det hända om och om igen.



Å andra sidan har jag sett odisciplinerade barn som har fått växa upp som vilda djur. De har inte tuktats eller lärt sig hur de bör förhålla sig till människor eller ha respekt och ära för sina lärare och personer i ledande ställning. När dessa barn går ut i världen, går många av dem förlorade för Guds rike eftersom de aldrig fått lära sig att respektera eller att hedra något eller någon annan än sig själva. De har inga rötter i den lag som den Helige Ande kan använda för att få dem tillbaka in i fållan.



Det krävs hårt arbete för att älska och uppfostra barn. Ingen vet det bättre än Gud. I ett försök att upprätta rätt slags grund för våra hem, skrev Han Sin lag på stentavlorna med Sitt eget finger och sade: ”Dessa principer kommer att bestå i evighet.”



Himmelen på Jorden

I den här åldern när ingenting verkar säkert och kärleken är tom, måste föräldrarna göra hemmet så tilldragande, säkert och fyllt med Guds kärlek som möjligt. Hemmet kan vara ett litet himmelrike på Jorden när dess atmosfär är fylld med kärlek och gemenskap. Det är därför som aposteln Paulus’ slutsats lyder i Första Korintierbrevet 13 – som vi fått i uppdrag att läsa varje dag – ”störst av dem är kärleken.”



När kärleken är den styrande grundsatsen och drivkraften i hemmet, kommer det att vara den mest underbara platsen i världen, och barnen kommer att glädja sig åt att hedra sina föräldrar, inte bara när de blir uppfostrade av dem, utan även när dessa befinner sig på ålderns höst. Löftet kommer att infrias. Det kommer att uppfyllas under årens lopp, att om Du hedrar Din far och Din mor, kommer det att gå Dig väl.



Fortsättning följer. . .



Källa: LandMarks, Juni, 2006, sidorna 28-33.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.