söndag 8 juli 2012

Baugher: Budorden, Del 14


De Tio Budorden, Del 14: Tills Döden skiljer oss åt



Av Mike Baugher



I denna serie har vi studerat de Tio Budorden såsom de nedtecknats i Femte Moseboken 5, varvid vi har upptäckt att det finns en del ändringar och vissa tillägg i jämförelse med Andra Moseboken 20. Femte Moseboken 5 är en kyrkoherdes tolkning av lagen, av Moses, i en av hans Sabbatspredikningar till Israels barn, strax innan de gick över Jordanfloden.



I denna artikel kommer vi att studera det sjunde budordet som finns i Femte Moseboken 5:18. I denna text innehåller det ett extra ord jämfört med det som återges i Andra Moseboken 20:14. ”Inte heller skall du begå äktenskapsbrott” [King James Version]. Det extra ordet är heller som länkar denna text till det bud som ges i vers 17: ”Du skall inte döda.”



De tre första buden på den andra tavlan är högst specifika i sin ordning. De kretsar kring hemmet och om livet för dem som utgör hemmet. Det femte budet förklarar, som bekant, hur vi skall förhålla oss till denna plats, till dessa människor, där livet börjar och relationer har sitt ursprung –hemmet. Det sjätte budet utvecklar heligheten hos mänskligt liv.



Precis som det sjätte budet pekar på värdet hos människoliv, pekar det sjunde budordet på platsen för sexualitet i människans liv. Skrivande om detta bud, uppgav en biblisk akademiker att sexualitet är något oerhört underbart och oerhört farligt. Faran med sexualitet är att den kan framkalla begär som är destruktiva för personer och gemensamma förhållanden.



När de forntida israeliterna tolkade budet om äktenskapsbrott, förstod de det i en starkt begränsad bemärkelse: det var ett förbud mot sexuellt umgänge med hustrun till en annan man. En kränkning av en annan mans hustru sågs så allvarligt att det var ett brott belagt med dödsstraff. I Tredje Moseboken 20:10 står det: ”Om någon begår äktenskapsbrott med en annan mans hustru, skall den som begår äktenskapsbrott med sin nästas hustru straffas med döden, både äktenskapsbrytaren och äktenskapsbryterskan.”



En helig Gåva

Mänskligt liv kretsar kring mer än bara en person, det kretsar kring två personer – mannen och kvinnan. Var och en är unikt olik, men när de sammanfogas, berättar Bibeln, blir de ”ett kött.” Första Moseboken 2:24. De utgör en vackert sammansatt förening av enhet. Människans sexualitet är en gåva från Gud som är helig och som är tänkt att vara reserverad för att åstadkomma att en man och en kvinna tillsammans i sitt liv svetsas ihop med en evig enhets bindningar. Det sjunde budordet handlar om skyddet av detta förhållande av enhet från någon utomstående, så att hemmets och familjens lycka kan upprätthållas på Jorden.



Gud vidtog åtgärder för allt som skulle påverka den mänskliga familjen, så att största möjliga säkerhet och harmoni skulle främjas. Den mest intima, den mest bindande, den heligaste av alla mänskliga relationer är äktenskapet, och det är på detta förhållande som mänsklighetens existens och beständighet beror. Äktenskapet är en gudomlig förordning, äldre än någon annan mänsklig institution. Äktenskapet är äldre än människans syndafall. Äktenskapet är lika gammalt som Eden och skapandet av man och kvinna.



Efter att Gud hade avslutat skapandet av allt djurliv på den sjätte dagen såg Han att ”det var mycket gott.” Första Moseboken 1:31. När Gud sade att ”det var mycket gott”, innefattades allt i den mänskliga skapelsen. Det innefattade det faktum att Gud i Sin lag har placerat ett bud som behandlar sexualitet. Sexualiteten är väldigt bra, enligt Guds uttalande. Vad som hänt är dock att sexualiteten, som ett resultat av synden, har blivit något otäckt och dåligt i många människors medvetande, och denna uppfattning lärs ständigt ut.



Själviskhet

I Första Moseboken 1:28 kommenderar Gud den förste mannen och den första kvinnan som Han skapade: ”’Var fruktsamma och föröka er och uppfyll jorden!” Processen att lyda detta kommando är en sexuell process – man och kvinna, spermier och ägg, kommer samman och bildar en ny skapelse, instiftad av Gud, välsignad av Gud genom äktenskapets helgd. Inga bekymmer skönjdes som skulle påverka den här processen, tills synden kom in på scenen. När synden inträffade i Edens Lustgård, kom nästan omedelbart en skam över Adam och Eva, säger Bibeln, eftersom ”de var nakna.” Första Moseboken 3:7. Själviskheten satte in, och den gudomliga plan som Skaparen hade förordnat förvandlades till mänskliga syften och drevs av mänskliga känslor. Äktenskapsbrott är det yttersta exemplet på egoism – jag behöver det här själv; min fru eller min man uppfyller inte mina behov.



Stora förändringar kom att äga rum i det som Gud hade uttalat vara ”mycket bra.” En i den mänskliga familjen blev underkuvad av den andre. Mannen var den förhärskande, och kvinnan blev underkuvad av honom. Guds plan blev snedvriden. Tillvaron på Jorden präglades av ondska och våld, och som en följd av allt våld, förstörde Gud allting på Jorden utom dem som fanns i arken.



Gud konstruerade budet som förbjuder äktenskapsbrott med tanke på den mänskliga familjen. Budet skulle skydda mannen och hustrun och värna om uppfostran av barn som hade respekt för Gud och för den mänskliga rasen. Det sjunde budordet står i Guds lag för detta ändamål.



Ett känsligt Ämne

Sex är ett väldigt känsligt ämne eftersom vi har utsatts för obalanserad och falsk information. Väldigt tidigt inleddes inom kristenheten, i de troendes sinnen, manipulation beträffande sexualiteten. Kyrkan började att stöpa om det andra budet, och vi vet resultatet av det när frågan om Sabbaten och Söndagen berörs. Vi, som sjundedags-adventister, har fokuserat på denna aspekt av förfalskningen av buden. Men i verkligheten förvrängdes förståelsen och tillämpningen av sexualiteten i den mänskliga familjen, även om ordalydelsen i det sjunde budet inte ändrades.



Från och med 400-talet började en munk i Katolska Kyrkan vid namn Augustinus att ange tonen för kristet tänkande som skulle komma att fortsätta i århundraden. Munkordnar och kloster för nunnor samt en förvänd bild av det som Gud hade sagt vara ”mycket bra” kom till stånd. De började att undervisa och tro att kyskhet var den mest gynnade ståndpunkt som mänskosläktet kunde omfatta. Sådana föreställningar fick man lära sig i skolorna och i kyrkan. Ledarna började att förstöra alla dokument och all konst som hade någon hänvisning till sexuella frågor. Det är därför som man i de europeiska områden med katolskt inflytande hade föga förståelse för sexualitet under tidigare århundraden. Vi måste gå in i områden där det katolska inflytandet inte märktes för att verkligen förstå de läror som förmedlades vid den tiden.



Ur denna period kom den viktorianska eran. Den viktorianska eran är ansvarig för att ha negativt påverkat fler människor psykiskt än kanske någon annan epok i världshistorien. I dag känner vi fortfarande resultaten av den viktorianska eran på sexualitetens område. Vanligtvis hör barn sådana ord som usch och fy när deras könsorgan först omtalas. Dylikt kommer från den viktorianska mentaliteten, och sådana tankar har ställt till det för otaliga människor.



Alltså är sex verkligen ett högst känsligt ämne, eftersom vi aldrig har fullt förstått vad Bibeln har att säga om sex. Vi har aldrig kunnat lämna den viktorianska eran, som hävdade att älskog är fel, att sådant inte skulle predikas om eller diskuteras.



I Hjärtat

Jesus sade: ”Ni har hört att det är sagt: Du skall inte begå äktenskapsbrott. Jag säger er: Var och en som med begär ser på en kvinna har begått äktenskapsbrott med henne redan i sitt hjärta.” Matteusevangeliet 5:27-28.



Jesus bygger vidare på dessa verser från Bergspredikan och berättar vad detta bud förbjuder. Det är inte bara det synliga beteendet hos äktenskapsbrott som är förbjudet, utan också böjelsen inom oss som ligger bakom ett sådant beteende – lusten inom oss som ger upphov till den typ av lystna blickar som sannerligen ”klär av” en annan person för att mata bränderna som våra fantasier tänt.



Om man beundrar något tillräckligt länge kommer man snart att vilja ha det. Och om man vill ha något tillräckligt länge och hett nog, kommer man förmodligen att hitta ett sätt att få det på. Vi måste vara försiktiga, eftersom synden börjar i tanken. Synden börjar således genom att man tittar och tänker på det som är förbjudet. Sinnet är ”äggkläckningsmaskinen” bakom nästan varje handling som utförs.



Ellen White ger oss detta råd: ”Våra föreställningar och tankar bör vara sådana att de förädlar sinnet. ’[A]llt som är sant och värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, ja, allt som kallas dygd och förtjänar beröm, tänk på allt sådant.’ [Filipperbrevet 4:8.] Här är ett brett område där sinnet säkert kan röra sig. Om Satan försöker att försämra det genom tarvliga och sensuella tankar, återta genast kontrollen. När fördärvliga fantasier försöker att få tillgång till Ditt sinne, fly till nådens tron, och be om kraft från himmelen. Genom Kristi nåd är det möjligt för oss att avvisa orena tankar. Jesus kommer att locka sinnet, rena tankarna och rengöra hjärtat från varje hemlig synd. ’De vapen vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud. . . Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud. Och vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus’. [Andra Korintierbrevet 10:4-5.]” Christian Temperance and Bible Hygiene, sidan 136.



Livsstilar som leder till Äktenskapsbrott

Äktenskapsbrott är mer än att man lever som Bill Clinton [gjorde]. Det förekommer fjärrotukt; Internet öppnar möjligheter för cyberotrohet. Detta är en synd. Tänk Dig att spendera timmar kittlande och lekande med en annan människa. Och hur vet man ens om man pratar med en man eller en kvinna? Om en gift person låter sig själv fantisera om en annan person, leker vederbörande med en eld som bara kan bränna upp hans eller hennes äktenskap. Ens äktenskap går upp i flammor när man i snackrummet [chatrummet] umgås med en annan person. Lek inte med elden om Du inte vill tillbringa viss tid i brännenheten. Du vet säkert, när brännenheten kommer att öppna. Nya Testamentet är lika klart som det Gamla Testamentet när det säger att de onda inte kommer att ärva Guds rike. (Första Korintierbrevet 6:9-10; Galaterbrevet 5:21.) Bli inte lurad. Varken otuktiga eller avgudadyrkare, eller äktenskapsbrytare kommer till himmelriket. Bibeln är solklar härvidlag.



En annan typ av otrohet är pornografiska äktenskapsbrott. Man blir bränd när man låter sinnet festa på pornografiska bilder, som framträder på datorskärmen eller landar i ens elektroniska brevlåda. Just Du måste undvika dessa frestelser. Job hade insett det, när han sade: ”Jag slöt ett förbund med mina ögon: att aldrig se på en ung kvinna.” Job 31:1. Det är ett bra förbund att ingå.



Vi måste eliminera allt som eggar oss med denna typ av frestelse. Kanske vi måste städa bort tidskrifter ur våra hus. Kanske vi måste bli av med några av våra videor [DVD-filmer]. Vi kanske behöver ringa kabelbolaget och avboka vissa kanaler, eller än bättre, göra oss av med TV:n! Vi måste ta fram våra Biblar och läsa dem.



Beakta de råd som ges i Första Korintierbrevet 7:2-3: ”skall varje man ha sin hustru och varje hustru sin man. Mannen skall ge sin hustru vad han är skyldig henne och på samma sätt hustrun sin man.”



Och så finns det en annan typ av äktenskapsbrott. Vi skulle kalla det för äktenskapsbrott före äktenskapet eller otukt eller samboskap. Visste Du att personer som bor tillsammans och sedan gifta sig är 33 procent mer sannolika att skilja sig än om de inte hade varit sambor först?



Renhet förväntas även av den ogifte. Otukt inbegriper dem som bor tillsammans före äktenskapet. En tjej som bor med sin pojkvän löper väldigt stor risk att lida fysisk misshandel. Ett barn som bor i ett sådant hem med moderns pojkvän löper 73 gånger större risk att bli utsatt för livshotande övergrepp än ett vanligt barn. (Se Maggie Gallagher, The Abolition of Marriage [Avskaffandet av Äktenskapet], Regnery Publishing, Washington, DC, 1996, sidan 31.)



Följder

Äktenskapsbrott för med sig konsekvenser som inte brukar visas i filmens och tvåloperans fiktiva värld, eller i påhittade berättelser och böcker. I stället lär de oss att äktenskapsbrott är fullt av kärlek och skoj, allt är bra. Men jag törs säga att det verkligen äventyrar evigt liv. Hälsan hotas. Lyckan slösas bort. Ens rykte svärtas ned. Ens äktenskap blir ofta oåterkalleligen förstört. Ens barn lider av konsekvenserna under kommande generationer. Ens efternamn dras i smutsen. Har Du verkligen råd med äktenskapsbrott?



Att bryta det sjunde budet medför splittrade familjer och fattigdom. Nästan 75 procent av amerikanska barn som lever i faderlösa hushåll kommer att få uppleva fattigdom före 11 års ålder, jämfört med endast 20 procent av dem som uppfostras av två föräldrar. Dessa barn brukar hoppa av från skolan och utveckla känslomässiga eller beteendemässiga rubbningar, begå självmord och falla offer för barnmisshandel eller vanvård. Män från dessa hushåll är mer benägna att bli våldsamma brottslingar. Faktum är att män som har växt upp utan pappor står för närvarande för 70 procent av de intagna som avtjänar långa fängelsestraff. (Se Michael G. Moriarty, The Perfect 10, Zondervan, Grand Rapids, Michigan, 1999, sidan 113.)



Betänk också de andra bud som överträds när äktenskapsbrott inträffar. Äktenskapsbrott är att stjäla, man stjäl kärlek från en annan, man stjäl någons livsledsagare. Äktenskapsbrott förstör förtroenden, och äventyrar familjen. Äktenskapsbrott är en levande lögn. Det görs utan livsledsagarens kunskap. Äktenskapsbrott är att kasta lystna blickar på någon som inte tillhör en själv.



En Symbol

I oförvanskade förhållanden som parterna förpliktat sig att respektera livet ut – där parterna säger, och verkligen menar, ”tills döden skiljer oss åt” – har vi möjligheten att återspegla något som är gudomligt. Vi har möjligheten att i våra egna relationer återspegla samma slags trohet som Gud, under hela vårt liv, visar oss.



Genom att vara sin partner trogen, öka man sin förmåga att vara Gud trogen. Syftet med det sjunde budet är att bygga en atmosfär där två personer kan uppleva den högsta glädje och djupaste intimitet eftersom de båda växer mer och mer in i fullheten hos avbilden av Jesus Kristus. Guds engagemang och trohet gentemot oss är evig. Han skapade också oss för trohet. Gud vill skydda detta band, men Satan arbetar övertid för att förstöra det kristna hemmet, eftersom det står för detta samband.



Det sjunde budordet handlar om kyskhet, trohet och att övervinna lust. Men sanningen att säga är det för svårt för oss att förverkliga dessa kvaliteter i våra relationer på egen hand. Du förstår, det övriga samhället är alltför inriktat på att fresta oss bort från dessa. Så för att komma i närheten av att lyckas med detta måste vi förstå betydelsen av och värdet hos kyskhet, trohet och att övervinna lust, och be Gud att hjälpa oss att få och behålla Hans dygd i våra liv varje dag.



”Måtte alla som vill vara delaktiga av den gudomliga naturen, inse att de måste undvika det fördärv som på grund av begäret råder i världen. De måste ständigt och allvarligt kämpa med sin själ mot onda fantasier i sinnet. De måste göra orubbligt motstånd mot frestelsen att synda i tanke eller handling.” Review and Herald, 12. Juni, 1888.



Aposteln Paulus skriver i Första Tessalonikerbrevet 4:3: ”Detta är Guds vilja: att ni helgas, att ni avhåller er från otukt”.



Fortsättning följer. . .



Källa: LandMarks, Augusti, 2006, sidorna 32-36.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.