onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 8


Skattgömman

Studium Nr. 8: Nåd, Tro och Gärningar




Att ha Kristus i hjärtat, innebär att leva ut Kristi sinnelag. Att vara en kristen, betyder att vara lik Kristus. När vi betraktar vår Frälsares makalösa kärlek och tror på Honom som vår Vän, då blir vi, genom att iaktta Honom, förvandlade till Hans avbilder. Tron på Jesus, såsom den uppenbaras i Hans Ord, framföder Kristi karaktär i våra liv, och våra goda gärningar blir då en frukt av Hans verk inom oss. Ädla gärningar är de fotavtryck vi lämnar, när vi vandrar i tro.

 


A. Nådens vidunderliga Gåva


1. Vem ger oss nåd?

Psaltaren 84:11: ”En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än vistas i de ogudaktigas boningar.”

Apostlagärningarna 15:11: ”Nej, vi tror att vi på samma sätt som de blir frälsta genom Herren Jesu nåd.’”

Johannesevangeliet 1:17: ”Ty lagen gavs genom Mose, nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus.”

Avgränsning: Charis [grekiska för nåd] är ”det gudomliga inflytandet på hjärtat, och dess återspegling i livet.” Strong’s Greek Dictionary of the New Testament [se ord nr. 5 485 i den grekiska uppslagsdelen. Motsvarande engelska ord är grace]. Nåden är Guds kraft i oss, den låter oss leva som Kristus levde.



2. Hur blir Guds nåd vår?

Efésierbrevet 3:7: ”Och detta evangelium har jag blivit satt till att tjäna i kraft av den gåva och nåd som Gud har gett mig genom sin mäktiga kraft.”

Efésierbrevet 2:8: ”Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det”.



3. Hur många erbjuds nådens gåva?

Titusbrevet 2:11: ”Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor.”



4. Hur beskriver Paulus Guds givmildhet i, att skänka oss nåden?

Första Timoteusbrevet 1:14: ”Vår Herres nåd överflödade och med den tron och kärleken i Kristus Jesus.”

Romarbrevet 5:20: ”Men dessutom kom lagen in för att fallet skulle bli så mycket större. Men där synden blev större, där överflödade nåden ännu mer”.

5. Vad görs för oss, när vi av hjärtat godtar Jesu Kristi nåd?

Romarbrevet 3:24: ”och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem.”

Anm.: När vi uppriktigt erkänner våra synder, förlåter och renar Jesus oss samt ställer Han Sig i vårt ställe. Då står vi inför Gud som om vi aldrig hade syndat. Första Johannesbrevet 1:9. Detta verk, som Han utför för oss, benämns rättfärdiggörelse.



6. Vad ger oss nåden kraft att göra, förutom att den förlåter synd?

Romarbrevet 1:5: ”Genom honom har vi fått nåd och apostlaämbete för att bland alla hednafolk föra människor till trons lydnad för hans namns skull.”

Titusbrevet 2:11-14: ”Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor. Den fostrar oss att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och att leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är, medan vi väntar på det saliga hoppet, att vår store Gud och Frälsare Jesus Kristus skall träda fram i härlighet. Han har offrat sig själv för oss för att friköpa oss från all laglöshet och rena åt sig ett egendomsfolk, som är uppfyllt av iver att göra goda gärningar.”

Anm.: Kristus erbjuder oss nådens gåva, för att vi skall kunna få förlåtelse för och rening från synden (rättfärdiggörelse), liksom Hans kraft till att besegra varje frestelse (helgelse). När vi på detta sätt förblir i Kristus, växer vi till i likhet med vår käre Frälsare, och då återspeglas Hans karaktär i oss. Efésierbrevet 4:7, 12-13.



B. Tag emot Nådens Gåva i Tro

7. Genom vilka står vi i förbindelse med Guds nåd?

Romarbrevet 5:1-2: ”Då vi alltså har förklarats rättfärdiga av tro, har vi frid med Gud genom vår Herre Jesus Kristus. Genom honom har vi också tillträde till den nåd som vi nu står i, och vi jublar i hoppet om Guds härlighet.”

Efésierbrevet 2:18: ”Ty genom honom har vi båda i en och samme Ande tillträde till Fadern.”



8. Vad är tro?

Hebréerbrevet 11:1: ”Tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om det man inte ser.” Se Romarbrevet 4:20-21.

Anm.: Tro är förtröstan på Kristi fullkomliga förmåga, att till fullo och i allt frälsa oss. Att tro, är att omfatta Guds löften och välsignelser, som om de redan förverkligats. Detta är Jesu tro.



9. På vad skall tron grundas?

Romarbrevet 10:17: ”Alltså kommer tron av predikan och predikan i kraft av Kristi ord.”

Anm.: Bibeln säger att tron endast skall grundas på Guds Ord. Den skall icke vila på känslor, eftersom dessa kan bedra en. Ej heller skall vi stödja vår tro på människomeningar, ty begränsade människor kan vara fjärran från Guds sanning.



10. Vilken är centralfiguren, som tron skall bygga på?

Hebréerbrevet 12:2: ”Och låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare, som i stället för den glädje som låg framför honom utstod korsets lidande utan att bry sig om skammen och som nu sitter på högra sidan om Guds tron.”

Apostlagärningarna 16:31: ”De svarade: ’Tro på Herren Jesus så blir du frälst, du och din familj.’”

Uppenbarelseboken 14:12: ”I detta visar sig de heligas uthållighet: de håller fast vid Guds bud och tron på Jesus.’”



11. Vilket slags liv kan man vänta sig, när man verkligen tror på Jesus Kristus?

Första Johannesbrevet 5:1, 4: ”Var och en som tror att Jesus är Kristus, han är född av Gud, och var och en som älskar Gud som har fött, älskar också den som är född av honom [ens pånyttfödde medtroende]. … Ty allt som är fött av Gud besegrar världen, och detta är den seger som har besegrat världen: vår tro.”

Anm.: Tron är den hand, som fattar om Jesu oövervinneliga arm. Kristi arms kraft ger oss styrka till seger över all synd under varje steg i det kristna livet.



C. Tron i Verksamhet

12. Genom vilken gudomlig grundregel [princip] verkar tron inom oss?

Galaterbrevet 5:6: ”Ty i Kristus Jesus beror det inte på om vi är omskurna eller oomskurna, utan om vi har en tro som är verksam i kärlek.”

Anm.: Vi godtas [accepteras] endast tack vare Kristi förtjänst. Våra gärningar är frukten av vår tro, de kommer till på grund av vår kärlek till Honom. Det är Kristi förtjänst, som gör att våra goda gärningar kan mottas av Gud, och Hans nåd kommer oss att utföra de handlingar, för vilka Han belönar oss. Alltså: Vi kan inte bli frälsta genom våra egna gärningar, ej heller kommer någon av oss att bli frälst utan goda gärningar.



13. Vems verk är våra trosgärningar?

Filipperbrevet 2:12-13: ”Därför, mina älskade, liksom ni alltid har varit lydiga, så arbeta med fruktan och bävan på er frälsning, inte bara som när jag var hos er, utan ännu mycket mer nu när jag inte är hos er. Ty Gud är den som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja skall ske.”

Efésierbrevet 2:10: ”Ty hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud har förberett, så att vi skall vandra i dem.”



14. Vad gör man, när Guds kärlek finns i hjärtat?

Johannesevangeliet 14:15: ”Om ni älskar mig, håller ni fast vid mina bud.”



15. Hur kan ens tro stärkas och växa till?

Jakobsbrevet 2:17-22: ”Så är också tron i sig själv död, när den är utan gärningar. Nu säger kanske någon: ’Du har tro.’ – Ja, men jag har också gärningar. Visa mig din tro utan gärningar, så skall jag visa dig min tro genom mina gärningar. Du tror att Gud är en. Det gör du rätt i. Också de onda andarna tror det, och bävar. Men vill du inte inse, du tanklösa människa, att tron utan gärningar är död? Blev inte vår fader Abraham erkänd som rättfärdig genom gärningar, när han bar fram sin son Isak på altaret? Du ser att hans tro samverkade med hans gärningar och att det var genom gärningarna som tron blev fullbordad.”



16. Hur känns en falsk profet [lärare] igen?

Matteusevangeliet 7:15-20: ”Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar. På deras frukt skall ni känna igen dem. Inte plockar man väl vindruvor från törnbuskar eller fikon från tistlar? Så bär varje gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär dålig frukt. Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt. Ett träd som inte bär god frukt blir nerhugget och kastat i elden. Alltså skall ni känna igen dem på deras frukt.”

Anm.: Ett fruktträd förväntas bära frukt; detsamma gäller den, som bekänner sig att följa Kristus. Allt oheligt i personen ersätts av rättfärdiga tankar och ett rättfärdigt uppförande genom tro på Jesus Kristus. Vilken glädje! Det är sannerligen tillnyktrande att betänka Jesu dom över fikonträdet, som inte bar någon frukt. Matteusevangeliet 21:19; Lukasevangeliet 13:6-10.



17. Hur är det med en icke fruktbärande tro?

Jakobsbrevet 2:20: ”Men vill du inte inse, du tanklösa människa, att tron utan gärningar är död?”

Titusbrevet 3:8: ”Detta är ett ord att lita på, och jag vill att du med kraft inskärper det, så att de som tror på Gud vinnlägger sig om att göra goda gärningar. Sådant är gott och nyttigt för människorna [motsatsen till en fruktbärande tro].”

Anm.: Ett annat uttryck för ”tro och gärningar” är ”tro och synbar tro”. Mer än tro är nödvändigt, för även djävlarna tror på Gud. Vår tro och förtröstan på Gud kommer oss att handla för Guds sak. Jakobsbrevet 1:22-25.



18. Hur reagerar vi på Guds lag, när vi äger Jesu tro?

Romarbrevet 3:31: ”Sätter vi då lagen ur kraft genom tron? Nej, inte alls! Vi upprätthåller lagen.”

Uppenbarelseboken 14:12: ”I detta visar sig de heligas uthållighet: de håller fast vid Guds bud och tron på Jesus.’”

Sammanfattning

Nådens gåva är Guds frälsande kraft i våra liv. Man griper tag i denna nåd, när man tror att Jesus är ens personlige Frälsare, som alltid lever, för att rädda en själv från laglösheten och bedrövelsen i denna värld.

Hela himmelen vinnlägger sig om vår frälsning, och Kristus står redo, väntande och längtande efter att befria oss från syndens och skuldens träldom. Låt oss tro på, att Hans löften i Guds Ord är menade för oss, och att Han gör det Han säger. Låt oss gå framåt i tro, utan att vackla, alltid tillitsfulla, med ett fast grepp om Hans starka arm. När vi följer Honom i tron, ständigt betraktande Hans karaktär, verkar Hans kraft i oss, och genom oss ser andra Jesus.



För personlig Eftertanke

I dag ger jag upp min vilja inför Guds stora offer. Jag ber Honom skänka mig Sin nåd, så att jag, genom tro, kan utföra Hans rättfärdighetsverk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.