onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 1


Skattgömman

Studium Nr. 1: Det eviga Glädjebudskapet




Med så många religioner och samfund i världen, är det lätt att misströsta om att finna sanningen angående Gud och frälsningen. Somliga har dragit den slutsatsen, att all religion är påhitt. Andra har godtagit uppfattningen att alla religioner leder till himmelen. Ingendera meningen finner stöd i Bibeln.

Jesus sade till Sina lärjungar att Hans evangelium (ordagrant glatt budskap) kommer att förkunnas i hela världen, innan Han återvänder för att ta med Sig Sina trogna för att de skall få bo hos Honom. I Uppenbarelseboken benämns dessa goda nyheter ett evigt evangelium (Uppenbarelseboken 14:6). Ja, Gud har ett tydligt och särskilt glädjebudskap, och varje avvikelse från det är en förvillelse som leder män och kvinnor till evig undergång. När vi upptäcker den församling, som känner till och lär ut det eviga glädjebudskapet, har vi funnit den församling till vilken alla Guds trofasta barn kommer att höra strax före Jesu återkomst.

[Texter ur Svenska Folk-Bibeln 98 i hela kursen, om inte annat anges. Riktiga svar har kursiverats.]



Inledning


1. Vad innebär evangeliets kraft, och vilka är den till för?

Romarbrevet 1:16: ”Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken.”



2. Hur lyder domen över dem, som förkunnar och lär ut ett falskt evangelium? Vad sker, om en troende person godtar lögner på religionens område?

Galaterbrevet 1:6‑9: ”Jag är förvånad över att ni så hastigt avfaller från honom som har kallat er genom Kristi nåd och vänder er till ett annat evangelium, fast det inte finns något annat. Däremot är det några som skapar förvirring bland er och vill förvränga Kristi evangelium. Men om det än vore vi själva eller en ängel från himlen som predikade evangelium för er i strid med vad vi har predikat, så skall han vara under förbannelse. Det vi redan har sagt säger jag nu än en gång: om någon predikar evangelium för er i strid med vad ni har tagit emot, så skall han vara under förbannelse.”

Andra Korintierbrevet 11:3‑4: ”Men jag är rädd för att liksom ormen med sin list bedrog Eva, så skall också era sinnen fördärvas och vändas bort från den uppriktiga och rena troheten mot Kristus. Ty om någon kommer till er och predikar en annan Jesus än den vi har predikat, eller om ni tar emot en främmande ande eller ett främmande evangelium som ni tidigare inte tagit emot, då fördrar ni det bara alltför väl.”

Anm.: Det finns blott ett evangelium som leder till frälsning; men det förekommer många irrläror.  Dessa leder alla till fördärv. Det är därför väsentligt att vi söker efter och finner det enda, sanna evangeliet.



Det eviga Evangeliet


3. Då Jesus besvarade lärjungarnas fråga rörande tecknen på världens ände, vilket tecken skulle då vara det sista?

Matteusevangeliet 24:14: ”Och detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma.”

Anm.: Lägg märke till att Jesus icke sade ”ett evangelium”, utan ”detta evangelium”. Han syftade på ett alldeles särskilt och klart fastställt evangelium. Det sköna med Bibeln är, att vi någonstans i den finner svar på våra frågor, även om det inte är i det ursprungliga textavsnittet. Denna självklara sanning visas med all önskvärd tydlighet i det evangelium, som Jesus syftar på här.



4. Vad kallar Johannes det evangelium, som kommer att föras ut i världen?

Uppenbarelseboken 14:6: ”Och jag såg en annan ängel flyga högst uppe på himlen. Han hade ett evigt evangelium att förkunna för dem som bor på jorden, för alla folk och stammar och språk och folkslag.”

Anm.: Kapitel 14 i Uppenbarelseboken handlar om de händelser, som skall äga  rum  strax före världens slut, ty senare i kapitlet ses Jesus återvända för att inbärga Jordens ”skörd” (Uppenbarelseboken 14:14).



5. Vilka fyra budskap ingår i det eviga evangeliet?

Uppenbarelseboken 14:7: ”Han sade med hög röst: ’Frukta Gud och ge honom äran, ty stunden för hans dom har kommit. Tillbe honom som har skapat himlen och jorden, havet och vattenkällorna.’”

Anm.: Verserna  6,  8 och 9 visar tre på varandra följande änglar med Guds sista budskap till Jordens folk. I enlighet med Guds kärleksfulla väsen, börjar de med de goda nyheter, som dessa studier handlar om. Det eviga evangeliet tillkännager att varje person kan frigöra sig från synden genom Jesu kraft, och från den skuld, som tidigare synder givit upphov till, genom Guds barmhärtighet.  Det säger oss att syndens och världens elände snart är över, och att vi kan delta på den vinnande sidan i den strid, som plågat världen, sedan dess första inbyggare vände Gud ryggen.  Den första ängelns budskap är ramen för dessa våra studier. Det förtjänar vår särskilda uppmärksamhet och lärs lätt utantill.  De fyra satserna tjänar som rubriker på denna och följande sidor.



A. Frukta Gud


6. Vilka fyra betydelser av ”frukta Gud” finner Du i:

Femte Moseboken 6:2: ”och för att du i hela ditt liv skall frukta HERREN, din Gud, så att du håller alla hans stadgar och bud som jag ger dig, du med din son och din sonson, och för att du skall få ett långt liv.”

Femte Moseboken 8:6: ”och du skall hålla HERRENS, din Guds, bud så att du vandrar på hans vägar och fruktar honom.”

Femte Moseboken 10:12‑13: ”Och nu Israel, vad begär HERREN, din Gud, av dig annat än att du fruktar HERREN, din Gud, att du vandrar på alla hans vägar, att du älskar honom och att du tjänar HERREN, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ, så att du håller HERRENS bud och hans stadgar, som jag i dag ger dig för att det skall gå dig väl.”

Anm.: I Skriften syftar ofta uttrycket ”frukta Gud” på en bergfast gudstro. En sådan tro gör att man litar så fullständigt på Honom, att man är villig att lyda Hans ledning, Hans krav och Hans bud, eftersom man inser att de ger ett rikare liv nu, och gör en redo att senare träda in i det eviga livet med Gud.



7. Hur visade Abraham, att han fruktade Gud?

Första Moseboken 22:12 (22:1‑14): ”Då sade han: ’Lyft inte din hand mot pojken och gör honom ingenting. Nu vet jag att du fruktar Gud, då du inte ens har undanhållit mig din ende son.”

Hebréerbrevet 11:17‑19: ”I tron bar Abraham fram Isak som offer, när han blev satt på prov. Ja, sin ende son bar han fram som offer, fastän han hade fått löftena. Och till honom hade Gud sagt: Genom Isak skall du få dina efterkommande. Abraham räknade med att Gud hade makt till och med att uppväcka från de döda. Därifrån fick han honom också tillbaka, bildligt talat.”

Anm.: Abrahams liv behandlas utförligt i Första Moseboken, så här följer bara en kort presentation. Abraham och hans hustru, Sara, var över åttio år gamla och barnlösa, då Gud lovade Abraham att han skulle bli fader till stora folk. Hans son Isak föddes inte förrän Abraham nästan var hundra år gammal. Isak var en välväxt tonåring då Gud sade till Abraham, att han skulle offra honom på ett altare i ett fjärran land. Abraham trodde att Gud skulle uppfylla Sitt löfte, att göra Abraham till anfader åt många folk genom Isak. I sin mänskliga begränsning förstod han ej, hur Gud skulle infria Sitt löfte, om Isak skulle dö. Dock bevisade han sin tro genom att utan invändningar göra det Gud hade befallt.  Du kan läsa denna del av berättelsen i Första Moseboken, kapitel 22.



8. Hur kan man lyda Gud i allting?

Första Korintierbrevet 10:13: ”Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Gud är trofast, han skall inte tillåta att ni frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer, skall han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut.”

Första Johannesbrevet 1:9: ”Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet.”

Hebréerbrevet 7:25: ”Därför kan han också helt och fullt frälsa dem som genom honom kommer till Gud, ty han lever alltid för att mana gott för dem.”

Filipperbrevet 4:13: ”Allt förmår jag i honom som ger mig kraft.”



B. Ge Honom Äran


9. På vilket sätt kan vårt handlande hedra Gud?

Matteusevangeliet 5:16: ”Låt på samma sätt ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader i himlen.”

Anm.: Vårt högsta kall i Skriften är att förhärliga Gud. Han, som i allt är härlig, skapade oss till Sin avbild, och längtar efter att se Sitt fulländade sinnelag återspeglas av och stråla ut från Sina barn.  Denna tanke åskådliggörs i Hebréerbrevet 1:3. Där sägs Kristus, vår Förebild, vara Hans härlighets återsken och Hans väsens avbild (grekiska charakter, härav karaktär, d.v.s. sinnesart, sinnelag).



10. På vilka sätt kan vi återspegla Hans väsen i omvårdnaden av våra kroppar?

Första Korintierbrevet 10:31: ”Om ni äter eller dricker eller vad ni än gör, så gör allt till Guds ära.”

Anm.: På samma sätt som vi ej vill att våra barn skall utsätta sina kroppar för fara eller ödelägga sin hälsa, månar Gud om vår trygghet och välmåga. Vi hedrar Honom, när vi lyder lagarna för ett hälsosamt leverne och planmässigt vårdar kroppen.



11. På vilket vis kan vi förhärliga Gud med våra tankar och ord?

Psaltaren 86:12: ”Jag vill tacka dig, Herre, min Gud, av hela mitt hjärta och ära ditt namn i evighet.”

Psaltaren 35:18: ”Då skall jag tacka dig i den stora församlingen, bland mycket folk skall jag prisa dig.”

Romarbrevet 15:6: ”så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader.”

Anm.: Vi har sett hur vi  förmår att ”ge Honom äran”: genom att uppträda så att andra skådar Hans karaktär i oss och förhärligar Honom; genom att hedra Honom vad gäller mat och dryck och livets världsliga detaljer; och genom att berätta om de förunderliga saker Han har gjort för oss.



C. Stunden för Hans Dom


12. När blir vi kallade, att avlägga räkenskap för livet vi lever här?

Andra Korintierbrevet 5:10: ”Ty vi måste alla träda fram inför Kristi domstol, för att var och en skall få igen vad han har gjort här i livet, gott eller ont.”

Matteusevangeliet 12:36‑37: ”Men jag säger er att för varje onyttigt ord som människor talar, skall de stå till svars på domens dag. Efter dina ord skall du frias, och efter dina ord skall du fällas.’”

Andra Timoteusbrevet 4:1: ”Jag uppmanar dig allvarligt vid Gud och Kristus Jesus, som skall döma levande och döda, och inför hans uppenbarelse och hans rike”.

Apostlagärningarna 24:25: ”Men då Paulus talade om rättfärdighet och självbehärskning och den kommande domen, blev Felix förskräckt och sade: ’Gå din väg för den här gången. När jag får tid skall jag kalla på dig.’”

Anm.: Det är tydligt att denna dom äger rum, innan Jesus återvänder. Om vi åberopar frälsningen genom Kristus, måste äktheten i vår kristenhet bedömas före Hans återkomst, ty Han har Sin lön med Sig (Uppenbarelseboken 22:12; Jesaja 40:10). Detta ämne studeras omsorgsfullt i senare brev.



13. Vad är Jesus villig att göra för Sitt trofasta folk?

Lukasevangeliet 19:10: ”Ty Människosonen har kommit för att uppsöka och frälsa det som var förlorat.’”

Hebréerbrevet 7:25: ”Därför kan han också helt och fullt frälsa dem som genom honom kommer till Gud, ty han lever alltid för att mana gott för dem.”

Danielsboken 12:1: ”’På den tiden skall Mikael träda upp, den store fursten, som står som försvarare för dina landsmän. Det kommer en tid av nöd, som inte har haft sin like ända från den dag då människor blev till, ända till den tiden. Men på den tiden skall alla bland ditt folk bli frälsta som finns uppskrivna i boken.”

Anm.: Mikael är ett av Jesu många namn. Denna identitet kommer att studeras i ett senare brev.



14. Till vilkas fördel uttalas domen?

Danielsboken 7:22: ”till dess att den Gamle kom och domen föll till förmån för den Högstes heliga och tiden var inne då de heliga fick ta riket i besittning.”

Anm.: Uttrycket ”till de heliga” (eng. Bibeln) betyder ”till förmån för de heliga”. I domen rättfärdigas Guds folk. Därför mottar de riket.

Jesus är sannerligen underbar emot oss. Han är villig att stå i vårt ställe i domen och bönfalla genom Sitt blod, för att försona denne mans eller denna kvinnas synder. För alla, som bekänt, och, i Kristi kraft, gett avkall på sina synder, räknas Hans liv i stället för deras syndmärkta liv, och domen uttalas därför till deras fördel.



D. Tillbed Skaparen


15. Vem danade himmel och Jord?

Johannesevangeliet 1:1‑3: ”I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till.”

Efésierbrevet 3:9: ”och att upplysa alla om hur den hemlighet förvaltas, som från evighet har varit dold i Gud, alltings Skapare.”

Psaltaren 33:6‑9: ”Himlen är skapad genom HERRENS ord, alla dess härskaror genom hans muns ande. Han samlar havets vatten som i en hög, han lägger djupen i deras förvaringsrum. Hela jorden må frukta HERREN, alla som bor i världen må bäva för honom. Ty han sade och det blev till, han befallde och det stod där.”



16. Varför är Han värdig vår tillbedjan?

Uppenbarelseboken 4:11: ”’Du, vår Herre och Gud, är värdig att ta emot pris, ära och makt, ty du har skapat allt. Genom din vilja kom det till och blev skapat.’”

Uppenbarelseboken 16:5: ”Och jag hörde vattnens ängel säga: ’Rättfärdig är du som är och som var, du Helige, ty du har fällt denna dom.”

Uppenbarelseboken 11:17: ”och sade: ’Vi tackar dig, Herre Gud, du Allsmäktige, du som är och som var, för att du har tagit makten, din stora makt, och trätt fram som konung.”



17. Hur kan vi tillbedja Skaparen?

Johannesevangeliet 4:23‑24: ”Men den tid kommer, ja, den är redan här, då sanna tillbedjare skall tillbe Fadern i ande och sanning. Ty sådana tillbedjare vill Fadern ha. Gud är ande, och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning.’”

Psaltaren 96:9: ”Tillbed HERREN i helig skrud [utan att hyckla], bäva inför honom, alla länder!”



18. När borde vi särskilt tillbedja Skaparen?

Andra Moseboken 20:8‑11: ”Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den. Sex dagar skall du arbeta och uträtta alla dina sysslor. Men den sjunde dagen är HERRENS, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, inte heller din son eller din dotter, din tjänare eller tjänarinna eller din boskap, och inte heller främlingen som bor hos dig inom dina portar. Ty på sex dagar gjorde HERREN himlen och jorden och havet och allt som är i dem, men på sjunde dagen vilade han. Därför har HERREN välsignat sabbatsdagen och helgat den.”

Jesaja 66:23: ”Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall alla människor komma och tillbe inför mig, säger Herren.”

Anm.: Vilodagen gavs som särskild tillbedjansdag, för att vi alla regelbundet skulle påminnas om att Gud skapade himmel och Jord. När vi tillbeder Honom på Hans heliga vilodag, erkänner vi Hans överhöghet över våra liv. Vårt avtalade möte med Gud för tillbedjan på vilodagen kommer även att fortsätta i himmelen.



Sammanfattning


Det eviga evangeliet rör sig kring Kristus. Endast Han kan ge oss kraft till att undfly varje Satans frestelse. Detta evangelium skall bli känt, trott, levt, och det skall framställas för världens alla invånare. Det upplyser oss om, hur man lever hälsosamt och lyckligt. Det visar för oss en Frälsare, som dog för att ge oss evigt liv i paradiset. Det lär oss dessutom, hur vi skall tillbedja Honom på det underbara sätt, som det innebär att leva helhjärtat för Honom. Det bestämmer för oss en dag för tillbedjan, då vi ärar Honom som Skapare och Herre över våra liv.



För personlig Eftertanke


Älskar jag verkligen Jesus, och vill jag lära mig mera om det eviga glädjebudskap, som skall förbereda mig för Hans snara återkomst?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.