söndag 8 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 21


Skattgömman

Studium Nr. 21: Att leva utan Medlare




Jesus sade Sina lärjungar, att tillståndet i världen vid tiden för Hans återkomst skulle likna det under Noas dagar. Då Noa gick in i arken, och Gud stängde igen om honom, fortsatte de, som vägrat att gå med in, sina dagliga utsvävningar i sju dagar till. Men nu var det för sent, att söka skydd i arken, och någon annan flyktväg undan Syndafloden fanns det inte. Envars öde var avgjort. Den plötsliga floden kom över Jorden och de onda gick under, medan Noa och hans familj var trygga i arken.

I dag står vi inför den tidpunkt, när möjligheten att ta emot Jesu frälsning kommer att försvinna. Guds nådadörr kommer att stängas. Vi kan ej veta den exakta stunden för nådatidens utgång, ty den skall komma ”som en tjuv om natten” (Första Tessalonikerbrevet 5:2) för dem, som befinner sig i mörker. Sedan måste världens innevånare för en tid leva utan Medlare i himmelen. ”Och han såg att det ej fanns någon man, och förundrade sig över att där ej var någon medlare.” Jesaja 59:16 (i den eng. Bibeln).



A. Nödens Tid


1. Vilken händelse inträffar, sedan Mikael trätt upp?

Danielsboken 12:1: ”’På den tiden skall Mikael träda upp, den store fursten, som står som försvarare för dina landsmän. Det kommer en tid av nöd, som inte har haft sin like ända från den dag då människor blev till, ända till den tiden. Men på den tiden skall alla bland ditt folk bli frälsta som finns uppskrivna i boken.”

Anm.: Mikael är ett av Jesu talrika namn i Bibeln, såsom vi kan se genom att jämföra olika Skriftställen. I Judasbrevet 9 kallas Han för överängeln. I Första Tessalonikerbrevet 4:16 sammankopplas ”en överängels röst” med de heligas uppståndelse, vilken äger rum när de döda hör Människosonens, Jesu, röst (Johannesevangeliet 5:28). Alltså identifieras Mikael som Jesus.

Att Mikael står upp, har att göra med domsverkets och medlingens upphörande. Då skall denna högtidliga förkunnelse göras: ”Den orättfärdige må fortsätta att göra orätt... och den helige att helga sig.” Uppenbarelseboken 22:11. ”Nödens tid” benämns även ”vredens dag”. Sefanja 1:15.



2. I Jesaja 59:16-17 omnämns ett plagg, som pekar på det verk Jesus kommer att utföra, när Hans prästtjänst är över. Vad är det för plagg?

”Han såg att ingen trädde fram, han förundrade sig över att ingen grep in. Då hjälpte honom hans egen arm, och hans rättfärdighet understödde honom. Han klädde sig i rättfärdighet som i ett pansar och satte frälsningens hjälm på sitt huvud. Han klädde sig i hämndens dräkt som i en livklädnad och svepte in sig i nitälskan som i en mantel.”

Anm.: Läs Uppenbarelseboken 19:11‑13. Där ges en annan profets bild av Jesus på domens dag.



3. Hur utbreder sju änglar Guds vrede mot de onda på Jorden?

Uppenbarelseboken 15:1: ”Och jag såg ett annat stort och underbart tecken i himlen: sju änglar med sju plågor, de sista, ty med dem når Guds vrede sin fullbordan.”

Uppenbarelseboken 16:1: ”Och jag hörde en stark röst från templet säga till de sju änglarna: ’Gå ut och töm Guds sju vredesskålar över jorden.’”

Anm.: En mäktig ängel dödade 185 000 assyriska soldater under en enda natt. Andra Konungaboken 19:35. Men här ges sju änglar i uppdrag, att utföra Guds hämnd mot de onda.



4. Vilka kommer att drabbas av Guds vrede?

Efésierbrevet 5:6: ”Låt ingen bedra er med tomt prat. Allt sådant nedkallar Guds vrede över olydnadens barn.”

Kolosserbrevet 3:5‑6:”Döda därför era begär som hör jorden till: otukt, orenhet, lidelse, lusta, och girigheten som är avgudadyrkan. Allt sådant nedkallar Guds vrede över olydnadens barn.”


Anm.: Gud har varit kärleksfull och tålmodig. Han har utgett Sin Son för allas frälsning, dvs. gått med på Hans offerdöd. Men många har förkastat Guds nåd och Hans återlösning och då kommer de att skörda frukten av sitt ondskefulla handlande. De, som vägrar att lyda Gud, kommer slutligen att bli föremål för plågorna.



5. Vem kunde gå in i templet under de sju plågornas utgjutande?

Uppenbarelseboken 15:8: ”Och templet fylldes med rök från Guds härlighet och makt, och ingen kunde komma in i templet, förrän de sju plågorna från de sju änglarna hade nått sitt slut.”

Anm.: Att ”ingen kunde komma in i templet”, betyder att det ej längre fanns någon syndernas förlåtelse. Alltså kommer världens folk att få leva utan Medlare, medan de sju sista plågorna utgjuts över Jorden.



B. De sju sista Plågorna


6. Var beordrades de sju änglarna, att tömma ut sina skålar?

Uppenbarelseboken 16:1: ”Och jag hörde en stark röst från templet säga till de sju änglarna: ’Gå ut och töm Guds sju vredesskålar över jorden.’”



7. Vilka verkningar har skålarna med Guds vrede? Uppenbarelseboken 16,

1) vers 2: ”Och den förste gick bort och tömde sin skål över jorden, och onda och svåra bölder slog upp på de människor som hade vilddjurets märke och som tillbad dess bild.”



2) vers 3: ”Den andre ängeln tömde sin skål över havet, och havet förvandlades till blod som från en död, och allt liv i havet dog.”



3) vers 4: ”Den tredje ängeln tömde sin skål över floderna och vattenkällorna, och de förvandlades till blod.”



4) vers 8: ”Den fjärde tömde sin skål över solen, och den fick makt att bränna människorna med eld.”



5) vers 10: ”Den femte tömde sin skål över vilddjurets tron, och dess rike lades i mörker. Människorna bet sig i tungan av smärtan”.



6) vers 12: ”Den sjätte tömde sin skål över den stora floden Eufrat, och dess vatten torkade ut så att vägen bereddes för kungarna från Östern.”



7) vers 17, 21: ”Den sjunde tömde sin skål över luften. Och en stark röst gick ut från tronen i templet, och den sade: ’Det har skett.’ […] Stora hagel, tunga som talenter, föll ner från himlen över människorna, och de hädade Gud för hagelplågan, eftersom den var mycket svår.”

 


C. Guds Folk skyddas


8. Vad har Gud lovat Sitt folk, när svåra straff drabbar världen?

Psaltaren 32:7: ”Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig. Sela.”

Psaltaren 27:5: ”Ty han håller mig gömd i sin hydda på olyckans dag. Han beskyddar mig i sin boning, han för mig upp på klippan.”



9. Hur kan man bli dold i Gud?

Kolosserbrevet 3:3: ”Ty ni har dött och ert liv är dolt med Kristus i Gud.”

(Kolosserbrevet 2:13: ”Ni som var döda på grund av era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser”.)

Anm.: ”Dött” betyder död från jaget, och fullt levande för Kristi vilja. Det är så vi måste leva, både i medgång och under nödens tid. [Syndaren är alltså andligt ”död” före omvändelsen. Den omvände ”dör bort” från synden. Vilket slags ”död” väljer Du?]



10. Hur dör man bort ifrån jaget?

Galaterbrevet 2:20: ”och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig. Och det liv jag nu lever i min kropp, det lever jag i tron på Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig för mig.”

Anm.: Att vara korsfäst med Kristus, innebär att dö bort ifrån sig själv, så att jaget ej längre styr ens liv. Nu uppfyller Kristus synranden [horisonten] och tankarna kretsar kring Honom. Frivilligt gör man Honom till sin Mästare och lyder Hans ledning i allting, för man vet att Han verkar för ens bästa.



11. Vad tjänar man inte, när man är korsfäst med Kristus?

Romarbrevet 6:6‑7: ”Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med Kristus, för att syndens kropp skall berövas sin makt, så att vi inte längre är slavar under synden. Ty den som är död är friad från synd.”

Anm.: De, som är dolda i Gud, har dött bort ifrån jaget genom Jesu kors. De syndar inte, så länge som de stöttas genom Guds kraft. Det är denna fortgående seger, som håller Guds folk uppe under nödens tid. ”I de dagarna och på den tiden, säger HERREN, skall man söka efter Israels missgärning och den skall inte mer vara till, efter Juda synder och de skall inte mer finnas. Ty jag skall förlåta dem som jag låter leva kvar.” Jeremia 50:20.



12. Kommer Gud att skydda Sitt folk under vredens tid?

Jesaja 26:20: ”Kom mitt folk och gå in i dina kamrar, stäng igen dörrarna efter dig. Göm dig ett litet ögonblick, till dess vreden har gått förbi.”



13. Hur kommer plågorna att påverka Guds folk?

Psaltaren 91:10: ”Ingen olycka skall drabba dig, ingen plåga skall närma sig din hydda.”



14. Vem skyddar Guds folk under kristider?

Psaltaren 91:11: ”Ty han skall ge sina änglar befallning om dig att bevara dig på alla dina vägar.”



D. Jakobs Nödtid


15. Hur skildrar Jeremia den svåra nödtiden för Guds folk?

Jeremia 30:7: ”Ve! Detta är en stor dag, ingen är den lik. En tid av nöd är detta för Jakob, men han skall bli räddad ur den.”



16. På vilket sätt befann sig Jakob i nöd?

Första Moseboken 32:11: ”Rädda mig undan min bror Esaus hand, för jag är rädd att han kommer och dödar mig, ja, också mödrar och barn.”

Anm.: Jakobs nödtid inträffade, då han fick reda på sin äldre broder Esaus hämndplaner. Tidigare hade Jakob stulit Esaus förstfödslorätt genom bedrägeri. Beroende på Esaus otrohet, tänkte Gud ge Jakob, den yngre av tvillingarna, den önskade förstfödslovälsignelsen, men Jakob sprang otåligt före Gud genom att vara svekfull. Genom djup ånger erhöll Jakob slutligen Guds välsignelse (Första Moseboken 27:30‑36; 28:10‑22).



17. Vad gjorde Jakob den natt, då hans bror tänkt att hämnas?

Första Moseboken 32:24: ”Och Jakob blev ensam kvar. Då brottades en man med honom ända till dess morgonrodnaden kom.”

Anm.: I sin ångest och sitt betryck sökte Jakob Guds hjälp i bön. Plötsligt dök det upp en man som brottades med Jakob till gryningen. Den främmande brottaren visade sig vara Herren. Första Moseboken 32:30; Hosea 12:2‑5.



18. Varför brottades Jakob så intensivt med främlingen?

Första Moseboken 32:25, 26: ”När han såg att han inte kunde övervinna Jakob, slog han honom på höftleden, så att höften gick ur led medan han brottades med honom. Och han sade: ’Släpp mig, ty morgonrodnaden har gått upp.’ Men Jakob svarade: ’Jag släpper dig inte förrän du välsignar mig.’”

Anm.: Han vägrade låta mannen gå, förrän han blivit välsignad, ty Jakob visste att mannen var Herren (Första Moseboken 32:11, 24‑30). Guds folk kommer att ha en liknande erfarenhet under nödens tid. De kommer ej att ha några synder att ångra, men eftersom de känner sin ovärdighet, kommer de att genomgå djupt betryck och ångest. Icke desto mindre kommer Guds folk, genom Jesu tro, inte att synda. De kommer däremot att oroas över, huruvida de verkligen ärat och på ett passande sätt företrätt [representerat] sin Gud.



Sammanfattning


Nödens tid inträffar, sedan Jesus avslutat medlarverket. Under den tiden kommer Guds folk att leva utan en Medlare. Endast de, som vunnit fullständig seger över synden, kommer att kunna uthärda nödens tid. De sju sista plågorna kommer att falla över de onda, som trotsar Guds lag och sanning. De rättfärdiga drabbas ej av Guds vrede, men de kommer att genomgå en erfarenhet lik Jakobs nödtid. I Sin barmhärtighet kommer Gud att skydda Sitt folk genom Sina himmelska änglar. Om vi, i denna stund, fullt ut överlämnat oss till Kristi nåd, kan vi möta den allvarsmättade framtiden med tillförsikt.



För personlig Eftertanke


I dag önskar jag mig, av Jesus, seger över varje synd, så att jag förmår att möta nödens tid med full gudsförtröstan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.