söndag 8 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 24


Skattgömman

Studium Nr. 24: Jorden återställd




Sedan Adams syndafall, har gudfruktiga män och kvinnor vandrat som pilgrimer och främlingar på denna Jord. På grund av sin kärlek till Gud och hängivenhet för Hans sanning, har de varit annorlunda och åtskiljda från de ogudaktiga. Smärtan, förvirringen och upproret i denna värld är främmande för kärlekens Gud och Hans efterföljare. I stället för att vara ett rogivande hem, har denna värld, ofta under prövande och vanskliga omständigheter, blivit en plats, där ett folk gjorts redo att bo i ett bättre land.

Guds folk har alltid längtat efter ett slut på sorg och frestelse. Gud har lovat dem, att återställa Jorden till dess Edentillstånd. Där kommer frid och lycka alltid att härska. Men först skall de heliga tillbringa ett tusen år i himmelen med att granska registren över de förtappade. Denna undersökning kommer att bekräfta, att Gud dömt rättvist. Hans kärlek och rättvisa kommer aldrig mera att ifrågasättas. När de tusen åren fullbordats, återvänder Gud och Hans folk till denna Jord med makt och ära.



A. Slutet på Ondskans Välde


Sedan den Heliga Staden kommit ned från himmelen, kommer alla att inse och erkänna att Gud har hanterat de ondas sak på ett rättvist och barmhärtigt sätt. Satans anhängare från alla tidsåldrar kommer att stå inför Gud, för att motta sin rättmätiga lön (Uppenbarelseboken 20:12). När syndens fullständiga verkningar på Guds skapade varelser bevittnats, kommer man att inse att Gud är rättvis och barmhärtig, när Han förintar dem, som valt Satan som herre.



1. Hur kommer Gud att utplåna de onda?

Malaki 4:1: ”Se, dagen kommer, den brinner som en ugn. Då skall alla högmodiga och alla som handlar ogudaktigt vara som halm. Dagen som kommer skall bränna upp dem, säger HERREN Sebaot, den skall lämna kvar varken rot eller kvist.”



2. Vad sker med Jorden, när de onda tillintetgörs?

Nahum 1:5‑9: ”Bergen darrar för honom och höjderna smälter ner. Jorden bävar för hans ansikte, världen och alla som bor där. Vem kan bestå inför hans förbittring, vem kan uthärda hans vredes glöd? Hans vrede brinner som eld och klipporna rämnar inför honom. God är HERREN, en tillflykt på nödens dag, han känner dem som flyr till honom. Men med en störtflod förintar han platsen där Nineve står, och mörker förföljer hans fiender. Vad ni än tänker ut mot HERREN skall han komma med fullständig ödeläggelse. Nöden skall inte komma två gånger.”

Andra Petrusbrevet 3:10‑12: ”Men Herrens dag kommer som en tjuv, och då skall himlarna försvinna under våldsamt dån och himlakroppar upplösas av hetta och jorden och de verk som är på den inte mer finnas till. Då nu allt detta går mot sin upplösning, hur heligt och gudfruktigt skall ni då inte leva, medan ni väntar på Guds dag och påskyndar dess ankomst – den dag som får himlar att upplösas i eld och himlakroppar att smälta av hetta.” [Fotnot i Svenska Folk-Bibeln 98 till vers 10 ovan: ”inte mer finnas till Grundtexten är oviss. Andra handskrifter: ’upplösas’, ’brännas upp’.” Sammantaget visar dock Skriften, att Herren renar Jorden med en ”hyggesbränning”, varvid även den Onde omkommer.]




3. Vad säger Bibeln angående Satans öde?

Hesekiel 28:17‑19: ”Eftersom ditt hjärta var högmodigt på grund av din skönhet, och du fördärvade din visdom på grund av din prakt, kastade jag ner dig till jorden och utlämnade dig åt kungar till att beskådas. Genom dina många missgärningar och din oärliga handel vanhelgade du dina helgedomar. Därför lät jag eld gå ut från dig, och den förtärde dig. Jag gjorde dig till aska på marken inför alla som såg dig. Alla som kände dig bland folken häpnade över dig. Du fick ett fasansfullt slut och du skall inte mer finnas till.’” [Den engelska Bibeln King James Version använder futurum om Satans öde, eftersom hans straff fortfarande ligger i framtiden: ”[…] skall jag kasta ner dig till jorden och utlämna dig åt kungar till att beskådas”, osv.]



4. Hur fullständigt utplånas synden och dess verkningar?

Nahum 1:9: ”Vad ni än tänker ut mot HERREN skall han komma med fullständig ödeläggelse. Nöden skall inte komma två gånger.”

Anm.: När Gud utrotar ondskan för gott, gör Han det i barmhärtighet mot både de rättfärdiga och de onda. De rättfärdiga, vilka valt Gud som sin Ledare, har alltid lidit i en värld, som i stor utsträckning påverkats av Satan. Likaså skulle de onda, fast i än högre grad, lida i en fulländad värld. De skulle i sitt innersta tycka, att en fullkomlig himmel vore outhärdlig. Denna eviga utplåning är en stor barmhärtighetstjänst av en kärleksfull Gud.



5. Vilket har Guds folks hopp varit under alla tidsåldrar?

Andra Petrusbrevet 3:13: ”Men nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor, väntar vi på efter hans löfte.”

Hebréerbrevet 11:16: ”Men nu längtade de till ett bättre land, det himmelska. Därför blygs inte Gud för att kallas deras Gud, ty han har ställt i ordning en stad åt dem.”




6. Vad kommer i den förstörda Jordens ställe?

Uppenbarelseboken 21:1: ”Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Ty den första himlen och den första jorden hade försvunnit, och havet fanns inte mer.”



7. Vad kommer att vara förgånget [borta] på den förnyade jorden?

Uppenbarelseboken 21:4: ”Och han [Gud] skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer och ingen sorg och ingen gråt och ingen plåga. Ty det som förr var är borta.’” [Eftersom ingen plåga skall förekomma, utesluter det ett evigt brinnande helvetes ständiga lidande utan slut under årmilliardernas lopp!]



B. Livet på den förnyade Jorden


8. Hur kommer det att vara på den förnyade Jorden?

Jesaja 14:7: ”Hela jorden har fått vila och ro, man brister ut i jubel.”

Jesaja 32:18: ”Mitt folk skall bo i fridfulla hem, i trygga boningar och på säkra viloplatser.”


Anm.: När Jorden gjorts ny igen, kommer Gud att härska oinskränkt (Uppenbarelseboken 19:6). Alla i universum kommer att vara i samklang och ro. [Ytterligare ett bevis för, att helvetets eld en dag slocknar – annars skulle de ogudaktigas förbannelser och jämmer störa universums rofyllda harmoni. Världsalltets samklang och ro kommer att sträcka sig över hela skapelsen, varför ingen evigt flammande eldsjö kan förekomma, sedan de onda dött den andra och därmed slutgiltiga, eviga döden. Denna död utplånar både dem själva och deras jämmer.]



9. Hur kommer vi att tillbringa tiden på den förnyade Jorden?

Jesaja 65:21‑22: ”De skall bygga hus och få bo i dem, plantera vingårdar och få äta deras frukta. När de bygger hus, skall andra inte bo i dem, när de planterar något, skall andra inte äta av det. Som ett träds ålder skall mitt folks ålder bli, mina utvalda skall länge få njuta av sina händers verk.”

Anm.: Vi kommer ej att sakna uppgifter på den förnyade Jorden, utan syssla med nyttigt och tillfredsställande arbete, precis som Adam gjorde i begynnelsen (Första Moseboken 2:15).



10. På vilka andra sätt kommer livet på den förnyade Jorden att skilja sig från dagens?

Jesaja 11:6‑9: ”Vargar skall bo tillsammans med lamm, leoparder ligga med killingar. Kalvar och unga lejon skall vara tillsammans, och en liten pojke skall valla dem. Kor och björnar skall gå och beta, deras ungar skall ligga tillsammans, och lejon skall äta halm som oxar. Ett spädbarn skall leka vid huggormens hål, ett avvant barn räcka ut handen mot giftormens öga. Ingen skall göra något ont eller förstöra något på hela mitt heliga berg, ty landet skall vara fullt av HERRENS kunskap, liksom vattnet täcker havet.”

Jesaja 33:24: ”Och ingen av invånarna skall säga: Jag är sjuk.’ Folket som bor där har fått sin synd förlåten.”




11. Vad säger Paulus om det, som Gud har gjort redo för oss?

Första Korintierbrevet 2:9: ”Men vi känner, som Skriften säger, vad ögat inte har sett och örat inte hört och människohjärtat inte kunnat ana, vad Gud har berett åt dem som älskar honom.” [Bibelns egen kursivering ger ånyo rätt svar!]

Anm.: Ingen kan föreställa sig, hur den förnyade Jorden kommer att se ut. Det är omöjligt för oss att fantisera om det, som skall komma, men vår största glädje kommer att vara, att få se Jesus. Han möjliggjorde evigheten för oss alla. Nu kan vi ej se Jesus, men då skall vi se Honom ”ansikte mot ansikte.” Första Korintierbrevet 13:12.



C. Gudstjänst på den förnyade Jorden


12. Vad har Gud förberett för Sitt folk?

Hebréerbrevet 11:16: ”Men nu längtade de till ett bättre land, det himmelska. Därför blygs inte Gud för att kallas deras Gud, ty han har ställt i ordning en stad åt dem.



13. Vilka nya roller kommer Jesus att spela i den Heliga Staden?

Uppenbarelseboken 21:22‑23: ”Något tempel såg jag inte i staden, ty Herren Gud, den Allsmäktige, och Lammet är dess tempel. Staden behöver inte ljus från sol eller måne, ty Guds härlighet lyser upp den, och dess ljus är Lammet.”



14. Vilka kommer att tillbedja Gud på den förnyade Jorden?

Psaltaren 22:27: ”De ödmjuka skall äta och bli mätta, de som söker HERREN skall lova honom. Era hjärtan skall leva för evigt.”

Uppenbarelseboken 21:24: ”Och folken skall vandra i dess ljus, och jordens kungar skall föra in sin härlighet i den.”




15. Varför tillbeder himmelens härskara Gud?

Nehemja 9:6: ”Du ensam är HERREN. Du gjorde himlarna och himlarnas himmel och hela deras härskara, jorden och allt som är på den, haven och allt som är i dem, och du håller dem alla vid liv. Himlens härskara tillber dig.”

Anm.: Evigheten lång kommer de frälsta från vår värld att tillsammans med de himmelska väsendena tillbedja Gud, Skaparen av allt i himmel och på Jord. Särskilt de frälsta från Jorden kommer att vara evigt tacksamma för Guds frälsning.



16. Vad har förblivit i kraft sedan skapelsen, och kommer att fortsätta på den förnyade Jorden?

Första Moseboken 2:1‑3: ”Så fullbordades himlen och jorden med hela sin härskara. På sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt skapelseverk. Han vilade på sjunde dagen från hela det verk som han hade gjort. Gud välsignade den sjunde dagen och helgade den, ty på den vilade han från allt sitt verk som han hade skapat och gjort.”

Andra Moseboken 20:8‑11: ”Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den. Sex dagar skall du arbeta och uträtta alla dina sysslor. Men den sjunde dagen är HERRENS, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, inte heller din son eller din dotter, din tjänare eller tjänarinna eller din boskap, och inte heller främlingen som bor hos dig inom dina portar. Ty på sex dagar gjorde HERREN himlen och jorden och havet och allt som är i dem, men på sjunde dagen vilade han. Därför har HERREN välsignat sabbatsdagen och helgat den.”


Jesaja 66:22‑23: ”Ty liksom de nya himlarna och den nya jorden, som jag skapar, blir bestående inför mig, så skall er avkomma och ert namn bestå, säger HERREN. Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall alla människor komma och tillbe inför mig, säger HERREN.”




Sammanfattning


När Jesus återvänder efter de tusen åren, kommer att Han i grunden utplåna synden från Jordens yta. Inte en fläck kommer att bli kvar. Synd och syndare kommer att upphöra att existera. Guds rättvisa och barmhärtiga handlande kommer att erkännas. Efter det att Jesus förstört den av synd fördärvade Jorden, kommer Han att nyskapa den. De heliga som tillbringat ett tusen år i himmelen, kommer sedan att leva i det nya hem, som Gud har danat. På den förnyade Jorden kommer ej Guds folk att gå sysslolösa. Man kommer att bygga hus och anlägga trädgårdar och äta av markens rikliga gröda. Ånyo kommer Gud att låta människan sköta om Hans skapelse, såsom Adam och Eva gjorde i Edens Lustgård. I vårt nya hem kommer vi tillsammans med änglarna att tillbedja Gud som vår Skapare och Herre. Evigheten igenom kommer vi att tillbedja på Sabbatsdagen, vilken särskilt reserverats för att Gud skall erkännas som Skapare.



För personlig Eftertanke


Från och med i dag skall jag leva, för att bli redo för evigt liv på den förnyade Jorden. Jag inser, att varken synd eller orenhet kommer att släppas in i det riket. Därför överlåter jag mitt liv till Gud och ber Honom, att rena mig genom Sin Son Jesu Kristi blod. Jag litar på Hans löfte, att mina ansträngningar – som Han inspirerar mig till – sammanflätade med Guds nåd och kraft skall förbereda mig för att leva i en fulländad värld.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.