söndag 8 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 28


Skattgömman

Studium Nr. 28: Sabbaten, Guds Insegel




På Bibelns tid hade konungars ringar ett sigill [insegel, signet], som användes till att stämpla och försegla brev och påbud. Inseglet innehöll vanligen deras namn, titlar och territorier [härskarområden]. Betänk en amerikansk presidents sigill:

         Namn:               George Washington

         Titel:                  President

         Territorium:      Amerikas Förenta Stater

En kungs sigill var av stor betydelse, och sedan det tryckts ned i lack för att ett påbud skulle förseglas, vågade ingen obehörig bryta inseglet. Hos mederna och perserna fick inte ens kungen själv återkalla ett påbud.



A. Guds Insegel


1. Vad är Guds insegel [sigill] eller tecken?

Hesekiel 20:20: ”Håll mina sabbater heliga. Låt dem vara ett tecken mellan mig och er, för att ni skall inse att jag är HERREN, er Gud.”

Anm.: Inseglet syftar också på ett tecken i detta studiums sammanhang. Se Romarbrevet 4:11.



2. Identifiera de tre särdrag, som tillsammans utgör Guds sigill i Sabbatsbudet, Andra Moseboken 20:8‑11: ”Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den. Sex dagar skall du arbeta och uträtta alla dina sysslor. Men den sjunde dagen är HERRENS, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, inte heller din son eller din dotter, din tjänare eller tjänarinna eller din boskap, och inte heller främlingen som bor hos dig inom dina portar. Ty på sex dagar gjorde HERREN himlen och jorden och havet och allt som är i dem, men på sjunde dagen vilade han. Därför har HERREN välsignat sabbatsdagen och helgat den.”



a) Namn: HERREN, din Gud.



b) Titel: Skapare.



c) Territorium: Himlen och Jorden och havet och allt som är i dem.

Anm.: Det fjärde budet innehåller Hans namn: ”HERREN, din Gud”, Hans titel: ”Skapare” och Hans territorium: ”himlen och jorden och havet och allt som är i dem”.



B. Guds Tjänare beseglas


3. Vilka kommer att motta Guds insegel?

Uppenbarelseboken 7:3: ”’Skada inte jorden eller havet eller träden, förrän vi har satt sigill på vår Guds tjänare, på deras pannor.’”

Anm.: Denna besegling i Uppenbarelseboken identifierar de personer, vars trofasthet gentemot Gud är orubblig. Självfallet håller de Hans bud, innefattande Sabbatsbudet.



4. Var kommer Guds tjänare att motta sigillet?

Uppenbarelseboken 7:3: ”’Skada inte jorden eller havet eller träden, förrän vi har satt sigill på vår Guds tjänare, på deras pannor.’”

Anm.: Guds insegel kommer att anbringas i pannan. Sigillet är inget synligt märke, utan betecknar ett sinne, som valt trofasthet mot Guds lag genom Jesu blod; ett sinne, som har blivit så fast förankrat i sanningen, att personen hellre skulle dö, än att synda. [Sålunda lever rätt slags fundamentalister ut allt det goda hos Guds Tio Bud och Skaparens kärlek. Fel slags fundamentalister kan, till exempel, spränga sig själva och andra i bitar. Vilkens bud lyder de, tro? Vilket slags fundamentalist vill Du bli – en godhetens, eller en ondskans?]



5. Vad kommer att skrivas på tjänarnas pannor?

Uppenbarelseboken 22:3‑4: ”Och ingen förbannelse skall finnas mer. Guds och Lammets tron skall stå i staden, och hans tjänare skall tjäna honom. De skall se hans ansikte, och hans namn skall stå skrivet på deras pannor.”

Anm.: I Bibeln angav människors namn deras sinnelag (Första Samuelsboken 25:25). Det var vanligt med namnbyte, då karaktären ändrats (Första Moseboken 32:27‑28; Apostlagärningarna 13:9). Ens tankar och känslor utgör tillsammans sinnelaget [karaktären, sinnesarten, personligheten]. Alltså kommer de beseglade att ha Kristi karaktär skriven i sina pannor; de kommer att äga Hans fullkomliga tankar och känslor.



6. Vad gör Guds tjänare helhjärtat?

Efésierbrevet 6:5‑6: ”Ni slavar, lyd era jordiska herrar, visa dem respekt och vördnad av uppriktigt hjärta, så som ni lyder Kristus. Var inte ögontjänare som försöker ställa sig in hos människor, utan var Kristi slavar som helhjärtat gör Guds vilja.”



7. Vad är Guds vilja?

Psaltaren 40:9: ”Att göra din vilja, min Gud, är min glädje, din lag är i mitt hjärta.”

Första Tessalonikerbrevet 4:3: ”Detta är Guds vilja: att ni helgas, att ni avhåller er från otukt”.

Anm.: Bara de, som av hjärtat villigt håller Guds bud, kommer att motta Guds insegel [Hans godkännandemärke].

8. Vad har Gud lovat att förverkliga i oss, när vi håller oss till Hans skyddande förbund med människan?

Hebréerbrevet 8:10: ”Detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger Herren: Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen och skriva dem i deras hjärtan. Jag skall vara deras Gud, och de skall vara mitt folk.”

Hebréerbrevet 10:16‑17: ”Detta är det förbund som jag skall sluta med dem efter denna tid säger Herren. Och sedan: Jag skall lägga mina lagar i deras hjärtan och skriva dem i deras sinnen, och deras synder och överträdelser skall jag aldrig mer komma ihåg.”


Anm.: ”Hjärta” och ”sinne” är nära nog liktydande begrepp, som används för beskriva källan till våra tankar och känslor, vår vilja och våra avsikter (Första Krönikeboken 28:9; Ordspråksboken 23:7 [i den eng. Bibeln]). Gud har lovat att skriva Sin lag i våra hjärtan, så att den skall kunna styra våra innersta tankar och känslor. På så vis blir Hans tankar vår betraktelse [kontemplation, begrundan] och Hans vilja styr vårt val. Därför förmår vi följa hela Hans lag, innefattande Sabbatsbudet, av hjärtat och med glädje.



C. Tidpunkten för Beseglingen


9. Vad inträffar, sedan Guds tjänare beseglats?

Uppenbarelseboken 7:1‑3: ”Sedan såg jag fyra änglar stå vid jordens fyra hörn och hålla tillbaka jordens fyra vindar, så att ingen vind skulle blåsa över jorden eller över havet eller mot något träd. Och jag såg också en annan ängel med den levande Gudens sigill stiga upp från öster. Han ropade med hög röst till de fyra änglarna som hade fått makt att skada jorden och havet: ’Skada inte jorden eller havet eller träden, förrän vi har satt sigill på vår Guds tjänare, på deras pannor.’”

 Anm.: I profetiskt språkbruk syftar ”vindar” på strid, krig och oroligheter (Jeremia 49:36‑37). De fyra vindarna står för världsomfattande oroligheter, vilka är detsamma som nödtiden i Danielsboken 12:1. Jorden, havet, solen, luften och de onda kommer att påverkas av plågorna under nödens tid. Men Guds tjänare kommer ej att skadas av plågorna, eftersom de kommer att vara beseglade. Änglarna håller tillbaka vindarna, alltså nödens tid, tills Guds tjänare beseglats.



10. Vilken avgörande händelse inträffar efter nödens tid?

Lukasevangeliet 21:25, 27: ”Tecken skall visa sig i solen, i månen och i stjärnorna, och på jorden skall folken gripas av ångest och stå rådlösa vid havets och bränningarnas dån. […] Då skall man se Människosonen komma i ett moln med stor makt och härlighet.”

Anm.: Efter nödens tid kommer Kristus, för att befria Sina tjänare (Danielsboken 12:1).



 




D. Förstlingen och Skörden


11. Hur många är de beseglade?

Uppenbarelseboken 7:4: ”Och jag hörde antalet av dem som var försedda med sigill: etthundrafyrtiofyra tusen ur [det andliga, kristna, världsomfattande] Israels alla stammar”.

Anm.: Det symboliska sammanhanget synes ge vid handen, att detta antal ej skall tas bokstavligt.



12. Vad kännetecknar de 144 000?

Uppenbarelseboken 14:1, 4‑5: ”Och jag såg, och se: Lammet stod på Sions berg och med Lammet etthundrafyrtiofyra tusen som hade hans namn och hans Faders namn skrivna på sina pannor. […] Det är de som inte har befläckat sig med kvinnor. De är jungfrur, dessa som följer Lammet vart det än går. De är friköpta från människorna som en förstlingsfrukt åt Gud och Lammet. I deras mun har det inte funnits någon lögn. De är fläckfria.”

Anm.: De 144 000 kommer att vara så förenade med Kristus, att de står fläckfria framför Guds tron. Ett fulländat sinnelag krävs hos alla, som skall få Guds insegel. De 144 000 kallas för förstlingen, vilket betyder att av Jordens slutliga stora skörd, är dessa de första, som mognar till att riktigt representera Kristi sinnesart.



13. Vad sker efter det, att förstlingen frambringats?

Markusevangeliet 4:28‑29: ”Av sig själv ger jorden gröda, först strå, sedan ax och därefter fullmoget vete i axet. Och när grödan är mogen räcker han genast ut skäran, eftersom skördetiden är inne.’”



14. Vad har Jesus i handen vid Sin återkomst?

Upp. 14:14‑15: ”Och jag såg, och se: ett vitt moln, och på molnet satt en som liknade Människosonen. På sitt huvud hade han en krona av guld och i sin hand en skarp skära. Och en annan ängel kom ut från templet och ropade med hög röst till honom som satt på molnet: ’Räck ut din skära och skörda! Skördetiden har kommit, ty jordens gröda är mogen.’”

Anm.: I Uppenbarelseboken 14 beskrivs Jesu återkomst på himmelens skyar. Dessa skyar [moln] står för de väldiga mängder av änglar, som ledsagar Honom vid Hans återkomst till Jorden. [Inbärgandet med hjälp av] den vassa lien [eller skarpa skäran] symboliserar skörden av alla tidsåldrars trogna, som kommer att följa med Honom till himmelriket.



E. Den tredje Ängelns Budskap


15. Vem skall vi tillbedja, enligt det eviga evangeliet?

Uppenbarelseboken 14:6‑7: ”Och jag såg en annan ängel flyga högst uppe på himlen. Han hade ett evigt evangelium att förkunna för dem som bor på jorden, för alla folk och stammar och språk och folkslag. Han sade med hög röst: ’Frukta Gud och ge honom äran, ty stunden för hans dom har kommit. Tillbe honom som har skapat himlen och jorden, havet och vattenkällorna.’”

Anm.: Den första ängeln, som har det eviga evangeliet, förkunnar budskapet om att tillbedja Gud. Det enda sanna sättet att tillbedja skapelsens Gud på, är att tillbedja Honom på Sabbatsdagen (Andra Moseboken 20:10‑11).



16. Vad varnas vi för att ta emot i pannan?

Uppenbarelseboken 14:9: ”En annan ängel, den tredje, följde dem och sade med stark röst: ’Den som tillber vilddjuret och dess bild och tar dess märke på sin panna eller sin hand”.



17. Vad händer med dem, som tillbeder vilddjuret?

Uppenbarelseboken 14:10‑11: ”han skall själv få dricka av Guds vredes vin, som oblandat hälls i Guds vredes bägare. Han kommer att plågas i eld och svavel inför de heliga änglarna och inför Lammet. Röken från deras plåga stiger upp i evigheternas evigheter. De har ingen ro eller vila vare sig dag eller natt, dessa som tillber vilddjuret och dess bild och tar emot märket med dess namn.”

Anm.: Vilddjurets tillbedjare kommer att drabbas av Guds vrede under nödens tid.



18. Vilka kommer att segra över vilddjuret?

Första Johannesbrevet 5:4: ”Ty allt som är fött av Gud besegrar världen, och detta är den seger som har besegrat världen: vår tro.”

Uppenbarelseboken 15:2: ”Och jag såg liksom ett glashav blandat med eld, och på glashavet såg jag dem stå som hade vunnit seger över vilddjuret och dess bild och dess namns tal. De har Guds harpor i händerna”.

Anm.: Segervinnarna kommer att stå på glashavet och ha Guds harpor i händerna. Märk, att de 144 000 har harpor.



Sammanfattning


Guds insegel är Sabbaten. För att få sigillet, skall man hålla alla Guds bud, inbegripande Sabbatsbudet, genom Jesu tro. Gud har lovat oss, att vi kan hålla Hans lag av hela hjärtat. De beseglade kommer att fullständigt ha återspeglat Jesu sinnelag. Blott de, som dagligen befäst sinnet med Guds lag och Hans Ord, kommer att helt vara lika Kristus till karaktären. Nödens tid kommer inte, förrän de 144 000 är beseglade. Guds tjänare kommer att beskyddas, medan plågorna faller, eftersom de beseglats. Sigillet anbringas i pannan. Guds insegel är inget synligt märke, utan ett sinne, som befästs i Guds sanning. Skördetiden, Jesu återkomst, inträffar sedan de 144 000 beseglats, för att bli Hans egendom.



För personlig Eftertanke


I dag åberopar jag Jesu löfte om, att hjälpa mig att hålla alla buden, även Sabbatsbudet, så att jag kan bli redo att ta emot Guds insegel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.