onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 5


Skattgömman

Studium Nr. 5: Det gudomliga Botemedlet




Förr i världen var spetälska en så fruktad sjukdom, att människorna greps av skräck och vämjelse vid blotta tanken på den. Spetälskan var obotlig, och det stackars offer som drabbades av detta gissel, bannlystes från samhället, dömt till en kvalfull död i ensamhet.

Bibeln liknar synden vid spetälskan. Vi kan inte göra oss av med synden, hur vi än försöker. Detta leder ofrånkomligen till elände och död. Gud har tagit fram det enda säkra botemedlet mot synden, genom Jesu Kristi död och tjänande. Precis som Jesus botade spetälska medan Han var här i världen, önskar Han i dag att bota spetälskan i våra liv, som är sjuka av synd.



A. Syftet med Kristi Död


1. Av vilken anledning dog Kristus på Golgata?

Titusbrevet 2:14: ”Han har offrat sig själv för oss för att friköpa oss från all laglöshet och rena åt sig ett egendomsfolk, som är uppfyllt av iver att göra goda gärningar.”

Hebréerbrevet 2:14‑15: ”Eftersom nu barnen hade fått del av kött och blod, fick han på liknande sätt del av kött och blod, för att han genom sin död skulle göra den maktlös som hade döden i sitt våld, det vill säga djävulen, och befria alla dem som av fruktan för döden hade levt i slaveri hela sitt liv.”



2. För vilka dog Jesus?

Hebréerbrevet 2:9: ”Men Jesus, som för en liten tid gjordes ringare än änglarna, honom ser vi nu krönt med härlighet och ära därför att han led döden. Genom Guds nåd skulle han smaka döden i allas ställe.”

Andra Korintierbrevet 5:19: ”Ty Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv. Han tillräknade inte människorna deras överträdelser, och han har anförtrott åt oss försoningens ord.”



3. Vad fick Gud att sända Jesus, för att dö för oss?

Efésierbrevet 2:4‑7: ”Men Gud som är rik på barmhärtighet har älskat oss med så stor kärlek, också när vi ännu var döda genom våra överträdelser, att han har gjort oss levande tillsammans med Kristus. Av nåd är ni frälsta. Ja, han har uppväckt oss med honom och satt oss med honom i den himmelska världen, i Kristus Jesus, för att i kommande tider visa sin överväldigande rika nåd genom godhet mot oss i Kristus Jesus.”

Första Johannesbrevet 4:10: ”Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder.

Johannesevangeliet 3:16: ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.”

Anm.: Lägg märke till att Kristi lidande ej upphörde eller inleddes på korset. Uppenbarelseboken 13:8 säger oss att Jesus slaktats från världens begynnelse. Så snart som det förekom synd, förekom det lidande för Kristus. Och långt efter det att Jesus återvänt till himmelen, beskriver Johannes Honom som det slaktade Lammet. Vilket oändligt offer!



B. Betydelsen av Kristi Död


4. Vad sade Jesus skulle ske, om Han upphöjdes för att dö på korset?

Johannesevangeliet 12:32: ”Och när jag har blivit upphöjd från jorden skall jag dra alla till mig.’”



5. Vad följer av, att godta Kristi död som försoningsmedel för ens synd?

Galaterbrevet 2:20: ”och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig. Och det liv jag nu lever i min kropp, det lever jag i tron på Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig för mig.”

Andra Korintierbrevet 5:15: ”Och han dog för alla, för att de som lever inte längre skall leva för sig själva utan för honom som har dött och uppstått för dem.”


Anm.: Kristi död befriar oss inte endast från synden, den uppfyller också juridiskt Guds lags krav. ”Den som syndar skall dö”. Hesekiel 18:20. Men när man godtar Jesu död som betalning för ens egna synder, slipper man uppleva den döden. Samtidigt tillräknas Jesu rättfärdighet en, i stället för ens hittillsvarande liv i synd. När Satan, ”våra bröders åklagare” (Uppenbarelseboken 12:10), står upp för att anklaga oss inför Gud, träder Jesus emellan. Gud godtar då Jesu fullkomliga liv, i stället för vårt tidigare syndiga leverne.



6. Vad inträffar, när man dras till Kristus?

Johannesevangeliet 6:44: ”Ingen kan komma till mig, om inte Fadern som har sänt mig drar honom, och jag skall låta honom uppstå på den yttersta dagen.”

Första Tessalonikerbrevet 4:16‑17: ”Ty när en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då skall Herren själv stiga ner från himlen. Och först skall de som dött i Kristus Jesus uppstå. Därefter skall vi som lever och är kvar ryckas upp bland moln tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så skall vi alltid vara hos Herren.”

Anm.: Kristi rättfärdighet räknas ej blott i stället för vårt tidigare syndaliv. Kristus önskar också att leva i oss (Kolosserbrevet 1:27), för att ge oss kraft till att leva på det sätt Han gjorde, medan Han befann Sig här på Jorden.



C. Kraften hos Kristi Död


7. Gud lovar att förändra våra liv, sedan vi godtagit Kristi död för oss; men hur äger förändringen rum?

Andra Korintierbrevet 3:18: ”Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden.”

Anm.: Ofta när Bibeln talar om Guds härlighet, avses Guds karaktär. Här säger Paulus att när den nye kristne växer till, avspeglas Kristi sinnelag i honom. Andra Moseboken 33:18‑19; 34:6‑7.



8. I vilken kroppsdel inträffar först denna förändring?

Första Korintierbrevet 2:16: ”Ty vem har lärt känna Herrens sinne, så att han kan undervisa honom? Men vi har Kristi sinne.”

Filipperbrevet 2:5: ”Var så till sinnes som Kristus Jesus var.”



9. Varför måste förändringen av livet börja i sinnet?

Romarbrevet 8:6‑7: ”Köttets sinne är död, men Andens sinne är liv och frid. Köttets sinne är fiendskap mot Gud. Det underordnar sig inte Guds lag och kan det inte heller.”

Anm.: Det är onaturligt för sinnet, att följa Guds vilja för personen. Därför måste man först låta Kristus förändra ens sinne. Eljest bleve man djupt olycklig. Man skulle veta vad rätt är, men vara ur stånd att göra det. Romarbrevet 7:15‑16, 19.



10. Vad sker i ens liv, när man godtar Kristi död och liv, och låter Honom ingjuta Sitt sinne i en?

Andra Korintierbrevet 5:17: ”Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit.”

Romarbrevet 6:6: ”Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med Kristus, för att syndens kropp skall berövas sin makt, så att vi inte längre är slavar under synden.”



D. Kristi Döds Verkan för oss


11. Vad sade Jesus skulle ske på tredje dagen efter Hans död?

Matteusevangeliet 16:21: ”Från den tiden började Jesus förklara för sina lärjungar att han måste gå till Jerusalem och lida mycket genom de äldste och översteprästerna och de skriftlärda och att han måste dödas och på tredje dagen uppväckas.”



12. Vilken tjänst började Kristus utföra för oss, sedan Han återuppstått från döden och stigit upp till himmelen?

Romarbrevet 8:34: ”Vem är den som fördömer? Kristus Jesus är den som har dött, ja, än mer, den som har blivit uppväckt och som sitter på Guds högra sida och ber för oss.”

Första Johannesbrevet 2:1: ”Mina barn, detta skriver jag till er för att ni inte skall synda. Men om någon syndar, har vi en som för vår talan inför Fadern – Jesus Kristus som är rättfärdig.”

Anm.: Vi har syndat och förtjänar att dö. Men Jesus vädjar för oss hos Fadern. Genom Hans blod renas vi från synden. Han står inför Fadern och erbjuder Sin död, i stället för vår.



13. Hur kan vi älska Gud?

Första Johannesbrevet 4:19: ”Vi älskar därför att han först har älskat oss.”

Anm.: Kristus uthärdade mycket lidande och smärta för oss. När vi uppskattar Hans stora kärlek till oss – vilken fick Honom att lida för oss – kan vårt enda gensvar [reaktion] bli kärlek.



14. På vilket sätt visar vi vår kärlek till Jesus?

Johannesevangeliet 14:15: ”Om ni älskar mig, håller ni fast vid mina bud.”

Första Johannesbrevet 2:5‑6: ”Men hos den som håller fast vid hans ord har Guds kärlek verkligen nått sitt mål. Så vet vi att vi är i honom. Den som säger sig förbli i honom är skyldig att själv leva så som han levde.”



15. Hur påverkar kärleken till Gud vår inbördes kärlek?

Första Johannesbrevet 4:7‑11: ”Mina älskade, låt oss älska varandra, ty kärleken är av Gud, och var och en som älskar är född av Gud och känner Gud. Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, ty Gud är kärlek. Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom. Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. Mina älskade, om Gud älskade oss så högt, är också vi skyldiga att älska varandra.”

Matteusevangeliet 25:40: ”Då skall konungen svara dem: Amen [sannerligen] säger jag er: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig [omsorg mot andra gläder deras, och vår, Skapare].”

Anm.: Om man älskar Kristus, vill man behaga Honom. Man lyder Honom inte bara för att man önskar bli frälst, utan för att man reagerar på Hans omätliga kärlek. Med Hans sinne i sig, blir ens impuls att lyda.



Sammanfattning


Förutan korset, vore föreningen med Fadern otänkbar. På det beror allt vårt hopp. Från det skiner ljuset från Frälsarens kärlek, och när vi från korsets fot blickar upp på Den som betalade det yttersta priset för våra synder, kan vi jubla av hjärtat, ty våra synder är förlåtna. När vi knäfaller vid korset, når vi den högsta nivå vi kan eftersträva.

För personlig Eftertanke


På grund av Jesu villighet att ödmjuka Sig på korset för mina synder, är jag villig att i Hans kraft stå emot de synder, som naglade Honom vid korset?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.