söndag 8 juli 2012

Baugher: Budorden, Del 16


De Tio Budorden, Del 16: Att inte sväva på Målet



Av Mike Baugher



Gud har skänkt språkets gåva så att kommunikation kan äga rum mellan medlemmar av samma art. Många djur kommunicerar av instinkt, men människan kommunicerar genom talets gåva som Gud har skänkt henne. Kommunikationens språk har getts så att samarbete kan ske mellan människor. Genom att använda ord, kan människor samverka i arbetet med att bygga upp samhället och föra ut Guds plan och principer i hela världen.



Språk är en bro mellan människa och människa. Det är det cirkulerande mediet för människors utbyte – utbyte av tankar, känslor och planer. Gud har inrättat det så. Ett av de största glädjeämnen som kan äga rum mellan människor är kommunikation. Kommunikation spelar en högst väsentlig roll för att människan skall kunna klara sig i den värld där hon bor.

Språkets gåva, liksom alla andra gåvor som Gud har skänkt människan, kan användas för gott och ont. Vi vet alla det. Trogen Sitt stora mål för den mänskliga familjen och allt som är gott, har alltså Gud placerat en vaktstyrka kring språket. Detta skydd finns i det nionde budordet.



Då vi har studerat de bud som behandlar människans relation till människan, har vi noterat att flera av dem, som nedtecknats i Femte Moseboken 5, börjar med ”inte heller” i stället för ”du” [i King James Version]. I Femte Moseboken 5:20 heter det: ”Inte heller skall du bära falskt vittnesbörd mot din nästa.”



Hela Bibeln är egentligen inget mer och inget mindre än en förstärkning av de Tio Budorden och deras tillämpning på människors liv. I Bibeln finner vi många möten återgivna om människors erfarenheter vad avser språk. Jag har inte räknat dem alla, men det verkar förekomma fler möten som medför erfarenheter av det nionde budet än något av de andra buden.



Hur kan det komma sig? Jo, därför att det nionde budordet är en gräns mellan sanning och villfarelse. Sanning och fel beskrivs i detta bud. Det sätts i fokus för hela den stora striden, den väldiga kontroversen mellan sanning och villfarelse. Det har verkligen sina rötter och sin brännpunkt i detta bud!



En allmän Synd

Kanske anledningen till detta faktum är att bära falskt vittnesbörd är en sådan allmän synd. Det var så Djävulen inledde sin bana som upprorsmakare gentemot Gud. Bibeln säger att lögnen har sitt ursprung hos Djävulen, han är far till alla lögner. (Se Johannesevangeliet 8:44.) Det grekiska ordet diabolis översätts med det svenska ordet djävul. Om vi skulle ge det en mer ordagrann översättning skulle vi kanske använda orden åklagare eller baktalare.



Bibeln säger så mycket om lögner, eftersom de är av en sådan dödlig natur. Att ljuga är än mer kriminellt, moraliskt sett, än att förfalska pengar eller en check. Det är mer dödligt än sådant, för om man skriver ut en falsk check, kan man vanligtvis ta den tillbaka, men om man ljuger, går det ej att ta tillbaka orden. Lögnen kan cirkulera och cirkulera, om och om igen. En utmärkt illustration till lögner är fjädrar som blåser i vinden; de är omöjliga att fånga.

Lögner är ett gift. Väl det sprutats in, sugs giftet upp av själva samhällskroppen, och återvinns aldrig mer. Vi får höra att det finns gifter som är så dödliga att om de ges direkt i blodet, kan de leda till döden inom tre sekunder. Jag tror att ett rykte kan dödas lika snabbt som när ett gift tillförs blodet.



Bred Räckvidd

Det nionde budordet är lika omfattande som alla de andra buden. I tidigare artiklar i denna serie har vi sett hur de bud som hittills presenterats har en andlig tillämpning, ett väldigt brett perspektiv som omfattar mänsklighetens frågor. Det nionde budordet är inget undantag från detta.



Dess räckvidd förbjuder allt förtal, oavsett slag – inte bara mened, att berätta en lögn i domstol. Det är här många har koncentrerat tillämpningen av det nionde budordet, och det är kanske där – i sin första tillämpning – detta skydd har sitt ursprung. Gud ville inte att människan skulle svära falskt, att ljuga mot någon, så att de i sin tur kunde dra nytta av någon materiell fördel eller någon omständighet i livet. Således instruerade Han att man inte skall gå ed, att inte svära falskt mot sin nästa.



Hela frågan om att säga sanningen, i Israels samhälle, var en högst allvarlig sak. Detta är ett av skälen till att Bibeln säger: ”Det är inte nog om bara ett vittne träder upp mot någon som anklagas för ett brott eller en synd, vilken synd han än kan ha begått. Efter två eller tre vittnens utsago skall var sak avgöras.” Femte Moseboken 19:15. Detta tar oss raka vägen till rättegången mot Jesus, inte sant?



Detta bud var utformat från början för att skydda Jesus från döden på Golgata kors. Om Guds Tio Bud, såsom de gavs på Sinai Berg till Israels barn, hade åtlytts hela vägen ned genom tiden, skulle Jesus aldrig ha behövt dö på Golgata kors. Det var bara på grund av falska vittnesmål som Jesus dömdes och hamnade på korset. Hans anklagare kunde inte hitta två vittnen som berättade samma historia. Det vill säga, det kunde de inte förrän de mutat dem att göra det. Det var brott mot detta bud som ledde till döden för Herren Jesus Kristus. Om Guds folk hade tillåtit denna lag, som är helig, rättvis och god, att råda i sina andliga och praktiska erfarenheter, skulle Jesus aldrig ha behövt dö på detta sätt. Om Jesus inte hade dött på korset, skulle Han ändå ha behövt dö, eftersom Lammet skulle offras.



De som givit sådana falska vittnesmål kommer att väckas till liv igen för att möta följden av sin synd. De inte bara ljög vid ett rättsligt förfarande, utan de ljög för Gud också, och Bibeln talar klarspråk om vad Gud anser om att man ljuger för Honom. Berättelsen om Ananias och Safira uttrycker vad Gud tycker om dessa saker. (Se Apostlagärningarna 5:1-10.)



Lönnmord på en Persons Karaktär

När ett illvilligt rykte sprids om någon, är det rena lönnmordet på vederbörandes karaktär. Stundom vore fysiskt mord med en pistol mycket lättare för en person att hantera än att bli mördad med ord. Det är otroligt hur snabbt falska rapporter kan cirkulera om någon.



Pastor John Grosboll delgav mig en historia om sig själv. Vissa människor försökte att sprida falska rykten om honom, så de tog ett fotografi av en stor stenherrgård, monterade in bilder på honom och hans hustru Evelyn i den, och skickade runt bilden och sade att detta var deras hem, vilket antydde att de levde ganska extravagant. Människor kommer att avkrävas ett svar för denna felaktiga redogörelse på Domedagen. Det är sådana saker som det nionde budet är utformat att skydda oss emot.



Sinnelag eller Renommé

Mänskligt tal är en sådan viktig och dyrbar gåva som Gud har skänkt oss. Det är så viktigt att Han har uttalat två bud för att hjälpa oss att hantera det.



Det tredje budordet lyder: ”Du skall inte missbruka HERRENS, din Guds, namn, ty HERREN skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn.” Andra Moseboken 20:7. Och så behandlar det nionde budordet bärandet av falskt vittnesbörd.



Det tredje budordet värnar Guds namn, och det nionde budordet värnar människors anseende och karaktär. Det har sagts att karaktären är vad man är, och ryktet är vad andra tycker om en.

Falskt vittnesbörd kan, i verkligheten, enbart skada en persons rykte, men en person kan skada sin egen karaktär. Karaktären eller sinnesarten kan bara avslöjas och skadas när en person tar den i sina egna händer. Ryktet är vad andra säger om en, men ens egen karaktär kan bara skadas av en själv.



Hålla Reda på vår Broder

Varje människa kan avgöra hur hennes egen karaktär kommer att bli, men ryktet är nästans eller medmänniskans bedömning av oss och ligger därför helt i hans eller hennes händer. Gud har gett detta bud för att vi skall skydda dem som är våra medmänniskor. På mer än ett sätt, skall vi verkligen hålla reda på vår broder.



Detta, finner vi, var frågan som ställdes i begynnelsen: ”Skall jag hålla reda på min bror?’” Första Moseboken 4:9. Kain frågade Herren detta när Gud frågade var hans bror var. Vi skall hålla reda på vår broder, och när vi vittnar falskt, förråder vi ett synnerligen heligt förtroende som vi kommer att få svara för i domen.



Juridiskt bindande Vittnesmål

”Jag [Ellen White] blev visad att när det faktiskt är nödvändigt, och de uppmanas att vittna på ett juridiskt bindande sätt, är det ingen kränkning av Guds ord för Hans barn att högtidligen ta Gud till vittne på att det de säger är sant, och ingenting annat än sanningen.” Testimonies for the Church, Band 1, sidan 202.



Under mina år i tjänst, har jag, verkar det som, ständigt stött på människor som haft betänkligheter med att avlägga ed för att säga sanningen. De har vägrat att gå till domstol för att de känner att avlägga ed är en kränkning av buden. Men vi läser här att Ellen White säger att det inte är ett brott att ta Gud som sitt vittne vad gäller att säga sanningen. Det är verkligen en plikt för ett vittne att säga sanningen, och om en person inte säger sanningen, bär vederbörande falskt vittnesbörd, eller vittnar falskeligen.



Förstärkning

Den gudomliga instruktionen hos det nionde budordet förstärks ytterligare i Sakarja 8:16-17: ”Men detta är vad ni skall göra: Tala sanning med varandra, döm i era portar rätta domar som ger frid. Tänk inte ut ont mot varandra i era hjärtan och ha inte kärlek till falska eder, ty allt sådant hatar jag, säger HERREN.”



I Johannesevangeliet 18:37 ges ett exempel angående Herren Jesus i detta avseende, där Han fullgör det här avsnittet i Sakarja. Jesus talar till Pilatus, och säger: ”Ja, för att vittna om sanningen är jag född, och därför har jag kommit till världen. Var och en som är av sanningen lyssnar till min röst.’” Jesus varken minimerade eller överdrev sanningen i Sina utsagor. Han bar aldrig falskt vittnesbörd, inte heller sänkte Han Sig till att säga vad vi kan kalla för halvsanningar, vilket kan vara farligare än att uttrycka en lögn.

Lögnen ligger snubblande nära sanningen. En halvsanning sägs när man går mitt emellan dem. Om Du någon gång vandrat längs en järnväg, vet Du att det enklaste är att promenera mellan spåren, men det är också den farligaste platsen att gå på. En halvsanning kan vara lika farlig eller kanske farligare än en ren och skär lögn, eftersom det ganska ofta går att känna igen en lögn, men om den blandas med en smula sanning, blir lögnen svårare att upptäcka.



Vi lever i en värld där inte alltför mycket längre utgör ett heligt förtroende. Vi i USA har gått igenom en hel del politiska erfarenheter, som Nixon-administrationen (1969-1974) och Watergate (1972-1975) samt Clinton (1993-2001), där man sagt lögner. Vi har kommit att inse att de som skall föregå med bäst exempel säger osanningar och ger ett kraftfullt budskap om att det inte är viktigt att säga sanningen längre.



Gud och Lögner

Det finns andra texter som visar på Guds inställning till ljugande. Läs Ordspråksboken 12:22: ”Lögnaktiga läppar är en styggelse för HERREN, de som handlar rättfärdigt behagar honom.”



”Ett falskt vittne blir inte ostraffat, den som främjar lögn kommer inte undan.” Ordspråksboken 19:5.



”Sex ting är det som HERREN hatar, ja, sju, som han hatar: stolta ögon, en lögnaktig tunga, händer som utgjuter oskyldigt blod, ett hjärta som smider onda planer, fötter som skyndar till det som är ont, den som främjar lögn genom att vittna falskt och den som vållar trätor mellan bröder.” Ordspråksboken 6:16-19.



Svart eller vit

Det har sagts att en lögn inte har några ben men att den åker med av bara farten tillsammans med andra lögner. Det finns ingen skillnad på lögners kvalitet. De banar sig ändå väg.



Är det någon skillnad mellan en vit lögn och en svart lögn? Nej, det finns ingen skillnad mellan en vit lögn och en svart lögn. Vissa människor tror att det är i sin ordning att berätta en vit lögn, men för Gud är det hela synd.



När jag kom in i det militära, blev soldaternas färgseende noga kontrollerat. Det var viktigt att en soldat inte var färgblind, ty om någon, på ett slagfält, sköt en ljusraket i luften, behövde han eller hon veta ljusraketens exakta färg. Det fanns olikt färgade ljusraketer för olika typer av situationer. Bra syn, och förmågan att känna igen olika färger, var absolut nödvändiga.



Det sägs att allvarliga bilolyckor beror på människor som är färgblinda och inte kan skilja mellan grönt ljus och rött ljus. Samma sak kan hända när det gäller andlig syn också. Vi kan vara blinda i en sådan utsträckning att vi inte kan urskilja andliga ting särskilt väl. Då har vi en tendens att förvränga sanningen något, eftersom vi är blinda.



Vita lögner och svarta lögner orsakas av andlig blindhet. Även om det kan finnas en tendens att ursäkta vita lögner för att vi tycker att de är ofarliga, är de fortfarande en styggelse i Guds ögon. Det finns människor som ljuger för sin egen bekvämlighet och för egen vinning.



Vi måste ha rätt uppfattning om synden, och när våra hjärtan och sinnen är i överensstämmelse med Jesus Kristus, kommer vi att se alla saker såsom Han gör det. Vi kommer att kunna känna igen synden och hata den på samma sätt som Jesus gör. Vi kommer att kunna se den i dess rätta ljus, för vad Jesus beträffar, finns det inte något sådant som en vit lögn eller litet synd.

Hata Synden

Bibeln säger att Jesus älskade rättfärdigheten, och Han som är Sanningen hatade ondskan. Du vet, Bibeln säger att Jesus är Vägen, Sanningen och Livet. För Honom som är sanningen, är ljugandet särskilt förhatligt; det står på den lista över saker som Han avskyr.



Bibeln säger i Uppenbarelseboken, att alla lögnare, och de som älskar och utövar lögn, kommer att hållas ute från himmelriket. (Uppenbarelseboken 21:8.)



Karaktären avslöjad

Ord förvränger stundom ens karaktär och karaktären kan avslöjas på andra sätt än genom ord, men det är fortfarande sant att ord är den främsta uppenbararen av karaktären. Om man vill känna till en persons karaktär, skall man lyssna till honom när vederbörande pratar en stund. Karaktären avslöjas vanligtvis på detta sätt.



I Matteusevangeliet 12:34 talar Jesus med de skriftlärde och fariséerna, varvid Han säger: ”Huggormsyngel, hur skulle ni som är onda kunna tala något gott? Vad hjärtat är fullt av, det talar munnen.” Av denna text kan vi se att ord står för karaktär, och därför bildar ord ett språk som kan läsas av alla.



Om vi spårar ordet karaktär tillbaka till dess ursprung, finner vi att det betyder ”det som är märkt, graverat, eller kultiverat.” Så när vi tänker på en persons karaktär, är den märkt, graverad och kultiverad. En människas karaktär är i grunden en inskription som läses om hennes vanor och livsstil. Hennes ord karakteriserar eller utmärker henne; de lägger i dagen hennes egenskaper. Vi kommer att bedömas för varje ord som vi talar. Vårt tal uppenbarar vår karaktär, och om vår karaktär inte är i harmoni med Guds lag, kommer vi att stängas ute ur himmelriket.



Hur är Ditt Tal?

Nu skall vi betrakta några frågor mot bakgrund av att vi kommer att möta domen. Hurdana är Dina ord, innehållet i och stämningen eller atmosfären hos Ditt tal? Är Du sanningsenlig i allt? Representerar Dina ord alltid, och exakt, Dina åsikter, Dina behov och Dina känslor? Undviker Du alla lögner, vita som svarta? Undviker Du alla falska antydningar och tvetydigheter?



Ganska ofta kan vi få en fråga, och vi kan ge ett svar, i tron att vi inte har sagt en lögn. Men vi har kanske undvikit att svara på frågan, i tron att det inte är att ljuga. Men om vi får en fråga och vi undviker att ge ett sanningsenligt svar genom att ge ett annat svar, är det att ljuga, och då hamnar vi under Guds fördömelse.



Styr Tungan!

Tungan är en mäktig, mäktig kraft. Den kan användas till gott, eller den kan användas till ont. Eftersom den har dessa två pipor och två avtryckare, bör den hållas under kontroll. Jakobsbrevet har några fantastiska saker att säga om detta ämne. ”Detta vet ni, mina älskade bröder. En människa skall vara snar att höra och sen att tala och sen till vrede.” Jakobsbrevet 1:19.



Och överväg sedan Jakobsbrevet 3:1-10: ”Mina bröder, inte många bör bli lärare. Ni vet ju att vi skall få en strängare dom. Vi begår alla många fel. Om någon inte felar i sitt tal, är han en fullkomlig man som också kan tygla hela sin kropp. När vi lägger betsel i munnen på en häst för att han skall lyda oss, styr vi också hela hans kropp. Se också på fartygen som är så stora och drivs av hårda vindar. Ändå styrs de dit rorsmannen vill med ett mycket litet roder. Så är också tungan en liten lem men kan skryta över stora ting. Tänk på hur en liten eld kan antända en stor skog. En sådan eld är tungan, en värld av ondska bland våra lemmar. Den smutsar ner hela vår kropp och sätter tillvarons hjul i brand och är själv antänd av Gehenna. Alla slags fyrfotadjur, fåglar, kräldjur och vattendjur låter sig tämjas och har blivit tämjda av människan. Men tungan kan ingen människa tämja, ostyrig och ond som den är och full av dödligt gift. Med den välsignar vi Herren och Fadern, och med den förbannar vi människorna, som är skapade till Guds avbild. Från samma mun kommer välsignelse och förbannelse. Så får det inte vara, mina bröder.”



Bibeln säger att tungan inte kan tämjas, men här talar den om en naturlig [icke omvänd] människa. Den talar om någon som inte står under Guds kontroll. Gud kan tämja allt som vi lägger fram för Honom, vare sig det är våra attityder, våra handlingar, eller våra tungor. Han kan hantera det. Våra tungor är kraftfulla saker, och de flesta av oss kämpar ständigt med dem. Men om vi stiger upp varje morgon och underordnar oss Gud, kommer vi med Hans hjälp att kunna stå emot Djävulen, och våra tungor kommer att kontrolleras.



Guds Folk

Vi vet att Gud kommer att ha ett folk, och dessa människor kommer att renas. I Sefanja 3:13 står det skrivet: ”Kvarlevan av Israel skall inte längre göra orätt, inte tala lögn, och i deras mun skall inte finnas en falsk tunga. De skall finna föda och lägga sig ner utan att någon förskräcker dem.”



Vilka är kvarlevan av Israel? Är den detsamma som kvarlevans församling? Ja, det stämmer. Kvarlevan kommer att vara jungfrur. Bibeln knyter ihop allt detta. Kvarlevan kommer att vara Guds utvalda som kommer att utkämpa den sista striden. Hur vet jag det? Eftersom Uppenbarelseboken berättar det.



Uppenbarelseboken 14 börjar med att berätta historien om de 144 000. De står där med Faderns namn skrivet i sina pannor, och vers 5 lyder: ”I deras mun har det inte funnits någon lögn. De är fläckfria.”



Här är kvalifikationerna för Guds folk. Guds folk kommer inte bara att dyrka Honom som sin Gud, utan de kommer också att helighålla vilodagen. De kommer att vara lydiga mot varje del av Guds lag, och den omfattar det nionde budet, som, när det ges ordentligt utrymme, låter karaktären utvecklas utan bedräglighet, osanningar och falskt vittnesbörd. Guds folk kommer att ha en livsstil som kommer att motsvara Hans höga standard.



Naturligtvis finns det bara ett sätt som det kan hända på, och det är att vi underkastar oss Honom och tillåter Honom att bränna bort karaktärsfelen i våra liv, genom kraften hos den Helige Ande. Det är därför som den Helige Ande har illustrerats med elden. Elden skall förvandla till aska de syndiga egenskaperna i våra liv, så att vi kan rätt representera karaktären hos Kristus.



Av stor Betydelse

Det nionde budordet är ett synnerligen viktigt bud. Det är ett speciellt bud som gäller på så många sätt i mänsklighetens hela erfarenhet, utan undantag. Beträffande det, har Ellen White skrivit:



”Det nionde budet kräver av oss okränkbar hänsyn till exakt sanning i varje uttalande där medmänniskors karaktär kan påverkas. Tungan, som hålls så litet under personens kontroll, skall tyglas genom starka samvetsskäl och principer, enligt lagen om kärlek till Gud och människor.



Att tala falskt angående någon sak, varje försök eller avsikt att bedra vår nästa, innefattas i detta. En avsikt, att bedra, utgör en osanning. Genom ett ögonkast, en rörelse med handen, ett ansiktsuttryck kan en osanning lika verkligt uttalas som genom ord. All avsiktlig överdrift i tal, varje vink eller antydan, som avser att inge ett felaktigt eller överdrivet intryck, till och med framställningen av sakförhållanden på ett missledande sätt, är osanning. Denna föreskrift förbjuder alla försök, att skada vår nästas rykte genom vilseledande uppgifter eller onda misstankar, genom förtal eller skvaller. Även ett avsiktligt döljande av sanningen, varigenom andra kan skadas, är en överträdelse av det nionde budet.



Han [Jesus] lär att den exakta sanningen bör vara lagen för ens tal. ’Ert tal skall vara ja, ja, och nej, nej.’ [Matteusevangeliet 5:37.]. . . Dessa ord fördömer alla dessa meningslösa fraser och utfyllnadsord, som gränsar till svordomar. De fördömer vilseledande komplimanger, undandragande av sanningen, smickrande fraser, överdrifter, oriktiga framställningar i handeln, som är aktuella i samhället och i näringslivet. De lär att ingen som försöker att låtsas vara det han inte är, eller vars ord inte förmedlar den verkliga känslan hos sitt hjärta, kan kallas för sanningsenlig. . . .



Allt som kristna gör bör vara så öppet och genomskinligt som Solen. Sanningen kommer från Gud; bedrägeri, i alla sina otaliga former, kommer från Satan. . . . Vi kan inte säga sanningen om inte våra sinnen ständigt styrs av Honom, som är sanningen.” Sons and Daughters of God, sidan 64.



Fortsättning följer. . .



Källa: LandMarks, Oktober, 2006, sidorna 32-36, 30.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.