onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 12


Skattgömman

Studium Nr. 12: Kristet Förvaltarskap




Gud är alltings Skapare och Vidmakthållare. All sann vetenskap uppenbarar Hans verk. Allt det vi är, allt det vi har, tillhör Honom i kraft av Hans skapelse och återlösning. Psalmisten säger oss att: ”Jorden och allt som uppfyller den tillhör Herren, världen och de som bor i den.” Psaltaren 24:1.

    I och med Skapelsen gavs människan myndighet över Guds händers hela verk. ”Vad är då en människa eftersom du tänker på henne... Du satte honom till Herre över dina händers verk, allt har du lagt under hans fötter” (Psaltaren 8:5, 7). Det bibliska ordet för dylik myndighet är ”förvaltarskap”.

    Olyckligtvis är det människans naturliga böjelse att missbruka detta gudagivna ansvar. De flesta anser det vara rätt att slösa på sig själva, eller på dem man tycker om, oavsett vad man vunnit genom antingen arbete eller tankekraft. Få känner Honom, på vilken hela deras existens beror. Andra vägrar, att erkänna Hans rätt till herravälde över deras liv. Ändå har alla tjänat på Guds ymniga välsignelser. Rätteligen väntar Han Sig bekräftelse på vår moraliska skyldighet – att vi skall leva, tjäna och offra för Honom. I våra liv, i bruket av tid och färdigheter, pengar, ja, t.o.m. i klädedräkten, skall vi ära och förhärliga Gud.



A. Förhärliga Gud med Ditt Liv


1. Vem tillhör våra kroppar?

Första Korintierbrevet 6:19-20: ”Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud, och att ni inte tillhör er själva? Ni har blivit köpta och priset är betalt. Så förhärliga då Gud i er kropp!”

Första Korintierbrevet 3:16-17: ”Vet ni inte att ni är ett Guds tempel och att Guds Ande bor i er? Om någon fördärvar Guds tempel, skall Gud fördärva honom. Ty Guds tempel är heligt, och det templet är ni.”



2. Vad är vår andliga tempeltjänst?

Romarbrevet 12:1: ”Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud – er andliga gudstjänst.”



3. Vad önskar Gud oss framför allt?

Tredje Johannesbrevet 2: ”Älskade broder, jag hoppas att det går väl för dig i allt, och att du är frisk liksom det står väl till med din själ.”

Andra Korintierbrevet 7:1: ”Då vi alltså har dessa löften, mina älskade, så låt oss rena oss från all besmittelse från kött [fysisk renhet och hälsa] och ande och i gudsfruktan fullborda vår helgelse.”

Anm.: Hälsotillståndet påverkar livet och, som följd härav, tjänsten för Gud.

 


B. Förhärliga Gud med Bruket av Din Tid


4. Vid vad liknas människans tid på Jorden?

Job 7:1: ” Har inte människan ett slitsamt liv på jorden, är inte hennes dagar som daglönarens dagar?

    Anm.: I sammanhanget i Job 7:1 är ordet daglönare liktydigt med orden arbetare, tjänare och förvaltare. Envar av oss skall lyda vår Ägares bud – Han har skapat våra liv. Bibeln talar om Kristus som Ägare, och om oss som Hans tjänare. Psaltaren 50:10-12; Första Korintierbrevet 4:1-2.



5. Hur kan vi ära Gud under arbetstiden?

Romarbrevet 12:11: ”Var inte tröga när det gäller nit, var brinnande i anden, tjäna Herren.”

Kolosserbrevet 3:22: ”Ni slavar, lyd era jordiska herrar i allt [gör Ditt bästa på arbetet, med ärlighet och utan stridslystnad!], inte som ögontjänare för att ställa er in hos dem, utan av uppriktigt hjärta i fruktan för Herren.”



6. Vilken dag reserverade Gud åt människan för vila från världsliga åtaganden?

Andra Moseboken 20:8-11: ”Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den. Sex dagar skall du arbeta och uträtta alla dina sysslor. Men den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, inte heller din son eller din dotter, din tjänare eller tjänarinna eller din boskap, och inte heller främlingen som bor hos dig inom dina portar. Ty på sex dagar gjorde Herren himlen och jorden och havet och allt som är i dem, men på sjunde dagen vilade han. Därför har Herren välsignat sabbatsdagen och helgat den.”

Jesaja 58:13-14: ”Om du hindrar din fot på sabbaten att göra vad du har lust till på min heliga dag, om du kallar sabbaten din lust och förhärligar den till Herrens ära, om du förhärligar den genom att inte gå egna vägar och inte göra vad du har lust till eller tala tomma ord, då skall du fröjda dig i Herren, och jag skall föra dig fram över landets höjder och låta dig njuta av din fader Jakobs arvedel. Så har Herrens mun talat.”

    Anm.: Att vila sig från världsliga sysselsättningar innebär inte endast, att avstå från dagligt arbete och nöje, utan inbegriper även att tillbringa bestämd tid i gemenskap med Skaparen.



7. Hur ivriga borde föräldrar vara, att ta tid till att lära sina familjer Guds Ord?

Femte Moseboken 6:1, 7: ”Dessa är de bud, stadgar och föreskrifter som Herren, er Gud, har befallt mig att lära er, för att ni skall följa dem i det land dit ni drar för att ta det i besittning Du skall inskärpa dem hos dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus och när du går på vägen, när du lägger dig och när du stiger upp.”

 


C. Förhärliga Gud med Dina Färdigheter


8. Vad ger Gud till varje människa i enlighet med hennes förmåga?

Matteusevangeliet 25:15: ”En gav han fem talenter, en annan två och en tredje en talent – var och en efter hans förmåga. Sedan gav han sig i väg.”

Jakobsbrevet 1:17: ”Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan och kommer ner från ljusens Fader, hos vilken ingen förändring sker och ingen växling mellan ljus och mörker.”

Anm.: Färdigheterna i liknelsen var pengar, en sinnebild på var gåva som Gud skänker, för att vi bättre skall kunna tjäna nästan.



9. Vad skall vi göra med våra gudagivna förmågor?

Matteusevangeliet 25:22-23: ”Så kom den som hade fått två talenter fram och sade: Herre, två talenter överlämnade du åt mig. Här är två till som jag har tjänat. Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje!”

Anm.: Gåvor och färdigheter är liktydingar [synonymer] i detta studiums sammanhang.



10. Vilka slags gåvor skänker Gud oss?

Första Korintierbrevet 12:4-11: ”Det finns olika slags nådegåvor, men Anden är densamme. Det finns olika slags tjänster, men Herren är densamme. Det finns olika slags kraftgärningar, men Gud är densamme, han som verkar allt i alla. Men hos var och en uppenbarar sig Anden så att det blir till nytta. Den ene får av Anden ord av vishet, den andre ord av kunskap genom samme Ande. En får tro genom samme Ande, en får gåvor att bota sjuka genom samme Ande, en annan att utföra kraftgärningar. En får gåvan att profetera, en annan att skilja mellan andar. En får gåvan att tala olika slags tungomål, en annan att uttyda tungomål. Men allt detta verkar en och samme Ande, som efter sin vilja fördelar sina gåvor åt var och en.”

Romarbrevet 12:6-8: ”Vi har olika gåvor alltefter den nåd som vi har fått. Den som har profetians gåva skall profetera i överensstämmelse med tron. Den som har gåvan att tjäna skall tjäna i sin uppgift. Den som undervisar skall undervisa i läran. Den som förmanar skall göra det i den uppgiften. Den som delar ut gåvor skall göra det utan baktankar. Den som leder församlingen skall vara nitisk, och den som utövar barmhärtighet skall göra det med glatt hjärta.”



11. Vad händer med våra gåvor, om vi inte brukar dem?

Lukasevangeliet 19:26: ”Ja, jag säger er: Var och en som har skall få, men den som inget har [som slösat bort/inte brukat sina förmågor], från honom skall tas också det han har.”

 


D. Förhärliga Gud med Dina Pengar


12. På vilket annat sätt menar Gud, att vi skall ära Honom?

Ordspråksboken 3:9-10: ”Ära Herren med dina ägodelar och ge honom det första av all din gröda. Dina lador skall då fyllas av riklig skörd och dina pressar flöda över av vin.”

Anm.: Förstlingen är offret av den första och bästa delen av skörden, åtskiljd från resten av gåvan.



13. Hur allvarligt betraktar Gud vägran, att skänka Honom tionde och offergåvor?

Malaki 3:7-8: ”Alltsedan era fäders dagar har ni vikit av från mina stadgar och inte hållit dem. Vänd om till mig så skall jag vända om till er, säger Herren Sebaot. Men ni frågar: ’Varför skall vi vända om?’ Får en människa stjäla från Gud? Ändå stjäl ni från mig. Ni säger: ’Vad har vi stulit från dig?’ Tionde och offergåvor.”

Anm.: Allt det vi äger, tillhör Gud. Tiondet är en tiondel av ens lön. Under Bibelns tid använde israeliterna sitt tionde till att avlöna Leviterna i den jordiska helgedomen. Fjärde Moseboken 18:21. Leviterna var män, som helgat sig till att tjäna Gud i Hans helgedom. Hebréerbrevet 7:5. I dag avlönas Herrens heltidsanställda pastorer med tionde. Han har bett oss om, att lämna tillbaka en tiondel av vår lön till Honom, för att stödja Hans pastorer. Vi kan också visa vår kärlek genom frivilliga gåvor.



14. Vilken skulle vara vår inställning, när vi ger tillbaka åt Gud en del av de tillgångar Han anförtrott åt oss?

Andra Korintierbrevet 9:7: ”Var och en må ge vad han har beslutat sig för i sitt hjärta, inte med olust eller av tvång. Ty Gud älskar en glad givare.”

Andra Korintierbrevet 8:12: ”Finns den goda viljan, så är den välkommen med vad den kan ha och bedöms inte efter vad den inte har.”



15. Var ligger ens skatt tryggast?

Matteusevangeliet 6:19-20: ”Samla inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl.”

Lukasevangeliet 12:33-34: ”Sälj vad ni äger och ge gåvor. Skaffa er en börs som inte slits ut, en outtömlig skatt i himlen, dit ingen tjuv når och där ingen mal förstör. Ty där er skatt är, där kommer också ert hjärta att vara.”


    Anm.: Att samla sina skatter i himmelen, innebär ingen bokstavlig bank i himmelen. Snarare åsyftas Kristi maning till oss, att först och främst bruka medlen, som Gud anförtror åt oss, till att främja Hans verk, i stället för att lägga ut dem på självisk tillfredsställelse.

 


E. Förhärliga Gud med Ditt Klädval


16. Vilken grundregel skall styra alla våra handlingar?

Första Korintierbrevet 10:31: ”Om ni äter eller dricker eller vad ni än gör, så gör allt till Guds ära.”



17. Hur passar denna regel in på ens klädval?

Första Timoteusbrevet 2:9-10: ”På samma sätt skall kvinnorna be och uppträda i anständig klädedräkt, med blygsamhet och gott omdöme, och smycka sig, inte med håruppsättningar, med guld eller pärlor eller dyrbara kläder utan med goda gärningar, så som det anstår kvinnor som bekänner sig till gudsfruktan.”



18. Vilken är, i Guds ögon, den finaste klädedräkten?

Första Petrusbrevet 3:3-4: ”Er prydnad skall inte vara något yttre: konstfulla håruppsättningar, påhängda guldsmycken eller fina kläder, utan hjärtats dolda människa med den oförgängliga skönheten hos en mild och stilla ande. Det är mycket dyrbart i Guds ögon.”



19. Hur får vi icke kläda oss?

Femte Moseboken 22:5: ”En kvinna skall inte bära manskläder, och en man skall inte klä sig i kvinnoplagg. Ty var och en som gör så är avskyvärd för Herren, din Gud.”

 


F. Ditt Ansvar som Guds Förvaltare


20. Gud är väldigt nådefull mot oss. Hur skall vi behandla andra?

Matteusevangeliet 10:8: ”Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar. Det ni har fått som gåva, ge det som gåva.”

Första Petrusbrevet 4:10: ”Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds mångfaldiga nåd.”



21. Vad fordrar Gud av oss som förvaltare?

Lukasevangeliet 12:48: ”Men den som inte känner till den och gör något som förtjänar spöstraff, han skall piskas med få rapp. Var och en som har fått mycket, av honom skall det krävas mycket. Och den som har blivit betrodd med mycket, av honom skall det utkrävas så mycket mer.”

Första Korintierbrevet 4:2: ”Av en förvaltare krävs att han visar sig pålitlig.”

 


Sammanfattning


Vårt liv på Jorden är blott en lärotid. Ens reaktioner på Guds välsignelser avgör, om man passar in i himmelen. ”Den som är trogen i smått är också trogen i stort, och den som är ohederlig i smått är också ohederlig i stort.” Lukasevangeliet 16:10.

 


För personlig Eftertanke


I dag inser jag mitt ansvar som Guds förvaltare och förbinder mig, att ära Honom i mitt bruk av tid och förmågor, i att troget skänka tionde och gåvor, i mitt klädval, och i tillfredsställandet av andras behov.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.