söndag 8 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 29


Skattgömman

Studium Nr. 29: Vilddjurets Märke




Under hela den kristna kyrkohistorien har det förekommit ett uttalat intresse för Skriftens profetiska avsnitt, som handlar om vilddjuret och dess märke. Bibelkommentatorer har spekulerat angående betydelsen av talet 666. Många personer och sammanslutningar har stämplats som vilddjuret, men självfallet kan inte alla dessa uppfylla Bibelns kännetecken på vilddjuret.

Bibeln skulle ej enträget uppmana oss, att undvika att motta vilddjurets märke, utan att berätta vem vilddjuret är. Herren har ingalunda lämnat oss i mörker rörande denna fråga. Snart kommer den tid, då hela världen väljer: För eller emot denna antikristna makt. Detta studium tar fram de huvudsakliga, identifierande dragen hos vilddjuret, och pekar ut för oss sanningens väg till evigt liv.



A. Att identifiera Vilddjuret


1. Vad står de fyra vilddjuren i Daniels syn i kapitel 7 för?

Danielsboken 7:17, 23: ”’De fyra stora djuren betyder att fyra kungar skall uppstå på jorden. […] Då svarade han: ’Det fjärde djuret betyder att ett fjärde rike skall uppstå på jorden, ett som är olikt alla de andra rikena. Det skall uppsluka hela jorden och trampa ner och krossa den.”

Anm.: Daniel fick tre stora syner. I dessa såg han fyra på varandra följande världsmakter, benämnda konungar. Den första makten identifierades i synen i kapitel 2; det är Babylon. I synen i kapitel 8 identifieras dess efterträdare som Medien‑Persien, följt av Grekland. Det fjärde riket, vilket avlöste Grekland som världsmakt, fick Daniel ej veta namnet på.



2. Vilket rike föreställer lejonet?

Jeremia 50:17: ”Israel är ett vilsekommet får som jagats av lejon. Först slukade kungen i Assyrien det, och till slut har Nebukadnessar, kungen i Babel, gnagt dess ben.”

Anm.: Babylon härskade under 606‑538 f.Kr. Det andra djuret, vilket omtalas som en björn, sinnebildliggör [symboliserar] Medien‑Persien; det härskade under 538‑331 f.Kr. Det tredje djuret, företrätt av en panter med fyra huvuden, står för Grekland; det härskade under 331‑168 f.Kr. Det fjärde djuret, vilket var övermåttan fruktansvärt och oerhört starkt, motsvaras av det hedniska Romarriket. Dess väldes tid var 168 f.Kr.‑476 e.Kr. Mot slutet av sitt välde försvagades och splittrades det i tio delar. Dessa tio var europeiska riken.

         Alemanner (Tyskland)      Västgoter (Spanien)

         Franker (Frankrike)           Svever (Portugal)

         Burgunder (Schweiz)        Heruler (besegrades 493 e.Kr.)

         Anglosaxer (England)       Vandaler (besegrades 534 e.Kr.)

         Lombarder (Italien)           Östgoter (besegrades 438 e.Kr.)



3. Vad uppstod i det tiodelade Europa?

Danielsboken 7:8: ”Men medan jag såg på hornen fick jag se hur ett annat horn sköt upp mellan dem, ett litet horn som stötte bort tre av de förra hornen. Det hornet hade ögon som liknade människoögon och en mun som talade skrytsamt.”

Anm.: Makten det lilla hornet uppträdde i Västra Europa efter 476 e.Kr.



4. Vad gjorde det lilla hornet mot de tre hornen?

Danielsboken 7:8, 20: ”Men medan jag såg på hornen fick jag se hur ett annat horn sköt upp mellan dem, ett litet horn som stötte bort tre av de förra hornen. Det hornet hade ögon som liknade människoögon och en mun som talade skrytsamt. […] Likaså ville jag ha förklaring till de tio hornen på dess huvud och till det nya hornet som sköt upp senare och för vilket tre andra horn föll och som hade ögon och en mun som talade skrytsamt och såg större ut än de övriga.”

Anm.: Det lilla hornet utrotade eller tillintetgjorde tre riken: Herulerna, vandalerna och östgoterna.



5. Hur såg det lilla hornet ut?

Danielsboken 7:8: ”Men medan jag såg på hornen fick jag se hur ett annat horn sköt upp mellan dem, ett litet horn som stötte bort tre av de förra hornen. Det hornet hade ögon som liknade människoögon och en mun som talade skrytsamt.”

Anm.: Det lilla hornet äger människodrag, och han är huvudet [den främste] i denna makt. [Ögonen äro en passande sinnebild af det påfliga prästväldets förslagenhet, skarpsinne, list och förutseende; och munnen, som talade stora ord, är en passande sinnebild af de romerske biskoparnes förmätna anspråk.” Uriah Smith: Daniels Profetia och Uppenbarelsen, s. 129. Pacific Press Publishing Company, Mountain View, Cal., 1897 och 1907. De ålderdomligt stavade orden blir så här på nutida svenska: Äro = är; af = av; påfliga = påvliga; romerske biskoparnes = romerska biskoparnas.]



6. Vad yttrade det lilla hornet med sin mun?

Danielsboken 7:8: ”Men medan jag såg på hornen fick jag se hur ett annat horn sköt upp mellan dem, ett litet horn som stötte bort tre av de förra hornen. Det hornet hade ögon som liknade människoögon och en mun som talade skrytsamt.”

Uppenbarelseboken 13:5: ”Och åt vilddjuret gavs en mun som talade stora och hädiska ord, och det fick makt att göra så i fyrtiotvå månader.”


Anm.: Hädelse består i att utge sig för att vara jämnbördig med Gud (Johannesevangeliet 10:33 [dock är Kristus en Person i den treeniga Gudomen och hädade således inte] och påstå sig kunna förlåta synder (Markusevangeliet 2:7).

[Hädelse betecknar en karaktär, ett sinnelag, tvärt emot vad Guds lag beskriver och föreskriver. Vi finner detta i Uppenbarelseboken 13:1: ”Och jag såg ett vilddjur stiga upp ur havet. Det hade tio horn och sju huvuden och på sina horn tio kronor och på sina huvuden hädiska namn” (vår betoning). Vilddjurets namn är sålunda detsamma som hädelse.

Namn har med karaktär att skaffa i Bibeln. Då föräldrar gav sina barn namn, både i Israel och bland andra folk fordom, betydde namnet alltid något bestämt och uttryckte karaktärsegenskaper, som föräldrarna önskade skulle prägla barnet.

Det grekiska ordet för ”märket” i Uppenbarelseboken 14:9 är charagma. Ur samma rot kommer också karaktär. Ordet ”charagma” betyder, bl.a., ”präglad” t.ex. med en stämpel, och förekommer också i en annan text, men i en annan form. Denna handlar om Guds Sons fullkomliga makt och härlighet, ”eftersom denne är hans [Faderns] härlighets återsken, hans väsens avbild [gr. charakter]”. Hebréerbrevet 1:3. 1917 Års Översättning.

Moses fick besked om, att ”ängeln” som skulle gå framför Israel, var Guds Son, Kristus, Lammet, Mikael. Denne är ”försvarare för [Daniels] landsmän” (Danielsboken 12:1). Gud sade att de skulle ta sig till vara för honom, ty ”mitt namn är i honom” (Andra Moseboken 23:21).

Moses fick ”se” Guds ”härlighet”, då Gud utropade ”namnet HERREN [JAHWEH]” inför honom: ”– en Gud, barmhärtig och nådig, sen till vrede och stor i nåd och sanning”. Andra Moseboken 33:19; 34:6.

Lammets och Faderns namn på pannan i Uppenbarelseboken 14:1 har således med karaktärsegenskaper att göra. Pannan är den del av hjärnan, som är säte för en människas förstånd och beslutsfattande (pannloberna). Där formas hennes karaktär, som bestämmer vederbörandes beslut. Guds ”sigill”, eller ”Lammets och Faderns namn på pannan”, har därför med människans karaktär att göra. Att uttala sig hädiskt kommer således av det lilla hornets beslut, dess karaktär i pannloberna, och är raka motsatsen till Guds sinnesart.

Guds folk har den Helige Ande som ett ”insegel” (Efésierbrevet 1:13; 4:30. 1917 Års Översättning, ”sigill” i Svenska Folkbibeln 98). Anden leder oss till ”sanningen… om synd och rättfärdighet och dom” (Johannesevangeliet 16:8, 13), och leder fram till ändtidens sigill. Mera om detta sigill senare i föreliggande studium!]



7. Hur länge skulle de heliga ges i hans hand eller våld [förföljas]?

Danielsboken 7:25: ”Denne skall tala mot den Högste och ansätta den Högstes heliga. Han skall sätta sig i sinnet att förändra heliga tider och lagar, och de skall ges i hans hand under en tid och tider och en halv tid.”

Anm.: Denna tidsperiod nämns sju gånger, på tre olika sätt, i Bibeln:

         42 månader:                     Uppenbarelseboken 11:2; 13:5

         1 260 dagar:                     Uppenbarelseboken 11:3; 12:6

         tid, tider och en halv:       Uppenbarelseboken 12:4; Danielsboken 7:25; 12:7.

I bibliska profetior består en månad av 30 dagar och ett år av 360 dagar. Med en ”tid” förstås ett år. En ”tid, tider och en halv tid” betyder då 3 1/2 år. [Den minsta flertalsformen av ”tid” är förstås ”två tider”.]

         3 1/2 tider x 360 dagar          = 1 260 dagar

         42 månader x 30 dagar         = 1 260 dagar.

I bibliska profetior betecknar en dag ett år (Hesekiel 4:6; Fjärde Moseboken 14:34), vilket betyder att 1 260 dagar sinnebildliggör [står för, symboliserar] 1 260 år.



8. Vad påstod sig den makt, som förkroppsligas av det lilla hornet, ha myndighet att ändra på?

Danielsboken 7:25: ”Denne skall tala mot den Högste och ansätta den Högstes heliga. Han skall sätta sig i sinnet att förändra heliga tider och lagar, och de skall ges i hans hand under en tid och tider och en halv tid.”

Anm.: Denna avfallna makt hävdade, att den förändrat Guds eviga tio bud. Detta innefattade, att den skulle ha ändrat Guds heliga Sjundedags-Sabbat till människans falska Söndags‑Sabbat. Men Bibeln säger oss, att Guds bud är oryggliga, och står fasta för alltid och för evigt (Psaltaren 111:7‑8).

[Eftersom Gud, Laggivaren, icke förändrat Sina tio bud, gäller ordalydelsen i Andra Moseboken 20:2-17 fortfarande. Denna avfallna, antikristna makt har givetvis icke kunnat tvinga Skaparen, att ändra på Guds Tio Bud. Lika litet har detta horn förmått att storma himmelriket och skriva om buden i Guds egna handlingar. Därmed är det lilla hornets förfalskade lag ogiltig som Guds domslag (se Jakobsbrevet 2:12 och Predikaren 12:13-14).

En falsk lag är ingen lag, utan en lögn! En lögn är brott mot ärlighetsbudet (Andra Moseboken 20:16). Brott mot buden är synd (Första Johannesbrevet 3:4). Alltså påvisar buden, vad synd är. Då kan inte ett eller flera av buden vara förfalskade, ty förfalskningar är synd.

Synd kan icke döma synd. Annars skulle brottslingar vara sina egna domare. Skulle Gud godkänna det lilla hornets förfalskade lag, godkände Han synd. Godkände Han synd, vore synden något gott. Alltså skulle Adam och Eva fritt ha fått plocka och äta av frukten på kunskapens träd på gott och ont. Då borde de ha fått stanna kvar i Eden och bära sig åt som de velat. Sådana personer hade ej behövt – eller velat veta av – en helig, syndförtärande Gud, eller en Frälsare från synd.

Vore synden något gott, hade Kristus inte behövt dö för våra synder (som ändå inte hade varit några synder…). Alltså gör vi klokast i, att låta Guds Tio Bud vara i fred och hellre leva efter dem, i Laggivarens kraft! Med sin förfalskning av Guds lag främjar nämligen det lilla hornet synd – som leder till elände här och nu samt till evig död, när vi döms av Skaparen för våra brott, synder, mot Hans felfria och okränkbara, evigt giltiga lag. Gud främjar rättfärdighet – som leder till ett gott liv här och nu samt till odödlighet, när Han dömer oss – med Sin ursprungliga, äkta, sunda trygghetslag.]

9. Från vem mottog det panterlika vilddjuret sin makt, tron och stora myndighet?

Uppenbarelseboken 13:2: ”Vilddjuret som jag såg liknade en leopard, och det hade fötter som en björn och ett gap som ett lejon. Och draken gav det sin makt och sin tron och stor myndighet.”

Anm.: Draken motsvaras av Satan (Uppenbarelseboken 12:9). Satan försökte att uppsluka gossebarnet (Kristus), så snart som Han fötts (Uppenbarelseboken 12:4). Dock föreställer draken också Djävulens mänskliga ombud, Herodes, genom vilken han verkade i sina ansträngningar, att döda det lilla barnet (Kristus) vid Hans födelse (Matteusevangeliet 2:13, 16).



10. Vad skedde med ett av det panterlika vilddjurets huvuden?

Uppenbarelseboken 13:3: ”Ett av dess huvuden såg ut som om det hade blivit slaktat och dödat, men dess dödliga sår hade läkts. Hela jorden förundrade sig över vilddjuret och följde efter det”.



11. Vilka kommer att följa efter vilddjuret?

Uppenbarelseboken 13:3: ”Ett av dess huvuden såg ut som om det hade blivit slaktat och dödat, men dess dödliga sår hade läkts. Hela jorden förundrade sig över vilddjuret och följde efter det ”.



12. Vilket tal bär den människa, som företräder makten vilddjuret?

Uppenbarelseboken 13:18: ”Här gäller det att vara vis. Den som har förstånd må räkna ut vilddjurets tal, ty det är en människas tal. Och dess tal är sexhundrasextiosex.”



B. Vilddjuret identifierat


a. Det lilla hornet yttrar hädelser.

   Anm.: Hädelse är att jämnställa sig själv med Gud (Johannesevangeliet 10:33). ”Påven är av en sådan värdighet och så upphöjd, att han inte är en vanlig människa, utan så att säga Gud, och Guds ställföreträdare... påven är så att säga Gud på Jorden... Den överste ibland konungar, med väldig makt.” Prompta BibliothecaCanonica Juridea Moralis Theologica, av F. Lucii Ferraris, tryckt i Rom.

[”Påven är krönt med en tredelad krona, som konung av himmelen, Jorden och underjorden…

Påven är som om han vore Gud på Jorden, ensam härskare över Kristi trogna, befälhavare över konungar, och innehar en fullhet av makt, vilken [han] har blivit anförtrodd av den allsmäktige Guden, fast inte enbart som ledare för det jordiska, utan även för det himmelska konungadömetPrompta Bibliotheca, ”Papa II”, Band 6, sid. 25-29, vår betoning.]

Hädelse är också att utge sig för, att kunna förlåta synder (Markusevangeliet 2:7). Den Romerska Kyrkan säger: ”syndare kan endast erhålla Guds förlåtelse genom prästernas böner.” The Question Box, kyrkoherde Bertrand L. Conway, C.S.P., s. 284.

[”Förlåter verkligen prästen synderna, eller förklarar han endast att de är försonade? Prästen förlåter verkligen och sannerligen synderna på grund av den makt, som Kristus skänkt honom.” Joseph Deharbe, S.J. [Societas Jesu, Jesu Sällskap, alltså en Jesuit]: A Complete Catechism of the Catholic Religion (New York: Schwartz, Kirwin & Fauss, 1924), s. 279.*

Denna hädelse innebär att ”förändra” Guds fastställda ”heliga tider och lagar”, där Hans namn (sigill) är. Påvemakten hävdar att påven har ”så hög auktoritet och makt att han till och med kan förändra, förklara och tolka gudomliga lagar”: ”Kyrkans auktoritet kan därför inte bli bunden av Skriftens auktoritet, eftersom kyrkan har förändrat omskärelsen till dopet och Sabbaten till Söndagen, inte genom en befallning av Jesus, utan genom sin egen auktoritet”. Council of Trente, Band 33, spalt 529, vår betoning.]



b. De heliga gavs i påvedömets händer under 1 260 år.

Anm.: Den Romerska Kyrkan förföljde Bibeltroende kristna under dessa 1 260 år, och dödade drygt femtio millioner av dem. År 538 e.Kr. blev den en politisk, likaväl som religiös, makt. Den fråntogs sin politiska makt år 1798 (1 260 år senare) av Napoleon.

”Den Katolska Kyrkans historia är blodig. Men när den ställs inför kätteri.... tar den till våld, dödsstraff, tortyr. Den skapar tribunaler såsom Inkvisitionen, den åberopar landets lagar till sin fördel.... i synnerhet uppträdde den så mot protestanter under 1500‑talet.... I Frankrike under Frans och Henrik II, i England under Maria Tudor, torterade den kättarna.” The Catholic Church, Renaissance and Protestantism, sid. 182‑184. [Vilken är ”kättare”(avfälling från den sanna, bibliska tron) – den, som tror på och lever efter Guds Ord eller den, som påtvingar andra hedniska läror och seder, såsom ”heligt” vatten, Söndagshelgd och mycket, mycket annat? Nej, vi skall icke förfölja katolikerna, utan söka att vinna dem för Kristus! Självfallet skall de, liksom varje annan person, frivilligt välja att tillhöra Kristus. Ingen får eller kan tvingas till paradiset.]



c. Påvedömet menar sig ha myndighet, att förändra Guds eviga bud.

Anm.: Den romerska ”Decretalian”, en katolsk prästerlig lag, kommenterar påvens makt så här: ”Han kan uttala straff och domar tvärt emot länders rätt, tvärtemot Guds och människors lagar.... Han kan frigöra sig från apostlarnas befallningar, eftersom han står över dem, och från Gamla Testamentets regler. Påven har makt, att förändra tider, att upphäva lagar och att göra allting, även Kristi bud, överflödigt.” Decretal, de Translat. Episcop. Cap.

[”Påven är av så hög auktoritet och makt att han till och med kan förändra, förklara och tolka gudomliga lagar

Påven kan förändra gudomlig lag, eftersom hans makt inte är mänsklig utan är av Gud. Han handlar som ställföreträdare på Jorden med den vidsträckta makten att kunna binda och lösa Hans får

Vadhelst som Herren Gud Själv och Återlösaren säges göra, det gör Hans ställföreträdare, förutsatt att han inte gör något i strid med tron.” Prompta Bibliotheca, ”Papa II”, Band 6, sid. 25-29, vår betoning. Har månne påvarna och Katolska Kyrkan gjort något i strid med tron, alltså Bibelns och inte den hedniska?]



d. Påvedömet erhöll ett dödligt sår, som nu håller på att läkas.

Anm.: Den 10. Februari, 1798 tog general Berthier påve Pius VI tillfånga, varigenom påvedömet fick sitt dödliga sår. Men Bibeln berättar, att det dödliga såret skulle komma att läkas (Uppenbarelseboken 13:3). Läkningens inledning inträffade på allvar den 12. Februari, 1929, då kardinal Gaspari och Benito Mussolini undertecknade det fördrag, som återupprättade påvestolens makt. En dagstidning i San Francisco meddelade:



”Mussolini och Gaspari undertecknar historiskt romerskt Fördrag

Rom, den 11. Februari – Den romerska frågan lades i kväll till historien och Vatikanen slöt fred med Italien.... fäste sina namnteckningar på den minnesvärda urkunden. Härigenom läktes det sår, som varit infekterat sedan 1870. Den största hjärtlighet visades på ömse sidor.” San Francisco Chronicle, den 12. Februari, 1929, vår betoning.



e. I dag ser hela världen med förundran efter påvemakten.

Anm.: I sitt budskap till världen den 9. Mars, 1940 uttalade påve Pius XII: ”Hela världens folk är med oss.”



f. Påvens tal är 666.

   Anm.: [”För att förstå hur undergångens mystiska tal (666) stämmer in på det lilla hornet (påvedömet) och vilddjuret i Uppenbarelseboken 13:18, måste vi betrakta de två härskande makterna, eller de två osynliga huvudena. Här är det forntida grekiska namnet på Satan i omskrivningar, med numeriska värden:

         T     E     I     T     A     N

        300  5     10  300   1     50   = 666

Här har vi namnet Jesus i grekisk omskrivning och dess siffervärden:

    I     E     S     O     U     S

   10    8   200   70   400  200 = 888

Namnet Jesus ovan blir talet 888. Sju (7) är det fulländade talet i Bibeln, och Skriften visar att namnet Jesus är bättre, än fullkomligt. Satans tal är 666 och når inte upp till 777. Detsamma gäller hans makt att utföra underverk – den, liksom de som används för att utföra dem, kommer att komma till korta.

… Satan skall själv komma som en person och utge sig för att vara Kristus. Han kommer att göra det strax innan den verklige Jesus framträder på skyarna för att möta Sitt folk. Men dessförinnan kommer världens människor att ha påverkats till att tro på ett falskt, kristet system. Herren har gett Sitt folk en säker ledtråd. Denna är brännmärkt med sin upphovsmans tal 666. Här är, på grekiska och med siffervärden, Satans säte i dag: HE LATINE BASILEIA, vilket betyder det latinska riket.

H     E       L     A     T     I     N     E       B     A     S     I     L     E     A

      0      8       30    1    300  10   50    8        2      1    200  10   30   5      1  = 666

Här har vi det lilla hornets kyrkosamfund på grekiska och dess talvärde, ITALIKA EKKLESIA, vilket betyder italiensk kyrka.

 I     T     A     L     I     K     A       E     K     K     L     E     S     I     A

10  300   1     30   10   20     1       5     20   20     30    8   200   10    1  = 666

Här, med grekisk omskrivning, är så rikets språk, LATEINOS, vilket betyder latinsktalande eller latinsk person.

L     A     T     E     I     N     O     S

    30      1    300   5    10   50   70   200 = 666”. Sutton: The Antichrist 666, sid. 139, 142-143.]

I den katolska kyrkotidningen Our Sunday Visitor för den 18. April, 1959 återfinns detta uttalande: ”Bokstäverna, som finns inristade i påvens krona, är dessa: VICARIUS FILII DEI, vilket är latin för GUDS SONS STÄLLFÖRETRÄDARE.” Låt oss räkna ut denna människas, den romerske påvens, tal:

         V*  5            F     0           D       500

         I      1            I      1          E        0

         C    100        L     50         I        1

         A    0            I      1

         R    0            I      1

         I      1

         U*  5

         S     0               ___                   ____

              112         +     53            +      501 = 666

* Ursprungligen var U och V samma bokstav och har samma siffervärde i latinet.

[”Är då inte detta att förtala påven, eller rent av hets mot folkgrupp!”, kanske någon invänder. Vi frågar: Vilken förtalas: Den Helige Ande, som är Guds Sons Ställföreträdare i världen och Medlem av den treeniga Gudomen (Johannesevangeliet 16:7-15), eller den vanliga, felande människa, som förestår ett av flera kyrkosamfund och är en stackars syndare, i behov av frälsning, som vi andra? Skall Skaparen dras inför domstol, anklagad för ärekränkning, därför att Han, i Sin omsorg, avslöjat påveväldets felsteg i förväg, för att ingen skulle behöva ta del av dess synder? Är leret (lerklumpen, som skall formas till något fint) förmer, än krukmakaren?

Talet 666 är ett kodnummer för vilddjurets namn, d.v.s. att ”häda” Gud. Sex är nämligen ett ofullkomlighetens tal. Eftersom hon skapades på den sjätte dagen, tilldelades människan talet sex. Men sex är korrekt, när det leder fram till sju, ty: ”På sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt skapelseverk” (Första Moseboken 2:2), vår betoning. Sex representerar människan då hon, efter sin fysiska skapelse med sina mentala och andliga förutsättningar, på sin första afton skulle träda in i Guds vila och hålla högtid med anledning av Guds skaparkraft. ”Skapelsens krona” skulle fullbordas i umgänget med Gud genom att lära känna Hans karaktär, och ingjuta i sina andliga och mentala sinnen de sunda och livsbejakande värderingar i Guds lag, som ligger till grund för skapelsen. De skulle ju sedan ha kompetens att ”råda” över Hans skaparverk.

Därav följer att den, som i verklig mening helgar Sabbaten, helgar också alla andra dagar genom att hålla alla Guds tio bud, eftersom Sabbaten är ett ”tecken” på helgelsen (Andra Moseboken 31:13; Hesekiel 20:12). Alltså följer personen Guds vilja hela veckan och hoppar inte över vilan och umgänget med Skaparen på Sabbaten, varje dag blir ju inte Sabbat.

Det är rätt att upphöja det skapade, om Skaparen samtidigt upphöjs. Sex hundra sextio sex står därför för vägran att fullfölja till sju, att ge Gud ära som Skapare och Återlösare. Det representerar människans fixering vid sig själv, genom att ära sig själv och det hon har åstadkommit. Härigenom framhålls skapelsens krafter och självtillräcklighet utan Gud – ett handlande, där Gud åsidosätts. Detta demonstrerar den syndiga och oomvända människans framhärdande i ondska.

Vilddjuren i Uppenbarelseboken 13 är en bild på människans upphöjelse utan Gud. Där förändras hon till att bli en ”bild av vilddjuret”, i stället för att förändrad till ”Guds avbild”. Människan skild från Gud blir demoniskt bestialisk (har Du märkt det på nyheterna?).

 Vilddjurets märke är ett förkastande av Guds överhöghet – som är Sabbatens grundval. Den utformades i syfte att uppmuntra människan, att söka sin upphöjelse i umgänget med Gud genom att följa Hans vilja. Hon skulle inte söka upphöjelse i sig själv eller i naturen. Sabbaten visar vem som förtjänar tillbedjan, och vilka som inte förtjänar den. Den skiljer mellan det skapade och Skaparen.

Det är Sabbaten som visar Guds suveränitet och människans avhängighet. Sex hundra sextio sex är en motsats och symboliserar tillbedjan av skapelsen, i stället för Skaparen (Romarbrevet 1:18-32). I spetsen för tåget mot avgrunden går Katolska Kyrkan. Till och med en uttydning av siffervärdena för bokstäverna i somliga titlar och beteckningar ger talet ”666” och stämmer in på detta samfund. Sällsamt nog erkänns siffervärdet åt påvetiteln i en katolsk tidskrift, såsom framgått ovan: ”Roms påves titel är Vicarius Filii Dei och om man tar bokstäverna i hans titel vilka står för latinska taltecken (skrivna med stora bokstäver) och lägger ihop dem, får man 666.” Our Sunday Visitor, den 15. November, 1914.]



C. Vilddjurets Märke


13. Vad kommer att ske med dem, som vägrar att ta emot vilddjurets märke?

Uppenbarelseboken 13:15‑17: ”Och det fick makt att ge livsande åt vilddjurets bild, så att bilden till och med kunde tala och låta döda alla dem som inte tillbad vilddjurets bild. Och det tvingar alla, små och stora, rika och fattiga, fria och slavar, att ta emot ett märke på högra handen eller på pannan, så att ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket, vilddjurets namn eller dess namns tal.”



14. Var tas märket emot?

Uppenbarelseboken 13:16: ”Och det tvingar alla, små och stora, rika och fattiga, fria och slavar, att ta emot ett märke på högra handen eller på pannan”.

Anm.: Vi måste förstå, att märkets mottagande i pannan syftar på, vad man tänker eller tror. Tar man emot märket i handen, utför man denna avfallna makts stränga fordringar.



15. Var mottas Guds insegel?

Uppenbarelseboken 7:2‑3: ”Och jag såg också en annan ängel med den levande Gudens sigill stiga upp från öster. Han ropade med hög röst till de fyra änglarna som hade fått makt att skada jorden eller havet: ’Skada inte jorden eller havet eller träden, förrän vi har satt sigill på vår Guds tjänare, på deras pannor.’”

Anm.: Lägg märke till, att Guds insegel syftar på Hans Sjundedags-Sabbat (Romarbrevet 4:11 talar om ett insegel som detsamma som ett märke, och Andra Moseboken 31:17 berättar, att den sjunde dagens Sabbat är Guds tecken/sigill [godkännandemärke]).



16. Hur mottar man vilddjurets märke?

Uppenbarelseboken 14:9: ”En annan ängel, den tredje, följde dem och sade med stark röst: ’Den som tillber vilddjuret och dess bild och tar dess märke på sin panna eller sin hand”.

Anm.: De, som mottar Guds insegel, tillbeder Honom på Hans Sjundedags-Sabbat, medan de, som mottar vilddjurets märke, tillbeder vilddjuret på dess falska Sabbat, Söndagen. Alltså är Söndagen vilddjurets märke. ”Söndagen är vårt auktoritetsmärke. Kyrkan står över Bibeln [var i Bibeln heter det, att kyrkan står över Skriften? Utan Bibeln, hade det inte blivit någon kyrka!], och att man överförde helgandet av Sabbaten till helgandet av Söndagen, bevisar detta faktum och envar protestant, som håller Söndagen, erkänner detta.” Catholic Record, London, Ontario (Canada), den 1. September, 1923, vår betoning.



D. Beseglad med Guds Sigill, eller med Vilddjurets Märke


17. Vad har Gud gett oss makt att bli?

Johannesevangeliet 1:12: ”Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.”



18. Vad avgör, vems tjänare vi är?

Romarbrevet 6:16: ”Vet ni inte att om ni gör er till slavar under någon och lyder honom, då är ni hans slavar och det är honom ni lyder, antingen under synden, vilket leder till död, eller under lydnaden, vilket leder till rättfärdighet?”



19. Vems motståndare är vi, även när vi ställer oss neutrala?

Matteusevangeliet 12:30: ”Den som inte är med mig [Jesus Kristus] är emot mig, och den som inte samlar med mig, han skingrar.”



20. Vilka blir följderna för dem, som fortsätter att tillbedja på vilddjurets falska gudstjänstdag?

Uppenbarelseboken 14:9‑11: ”En annan ängel, den tredje, följde dem och sade med stark röst: ’Den som tillber vilddjuret och dess bild och tar dess märke på sin panna eller sin hand, han skall själv få dricka av Guds vreds vin, som oblandat hälls i Guds vredes bägare. Han kommer att plågas i eld och svavel inför de heliga änglarna och inför Lammet. Röken från deras plåga stiger upp i evigheternas evigheter. De har ingen ro eller vila vare sig dag eller natt, dessa som tillber vilddjuret och dess bild och tar emot märket med dess namn.”



21. Hur kan man undvika, att motta vilddjurets märke?

Uppenbarelseboken 14:12: ”I detta visar sig de heligas uthållighet: de håller fast vid Guds bud och tron på Jesus.’”



22. Hur många kommer att välja, att vandra på Guds sannings raka stig?

Matteusevangeliet 7:14: ”Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är som finner den.”



23. Vad gör Gud för oss, när vi väljer att hålla Hans lag genom tro på Jesus, och blir Hans lärjungar?

Jesaja 8:16: ”Bind ihop vittnesbördet och försegla undervisningen [engelska Bibeln: lagen] bland mina lärjungar.”

Anm.: Guds insegel är [förutom Andens insegel vid omvändelsen] Hans Sjundedags-Sabbat, vilken utgör själva kärnan i Hans lag. När man tjänar Gud på grund av sin stora kärlek till Honom, utmynnar det i att man håller Hans bud. På så sätt kommer Gud att besegla oss för Sitt rike. [Detta sker under den yttersta tidens strid om, vilken vi skall tillbedja: Skaparen, eller mänsklig självupphöjelse i form av en kristnad hedendom.] Om vi är trofasta, kommer vi att vara ibland de återlösta heliga, när Kristus återvänder till Jorden.



[Slutord och A & O


Det enklaste sättet att handla, när vilddjurets bild sätts upp blir att följa med strömmen och göra som majoriteten. Den består av människor, som valt att tro ormens lögn att Guds lag varken skall, bör eller kan åtlydas. Därför blir det lätt för dem att samtycka. De kommer att påverkas av Satans tecken och under (Andra Tessalonikerbrevet 2:2-12; Uppenbarelseboken 13:13), och ”böja” sig för vilddjurets bild – och ta emot vilddjurets märke. Det innebär att underkasta sig mänsklig auktoritet framför att lyda Guds uppenbara vilja.

Vilddjurets märke är ett tecken för uppror, en sorts ”FUG” (latinets fugativus, ”rymling”; jämför engelskans fugitive, ”flykting”, ”flyende”; ”rymling”; ”landsflykti(n)g”) stämplat på människor som frivilligt och medvetet har rymt från Gud, trots ljuset av dessa bevis.

De sista dagarnas verkliga Jesu Kristi heliga har tagit emot det ”eviga evangeliet”, de tre änglarnas budskap och ger Gud äran genom att tillbedja ”honom som har skapat himlen och jorden, havet och vattenkällorna” (Uppenbarelseboken 14:7), d.v.s. håller den sjunde dagen helig. Sabbatsbudet är ett tecken på att Gud är Skapare och Herre.

Skriften börjar och slutar med att framhålla fullkomligheten från Eden genom helgandet av den sjunde dagens Sabbat, d.v.s. ett ”A och O”. Syftet med det ”eviga evangeliets” frälsningsplan är, att återupprätta Guds ”avbild” i människan (Första Petrusbrevet 2:21-22) genom att åter leda in henne i ”vilan” (Hebréerbrevet 4:10), den ”avbild” och ”vila” som gick förlorad vid syndafallet.]



Sammanfattning


I stor kärlek säger Gud till oss i dag, att vi skall lämna det falska systemet för tillbedjan, och sluta att ”dricka” dess giftiga, falska läror. Låt oss betraka sanningen sådan den är i Jesus, och dricka av det livets vatten Han bjuder, genom vilket vi utlovas evigt liv. Hans budskap går ut till alla, och Han har lovat att ta oss till Sig, om vi godtar det av hjärtat. Om man väljer att fullt ut ta till sig [acceptera] och hålla Guds äkta Sjundedags-Sabbat, och förkasta den falska gudstjänstdagen, då kan man glädjas i vetskapen om, att Jesus lever i ens liv.



För personlig Eftertanke


På grund av min kärlek till Kristus, låter jag i dag det eviga evangeliet och Guds Sjundedags-Sabbat bli en levande erfarenhet i mitt liv. Jag väljer att lämna Babylon, att ej längre ära dess oäkta gudstjänstdag, Söndagen.



[* Anfört på CD-ROM: Panorama of Prophecy, studiet ”Bowing to Babylon”, fråga 8, från Amazing Facts, P.O. Box 909, Roseville, CA 95678, USA. Ordertelefon för dem med kreditkort: 001-800-538-7275 (Måndag-Torsdag kl. 9-18, amerikansk västkusttid. Hör gärna med Ditt telefonbolag, huruvida det vidarebefordrar signalen dit – ”800”-nummer i Förenta Staterna motsvarar våra ”020-nummer” och särskilda bestämmelser kan föreligga vid uppringningar från utlandet). Fax: 001-916-434-3889 (för beställning med kreditkort, måhända även förfrågningar). Skivans pris (2003): 1-9 ex. U.S.$1.99 styck; 10 eller flera $1.00 (en amerikansk dollar!) styck plus porto (förlaget kan uppge exakt kostnad för flygfrakt) och bjuder på material värt tre hundra dollar, såsom den engelska Bibeln King James Version, Bibelatlas, Nave’s Topical Index, Matthew Henry’s Commentary, grekisk och hebréisk ordbok, Easton’s Dictionary, ljudet från alla 24 föreläsningar i mötesserien Millenium of Prophecy, hållen i Manhattan Center Studios, New York City, i Oktober och November, 1999 (sändes via satellit världen över och följdes Jorden runt på Internet, ex.vis i Kuwait, där Bibeln måste läsas i smyg), studiebreven Storacles of Prophecy – med underbara fyrfärgsteckningar – bästsäljande böcker om Jesu liv och kristen historia, med mera! Hemsida: www.amazingfacts.org (CD-ROM-beställningar tas emot där, om Du betalar med kreditkort). Handlar Du skivan genom vanlig postbeställning, är artikelnumret. CD-POP (CD). Kontorets telefonnummer: 001-916-434-3880. Se även kursen, varpå Panorama of Prophecy grundas: www.bibleuniverse.com.]




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.