tisdag 10 juli 2012

Hälsonyckel 5


Hälsans Byggstenar 5

Vatten



”Och Gud sade: ’Må det vatten som är under himmelen samla sig till en särskild plats, så att det torra blir synligt.’ Och det skedde så.  Och Gud kallade det torra jord, och vattensamlingen kallade han hav. Och Gud såg att det var gott.” Första Moseboken 1:9-10.

Omkring 522 millioner kubikkilometer vatten täcker 70 procent av vår himlakropp. I tillägg har vi en oräknad mängd grundvatten och vattenånga i lufthöljet [atmosfären]. Under de senaste 6 000 åren av världens historia har samma vatten återvunnit sig självt genom en ändlös kedja med ångbildning, förtätning och regnfall. Under hela detta förlopp tjänar och när det varje form av växt- och djurliv. Osjälviskt för det med sig sina välsignelser, dröjer sig kvar, tills uppgiften slutförts och försvinner sedan, ofta medtagande en last med avfallsämnen, vilka det vänligt levererar åt någon annan livsform längre ned i näringskedjan såsom användbar föda.

Vatten är den vanligaste molekylen (minsta fria förekomst av ett ämne) i människokroppen. Vuxna består till 45-75 procent av vatten, beroende på andelen kroppsfett – fettceller  innehåller mindre med vatten, än muskelceller gör. Muskelvävnad – omkring 50-70 procent vatten – innehåller ungefär hälften av kroppens vatten. Inte att undra på, att man känner sig svag vid vätskeförlust. Blod utgörs av upp till 80 procent av vatten, hjärnans grå massa 70-85 procent och ben 20-33 procent. Ungefärligen fem åttondelar av kroppens vatten finns inne i cellerna och tre åttondelar på utsidan därav, mellan cellerna och i blodomloppet.

Ut- och inandning, matsmältning, blodcirkulation, körtelutsöndring, temperaturstyrning, slaggutrensning, ja, praktiskt taget varje kroppsfunktion, kräver vatten. Vatten bidrar till att smörja, isolera, skydda och göra musklerna, senorna och lederna smidiga.

Vi behöver även vatten på utsidan. Tiden, då man skulle ta sig ”ett bad i veckan, oavsett behovet”, är förbi. Även om man inte blir påtagligt smutsig av kroppsarbete utomhus, utsöndrar porerna ständigt svett, kroppsoljor och slagg. Alltså gagnas huden och hälsan allmänt sett av daglig rening, antingen genom bad eller dusch. Det räcker t.o.m. att tvätta sig vid tvättstället och torka sig riktigt.

Vatten är mycket mera, än ett närings- och reningsämne. Då dess mångsidighet utanpå kroppen uppiggar, stimulerar, lugnar och läker, är det naturens verkligt undergörande läkemedel. Varmt vatten är avslappnande. Ett hastigt, kallt bad eller dusch är stimulerande. En längre stunds köld hämmar.

Vatten, i alla sina skepnader (is, flytande och ånga), kan brukas till att åstadkomma värmeverkan på huden. När hudnerverna erfar dessa temperaturändringar, orsakar de uttalade reaktioner i hela kroppen, som har en direkt inverkan på hälsa och läkedom. Hela böcker har skrivits om ”hydroterapi”, eller ”vattenbehandling”, som det vanligen heter.

Ett exempel på sådan behandling är användandet av ispåsar för att mildra svullnaden efter en allvarlig sträckning eller vrickning. Sedan det första obehaget har lagt sig, ökar växelvisa varma och kalla påläggningar blodflödet. Härigenom strömmar det dit färskt blod, som inleder läkningen av skadan och avlägsnar slagg. Då går den slutliga läkningen snabbare och mildras smärtan.

Infektioner och inflammationer går också att behandla växelvis med värme och köld. Värmen och kölden stimulerar jämväl de bakteriedödande vita blodkropparnas förmåga, så att de utför sin uppgift bättre.

Huvudvärk p.g.a. blodstockning, liksom nästan all annan smärta orsakad av stockning eller svullnad, är behandlingsbar med kyla på det drabbade området, samtidigt som fötterna nedsänks upp till anklarna i varmt vatten. Kylan söker att ”skjuta bort” stockningen, medan värmen drar eller ”sliter bort” den. På så vis utjämnas cirkulationen och minskas svullnaden och smärtan.1

Kroppen återvinner alla förutom 10 av de 40 000 glas vatten, som den använder dagligen. Omkring 105 liter blod rinner genom njurarna varje dygn, varav ungefär 13 liter filtreras. Av denna mängd förloras endast 5-6 koppar vatten med urinen. Två koppar till utandas vi genom lungorna i form av vattenånga, ½ kopp förloras genom tarmen och 2 koppar utdunstar från huden genom de däri belägna 2 millioner svettkörtlarna. Av de 10 koppar vatten, som förloras var dag, återvinner vi omkring tre koppar genom födan och ytterligare en och en halv tillförs genom kroppens energiomvandling. Alltså måste fem och en halv koppar vatten ersättas dagligen genom att drickas. Detta är den nedre gränsen. Det är hälsosamt att dricka mera än så, för att tillse att behovet täcks.

Flera saker kan öka det dagliga vattenbehovet. Bor man i ett hett, torrt klimat eller på hög höjd, kan behovet stiga med 80 procent eller mer. Detsamma gäller vid fysisk ansträngning och sjukdom. En överdriven mängd salt, socker, eller protein i kosten kräver mera vatten för att smältas. Kräkningar, diarré, digivning, ja, t.o.m. en rinnande näsa ökar vattenförlusten och måste motarbetas genom att dricka vatten.

Tecken på uttorkning (brist på vatten) innefattar törst, muntorrhet, lojhet, förvirring, sämre hudtänjbarhet, insjunkna ögon, feber, små, mörka urinmängder, urinämnesansamling, kreatinin och natrium i blodet, blodförtjockning, chock, förstoppning, inflammation och stenar i njurar och urinblåsa, samt förhöjda hemoglobin/hematokritvärden. Vanligen dör man, om man förlorar 20 procent vatten. Törsten är inte nödvändigtvis ett säkert tecken på, att man dricker tillräckligt. Vi brukar behöva mera vatten, än vi inser.

Det är klokast att systematiskt dricka vatten. Här får Du ett förslag. Drick 2 glas (4,5 dl) efter uppstigandet. Därmed genomsköljs tarmarna väl tidigt på dagen. Därpå 2 glas till på förmiddagen och 2 ytterligare på eftermiddagen. Ett annat sätt är att ta med sig en liter på morgonen och läppja på den hela förmiddagen och sedan en liter till på eftermiddagen, som Du gör sammalunda med. Beroende på omständigheterna, kan mera än så behövas.

  Genom att dricka mera, låter vi njurarna arbeta mindre. Deras uppgift är, att rena blodet. Det är som att diska fullt med disk i en fullstor köksvask jämfört med i en liten skål. Mycket av ens så kallade trötta blod kan vara smutsigt blod i behov av ett rejält invärtes bad.

  Det är bäst att inte dricka alls 10-15 minuter före en måltid och 1-2 timmar efteråt. Denna vana förbättrar matsmältningen, eftersom matsmältningssafterna inte blir utspädda. Väldigt kallt vatten är heller ej bra att dricka till maten, därför att det tillfälligt stoppar matsmältningen. Så kallt vatten hejdar jämväl törstsignalerna, så att man kanske icke dricker tillräckligt. Förnuftigast är, att dricka lätt uppvärmt eller aningen kallt vatten. Varmt vatten före en måltid är en bra medicin för en sjukling. Men drycker som vanligt té, kaffe, chokladmjölk, läsk och alkohol bör undvikas, då de innehåller hälsovådliga ingredienser och faktiskt ökar törsten, genom att fungera som urindrivande medel. Många tycker att dessa drycker smakar godare, än dricksvatten. Dålig smak beror vanligen på alger, mineraler, gaser, eller organiska kemikalier i vattnet. Fast små mängder orenheter i vattnet är mindre skadliga, än att antingen förlita sig till dessa ersättningsvätskor, eller att inte dricka vatten alls.

Det finns hälsosamma örttéer, som är mycket bättre, än vanligt té. Sädesdrycker som Postum, Pero och Roma [i USA] har en kaffelik smak och kan inta vanligt kaffes plats. Dessa produkter innehåller inget som helst koffein, eller kaffeol (irriterar magen), som ändå koffeinfritt kaffe gör. [I Sverige finns det också cikoria- eller sädkaffe att köpa i hälsokostaffärer; en sort heter Bambu, exempelvis. Dessa produkter innehåller inget som helst koffein, eller kaffeol. Prova gärna annars sojamjölk eller havredryck som tillägg till vatten, förutsatt att Du tål dessa ämnen. Rådfråga Din läkare, om Du är osäker, t.ex. rörande ev. allergier. Övers. anm.]

Karob är en i naturen förekommande söt och näringsrik ersättning för choklad. Den går att omvandla till en varm, chokladaktig dryck. Karobgodis kan vara läckert för hälsan, beroende på de andra ingredienserna.

I stället för alkoholhaltiga drycker finns det alkoholfria, pärlande fruktråsafter, eller pärlande mineralvatten. Dessa drycker förstör inte gemytliga sammankomster, som alkohol så ofta gör.

Läskedrycker är en förlorare. Om man avlägsnar det tillförda koffeinet, återstår fortfarande sockret. Ta bort sockret och koffeinet, så har vi ändå kvar de syror, som bidrar till kalciumutsöndring och benens mineralurlakning. Vad sägs om hederligt, gammaldags vatten i stället för läsk? Fruktråsaft [juice] passar också nu och då. Men använd dem inte för ofta, ty de är normalt sett raffinerade varor. De ger Dig en kraftig dos fruktsocker, och stundom även en mängd tillfört socker, utan fibrer. Kom ihåg, det går åt fem apelsiner till ett glas apelsinråsaft. Pass på för natriummängden i somliga grönsaksråsafter. Rent vatten är fortfarande det bästa dryckesvalet. En skvätt citron eller mynta i en tillbringare med vatten gör vanligt ledningsvatten riktigt angenämt att dricka.

Vatten har fyra ursprung: Nedfall (regn, snö, m.m.), grundvatten (reservoarer och källor under marken), ytvatten (sjöar, älvar, o.s.v.) och havsvatten. Blott omkring 3 procent av Jordens vatten är sötvatten, ty stordelen ligger fryst i jöklar och iskalotter. Det är gott om sötvatten i skyn – ungefär 524 millioner kubikkilometer. En ringa mängd dricksvatten erhålls direkt från himlen eller världshaven. Vi får omkring hälften från ytvattenstäkter och hälften från underjordiska källor. Vi är nästan helt beroende av, att regnfall skall fylla våra floder och sjöar. Man räknar med att ungefär 16 millioner millioner liter regn faller över Förenta Staterna varje år [i Sverige faller det drygt 700 mm nederbörd under ett år], varav människan endast nyttjar 6 procent; 70 procent dunstar bort eller går åt där det faller ned, och 24 procent återvänder till havet. Ytvatten brukar ha mera kringflytande ämnen och mikroorganismer; men färre mineraler, än grundvatten. Grundvatten är vanligen mera drickbart än ytvatten, och det finns mycket mera härav – tjugo gånger mera, lika mycket som 20 års regn över vårt land [USA]. Omkring 30 procent av ytvattnet kommer från grundvatten, som tränger sig upp till ytan. Trots att endast ungefär 2 procent för närvarande kan betraktas som förorenat, finns det mesta därav nära befolkningscentra, där det används som dricksvatten. Och när det blir förorenat, tar det mycket längre tid att bli rent beroende på för litet syre, sol och rörelse däri.

Bortåt hälften av vattenföroreningarna beror på läckande bensinförvaringstankar, gatubrunnar, reningsverk, rötningskärl och industrin. Återstoden härrör från parkeringsplatsers vattenavrinning, gräsmattor, jordbruket och byggarbetsplatser. Dessa påverkar inte bara ytvattnet, utan lösnings- och insektsbekämpningsmedel kan också sakta sippra ned genom marken till vattentäkter djupt nedom jordytan.

De uråldriga förorenarna virus, bakterier och andra mikrober har vi alltjämt kvar. De orsakar barnförlamning [polio], förkylningar, influensor, leverinflammation, kräfta, nervfeber, salmonella, kolera, rödsot orsakad av amöbor, shigella [bakterien orsakar rödsot, d.v.s. dysenteri, en svår tarminfektion], ryggmärgsinflammation och andra åkommor. Många av dessa organismer kommer ut i vattenomloppet genom offentliga bad, avloppsbrunnar, utedass, rötningsfiltrering, dålig vattenrening och bristande renlighetsanläggningar. För det mesta går dessa att bemästra genom riktig rening och klorering. Trots allt det goda, som klor uträttat för att tygla mikroorganismer, kan det senare ge upphov till kroniska besvär. Kloret förenar sig med olika organiska kemikalier och ger upphov till kloroform och trehalogenerade metantyper, vilka kanske orsakar ateroskleros [slags åderförkalkning] och ändtarms-, tjocktarms- och urinblåsekräfta. Förhållandet mellan risker och fördelar med att tillsätta fluor till vattnet (för att förhindra tandröta) omdebatteras ännu.

Med tanke på den väldiga mängd föroreningar, som nu dagligen kommer in i vattenomloppet, klarar inte naturen av att rena det. Våra ansträngningar att rena vårt vatten har inte hållit jämna steg med vår förorening därav.

Förhoppningsvis kommer vi att uppleva flera nyskapande lösningar på vattenföroreningsbekymret. Det finns åtminstone tillvägagångssätt för att garantera rent dricksvatten genom vattenrenare i hemmen, om sådana behövs eller önskas. Men hur länge överlever vi, om vi fortsätter att förorena med nuvarande takt? Oavsett svaret på den frågan och vad vi än beslutar oss för, för att hushålla med Jordens tillgångar, har vi detta löfte från Gud: Vår utnyttjade Jord kommer att genomgå en jättelik omskapelse, varigenom de nedsmutsade världshaven kommer att bli historia, och endast klart och rent vatten kommer att strömma på den. ”Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Ty den första himlen och den första jorden var borta, och havet fanns inte mer.... Och han visade mig en flod med livets vatten, klar som kristall, som rann från Guds och Lammets tron.” Uppenbarelseboken 21:1; 22:1.

________________________

1 Undervisning i enkla huskurer, såsom vattenbehandling, ges tydligt och begripligt i boken Home Remedies: Hydrotherapy, Massage, Charcoal and Other Simple Remedies. Den går att köpa från Hope International för $9.95 plus porto. [Beställningsadress: Hope International, P.O. Box 220, Knoxville, IL 61448-0220, USA. Hemsida: www.hopeint.org. E-post: hope@hopeint.org.]



”Lider du av vattenbrist?

Våra kroppar behöver vatten. Som vuxen ska man dricka åtta glas per dag, vilket är cirka 1,8 liter. Men endast en av tio vuxna dricker tillräckligt mycket vatten, visar en engelsk undersökning.

   Kroppen består av 75 procent vatten, och nonchalerar vi det påverkar det oss både psykiskt och fysiskt. Åkommor som dålig matsmältning, förstoppning och allmän retlighet är vanliga vid vattenbrist.

Te, kaffe och läsk bygger upp ett lager av toxiner i kroppen, vatten hjälper oss att bryta ned det.” Aftonbladet, den 11. September, 2000, s. 31.



*******



Titlarna i denna serie med hälsoupplysande traktater är: Frisk Luft, Solsken för Kropp och Sinne, Måttlighet, Behovet av Vila, Motion, Kosthållet, Vatten och Förtröstan på Guds Makt.

För ytterligare upplysningar om detta eller andra ämnen när det gäller ett gott liv, kontakta:  






Sammanställd av Kurt Unglaub, medicine licentiat i folkhälsa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.