tisdag 10 juli 2012

Hälsonyckel 4


Hälsans Byggstenar 4

Måttlighet



”Och Herren Gud befallde mannen och sade: ’Av alla andra träd i lustgården må du fritt äta, men av kunskapens träd på gott och ont skall du inte äta, ty när du äter av det, skall du döden dö.’” Första Moseboken 2:16-17.

Ordboken avgränsar [definierar] det underliga ordet ”abstemiousness” [det engelska namnet på denna skrift] som måttlighet eller återhållsamhet i mat och dryck. Vi har alla hört valspråket: ”Återhållsamhet i allt”. Vanligtvis åsyftas ”alla goda ting”. Förvisso kan vi icke stödja det måttliga bruket av heroin, måttlighet i äktenskapsbrott eller att hysa måttligt negativa hållningar som hat, trångsynthet eller lurendrejeri. En exakt definition på abstemiousness/måttlighet vore ”återhållsamhet (undvikande av ytterligheter) i det, som är nyttigt, och undvikande av det, som är skadligt.”

I den inledande Bibeltexten ger Gud oss regeln för måttlighet. På den vilar rätten till evigt liv. Adam och Eva skapades till Guds avbild och saknade fallenhet för själviskhetens tillfredsställelse och var därför av naturen självbehärskade och måttfulla. De hade ingen böjelse för ytterligheter. De skulle äta fritt, men måttligt, av alla träd i lustgården.  Men de skulle ej äta av ett bestämt träd – kunskapens träd på gott och ont. Gud ville, att de endast skulle uppleva det goda. Satan lät förstå, att de även borde ta reda på, vad en smula ondska skulle innebära. De misstrodde Gud och åt av den förbjudna frukten. De bröt mot hälsoregeln måttlighet och beslöt att övermåttan bruka det, som var nyttigt och likaså krydda med litet av det onda. Detta åsidosättande förändrade deras natur. l de gett efter för en självisk önskan, hade de öppnat omåttlighetens och slutligen dödens slussportar. Gud hade varnat dem: ”när du äter av det, skall du döden dö.’”

Om Gud i Sin stora kärlek och barmhärtighet ej hade gått emellan, skulle deras läge ha varit hopplöst. Gud hade en färdig plan i beredskap för den händelse ett dylikt nödläge skulle uppstå. Denna plan för att ej endast rädda Adam och Eva från den eviga döden, utan även alla deras efterkommande, är den röda tråden i hela Bibeln. Den är Guds sätt, att i mänskosläktet återställa samma slags fullständiga självbehärskning, som Adam och Eva ägde i begynnelsen. Den egenskapen besitter Jesus Kristus, Guds Son. ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.” Johannesevangeliet 3:16. ”Och detta är vittnesbördet: Gud har gett oss evigt liv, och det livet finns i hans son. Den som har hans son har livet. Den som inte har Guds son har inte livet.” Första Johannesbrevet 5:11-12. Beviset för att en person har mottagit Guds Ande i Kristus beskrivs i Galaterbrevet 5:22-23: ”Men andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Mot sådant vänder sig inte lagen.”

Vi kan sammanfatta det hittills sagda så här:

1. Måttlighet är det återhållsamma bruket av det nyttiga, medan man avhåller sig ifrån det skadliga.

2. Denna avhållsamhet kräver självbehärskning eller måttfullhet.

3. Måttfullhet är en gåva från Gud, som endast erhålls genom att man tar emot Kristus.

Alltså krävs det måttfullhet för att grundlägga en livsstil, som är i balans fysiskt, mentalt, socialt och andligt. När allt kommer omkring, går det ej att omsätta kunskap i verket, utan självbehärskning. Med mindre man har kraften, att förverkliga alla sina goda avsikter, är de föga värda.

Väl Guds kraft verkar i oss, förmår vi att måttfullt utöva det goda. Då undviker vi ytterligheter – ”för mycket/för litet”.

Frossande leder till en upprörd mage och/eller övervikt. För litet mat medför undernäring eller svält.

För mycket arbete innebär utmattning eller skada. För litet arbete leder till förtvining och svaghet.

Överdriven vila betyder svaghet och lättja. För litet vila utgör grogrunden för sinnesförvirring och uttröttning.

Vi behöver också en balanserad tillförsel av luft, vatten och solsken – ej för mycket och ej för litet.

Måttligheten skall styra inte bara våra fysiska hälsovanor, utan även livets mentala och sociala sidor. För mycket läsning, för mycket prat, för mycket tänkande, för mycket underhållning, för mycket idrott, för mycket TV, materialism och mode – allt detta kan överanstränga sinnets krafter och rent av medföra fysiska sammanbrott någonstans i kroppen, om de ej tyglas. Man kan även säga, att dessa saker, på sätt och vis, är berusande, när de går till överdrift. Vi känner till uttrycken ”fastnaglad vid TV-rutan” och ”idrottsfantast” (ett annat ord för -fanatiker). Dessa exempel åskådliggör, hur hela tillvaron kan bli obalanserad och sinnet till en del berusat eller förvridet av överstimulering. Bibeln lär oss: ”det som är sant, det som är upphöjt, rätt och rent, det som är värt att älska och akta, allt som kallas dygd och allt som förtjänar beröm, ta fasta på allt detta.” Filipperbrevet 4:8. Detta motmedel skulle tvivelsutan bota åtskilliga av mänsklighetens mentala och sociala åkommor.

Vardagsbruk av alkohol, tobak och koffein (förutom sällsynta fall av medicinering) för inget gott alls med sig och har visat sig utlösa många farliga biverkningar, beroende på hur de används. Var och en ingår, i viss grad, ibland de huvudmisstänkta bidragande orsakerna till den väldiga utbredningen av försämringssjukdomar – ledgångsinflammation, benskörhet, kräfta [cancer], för högt blodtryck, sockersjuka [diabetes], övervikt, o.s.v. De spelar också en roll vid våldsamheter, olyckor och eldsvådor. Bruket härav leder nästan alltid till någon grad av beroende. Förutom att de skadar kroppen, är detta beroende mentalt och socialt menligt, då (miss)brukaren undermedvetet är skolad till att ha dem som kryckor. Uppövningen av den viktiga förmågan, att lösa frågeställningar och klara av vardagens utmaningar, hämmas i lika stor omfattning, som den kemiska kryckan tas till som ett ersättningsmedel. Allt, som brukaren behöver göra, för att upptäcka hur beroende han är härav, är att sluta att använda dem.

Olagliga droger borde förkastas av samma orsaker. De för med sig ytterligare en nackdel: Moralisk skuld och tänkbart myndighetsstraff. Till och med apotekens receptbelagda mediciner borde undvikas. De har alltid biverkningar, utför ofta inte sin uppgift och vanligen förekommer det säkrare alternativa botemedel, som går att använda i stället.1

Stundom är starka mediciner den mindre onda av två dåliga saker, varvid deras bruk är försvarbart. Innan något bättre påträffas, kan de behöva användas.

Medan vi gör väl i, att äta sparsamt av all mat, måste vi vara ännu återhållsammare vad beträffar viss föda. Amerikanska Senatens Utvalda Utskott för Näring och Människans Behov utfärdade 1977 dessa rekommendationer till alla amerikaner:

1. Ät mindre socker och sötsaker. 2. Intag mindre fett och kolesterol. 3. Förbruka mindre salt. 4. Ät mera frukt, grönsaker och stärkelse. 5. Bibehåll normal kroppsvikt.

I praktiken innebär dessa föreskrifter, att vi skall äta mindre raffinerad, fabriksframställd mat, och mindre djurprodukter av alla sorter. En i grunden vegetarisk kost – mestadels bestående av naturliga, enkla födoämnen förtärda i nog stor mängd för att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt – är idealet.

Vissa tillsatser i maten, irriterande kryddor, smaktillsatser, vinäger, bakpulver och soda skulle också undvikas, då de upprör magen och/eller nervsystemet.

I Sverige tog regeringen ställning 1995 då man fastställde den Nationella Handlingsplanen för Nutrition (Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet, 1996). Delmålen i denna handlingsplan var att öka konsumtionen av kostfiber, minska konsumtionen av fett, säkerställa att livsmedlen inte innehåller främmande ämnen eller smittämnen som medför hälsorisker samt främja amning.

Återhållsamhet och måtta skapar också trygghet. De flesta olyckor orsakas antingen av lagbrott, den mänskliga faktorn (felbedömningar), eller farliga förhållanden. Nästan alla bilolyckor ginge att förhindra, om ingen alkohol användes, bilbälten brukades, lagar åtlyddes och fordon hölles i gott skick. Utanför huset är de stora riskområdena trädgården, gångar och trappor, vägar, maskiner och vatten. Inuti huset bör vi betrakta leksaker, lättantändliga kläder, eldhärdar, elektricitet, mediciner, kemikalier och div. köksapparater och -tillbehör som möjliga faror. Visst stämmer det gamla talesättet: ”Ett gram förebyggande åtgärder är värt ett kilo botande åtgärder.”

En av de stora skillnaderna mellan människor och djur är sättet, varpå våra beteendemönster uppstår. Huvuddelen av djurens handlingar sker genom instinkt. Djuren ärver dessa kunskaper och beteenden. Inlärningsförmågan skiljer sig avsevärt mellan djurarterna.

I motsats härtill har människan få instinkter, ehuru böjelser ärvs. De flesta av våra handlingar sker därför att vi lärt oss dem. Genom olika inlärningsprocesser lägger vi oss till med vanor. Det är bekvämt med vanor, eftersom väl vi skaffat oss dem, behöver vi inte fundera över varje liten sak vi gör. De kan också vara ett besvär, om man ogillar dem, eller söker att ändra på dem. Somliga vanor är svåra att bli av med. Det är lättare, att lära sig goda vanor, än att bli av med dåliga.

Varje gång vi handlar eller tänker, träder en nervbana i hjärnan i funktion. Dessa banor blir beständiga delar av hjärnan och stärks ju mera de sätts i funktion. För att sluta med en vana, måste man sätta nervbanan ur funktion. Det görs på två sätt. När man säger ”nej” till vanan, börjar det bildas hämmande nervfibrer i den gamla nervbanan, varigenom vanan försvagas. Genom att sedan ersätta den gamla vanan med en ny, formas en ny nervbana. Den fungerar som en annan vägsträckning, där styrkan hos den gamla vanan kan dirigeras. Trots att den försatts ur funktion, finns den gamla nervbanan kvar. Därför är det lätt, att åter sätta den i funktion, om man återgår till sin gamla vana.

För att sluta med en vana, måste man alltså vara bestämd. Vackla inte och var ej obeslutsam. Annars sätts bara de hämmande och de retande nerverna igång samtidigt. Var ståndaktig i stället. Svältföd den gamla vanan och börja att ge en ny mat. Koncentrera Dig på en positiv ersättning, så slipper Du att lägga ned så mycken kraft på att bekämpa det negativa. Ersätt, till exempel, rökning med djupa andetag eller vattendrickning. Varje gång Du känner röksuget, andas djupt eller drick vatten. Fast viktigast är att bestämma sig. Stärks uppbyggliga livsstilsvanor, försvagas de nedbrytande. Exempelvis är ett bra motionsprogram ett av de bästa medlen mot rökning. Goda vanor bruka ge flera goda vanor, och ovanor föder ovanor. ”Kaka söker maka...”

Vänta Dig vanskligheter, när Du söker att utplåna en ful ovana. Var redo för den stund, när den gamla vanan troligen kommer att pocka på uppmärksamheten. Planera framåt. Repetera i sinnet, hur Du skall bemästra den. Försök att undvika lägen, där vanan kan väckas. Gör inga undantag. Kom ihåg, att ett undantag åter sätter den vilande vanan i funktion. Var ärlig angående Dina svagheter. Erkänn dem, men grubbla inte på dem. Koncentrera Dig på det positiva och uppöva och stärk ofta de goda vanor Du önskar behålla.

Låt oss minnas, att äkta självbehärskning är en gudagåva, som endast erhålls genom Kristus. Jesus sade: ”Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon är kvar i mig och jag i honom, bär han rik frukt: utan mig kan ni ingenting göra.” Johannesevangeliet 15:5. I detta liv finner vi oss ofta stå vid vägs ände. Men i Gud äger vi en oändlig resurskälla. Den är så väldig, att aposteln Paulus kunde säga: ”Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft.” Filipperbrevet 4:13.

1 Följande böcker beskriver bruket och tillämpningen av enkla och riskfria alternativa botemedel i vanliga mediciners ställe [priset, i USA-dollar, anges omedelbart efter titeln]:

Home Remedies, $9.95, beskriver  drygt 50 naturenliga botemedel och hur de används, för att behandla över 60 vanliga åkommor, från bölder till kikhosta.

Natural Remedies, $6.95, beskriver över 50 sorters ohälsa och förordar en naturlig bot för dem alla.

  More Natural Remedies, $6.95, beskriver mer än 45 sjukdomar och deras naturmässiga botande.

Dessa och andra hälsoskrifter [på engelska] finns att tillgå från följande adress:

         Hope International

         P.O. Box 220

         Knoxville, IL 61448-0220

         USA

                [Hemsida: www.hopeint.org/

 E-post: hope@hopeint.org

      Porto och expedition tillkommer.]



*******

Titlarna i denna serie med hälsoupplysande traktater är: Frisk Luft, Solsken för Kropp och Sinne, Måttlighet, Behovet av Vila, Motion, Kosthållet, Vatten och Förtröstan på Guds Makt.

För ytterligare upplysningar om detta eller andra ämnen när det gäller ett gott liv, kontakta: 






Sammanställd av Kurt Unglaub, medicine licentiat i folkhälsa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.