tisdag 10 juli 2012

Hälsonyckel 3


Hälsans Byggstenar 3

Solsken för Kropp och Sinne



”Och Gud sade: ’Varde på himmelens fäste ljus som skiljer dagen från natten, och må de vara till tecken och till att utmärka särskilda tider, dagar och år, och må de vara på himmelens fäste till ljus som lyser över jorden.’ Och det skedde så. Gud gjorde de två stora ljusen, det större ljuset till att råda över dagen och det mindre ljuset till att råda över natten, likaså stjärnorna. Och Gud satte dem på himmelens fäste till att lysa över jorden och till att råda över dagen och över natten och till att skilja ljuset från mörkret. Och Gud såg att det var gott.  Och det blev afton, och det blev morgon, den fjärde dagen.” Första Moseboken 1:14-19.

Så lyder Bibelns beskrivning av Solens, Månens och stjärnornas skapelse. Solen är 1,3 million gånger större än Jorden. Solljuset, som kommer till Jorden, är bara en del på 2 milliarder av hela energimängden från Solen, och ändå räcker detta till att förse vår himlakropp med omkring 4,69 millioner hästkrafter per [engelsk] kvadratmil.

Dessa vågor med elektromagnetisk kraft, som färdas med 303 000 km i timmen, tillryggalägger de 1 496 370 km till Jorden på 8 minuter. Solsken består av flera slags energi, såsom kosmisk, gamma- och Röntgenstrålar, ultraviolett och infrarött ljus, samt synligt ljus i många färger. Det synliga ljusets regnbågsfärger gör vår Jord och de ting Gud skapat vackra för betraktaren.

Solstrålarna förångar vattnet vilket slutligen faller som regn och snö. Det fyller våra floder och reservoarer och möjliggör alstrandet av vattenkraft. Solenergi hopas också i trä, kol, olja och naturgas; det ger oss värme och kraft vid behov. Vi har likaså fotogalvaniska och passiva solenergisystem, som låter oss utnyttja solljuset omgående [solceller].

Det värmande, ultravioletta solljuset, liksom annan värme, är bra vid behandlingen av nervvärk, nerv-, led- och bihåleinflammation. Värme är vanligtvis bra vid behandlingen av allt slags smärta. Den bidrar också till, att hälsosamma, naturliga kroppsoljor kommer upp till hudytan, så att denna hålls smidig och skyddas.

Nästan all vår mat kräver solljus, för att växa. Ja, på sätt och vis är den energi kroppen får ur maten solenergi lagrad i växten i form av fetter, kolhydrater och äggviteämnen.

De ultravioletta strålarna är smittodödande och utplånar bakterier, virus, svampar, jäst, mögel och kvalster i luft och vatten, samt på ytor. Till och med reflekterat ljus från norrfönster förmår döda bakterier i dammet på fönsterbräden och golv. Eftersom glaset i de flesta fönster filtrerar bort ungefär 95 procent av de ultravioletta strålarna, bör de öppnas och gardinerna dras åt sidorna en stund varje dag. Ultraviolett ljus dödar även bakterier på huden. Därigenom är solbadande en bra behandling för många hudåkommor, såsom blöjeksem, fotsvamp, psoriasis, finnar, bölder och svinkoppor [slags hudutslag].

Solsken gör också huden hårdare och tjockare, så att den blir mindre känslig för skador och infektioner. Snarare än att skada och göra huden gammal, skyddar regelbunden, tyglad, måttlig solning den faktiskt genom att bygga upp ett naturligt motstånd mot de ultravioletta strålarnas skadliga verkningar, samtidigt som den görs fin och sammetsaktig. Senare skall vi tala om vissa försiktighetsåtgärder, men först ytterligare fördelar.

Ultraviolett ljus omvandlar kolesterol i huden till D-vitamin. Detta vitamin är väsentligt för rätt omsättning av kalcium i kroppen och således för att förhindra engelska sjukan och benskörhet hos vuxna. Vitamin D tillförs också i viss mat. På det viset skulle man kunna få för mycket av vitaminet; men ej när det kommer via solljuset, eftersom kroppen endast tillverkar så mycket, som vi behöver. Alltså är det bra att gå ut i solen, för att sänka kolesterolvärdena. Om man utsätter 15 cm2 av huden för direkt solsken i en timme om dagen, erhåller man dagsbehovet av D-vitamin.

Solljus bidrar till att styra nästan alla kroppens funktioner. Om vi börjar med toppen (sinnet) och går ned till tån, har solljus visat sig öka ens känsla av välmående och ge bättre sömn. Ultraviolett ljus, som kommer in i ögonen, stimulerar tallkottkörteln, vilket bidrar till att styra ens handlande och vilande. Det har sagts, att: ”Mörka nätter och ljusa dagar gör att kroppens hormoner fungerar som de skall.” Vid ett försök blev hyperaktiva barn lugnare, då klassrummets lysrörsbelysning byttes ut mot belysning med hela spektrumets färger. Sköldkörtelfunktionen kan förbättras. Hormonerna kommer hellre i jämvikt.

Vilopulsen, blodtrycket och andningstakten går alla ned efter ett solbad. Detta utfall visar sig särskilt väl, om något av värdena var högt till att börja med. Blodsockerhalten kan stabiliseras. (Anm.: Diabetiker måste vara extra försiktiga i solen, då de löper större risk att få bestående skador genom solbränna.)

Solljus stimulerar alstrandet av flera röda blodkroppar, vilket syresätter blodet mera och således ger uthålligare muskler. Det stimulerar jämväl bildandet av flera vita blodkroppar och gör att syret bättre utnyttjas. Därmed underlättas kroppens försvar mot sjukdom. Medan vissa hudcancertyper förknippas med utsättande för solsken, tycks förekomsten av de allvarligare, invärtes kräftsorterna avta härigenom.

Aptiten kan förbättras, likaså tillgodogörandet av födan, slaggutsöndring och ämnesomsättningen. Giftiga kemikalier och tungmetaller drivs fortare ut ur blodomloppet, medan mängden av hälsosamma spårämnen faktiskt ökar i blodet. Ökad muskelstyrka har uppmätts även hos sådana, som ej kan träna. Solljus har också befunnits vara nyttigt vid behandlingen av magsår.

Såsom vanligt är med nyttiga saker, skall vissa försiktighetsmått iakttas. Det viktigaste är, att inte bränna sig. Vanligen omvandlas osynligt pigment [hudfärgämne] i hudens inre lager till melanin, ett mycket mörkare pigment som reflekterar solstrålarna. Men detta förlopp tar sin tid. Blåögda ljus-håriga och rödhåriga har svårare för det, och just dessa brukar bränna sig fortast. Mängden naturligt pigment i huden är väsentligast. Av denna orsak drabbas svarta av omkring 20 procent så mycken hudcancer som vita. Av samma orsak drabbas de oftare av engelska sjukan, på grund av mindre bildning av D-vitamin. Hur pass brun man blivit tidigare, inverkar också. En bra brunhet kan utestänga upp till 90 procent av de brännande strålarna. Det finns likaså de, som, av någon orsak, är överkänsliga mot det minsta solande. Vissa droger, luktdödare [deodoranter], tvålar, skönhetsmedel och alkoholen i drycker kan göra huden känsligare för solsken.

Överdrivet mycket omättat eller fleromättat, raffinerat fett i kosten och i sololjor samt hudkrämer kan leda till uppkomsten av fria radikaler. Dessa bidrar möjligen till viss cancer. En myckenhet frukter, grönsaker och fullkornsföda i kosten tillhandahåller ämnen, som bidrar till att hejda uppkomsten av fria radikaler och skyddar mot deras skadliga verkningar. Således är de viktiga för att kroppen skall kunna orka med solning.

För mycket solande befrämjar hudflagning, – torrhet, -rodnad, -strävhet, -läderaktighet samt rynkor. Dessa tillstånd beror inte på normalt åldrande, ty de skyddade hudområdena på samma personer visar ej samma märken. Faktum är, att huden normalt ej åldras förrän i 50-årsåldern. Hårrörskärlen i huden är femtio gånger tunnare, än hårstråna och kan bli skadade för all framtid av solbränna – bli mindre töjbara, mera ömtåliga för slag och gå sönder lättare.

Överhettning kan medföra utmattning eller solsting. Men den stora faran är hudkräfta. Denna är den vanligaste cancerformen, och 80 procent uppträder på utsatta områden på ansiktet, huvudet, halsen, armarna och händerna. Många tror, att ultraviolett ljus är den store boven i dramat. Amerikanska Cancerinstitutet räknar med 300 000 fall med två former (grundcell och fjälliknande cell) och 9 000 med den farligare typen (malignt melanom) [årligen]. Malignt melanom [elakartad svulst] brukar uppträda på mindre utsatta hudpartier och går sålunda inte att entydigt knyta till solexponering. Dessa tre leder tillsammans till mellan 6 500 och 7 500 dödsfall varje år – omkring 2 procent av alla dödsfall i kräfta. Förekomsten av och dödsfallen i de två första ökar i vissa områden beroende på ökad solning. Nyckeln till förebyggning är, att undvika solbränna och för mycket solande.

I Sverige diagnostiseras varje år drygt 40 000 nya cancerfall. Av dessa utgjorde år 1995 1 537 (3,7 %) malignt hudmelanom samt 2 223 (5,3 %) av annan cancer främst i huden. Hudmelanom har varit en ovanlig sjukdom, men denna maligna tumörform har ökat dramatiskt under de senaste decennierna och tillhör nu landets tio vanligaste cancerformer både hos kvinnor och män. (Ur: Rapport från Arbetsgruppen Levnadsvanor 2 till Nationella Folkhälsokommittén, 1999)

Våt hud blir bränd lättare än torr. Emellertid är det bra att svettas, eftersom huden då renas och svalkas. Vatten reflekterar solsken dåligt (3-5 procent, lika litet som gräs). Ultraviolett ljus tränger igenom det, så man kan bli bränd i vattnet. Torr sand reflekterar omkring 17 procent, vit sand betydligt mera. Snö reflekterar upp till 85 procent. Koppla samman snö med hög höjd, där atmosfären är tunnare och släpper igenom mera solljus, så har Du ingredienserna till en rejäl solbränna, medan Du skidar eller bergsklättrar. Endast 1/3 av de brännande strålarna kommer direkt ifrån Solen, de återstående 2/3 reflekteras mot oss från alla håll.

Tidig upptäckt är nästa försvarslinje mot hudcancer. Om Du misstänker ett förstadium till kräfta, såsom en mörk hudfläck (eller ett födelsemärke) eller någon annan sjuklig förändring, som blir större, ändrar färg, sprider sig, eller blöder, låt en läkare undersöka Dig. Han eller hon förstår att bäst avgöra typen av sjuklig förändring och den verksammaste behandlingen.

Håll i minnet, att om Du så bara bränner Dig en gång om år, har Du på femtio år samlat på Dig 50 brännor. Denna samlade verkan ökar risken för hudcancer. All överdriven solning kan sägas bereda vägen för förstadier till kräfta i huden.

Hur utnyttjar vi bäst solskenet för att erhålla fördelarna tillsammans med minsta möjliga fara? Första regeln säger: Bli brun, icke bränd. Tag i beaktande årstiden och klockslaget. När Solen når som högst, blir den intensivare.

Vanligt glas släpper inte igenom mycket av det ultravioletta ljuset. Rök, rökdimma [smog] och kläderna hindrar en stor del av dessa strålar. Men eftersom moln bara filtrerar bort 20 procent, behöver man akta sig för att bli solbränd även en molnig dag, om det är under den årstid och tid på dagen, när Solen står rakt ovanför huvudet. Ovana personer bör planera sitt solande, så att perioderna först är korta (2 minuter per sida) och gradvis öka längden och antalet gånger. Blir skinnet mer än lätt rosa, har man solat för länge. De läkande verkningarna inträder strax innan huden blir röd. Kom ihåg, att det tar tid för hudfärgen att ändras. Gå ur Solen, innan Du är skär. Om Du inte gör det, kan det bli för sent. Fördelarna förstärks genom kortare och flera solstunder. När Du känner att Du solat nog länge, är kläder det bästa solskyddet. Kemiska solskyddsmedel för huden går också att använda. De är onödiga under själva solbadet, detsamma gäller krämer och oljor. Ren, torr hud är bäst vid solbadning. Ogenomskinliga salvor, typ zinkoxid, är bäst på att helt avskärma känsliga områden som näsan, och de sköljs ej av i vatten som andra skyddsmedel, vilka vanligen måste läggas på igen.

Om Du ej kan sola Dig – försök inte. Hölj in kroppen eller bruka solskyddsmedel. Om Du kan sola Dig – gör det stegvis, och bli aldrig bränd. Det finns solarier, som skyddar mot inblickar och drag, så att det går att solbada mitt i vintern. Genomskinligt plexiglas, akrylit, eller andra plaster, som släpper igenom ultraviolett ljus och är så tunna som möjligt, är de rätta materialen, om man kräver ett tak.

Ultravioletta   lampor   må   användas   inomhus. Fluorescerande rör är bäst. De bör sända ut mellan 295 och 4 000 nanometer, ej mindre än 295, då det är skadligt. Skydda alltid ögonen, könsdelarna och bröstvårtorna och se till, att inte somna under lampan. Följ anvisningarna noga. Bruka ett pipande stoppur eller en väckarklocka för säkerhets skull.

Ett bra valspråk att minnas vid solbadning är: ”Inte för mycket – så ofta som möjligt.” Lägg till produktivt arbete i friska luften och solskenet, så har Du en verkligt hälsosam trio.

Skriften   tillkännager:   ”Och   ljuset   är ljuvligt, och det är gott för ögonen att få se solen.” Predikaren 11:7.

Vår Frälsare, Guds Son, är knuten till Solen och alla dess fördelar. När vi ser Solen där ovan, låt oss då minnas att: ”för er, ni som fruktar mitt namn, skall rättfärdighetens sol gå upp, med läkedom under sina vingar.” Malaki 4:2.



*******



Titlarna i denna serie med hälsoupplysande traktater är: Frisk Luft, Solsken för Kropp och Sinne, Måttlighet, Behovet av Vila, Motion, Kosthållet, Vatten och Förtröstan på Guds Makt.

För ytterligare upplysningar om detta eller andra ämnen när det gäller ett gott liv, kontakta: 




 


Sammanställd av Kurt Unglaub, medicine licentiat i folkhälsa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.