tisdag 10 juli 2012

Hälsonyckel 6


Hälsans Byggstenar 6

Frisk Luft



”Och Gud sade: ’Varde mitt i vattnet ett fäste som skiljer vatten från vatten.’ Och Gud gjorde fästet och skilde vattnet under fästet från vattnet ovan fästet. Och det skedde så. Och Gud kallade fästet himmel. Och det blev afton, och det blev morgon, den andra dagen.” Första Moseboken 1:6-8.

Den här av Gud på den andra dagen danade, omnämnda ”himmelen”, är vår atmosfäriska himmel. Den innehåller luften vi andas, och varpå livet på Jorden beror. Atmosfären, ett drygt 19 km tjock hölje runt om vår himlakropp, består av omkring 78% kväve, 21% syre och 1% argon, helium, koldioxid och andra gaser. Den härbärgerar också en hel del vattenånga och en obefogad mängd föroreningar. När denna blandning inandas, kvarstannar ungefär en femtedel av syret i lungorna, medan återstoden utandas tillsammans med koldioxid och vattenånga.

Lungornas insida påminner om en svamp. Alla dessa små fickor (ungefär 300 millioner) bildar ett dryga sjuttio kvadratmeters ytområde, där utbytet av gaser till och från blodet sker. En vuxen andas omkring 16 gånger i minuten, och får i sig bortåt en halvliter luft per andetag. Denna tillförsel innebär omkring 7 500 liter luft om dag. Vid normal andning är luftens hastighet cirka 80 km i timmen, men vid nysning eller hosta kan den nå farter på 1 200 km/h. Den största mängd luft en människa förmår andas in och ut med ett andetag, kallas för hennes andningskapacitet. Ju bättre andningskapacitet, desto längre beräknad livslängd. Flera faktorer kan påverka andningskapaciteten: Rökning, förorenad luft, kroppshållningen, motion, övervikt och icke nog djup inandning.

Rökare möts av en varningstext på cigarrettpaketen. Lungcancer, emfysem [luftblåsor i lungvävnaden] och koloxidförgiftning är några av farorna. För varje bloss blir luftvägarna trängre, det blir svårare att andas. Flimmerhåren förlamas, varigenom de hindras i sin uppgift att rena lungorna. Slemtilltäppta och irriterade luftvägar är färdiga för emfysem och luftrörskatarr. Koloxid minskar blodets syrebärande förmåga. Nikotin drar samman blodkärlen, höjer blodtrycket och hjärtfrekvensen och irriterar hjärtat. Hos havande kvinnor berör dessa gifter moderkakan och skadar fostret. Kräftalstrande tjära gör lungorna svarta. Marijuanarök skadar på många av dessa vis och är unik på vissa sätt. Dess verksamma beståndsdel, TCH, stannar i kroppen längre, än någon annan drog. I takt med fortsatt bruk inlemmas den i fettvävnaden, särskilt i hjärnan och i könskörtlarna.

Cigarrettrök är också en av de värsta förorenarna av inomhusluften. Passiva rökare löper med tiden betydande fara att utveckla samma sjukdomar och få somliga av de fysiska försvagningar, som rökning ger. Småbarn, digivande kvinnor, gamla och de med luftvägs- eller hjärtåkommor är de mest utsatta. De kan bli dåliga även av väldigt små mängder rök. Sådana personer brukar även fortast drabbas av andra typer av föroreningar inomhus.

Då vi blev medvetna om energikrisen, gjordes vissa hem väderbeständiga. Trängre boytor minskar luftgenomströmningen. Väderbeständighet är bra för att hålla kvar värmen inomhus, men därmed stannar också den förorenade luften inne.

Naturgasugnar, hårspray, desinfektionsmedel, rengöringsmedel, väggmålningsfärger, golvboningsmedel, cigarrettrök, radon, insektsmedel, ureaformaldehyde foam insulation [slags tätningsmassa], inslag av spånplattor, nya möbler och mattor är bara några orsaker till de i hemmet utsläppta dunsterna, gaserna och partiklarna. Felet kan avhjälpas på ett av tre sätt:

Det bästa är, att ta bort eller ändra på det skadliga, där det är. Till exempel: ersätt gamla kaminer med elektriska kaminer; sluta att röka; o.s.v.

Den andra lösningen är, att öka luftgenomströmningen, varvid en del energi går förlorad. En utväg härur är, att från början inte värma upp bostaden för mycket och att kläda på sig mer. Håll flera fönster i bostaden på glänt, så att tillräckligt mycket frisk luft kommer in och den unkna slipper ut. Bakterier, mögel, svamp, kvalster och andra sjukdomsalstrande organismer förökar sig svårligen i rum, som hålls välvädrade och där solen släpps in. Den behagligaste temperaturen och luftfuktigheten är 25-27°C, resp. 40-50% på sommaren och 22-25°C, resp. 20-35% på vintern. Se till, att innertaket, väggarna och golvet är tillräckligt isolerade för minsta möjliga värmespill. Energibesparing behöver inte ske på hälsans bekostnad. Öppna fönstren i ett annat rum och håll sängkammardörren öppen, för att få frisk luft under sömnen. Sålunda kommer friskluften in, utan att Du ligger i drag och blir nedkyld. Naturligtvis har Du fönstren vidöppna vid varm väderlek. Hus belägna i ”grytor” eller omgivna av tät växtlighet kan sakna solsken (varigenom kraven på uppvärmning ökar) och de får heller inte lika mycket frisk luft. Lufta sänglinne och kläder ofta utomhus. Att hänga kläder på tork, är fördelaktigt, då kläderna görs fräscha och ännu renare samt pengar sparas.

Det tredje steget mot renare inomhusluft är bruket av luftrenare. Härav finns det olika sorter – elektrostatiska, träkolsfilter och negativ jonisering. Envar kan ha sin plats i dagens nedsmutsade värld. Var och en har sina för- och nackdelar (elektrostatiska och negativa joniserare kan släppa ut en del ozon). Forska själv, innan Du satsar på någon härav. Är maskinen stor nog, för att klara av saken? Är utgiften befogad?

Hur blir man varse, att inomhusluften är förorenad? Tecken härpå är, bl.a., huvudvärk, yrsel, hosta, irritation i ögon, näsa och/eller hals,  rinnande näsa, andningssvårigheter, smärta i bröstet och/eller buken, illamående, sömnsvårigheter, diarré och hudutslag. Kanske bara vissa drabbas. Eftersom denna symptomförteckning innefattar vanliga besvär, bör läkare rådfrågas.

Men vad göra, om även utomhusluften är nedsmutsad? Tyvärr är detta ett verkligt gissel i stor-städer och vissa andra områden. Bara USA pumpar årligen ut omkring 150-200 millioner ton föroreningsämnen i luften. Somliga typer av luftförorening uppstår genom avdunstning, andra genom nötning (saker och ting finmals eller slits ut). De flesta stammar från förbränning. Värmepannor, kraftverk, förbränningsugnar och industrin är stora förorenare, men orsak nr. 1 är fordonsavgaser. Reaplan, passagerarflygplan, tåg, bussar och personbilar har vänt upp och ned på förflyttningen och samhället. Och de har förpestat luften på många ställen samtidigt. Tre av fem amerikaner bor i områden, som ej motsvarar kraven i 1970 års Lag om Ren Luft.

[I Sverige uppskattas antalet cancerfall till följd av föroreningar i tätortsluften till 200 per år. Luftföroreningar uppstår vid förbränning och kan bildas genom atmosfäriska reaktioner. Bidragen till luftföroreningar i svenska tätorter kommer från transporter (ca 60 procent), arbetsmaskiner (ca 20 procent) och förbränning av biobränslen, främst vid småskalig vedeldning (20-25 procent). Föroreningssituationen beror också på att luftföroreningar förs med vindarna från andra länder. Luftburna partiklar uppmärksammades särskilt som hälsorisk på 1990-talet. För tidig död, cancer- och luftvägsproblem kan orsakas av dem. Förekomsten av sjukdomar såsom astma, allergisk snuva och ögonkatarr har mer än fördubblats i Sverige och i många andra länder. (Ur: Frisk Luft, utarbetad av en regional arbetsgrupp hos Miljöskyddsfunktionen, Länsstyrelsen i Norrbottens Län.)]

Luftföroreningar yttrar sig, bl.a., i irriterade ögon, andningssvårigheter och luftvägssjukdomar, huvudvärk, yrsel, andfåddhet, halsont, smärta i bröstet och illamående. Risken för allvarliga sjukdomar, alla slags luftvägsåkommor och förkylningar ökar. Känsliga personer kan dö under rökdimmeutbrott. Förutom att skada människor och djur, kan rökdimma [smog] döda växter och träd och skada sten, metall och tyg.

När larmet om rökdimma går, är det bäst att stanna inomhus. Där är det omkring hälften så mycket smog. Använd luftkonditioneringen och återanvänd inomhusluften. Vila och sov mera. Undvik cigarretter och onödig bilkörning.

 Om Du bor i en stad, är luften vanligen som renast under de tidiga morgontimmarna. Det är också en klok tanke, att utnyttja molnfria dagar, genom att vistas utomhus. Bästa sättet att undfly förorenad luft, är att bo på landet. Vi får en uppfattning om de tänkbara skillnaderna i luftkvalitet av denna jämförelse: Lufthavet över mellersta Stilla Havet innehåller ungefär 15 000 partiklar per kubiktum luft; den i storstäder 5 000 000. Kort sagt: ”När luften är dålig, försök att inte andas den.”

 En sak till, förutom syre och frånvaron av förorenande ämnen, gör frisk luft frisk, och det är luftens jonisering. Joner är pyttesmå, elektrifierade partiklar av materia. Frisk luft kan innehålla 2-3 millioner joner per andetag, d.v.s. 5-10 gånger mera än unken luft. (Normalt sett, har syre en negativ laddning och koldioxid en positiv laddning.) Rymdforskningen och erfarenheter ger vid handen, att luftens jonisering i sig själv är en hälsofaktor, förutom mängden av syre.

Man vet inte ännu, hur det här fungerar, men flera studier har sammankopplat negativa joner, i synnerhet negativt joniserat syre, med flera hälsofördelar. Ibland dessa finner vi snabbare och bättre tillväxt hos växter och djur, utvidgning av luftvägarna och förbättrad reningsförmåga hos lungorna, hjärtfrekvens, blodtryck och ämnesomsättningshastighet. Mentalt kan man känna sig upprymd, eller bli mera avspänd och lugnare. Hösnuva och astma kan bli lindrigare. Svulsttillväxt har bromsats hos laboratoriedjur. Råttors inlärning har gått dubbelt så fort. Å andra sidan har positivt laddad luft medfört motsatta reaktioner och brukar förknippas med huvudvärk, yrsel, illamående och trötthet.

Negativa joner försvinner, när de fastnar på väggar, tygmaterial och i luftkonditioneringstrummor; tobaksrök, rökdimma och folksamlingar förbrukar dem också. Strålning från rymden, luften, stenar och vissa jordsorter tillför luften nya negativa joner. Detsamma gör solsken, levande gröna träd och vattendroppars sönderfall i vattenfall och havens bränningar.

När vi nu har rensat luften, återstår det en sak, och det är att andas riktigt. Andas in och ut genom näsan så mycket Du orkar. Näsans slemhinnor fuktar, filtrerar och värmer luften, när den inandas. När den utandas, återsänds en del av värmen till hinnorna, för att möjliggöra nästa andetag.

Syre är den viktigaste beståndsdelen för vår överlevnad. Det går att klara sig i veckor utan mat, dagar utan vatten; men bara i minuter utan syre. Genom för försiktig inandning kan man bestjäla sig själv på mesta möjliga syre, som skulle ge bättre hälsa. Tidiga tecken på syrebrist är sämre omdöme och minne, tankeoskärpa samt otålighet och irritation. Långsam, djup bukandning är rätt andningssätt. Detta slags andning är lättbegripligare, om det förevisas. Vilken som helst andningsterapeut skulle gärna visa Dig. I grund och botten går det ut på, att mellangärdet skall ”suga” in luft till nederdelen av lungorna och att bukmusklerna skall ”tränga” ut den. Man kan kontrollera sin egen andning, genom att lägga sig ned på rygg med en bok på magen. Andas in så, att Du får boken att lyftas upp och ned med varje in- och utandning.

En god kroppsställning vid sittande och stående behövs för att andas rätt. Det går att förbättra hållningen med flera olika övningar. Böj armbågarna och försök att pressa ihop skulderbladen. Ligg på ryggen och försök att trycka ned ryggslutet genom att pressa bäckenet uppåt. Låtsas att ett snöre är fastsatt högst upp på huvudet, och att det drar huvudet något uppåt och bakåt. Härigenom avtar trycket på lungorna och stämbanden. Håll armarna rakt ut mot sidorna och gör små cirklar, lyft sedan upp dem och greppa efter taket.

Många måste luta sig eller sitta under stor del av dagen. Detta orsakar ofta dålig hållning och många värkande ryggar. Det underlättar att närhelst möjligt göra uppehåll för töjövningar [stretching] och pausrörelser. Ett lämpligt program med övningar ägnade att stärka blodomlopp och lungor plus muskeluppbyggning och töjning krävs för god hälsa, förutom att de bidrar till riktig andning och bibehållandet av starka lungor.

Tätt åtsittande kläder kring bröstet eller buken försvårar riktig andning. Detsamma gör hindrande klädsel, som ej låter en röra armarna fritt ovanför huvudet.

Normal djupandning underlättar matsmältningen, genom att massera bukorganen. Blodets återfärd till bröstet går lättare tack vare det negativa tryck, som uppstår vid varje andetag. Detta tryck bidrar till att minska faran för blodstockningshuvudvärk, ansamlandet av blod i benen och stöttar matsmältningen. Genom djupandning kommer mera syre ut i blodet med varje andetag, varigenom hjärtat kan slå litet långsammare.

Det är en god vana, att efter varje måltid och strax före sänggående gå ut i den friska luften och ta 10-20 långsamma, djupa bukandetag. Och när vi njuter av denna avkoppling, kan vi tacka vår Skapare: ”som har givit liv åt folket”. Låt oss minnas, att: ”han som själv ger alla liv och anda och allt.” Alltså: ”Må allt vad anda har lova Herren. Halleluja!” Jesaja 42:5; Apostlagärningarna 17:25; Psaltaren 150:6.



*******



Titlarna i denna serie med hälsoupplysande traktater är: Frisk Luft, Solsken för Kropp och Sinne, Måttlighet, Behovet av Vila, Motion, Kosthållet, Vatten och Förtröstan på Guds Makt.

För ytterligare upplysningar om detta eller andra ämnen när det gäller ett gott liv, kontakta:  






Sammanställd av Kurt Unglaub, medicine licentiat i folkhälsa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.