onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 15


Skattgömman

Studium Nr. 14: Denna Dag är Frälsningens Dag




Före Syndafloden var Gud bedrövad på grund av mänsklighetens ondska. Människornas tankar var ”ständigt … alltigenom onda” (Första Moseboken 6:5), och deras hjärtans hårdhet visades genom deras handlingar. Detta föranledde vår nåderike Gud att befalla den rättfärdige Noa, att predika om ånger och bättring, för snart skulle Jorden renas från all ondska genom en flod. En ark byggdes och alla gavs tillfälle, att finna en säker tillflykt där. Tragiskt nog, tog bara åtta emot erbjudandet. De övriga struntade i varningen, och gick strax därefter under i de stormiga vattnen.

Kristus varnade oss, att: ”som det var i Noas dagar, så skall det vara vid Människosonens återkomst.” Matteusevangeliet 24:37. Att världens inbyggare söker tillfredsställelse i sin synd, skall Guds efterföljare tolka som ett tecken på de sista dagarna, ett motstycke till ondskan i Noas tid. Andra Timoteusbrevet 3:1‑5. Kristus kommer snart, och vår Gud är en barmhärtighetens Gud – Han har gett oss en nådatid, under vilken vi kan omvända oss från synden, och finna frihet från satanisk orättfärdighet genom Kristi kraft i våra liv. Denna sista nådaperiod inträffar under domens tid. Sluttidens dom benämns även ”den förundersökande domen”. När den avslutats, kommer alla att ha fattat sina oåterkalleliga beslut för eller emot Gud.



A. Den förundersökande Domen

1. Vilka faser under Försoningsdagen säger oss, att den innefattade en förundersökande dom?

Tredje Moseboken 16:16, 30: ”Så skall han bringa försoning för helgedomen och rena den från Israels barns orenheter och överträdelser, ja, från alla deras synder. På samma sätt skall han göra med uppenbarelsetältet, som har sin plats hos dem mitt ibland deras orenheter. … Ty på den dagen skall försoning bringas för att rena er. Från alla era synder skall ni renas inför Herrens ansikte.”

Tredje Moseboken 23:29: ”Var och en som inte fastar på denna dag skall utrotas ur sin släkt.”


Anm.: Försoningsdagen var en dag, då både helgedomen och Israels barn skulle renas från all synd. Fastän folkets synder hade förlåtits genom de dagliga offren, utplånades deras synder endast på Försoningsdagen.



2. Vad betyder ”har kommit” för oss i dag?

Uppenbarelseboken 14:7: ”Han sade med hög röst: ’Frukta Gud och ge honom äran, ty stunden för hans dom har kommit. Tillbe honom som har skapat himlen och jorden, havet och vattenkällorna.’”

Anm.: I förra studiet lärde vi oss att 1844, vid slutet på de 2 300 dagarna (årsveckorna), inledde Jesus Sin översteprästerliga tjänst i det himmelska allra heligaste. Han är nu i färd med att utplåna registren över redan bekända och förlåtna synder. Under denna gärning bedömer Han, om dessa synder uppriktigt ångrats. Alltså kallar vi det för den förundersökande domen.



3. Vilka kommer att stå inför domarsätet?

Romarbrevet 14:10: ”Men du, varför dömer du din broder? Eller du, varför föraktar du din broder? Vi skall ju alla stå inför Guds domstol.”



4. Vem är Domare under rättegången?

Johannesevangeliet 5:22: ”Inte heller dömer Fadern någon, utan hela domen har han överlämnat åt Sonen

Andra Korintierbrevet 5:10: ”Ty vi måste alla träda fram inför Kristi domstol, för att var och en skall få igen vad han har gjort här i livet, gott eller ont.”



5. Vem är vår Försvarare?

Första Johannesbrevet 2:1: ”Mina barn, detta skriver jag till er för att ni inte skall synda. Men om någon syndar, har vi en som för vår talan inför Fadern – Jesus Kristus som är rättfärdig.”

Hebréerbrevet 4:14‑15: ”Då vi nu har en stor överstepräst, Jesus, Guds Son, som har stigit upp genom himlarna, så låt oss hålla fast vid vår bekännelse. Ty vi har inte en överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som blev frestad i allt liksom vi, men utan synd.”

Anm.: Jesus Kristus är Sina efterföljares Försvarare och Sakförare. Kärleksfullt vädjar Han å Sina trogna, lydiga barns vägnar.



6. Vilka handlingar hålls tillgängliga under rättegången?

Danielsboken 7:10: ”En ström av eld flöt ut från honom. Tusen gånger tusen tjänade honom och tio tusen gånger tio tusen stod inför honom. Han satte sig ner för att döma och böcker öppnades.”

Anm.: Himmelens böcker registrerar våra gärningar, goda såväl som onda, och är avgörande för rättens utslag.



7. Identifiera följande tre böcker:

(1) Uppenbarelseboken 20:12: ”Och jag såg de döda, både stora och små, stå inför tronen. Och böcker öppnades, och ännu en bok öppnades, livets bok.”

Uppenbarelseboken 21:27: ”Aldrig någonsin skall något orent komma in i den, och inte heller någon som handlar skändligt och lögnaktigt, utan endast de som är skrivna i livets bok som tillhör Lammet.”

Anm.: Livets Bok innehåller namnen på alla, som tjänat Gud.



(2) Malaki 3:16: ”Men då talade de som fruktar Herren med varandra, och Herren gav akt och lyssnade. En minnesbok blev skriven inför honom för dem som fruktar Herren och ärar hans namn.”

Nehemja 13:14: ” Tänk därför på mig, min Gud, och utplåna inte vad jag av kärlek har gjort för min Guds hus och för tjänstgöringen där.”

Anm.: Vunna segrar och våra goda gärningar innesluts [upptecknas] i Minnesboken.



(3) Jeremia 2:22: ”Om du än tvättar dig med soda och tar aldrig så mycket såpa, syns ändå din synds fläckar inför mig, säger Herren, Herren.”

Predikaren 12:14: ”Ty Gud skall föra alla gärningar fram i domen, med allt som är fördolt, vare sig det är gott eller ont.”

Anm.: Våra synder skrivs upp i en bok, som i detalj redogör för våra onda gärningar. Den kallas stundom för Dödens Bok.



8. Vad avgör vårt eviga öde, vad bestämmer vår lön?

Matteusevangeliet 16:27: ”Människosonen skall komma i sin Faders härlighet med sina änglar, och då skall han löna var och en efter hans gärningar.”

Predikaren 12:13‑14: ”Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det hör alla människor till. Ty Gud skall föra alla gärningar fram i domen, med allt som är fördolt [synder, som hållits hemliga, liksom onda tankar, som man ej sökt Kristi förlåtelse för, eller Jesu kraft till att stå emot], vare sig det är gott eller ont [har personen, med Guds ledning och kraft, både undvikit synd och gjort gott?].”



9. Vad förväntas Guds folk göra under den förundersökande domen?

Uppenbarelseboken 3:19: ”Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag. Var därför ivrig och omvänd dig.”



10. Vad inbegriper äkta ånger, förutom syndabekännelse?

Ordspråksboken 28:13: ” Den som döljer sina överträdelser går det ej väl, den som bekänner och överger [slutar med] dem får barmhärtighet.”



B. För sent att ångra sig

11. Har Guds tålamod någonsin tagit slut?

Första Moseboken 6:3: ”Då sade Herren: ’Min Ande skall inte bli kvar i människorna för alltid på grund av deras förvillelse. De är kött och deras tid skall vara etthundratjugo år.’”

[Anm.: I den engelska Bibeln heter det: ”… Min Ande skall inte alltid kämpa med människorna”. Detta sades före Syndafloden. Anden kämpade för att övertyga dem om, att de skulle sluta att synda och söka skydd i arken.]

12. Vad ingår i den Helige Andes göromål?

Johannesevangeliet 16:7‑8: ”Men jag säger er sanningen: Det är bäst för er att jag går bort. Ty om jag inte går bort, kommer inte Hjälparen till er. Men när jag går bort, skall jag sända honom till er. Och när han kommer, skall han överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom”.

Anm.: Jesus lärde att ”Hjälparen” var ett annat namn på den Helige Ande. Johannesevangeliet 14:16‑17. Han hjälper, men överbevisar också om synd, om rättfärdighet och om dom.



13. Vad kan bli följden av, att motsätta sig den Helige Andes verk?

Matteusevangeliet 12:31: ”Därför säger jag er: All synd och hädelse skall människorna få förlåtelse för, men hädelse mot Anden skall inte förlåtas.”

Efésierbrevet 4:30: ”Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för förlossningens dag.”

Anm.: Den Helige Ande bedrövas, när man hela tiden vägrar att reagera på Hans vädjanden om att ångra och överge sina synder. [Då blir det inget frälsningssigill!]



14. Vad säger Kristus, vår himmelske Överstepräst, när nådatiden är över för envar?

Uppenbarelseboken 22:11: ”Den orättfärdige må fortsätta att göra orätt, den orene att orena sig, den rättfärdige må fortsätta att göra vad som är rätt och den helige att helga sig.’”

Anm.: Gud respekterar vår valfrihet, ja, vi tillåts t.o.m. att välja fel. Han rent av ser till, att ens beslut är bestämt och orubbligt, så att man ej kan påstå sig ha varit obeslutsam, eller blivit misstolkad. Andra Tessalonikerbrevet 2:11; Jesaja 66:4.



C. Nu är Frälsningens Timme

15. När skall man vända ryggen åt synden och komma till Gud?

Hebréerbrevet 4:7: ”Därför bestämmer han på nytt en dag som han kallar i dag, när han långt senare säger genom David vad som redan är nämnt: I dag, om ni hör hans röst, förhärda inte era hjärtan.” [Bibelns egen kursivering, som också är rätt svar på frågan!]

Andra Korintierbrevet 6:2: ”Han säger ju: Jag bönhör dig i rätt tid, och jag hjälper dig på frälsningens dag. Se, nu är den rätta tiden, nu är frälsningens dag.” [Första kursiveringen är Bibelns egen.]



16. Hur många erbjuds ångerns och frälsningens gåva?

Andra Petrusbrevet 3:9: ”Herren dröjer inte med att uppfylla sitt löfte, så som en del menar. Nej, han har tålamod med er, eftersom han inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig.”



17. Hur omvänder man sig till Gud?

Apostlagärningarna 3:19: ”Ångra er därför och vänd om, så att era synder blir utplånade”.

Anm.: Anbefallningen går ej ut på att omvända sig själv, utan på att låta sig omvändas [i den eng. Bibeln]. Även denna del av frälsningen är Guds gåva till oss, ty detta är omöjligt av egen kraft. Andra Korintierbrevet 7:10



18. Varför har Kristus möjliggjort frälsningen för oss?

Jeremia 31:3: ”Fjärran ifrån uppenbarade sig Herren för mig: ’Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbliva över dig.”

Hebréerbrevet 7:25: ”Därför kan han också helt och fullt frälsa dem som genom honom kommer till Gud, ty han lever alltid för att mana gott för dem.”



Sammanfattning

I dag är det dags för ånger, ty i morgon kan det vara för sent. Snart tar Guds tålamod slut, och Han kommer för att ta med Sig Sina återlösta hem. De, som fortsätter att leva i synd, dödas av ”floden” av ljus vid Jesu andra ankomst. Andra Tessalonikerbrevet 2:8. Nu, under denna nådatid, är Kristi högsta önskan, att var och en av oss skall frälsas till det yttersta. Låt oss sluta att lita på vår egen kraft till ånger, ty endast Hans kraft är tillräcklig.

Låt oss inte tro på Satan när han säger, att vi är för syndiga för att komma till Kristus. Låt oss ej lyssna till frestaren när han säger, att Guds löften inte gäller oss. Den största glädje vi kan ge Jesus, är att skänka Honom våra av synd förorenade hjärtan, och låta Honom förvandla oss till Sina avbilder genom Sin kraft.



För personlig Eftertanke

I dag väljer jag, att ta emot Guds gåva ånger och Hans kraft till seger i mitt liv.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.