söndag 8 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 26


Skattgömman

Studium Nr. 26: Sabbaten från Eden till Eden




I dag tror många, att Gud gav den sjunde dagens Sabbat (Lördag) endast till judarna. De tror, att de tio budorden först gavs till judarna på Sinai Berg och avskaffades genom Jesu död. Men Sabbaten gjordes för hela mänskligheten. Gud vilade under den första Sabbaten vid skapelseveckans slut. Sabbaten är ett minnesmärke över skapelsen (Andra Moseboken 20:8-11) och ett tecken på helgelse mellan Gud och Hans folk (Hesekiel 20:20).

Jesus höll Sabbaten, detsamma gjorde apostlarna efter Jesu himmelsfärd. I dag firar flertalet kristna Söndag som helig dag, men denna vana saknar biblisk grund. Den sanna Sjundedags-Sabbaten instiftades vid världshistoriens början och kommer att iakttas av de heliga i himmelen evigheten igenom. Inget uppehåll görs därför i Sabbatshållande på den sjunde dagen mellan Frälsarens uppståndelse och återkomst. Av detta studium framgår, att den sjunde dagen, och inte den första veckodagen, är den kristna Sabbaten [den enda Sabbat, vilodag, som kristendomens grundare var med om, att inrätta. Således är Sabbaten från början kristen, eftersom Kristus deltog i skapelseverket och vilodagens instiftande. Det framgår tydligt nedan]!



A. Sabbaten i Edens Lustgård


1. Hur iakttog Gud skapelseveckans sjunde dag?

Första Moseboken 2:2: ”På sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt skapelseverk. Han vilade på sjunde dagen från hela det verk som han hade gjort.”

[Anm.: I Guds goda ordning föregås vila av arbete. Efter sex arbetsdagar vilade Han Sig på skapelseveckans sjunde dag. I världens undermåliga ordning vilar man sig på första veckodagen, som är avsedd för arbete. Sedan arbetar man under resten av veckan, alltså även på vilodagen. Genom att iaktta Söndag som vilodag, stjäl man en arbetsdag och använder den till vila. Likaså struntar man i att vila sig på den sjunde dagen och brukar den till arbete. Sålunda sätter man sig över Gud, och ogiltigförklarar veckoordningen. Det är som att fira sin födelsedag en dag sent. Givetvis försvinner inte den riktiga födelsedagen för den skull. Samma sak gäller vilodagen, från paradisets grundande till dess återupprättande.]



2. Hur avsåg Gud, att vi skall hålla den sjunde dagen, då Han Själv vilade från arbete denna dag?

a) Andra Moseboken 20:8: ”Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den.”

Anm.: Gud visste om, att människan lätt skulle glömma bort Sabbaten. Därför inledde Han det fjärde budet med orden ”Tänk på [”Kom ihåg”, i den eng. Bibeln].



b) Andra Moseboken 20:10: ”Men den sjunde dagen är HERRENS, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, inte heller din son eller din dotter, din tjänare eller tjänarinna eller din boskap, och inte heller främlingen som bor hos dig inom dina portar.”

Anm.: På Sabbaten skall vi avstå från allt regelbundet arbete och alla världsliga sysslor.



c) Andra Moseboken 20:11: ”Ty på sex dagar gjorde HERREN himlen och jorden och havet och allt som är i dem, men på sjunde dagen vilade han. Därför har HERREN välsignat sabbatsdagen och helgat den.”



B. Sabbaten före och efter Sinai


3. Hur löd budet rörande insamlingen av manna inför Sabbaten?

Andra Moseboken 16:5: ”När de på sjätte dagen lagar till vad de har fört hem, skall det vara dubbelt så mycket som de annars samlar varje dag.”

Andra Moseboken 16:4, 22‑30: ”Då sade HERREN till Mose: ’Se, jag skall låta det regna bröd från himlen åt er. Folket skall gå ut och samla så mycket de behöver för varje dag. Så skall jag pröva dem, om de vill vandra efter min lag eller inte. […]


På sjätte dagen hade de samlat in dubbelt så mycket av brödet, två gomer för var och en. Folkets alla furstar kom och berättade det för Mose. Då sade han till dem: ’Detta är vad HERREN sagt. I morgon är det sabbatsvila, en HERRENS heliga sabbat. Baka nu det ni vill baka och koka det ni vill koka. Men allt som blir över skall ni spara åt er till i morgon.’ Och de sparade det till följande morgon, som Mose hade befallt, och nu luktade det inte illa och det kom inga maskar i det. Mose sade: ’Ät detta i dag, för i dag är det HERRENS sabbat och då kan ni inte finna något på marken. I sex dagar skall ni samla in av det, men på sjunde dagen är det sabbat. Då kan ni inte hitta något.’


Ändå gick några ut på sjunde dagen för att samla in, men de fann ingenting. Då sade HERREN till Mose: ’Hur länge skall ni vägra att hålla mina bud och befallningar? Se, HERREN har givit er sabbaten. Därför ger han er på sjätte dagen bröd för två dagar. Stanna därför hemma, var och en hos sig. Gå inte hemifrån på sjunde dagen.’ Alltså höll folket sabbat på sjunde dagen.” [Förbudet, att gå hemifrån på den sjunde dagen, gällde i ödemarken, för att förhindra vidare insamlande av manna på vilodagen.]




4. När lovade Herren, att ge Israel manna?

Andra Moseboken 16:1: ”Hela Israels menighet bröt sedan upp från Elim och kom på femtonde dagen i andra månaden efter sitt uttåg ur Egypten fram till öknen Sin, mellan Elim och Sinai.”

Andra Moseboken 19:1: ”På den dag då den tredje månaden började efter Israels barns uttåg ur Egyptens land kom de till Sinai öken.”


Anm.: Redan innan de nått fram till Sinai, kände israeliterna till Sabbatsregeln, ty Gud befallde dem att insamla dubbla mängden manna på den sjätte dagen – det skulle nämligen ej falla något manna under Sabbaten. Därför löd det fjärde budet: ”Kom ihåg sabbatsdagen, så att du helgar den”, då Moses fick Guds lag inristad i sten. De blev påminda om något, som de glömt.

[Helgelse är detsamma som okränkbarhet, något man ej skall bryta mot. Man skall respektera det. Jämför med bestämmelserna i, exempelvis, en gravlund: Där skall lugn och frid råda, man skall rätta sig efter uppförandereglerna, t.o.m. vad avser placerandet av blommor i särskilda hållare. Skall då vi medvetet sabotera minnesmärket över Guds skaparkraft och Jordens ”födelsedag”? När skändade Du senast Sveriges flagga, eller var otrogen mot Din fru/man?]



5. Vad erkändes Sabbaten sedermera som?

Andra Moseboken 31:13: ”Säg till Israels barn: Mina sabbater skall ni hålla, ty de är ett tecken mellan mig och er från släkte till släkte, för att ni skall veta att jag är HERREN som helgar er.”

Anm.: Sabbaten är ett ständigt och evigt minnesmärke över Guds skapelse och skaparkraft.



C. Sabbaten, Jesus och Apostlarna


6. På vilken dag gick Jesus i synagogan?

Lukasevangeliet 4:16: ”Så kom han till Nasaret, där han hade vuxit upp. På sabbaten gick han till synagogan som han brukade. Han reste sig för att läsa ur Skriften”.

Markusevangeliet 6:2: ”När det blev sabbat undervisade han i synagogan. Många som hörde honom häpnade och frågade: ’Var får han detta ifrån, och vad är det för visdom han har fått, så att han kan göra sådana mäktiga gärningar med sina händer?”




7. Vad sade Jesus åt lärjungarna, att de skulle bedja om, då de skulle undfly förföljelse?

Matteusevangeliet 24:20: ”Be att ni inte måste fly under vinter eller på sabbaten.”

Anm.: Detta profetiska avsnitt uppfylldes delvis först då Jerusalem belägrades och ödelades år 70 e.Kr. Det är uppenbart att Kristus förväntade Sig, att Hans efterföljare fortfarande skulle iaktta Sabbaten på den tiden.



8. Vad sade Jesus om Sig Själv och lagen?

Matteusevangeliet 5:17: ”Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda.”

Anm.: Jesus kom inte, för att upphäva (ändra på eller avlägsna) lagen – vilken innefattar Sabbaten – utan för att fullborda den (hålla den, visa på dess fulla omfattning genom Sitt liv). [Kristus levde ut lagens kärna – godhet mot Skaparen och medmänniskorna. Således är den inte endast en samling förbud, utan även tio omistliga riktningsvisare beträffande ett gott, tryggt liv, för en själv och andra. Att avskaffa Tio Guds Bud vore att lämna fältet fritt för samhällets upplösning och ett namnlöst lidande. Genom att vi så ihärdigt bryter mot denna lag, ser världen ut som den gör. Detta är icke budens fel, utan vårt. Lösningen heter då inte att avlägsna sig helt från lagen. Lösningen heter att vända om till Laggivaren och leva ut Hans bud, i Kristi kraft!]



9. Varför måste Maria och de andra kvinnorna vänta en dag, innan de kunde balsamera Jesu kropp?

Lukasevangeliet 23:54‑24:1: ”Det var tillredelsedag, och sabbaten skulle just börja. De kvinnor som hade kommit tillsammans med Jesus från Galileen, följde efter och såg graven och hur hans kropp lades där. Sedan vände de hem och gjorde i ordning välluktande kryddor och oljor. Och på sabbaten var de i stillhet efter lagens bud. På den första dagen i veckan gick de tidigt på morgonen till graven som de hade gjort i ordning.”

Matteusevangeliet 28:1: ”Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, gick Maria från Magdala och den andra Maria för att besöka graven.”

Markusevangeliet 16:1‑2: ”När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom.”

Anm.: Omgående efter Jesu korsfästelse var Hans efterföljare noga med, att hålla Sjundedags-Sabbaten.



10. Vad brukade Paulus göra på Sabbaten?

Apostlagärningarna 13:14: ”Själva fortsatte de sin resa från Perge och kom till Antiokia i Pisidien. På sabbaten gick de till synagogan och satte sig.”

Anm.: Denna händelse inträffade omkring år 45 e.Kr., fjorton år efter korsfästelsen.



11. Vad gjorde Paulus under ett och ett halvt år i Korint?

Apostlagärningarna 18:4, 11: ”Varje sabbat förde han samtal i synagogan och övertygade både judar och greker. […] Och han stannade där i ett år och sex månader och undervisade dem i Guds ord.”

Anm.: Denna händelse inträffade omkring år 52 e.Kr. Paulus hade då hållit mer, än ett tusen Sabbater i rad sedan korsfästelsen, och predikat på Sabbaten både för judar och greker.



D. Sabbaten är den sanna Gudstjänstdagen


12. Vad kommer icke att ske med lagen?

Matteusevangeliet 5:18: ”Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett.”

Anm.: Kristus och apostlarna höll Sabbaten. Såsom Sabbatens Herre (Matteusevangeliet 12:8), säger Kristus att lagen (Sabbatsbudet inbegripet) ej kommer att förändras. Därför har ingen människa rätt att ändra på lagen. Icke desto mindre håller flertalet kristna gudstjänst på Söndagen, den första veckodagen.

År 321 e.Kr. påbjöd den romerske kejsaren Konstantin, att Söndagen skulle vara allmän gudstjänstdag både för hedningar och kristna. Många kristna håller Söndagen i tron, att den är Herrens dag. Dock talar Bibeln om Sabbaten som Herrens dag, ty Kristus är Sabbatens Herre (Markusevangeliet 2:28).



E. Sabbaten i Himmelen


13. Vad såg aposteln, då Guds tempel i himmelen öppnats?

Uppenbarelseboken 11:19: ”Och Guds tempel i himlen öppnades, och hans förbundsark blev synlig i hans tempel, och det kom blixtar, dån och åska, jordbävning och stora hagel.”

Anm.: I himmelen såg Johannes Hans förbundsark, vilken innehåller de tio budorden, innefattande Sabbatsbudet (Femte Moseboken 10:1‑5; Hebréerbrevet 9:3‑4). Alltså vet vi, att Sabbaten kommer att fortsätta att hållas, när de heliga är i himmelen. [Skall Du, som kristen, hålla Sabbaten i himmelriket, skall Du självfallet börja att hålla den på Jorden!]



14. Hur ofta kommer vi att tillbedja inför vår Skapare i himmelen?

Jesaja 66:23: ”Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall alla människor komma och tillbe inför mig, säger HERREN.”

Anm.: I motsats till våra Sabbater här på Jorden, kommer vi att kunna tillbedja i själve Skaparens närvaro!



Sammanfattning


Kristus instiftade Själv Sabbaten som en del av Sin lag under skapelsen. Ånyo framställde Han den för Sitt folk, israeliterna, i form av de tio budorden på Sinai Berg. Kristus är lagens Herre, för Han är Lagstiftaren. Kristus är också Sabbatens Herre (Matteusevangeliet 12:8). Liksom Han befallde Gamla Testamentets israeliter att hålla Sabbaten, iakttog Kristus den Själv tillsammans med Nya Testamentets apostlar. I dag har vi samma lag i den Heliga Skrift. Vi skall alltjämt iaktta Sabbaten i dag och kommer att fortsätta med det under evighetens oändliga tidsåldrar.



För personlig Eftertanke


Såsom en sann Kristi efterföljare, önskar jag att vandra i Hans fotspår och i Hans kraft. Jag tänker helighålla Sabbaten precis som Han gjorde. [Kristna i svunna åldrar må ha hållit Söndagen ovetande om Sabbatens helgd. Gud känner Sina barn, oavsett tidsålder. Nu talar Han dock till de levande. Alltså tänker jag gripa tillfället, att ta till mig än mera av Hans sanning och, bland annat på så sätt, lära känna min Frälsare bättre.]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.