tisdag 10 juli 2012

Hälsonyckel 7


Hälsans Byggstenar 7

Behovet av Vila



”Och Gud fullbordade på sjunde dagen det verk som han hade gjort. Och han vilade på sjunde dagen från allt det verk som han hade gjort. Och Gud välsignade den sjunde dagen och helgade den, därför att han på den dagen vilade från allt sitt verk, det som Gud hade gjort, när han skapade.” Första Moseboken 2:2-3.

Gud vilade förstås inte på den sjunde dagen, därför att Han var trött eller utmattad. Att vila betyder helt enkelt, att upphöra med en bestämd gärning. I detta fall hade Gud upphört med Sitt skapelseverk och helgade (reserverade) den sjunde dagen till något annat, nämligen umgänge med Adam och Eva för att beundra den nyskapade Jorden. På så vis reserverades den sjunde dagen för all framtid, och skulle alltid därefter iakttas som minnesmärke över sanningen om Jordens skapelse och fungera som gudstjänstdag. [Jämför Andra Moseboken 20:8-11 och Uppenbarelseboken 14:6, 7. Övers. anm.]

Lägg märke till, att vid världens skapelse föregicks vila av arbete. Grundregeln arbete före vila är viktig för hälsan. Både hjärnans och kroppens arbete kräver kraft och skapar avfallsprodukter. När ens energinivå sjunker och slagg hopas, blir man trött och behöver vila sig. Under vilan återställs energin, och mängden slagg minskar. En viktig skillnad mellan hjärnans och kroppens arbete är, att efter kroppslig ansträngning är musklerna vanligen avslappnade, medan de efter ensidig hjärnansträngning är spända. Vila och sömn beror på förmågan att slappna av. En spänd person är ej avslappnad, och kan därför egentligen icke vila sig. I vårt stillasittande samhälle – obalanserat genom för mycket hjärn- och för litet kroppsarbete – behöver vi mycket mera muskelansträngning för att verkligen vila oss, och motverka utmattning.

Utmattning är ett skydd, då det gör en medveten om behovet av vila. Det är oklokt, att strunta i varningssignalen, eller att försöka att kämpa emot medelst droger. ”Kafferasten” är allt annat än någon rast. Kaffe och cigarretter ger en oäkta stimulans, men utan krafternas återhämtning. Utmattningen lurar alltjämt i vassen. När tröttheten stegras, minskar effektiviteten och förmågan.

Avkoppling med tobak, alkohol, eller andra droger är ej att förorda. De har alla skadliga biverkningar och lär Dig icke, att slappna av naturligt, eller hur orsakerna till spänning undviks. De ger ingen kraft, utan får faktiskt personen att låna överdrivna mängder energi från kroppens nödlägesreserver, av vilka somliga aldrig påfylls igen. Snarare tilltar tröttheten än att den minskar genom bruket av dessa droger.

Det finns många andra bidragande orsaker till utmattning, såsom för stora matportioner, brist på motion, stress, unken luft och att man dricker för litet vatten. Sedan har vi även ”sjuklig utmattning”, som kan komma sig av sjukdomar typ blodbrist, nedsatt hjärtfunktion, nedsatt sköldkörtelfunktion eller adrenalinutsöndring, kräfta, eller kroniska infektioner. Oförklarlig eller envis utmattning skall omtalas för en läkare.

Trots vår trötthet, är vi ett väldigt rekreationsinriktat samhälle. Vi har rekreationsfordon, rekreationshallar, rekreationsparker och så vidare. Arbetsveckan har kortats under åren. Somliga industrier lutar åt en 30-timmars arbetsvecka och [andra] experimenterar med 20 timmars. Vår fritid ökar, och mera pengar är i omlopp – eller  åtminstone äger vi kreditkort. Ger allt rekreerande oss erforderlig vila? Låt oss, för vårt eget bästa, lära oss att uttala ordet på ett nytt sätt. I stället för ”wreckreation” [skapandet av ett vrak], låt oss säga ”recreation” [omdaning; vederkvickelse]. För dem, som är trötta på att känna sig ”wrecked” [som ett vrak] efter sin rekreation, har vi några förslag på ”recreative” [återskapande; stärkande] aktiviteter. Låt dem bli väsensskilda från Ditt arbete, utför dem i Din egen takt – utan tidspress. Självfallet skall Du tycka om dem. Idealet är praktiska och skapande göromål. Det är trevligt att göra dem utomhus med familjen, bara det sker med hjärtat (glatt, ej av tvång), och tävla icke. Ju billigare, desto bättre. Gör dem oftare och under kortare stunder, än att spara alla tillfällen till två veckor på semestern. Hur många kommer inte hem från semestern i behov av semester för att återhämta sig från sin semester! Ens ”rekreation” bör ske varje vecka. Gud Själv arbetade ju sex dagar, för att sedan vila på den sjunde. Han inbjuder oss till, att göra detsamma i dag. Alla behöver vi vila, ett avbrott, från vardagens rutinsysslor. Kanske trädfällaren eller byggnadsarbetaren skulle vila sig med en god bok. Men för försäljaren eller sekreteraren skulle vila kunna innebära en upplivande fotvandring i bergen. Ens förmåga att vila beror också på ens förmåga, att lägga i en annan växel. Somliga tar med sig arbetet hem. De kan ta till sig en arbetsuppgift, men ej lägga den ifrån sig. De verkar inte kunna sluta arbeta. Vi borde kunna säga som den hundraårige mannen, som svarade så här på frågan om hemligheten bakom ett långt liv: ”När jag arbetar, arbetar jag hårt, och när jag sitter, sitter jag lös och ledig.”

Andra sätt att koppla av på, är att ta sig ett varmt bad eller dusch, att sitta eller luta sig bekvämt tillbaka, medan man lyssnar på lugnande musik eller läser något uppbyggligt. Trevliga, stressfria fritidssysslor, att vara ute i naturen, att uträtta någon enkel sak åt en annan, liksom bön, är också sätt att koppla av på.

Fysisk ansträngning betyder vanligen, att musklerna sedan av sig själva slappnar av. Men det är förvånande, hur mycken värdelös muskelspänning vi lyckas bibehålla. Knutna nävar och en framskjuten haka, en veckad panna och darriga knän, ja, t.o.m. kisande ögon är spänningsalstrande ovanor att övervinna. Övningar för stegvis muskelavslappning kan bidra till segern över ovanorna, men då skall de åskådliggöra skillnaden mellan hur en spänd och en avslappnad muskel känns och hur man övar sig i, att häva spänningen på ett visst ställe. Dock lär många i dag ut gradvis muskelavslappning, liksom transcendental meditation, självläkande träning, hypnos, kroppsligt gensvar [biofeedback], djupandnings- och föreställningsövningar för att uppnå ”avslappningsreaktionen”. Den så kallade avslappningsreaktionen är egentligen ett annat namn på ett bestämt, förändrat medvetandetillstånd med en hög grad av alfavågor i hjärnan. När man övar sig att komma in i detta förändrade medvetenhetstillstånd för att slappna av, kan det uppstå hälsovådliga biverkningar, såsom hjärnskador, vanvett och spiritualistiska eller mediala fenomen. Dessa tekniker, som öppet eller förtäckt lär människor att övergå i ett ”alfatillstånd”, är inte nödvändigtvis gjorda för hälsans eller avslappningens skull. Det finns lika verksamma och säkra tillvägagångssätt, vilka förordats här.

Vila är så väsentligt för livet, att livsviktiga organ är gjorda för automatiska vilostunder. Hjärtat vilar mellan varje slag, och lungorna mellan varje andetag. Magen vilar mellan varje måltid, om den ges tid härtill. Centrala nervsystemet laddas åter upp under sömnen.

Vila och avslappning kan ej inta sömnens plats. Människan skapades för att vara vaken under dagen och sova på natten. Vi är ”lärkor”, icke ”ugglor”. Vakenheten och sömnaktigheten styrs vanligen av enzymer och hormonsystem inne i kroppen. Dessa förhåller sig tämligen orubbliga, även om personen skulle vara helt isolerad i full-ständigt mörker eller fullständigt ljus. Dessa ”invärtes klockor” går att ställa om en aning, framåt eller bakåt. Man kan även strunta i dem, men inte utan obehagliga följder. Det är bäst, att undvika roterande skiftarbete. Eljest löper man dubbelt så stor risk för sömnsvårigheter. De med sådana anställningar säger sig vara mindre tillfreds på arbetet och är mindre produktiva. De brukar dricka mera kaffe för att komma igång och mera alkohol och sömnmedel för att somna. Många skift roterar åt fel håll. Det är bättre, att gå dag-kväll-natt- (att rotera medurs), än tvärtom (dag-natt-kväll – att rotera moturs). De flesta skift roterar också för snabbt. Arbetarna borde gå tiodygnsskift, eftersom det tar ungefär fem dygn att anpassa sig. Ju långsammare skiftet roterar, desto bättre. Här kommer ytterligare några förslag. Lägg gradvis om sömnvanorna mot slutet på skiftet, liksom under lediga dygn mellan skiftgångar. Justera med tre timmar medurs om dag i väntan på nästa skift, så att förändringen ej blir så väldig. Undvik alkohol, koffein och andra droger, som försvårar och förvirrar kroppens normala funktioner. Var strängt regelbunden i alla vardagsrutiner, även under lediga dagar.

Med ökat flygande, har tidseftersläpningen [jet lag] blivit ett bekymmer för många. Minska dygnsrytmens rubbning, genom att sova tillräckligt före resan. Ät föga och undvik alkohol och koffein under färden. Ställ om klockan till den nya tidszonen. Anpassa Dig till denna, genom att promenera, prata och hålla Dig sysselsatt till läggdags.

Som regel, bör man gå och lägga sig tidigt (före kl. 22). Det har beräknats att varje timmes sömn före midnatt är värd två efter midnatt. Studier har visat att 7-9 timmars sömn per natt är hälsosammast. Nio eller flera timmar har förknippats med sämre hälsa och sex eller färre med den sämsta hälsan.

Den första förutsättningen för god nattsömn är daglig ansträngning. Kom ihåg, att aktivitet föregår vila. I vårt stillasittande samhälle är det vanligt med obalans mellan kroppslig och mental aktivitet. För mycket hjärnarbete och otillräckligt fysiskt arbete gör att musklerna är i ständig spänning. (Fast för hård träning för nära sänggåendet kan hålla en vaken.) Spänningar gör sömnen mindre djup och god. Sömnens kvalitet hänger på ens förmåga, att slappna av. Stadslivet, med alla sina ljus och ljud, befrämjar inte sömn, eller vila. Omkring vart tionde år fördubblas oväsendet där. Man kanske inte ens är medveten om alla ljud runt omkring en, men de  kan ändå påverka personen, genom att skapa spänningar och nervositet.

Det är bättre, att ha på sig pyjamas eller ett varmt nattlinne och använda ett lättviktstäcke, än att bruka tunga filtar. Ha inte huvudet täckt under sömnen. Låt fönstren stå litet på glänt, så att frisk luft kommer in i rummet. Sängen bör inte ge efter, eller vara för mjuk. Kuddarna skall vara platta, förutom om man har bråck, där en del av magen skjuter ut ur mellangärdets öppning i matstrupen, eller nedsatt hjärtfunktion – då skall huvudet vara upphöjt några tum [fem cm och uppåt]. Inled inga nya göromål sent på dagen. Ge Dig själv tid, att pusta ut. Ha en kvällsritual. Undvik stimulantia såsom TV, droger och kraftig, kryddad mat på kvällen före sänggåendet. Stora kvällsmål hindrar god nattsömn, särskilt hos barn. Vid behov, bör tupplurar tas före middagstid, ej på kvällen. Femton minuters vila före lunch är värd omkring fyrtiofem minuters nattsömn. Drick mycket vatten. Håll Dig påpasslig [alert] och igång under dagens lopp. Ju tystare och mörkare rum, desto bättre sömn. Patienter med kroniskt tilltäppande lungsjuka kan hellre sova på magen med en kudde under bröstet. Personer med ryggbesvär må försöka att sova på sidan. Alla dessa förslag bör ge bättre sömn.

Sömntabletter rubbar sömnordningen och minskar REM-sömnen [REM = Rapid Eye Movements, hastiga rörelser med ögonen]. När kroppen försöker att gottgöra den förlorade REM-sömnen, inträffar det för täta drömmar och nattmaror, vilka ytterligare stör sömnen. Alltså befrämjar icke regelbundet bruk av sömnmedel god sömn och kan förvärra sömnlösheten. Sömnbesvär bör ses som vilket annat hälsobekymmer som helst. De är dock bara symptom. Orsaken bör utredas och åtgärdas. Är besväret akut eller kroniskt? För en veckas dygnsbok. Jämför Dina levnadsvanor med sådana, som befrämjar god sömn, ex.vis dem vi föreslagit i denna artikel. Att man ej håller en god ”sömnhygien”, är grunden till 60 procent av alla åkommor. Droger för dagsbruk påverkar en även på natten. Oro är huvudorsaken till sömnlöshet, medan depression brukar väcka en tidigt om morgnarna.

De tydligaste tecknen på förlorad sömn är nedstämdhet och håglöshet, som uppblandas med irritation och ettrighet. Bästa sättet att återhämta sig efter en svår natt, är att fortsätta med de vanliga sysslorna. Om man behöver ta sig en tupplur, bör den vara kort, ej längre än 30 minuter, och icke ske på kvällen.

Den, som ändå har svårt för att somna, kan prova litet humle- eller kattmyntaté före sängdags. Långsam, djup in- och utandning eller att ligga tio minuter i ett tempererat bad kan hjälpa. Torka huden torr med långsamma, lugna rörelser. Få inte panik. Att oroa sig för och koncentrera sig på att somna, gör en sömnlös. Det är nyttigt, att bara vila sig i sängen. Låt oss dock erkänna, att när sinnet tyngs av ett allvarligt bekymmer, är denna taktik som att sikta med ett ärtrör mot en anfallande elefant. Orsaken till ängslan måste ärligt tas itu med. Om Du har svårigheter med en person, försonas då snarast möjligt. ”Låt inte solen gå ner över er vrede.” Efésierbrevet 4:26. Om det gäller en pengaknipa, eller någon annan omständighet, som hotar, behöver vi göra vårt och låta Gud ta hand om resten. Håll i minnet, att vila innebär att upphöra med våra sysslor. Det innebär också att upphöra med vår oro och ej grubbla över dagens vedermödor. Vi får bara en dag i taget, och ingen vet, vad nästa dag bär i sitt sköte. Den kan bli bättre än vi tror, i synnerhet om vi fäster avseende vid en kärleksfull Guds inbjudan:

”Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt.’” Matteusevangeliet 11:28-30.

Sov gott!



*******



Titlarna i denna serie med hälsoupplysande traktater är: Frisk Luft, Solsken för Kropp och Sinne, Måttlighet, Behovet av Vila, Motion, Kosthållet, Vatten och Förtröstan på Guds Makt.

För ytterligare upplysningar om detta eller andra ämnen när det gäller ett gott liv, kontakta:  






Sammanställd av Kurt Unglaub, medicine licentiat i folkhälsa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.