söndag 8 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 30


Skattgömman

Studium Nr. 30: Det sista Trosfasthetsprovet




Många känner, att vi står på gränsen till dramatiska händelser. Somliga har utsatt år 2000 som tidpunkten, antingen för Jesu återkomst, eller början på tusen års fred och blomstring. [Inträffade någondera? Är sådana profeter att lita på? Tolkar de Bibeln enligt Bibelns utsagor och regler, eller framhåller de sina egna teorier?]

För Bibeltroende kristna blir det alltmera uppenbart, att ehuru ingen person kan veta den exakta dagen för Jesu återkomst, är den ändå nära förestående. Bibeln talar lika tydligt om, att Guds trogna folks tro och mod kommer att sättas på svåra prov före Jesu återkomst. Endast de, som dagligen stärker sitt förtroende för Herren genom Andeledda Bibelstudier, kommer att stå orubbliga under den stundande, prövande tiden.

Satan inser, att hans tid är kort. Därför sätter han in alla sina krafter på, att vilseleda världens folk. Trots att det stora flertalet kommer att gå i fällan, kommer det att återstå en fullständigt trogen kvarleva [rest] under Jesu Kristi blodstänkta banér. Det är de, som kommer att blicka uppåt vid Jesu återkomst och säga: ”Se, här är vår Gud! Honom väntade vi på, han skall frälsa oss. Ja, här är HERREN, som vi väntade på. Låt oss vara glada och fröjdas över hans frälsning.” Jesaja 25:9.



A. Den stundande Krisen


1. Vilken varning utfärdade Jesus angående den förestående krisen vid världshistoriens slut?

Matteusevangeliet 24:21: ”Ty då skall det bli en så stor nöd att något liknande inte förekommit sedan världens begynnelse och aldrig mer skall förekomma.”

Apostlagärningarna 14:22: ”och styrkte lärjungarna och uppmanade dem att förbli i tron. De sade att vi måste gå genom många lidanden för att komma in i Guds rike.”




2. Vad gör Herren, i Sin kärlek, för att rädda livet på många av Sina barn?

Matteusevangeliet 24:22: ”Och om inte den tiden förkortades, skulle ingen människa bli frälst. Men för de utvaldas skull kommer den tiden att förkortas.”



3. Varför förföljer Satan Guds folk än värre?

Uppenbarelseboken 12:12: ”Jubla därför, ni himlar och ni som bor i dem! Men ve dig, du jord och du hav, ty djävulen har kommit ner till er i stor vrede, eftersom han vet att hans tid är kort.’”

Första Petrusbrevet 5:8: ”Var nyktra och vaksamma. Er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka.”


Anm.: Satan förstår att han har kort tid kvar, för att bedra hela världen och har sparat sina mest förfinade förvillelser till det sista släktet. Onda människor kommer att gå Satans ärenden, genom att förfölja Guds trofasta barn.



4. Varför gör människor gemensam sak med Satan och förföljer Guds folk?

Johannesevangeliet 15:20‑21: ”Kom ihåg vad jag har sagt: tjänaren är inte förmer än sin herre. Har de förföljt mig, skall de också förfölja er. Har de bevarat mitt ord, skall de också bevara ert ord. Men allt detta kommer de att göra mot er för mitt namns skull, därför att de inte känner honom som har sänt mig.”



B. Målet för Satans Angrepp


5. Vad siktar Satan främst in sig på, när han angriper de heliga?

Danielsboken 7:25: ”Denne skall tala mot den Högste och ansätta den Högstes heliga. Han skall sätta sig i sinnet att förändra heliga tider och lagar, och de skall ges i hans hand under en tid och tider och en halv tid.”



6. Vilka anfaller Satan särskilt hårt?

Uppenbarelseboken 12:17, första delen: ”I sitt raseri mot kvinnan gick draken bort för att strida mot de övriga av hennes barn, mot dem som lyder Guds bud och håller fast vid Jesu vittnesbörd.”



7. Varför anstormar Satan de övriga av kvinnans säd?

Uppenbarelseboken 12:17, sista delen: ”I sitt raseri mot kvinnan gick draken bort för att strida mot de övriga av hennes barn, mot dem som lyder Guds bud och håller fast vid Jesu vittnesbörd.”

Sefanja 3:13: ”Kvarlevan av Israel skall inte längre göra orätt, inte tala lögn, och i deras mun skall inte finnas en falsk tunga. De skall finna föda och lägga sig ner utan att någon förskräcker dem [lugnet inträder, när de nått paradiset! Redan nu skall vi dock lyda Guds lag, i Hans kraft, och få en försmak av den gudomliga friden].”

Anm.: I Bibelns symbolik står ofta en kvinna för församlingen. Draken är Satan (Uppenbarelseboken 12:9). Det är betydelsefullt att Satan ej bekrigar hela den bekännande kristna församlingen – blott kvarlevan [återstoden]. Bibeln slår otvetydigt fast, att kvarlevan är de, som håller Guds bud och har Jesu Kristi vittnesbörd, d.v.s. profetians ande (Uppenbarelseboken 19:10). Märk att denna profetians ande är ett ådagaläggande [manifestation] av den profetiska gåvan i den sista tiden.

Satan kan inte fördra [tåla] de kvarvarande trogna. Guds lag är en avskrift av Hans sinnelag och därför är det lätt att förstå, att Satan skulle komma att löpa an mot den lilla kvarlevan (Jesaja 1:9). Satans sista vrede riktas mot de heliga, därför att de håller alla Guds bud, och sålunda återspeglar Hans karaktär.

Tvivelsutan kommer Sabbatshållare att bli måltavla för Satans sista attack. Både under Gamla och Nya Testamentets tid har Satan anfallit trofasta Sabbatshållare, därför att Sabbaten tydligt markerar att det är Kristus, Skaparen, som vi skall vara trogna emot. Sabbaten står i vägen för Satans anspråk på, att styra världen. Han angriper ej flertalet inom församlingen, som icke håller Guds bud och som förkastar profetians ande – de är hans värdefullaste tjänare.



C. De Heligas Reaktion på Vedermödan [den enorma Svårigheten]

8. Vilken välsignelse uttalas över de förföljda?

Matteusevangeliet 5:10‑12: ”Saliga är de som blir förföljda för rättfärdighetens skull, dem tillhör himmelriket. Saliga är ni, när människor hånar och förföljer er, ljuger och säger allt ont om er för min skull. Gläd er och jubla, ty er lön är stor i himlen. På samma sätt förföljde man profeterna före er.”



9. Hur skall vi reagera på denna vedermöda eller trångmål?

Romarbrevet 12:12: ”Var glada i hoppet, tåliga i lidandet, uthålliga i bönen.”

Romarbrevet 5:3: ”Men inte bara det, vi jublar också mitt i våra lidanden, eftersom vi vet att lidandet ger tålamod”.



10. Hur uthärdade Paulus förföljelse?

Andra Korintierbrevet 4:7‑10: ”Men denna skatt har vi i lerkärl, för att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från oss. Vi är på allt sätt trängda men inte utan utväg, rådvilla men inte rådlösa, förföljda men inte övergivna, nerslagna men inte utslagna. Alltid bär vi Jesu död i vår kropp, för att också Jesu liv skall bli synligt i vår kropp.”

Anm.: Bara de, som byggt upp full tillit på Jesus, kommer att orka med förföljelsen. Nu är det dags att finna sig i varje prövning med tacksägelse och lovsång, samt erkänna att Gud betraktat oss som värdiga att företräda Honom. Dagens anfäktelser gör oss redo för de än värre prövningarna framdeles.



11. Vad blir belöningen för dem, som är ståndaktiga till slutet?

Matteusevangeliet 24:13: ”Men den som håller ut intill slutet skall bli frälst.”



12. Vad måste en kristen göra i ljuset av Jesu snara återkomst?

Matteusevangeliet 24:42: ”Var därför vaksamma. Ty ni vet inte vilken dag er Herre kommer.”



D. Guds Skydd under Prövotider


13. Vad gör Gud för dem, som tjänar Honom?

Psaltaren 48:15: ”Ty sådan är Gud, vår Gud, alltid och för evigt. Han skall leda oss bortom döden.”



14. Nämn åtminstone två sätt, som Gud sörjer för oss på under kristider. Psaltaren 23:4‑6:

1) ”Om jag än vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag intet ont, ty du är med mig. Din käpp och stav, de tröstar mig.”



2) ”Du dukar för mig ett bord i mina ovänners åsyn. Du smörjer mitt huvud med olja och låter min bägare flöda över. Idel godhet och nåd skall följa mig i alla mina livsdagar, och jag skall bo i HERRENS hus evinnerligen.”



15. Vilka underbara löften om Guds beskydd finner vi i Psaltaren 91:2‑7?

”han säger: ’I HERREN har jag min tillflykt och min borg, min Gud som jag förtröstar på.’ Han skall rädda dig från fågelfängarens snara och från den förödande pesten. Med sina fjädrar skall han övertäcka dig, under hans vingar skall du finna tillflykt. Hans trofasthet är sköld och skärm. Du skall inte frukta nattens fasor, inte pilen som flyger om dagen, inte pesten som går fram i mörkret eller farsoten som härjar vid middagens ljus. Om än tusen faller vid din sida, ja, tio tusen vid din högra sida, så skall det inte drabba dig.”



Sammanfattning


Under de korta ögonblick, som återstår före nådatidens utgång för mänskligheten, kallar Gud oss var och en till att ingå i den trofasta kvarleva, som håller Guds bud och äger profetians ande. Blott en församling uppfyller ändtidens krav och det är Sjundedags‑adventistförsamlingen. Den lär ut, att man skall hålla Guds bud – alla de tio buden – och har ändtidens profetiska gåva. Det är Guds profetiska ändtidsförsamling. Denna församling genomgår allvarliga prövningar Jorden runt. Många inom denna församling är svaga och stapplande. Många kommer ej att stå fasta, när de sista prövningarna slår till, men den är ändå den enda förvaltaren av Guds sanning. Medan somliga snubblar och faller längs vägen, träder andra in i leden hos den trogna kvarlevan.

Kanske är vi rädda för att vi saknar kraft till, att stå där trogna under sådana hemska prövningar. Men tro på Jesus! Han låter Dig inte prövas utöver Din förmåga (Första Korintierbrevet 10:13). Trots att Du i Din egen kraft inte har någon förmåga härtill, har Han kraft att föra Dig segerrik genom prövningen, och ta Dig till Sitt rike.



För personlig Eftertanke


I Jesu kraft tror jag på Guds löften om beskydd i den sista tiden, och har beslutat mig för att sprida denna sanning till andra och vara redo att möta Jesus, när Han återvänder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.