onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 17


Skattgömman

Studium Nr. 17: Kristus, vår himmelske Överstepräst




Vår Överstepräst Kristi tjänst i den himmelska helgedomen bör tydligt förstås. Kunskapen om Hans tjänande ger oss det vetande, som krävs för att bereda oss inför domen. Alla har en själ att rädda, eller förlora. Envar kommer att stå inför Guds domstol. Hur viktigt är det då inte, att ofta betänka den allvarliga scen, när rättegången inleds och böckerna öppnas. Var och en måste stå till svars vid tidens ände.

Jordiska överstepräster måste uppfylla svåra krav för att godkännas för denna heliga roll. Kristus uppfyllde än större krav som vår himmelske Överstepräst, och gjorde det möjligt för Honom, att bli vår fullkomlige Medlare och Försvarare.



A. Behörighetskrav för Israels levitiska Präster


1. Ibland vilka valdes den jordiske översteprästen ut? Varför behöver vi en överstepräst?

Hebréerbrevet 5:1: ”En överstepräst utses alltid bland människor och blir insatt till att för människors räkning göra tjänst inför Gud och bära fram gåvor och offer för synder.”

Anm.: Gud gav oss helgedomen och dess tjänster som en bild på Sin underbara frälsningsplan. Inramningen gör en respektfullt vördsam, och i brännpunkten står Kristus som vår Överstepräst. Han förrättar Sin offertjänst för våra synders skull.



2. Hur kunde översteprästen ha undseende [förbarmande] med andra?

Hebréerbrevet 5:2: ”Han kan behandla dem rätt som är okunniga och far vilse, eftersom han själv är svag”.

Anm.: Behäftad som han var med sina egna svagheter, förmådde den jordiske översteprästen att handla milt mot de okunniga och vilsefarande. Först måste han frambära offer för sina egna synder, sedan för folkets synder. Hebréerbrevet 5:3.



3. Vilken var den enda vägen till positionen som överstepräst?

Hebréerbrevet 5:4: ”Ingen tar sig denna värdighet, utan till den blir man kallad av Gud, liksom Aron blev det.”



B. Kristi Behörighet som Överstepräst


4. Vad gjorde Kristus, för att inför alla bli behörig som Medlare för och Frälsare åt oss?

Hebréerbrevet 2:14: ”Eftersom nu barnen hade fått del av kött och blod, fick han på liknande sätt del av kött och blod, för att han genom sin död skulle göra den maktlös som hade döden i sitt våld, det vill säga djävulen”.

Romarbrevet 1:3: ”evangeliet om hans Son, som till sin mänskliga natur föddes av Davids släkt”.


Romarbrevet 8:3: ”Det som var omöjligt för lagen, svag som den var genom den syndiga naturen, det gjorde Gud genom att sända sin egen Son som syndoffer, han som till det yttre var lik en syndig människa, och i hans kropp fördömde Gud synden.”


Galaterbrevet 4:4‑5: ”Men när tiden var fullbordad sände Gud sin Son, född av kvinna och ställd under lagen, för att han skulle friköpa dem som stod under lagen, så att vi skulle få söners rätt.”

Anm.: Vår Överstepräst måste komma ifrån människor, vara av vårt kött, så att Han ej skulle kunna beskyllas för att dra fördel av överlägsen styrka eller klokhet å våra vägnar.



5. Vad uthärdade Kristus, så att Han medlidsamt kunde uppleva de strider människor har att utkämpa med synden?

Hebréerbrevet 2:17‑18: ”Därför måste han i allt bli lik sina bröder för att bli en barmhärtig och trogen överstepräst inför Gud och sona folkets synder. Eftersom han själv har lidit och blivit frestad, kan han hjälpa dem som frestas.”

Hebréerbrevet 4:15: ”Ty vi har inte en överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som blev frestad i allt liksom vi, men utan synd.”

Anm.: Kristus hade inga egna synder att frambära offer för, men Han tog på Sig våra synder. För dessa frambar Han det fulländade offret.



6. Vad kvalificerade Kristus i än högre grad, än någon jordisk präst, att bli ordinerad som Överstepräst?

Apostlagärningarna 17:31: ”Ty han har fastställt en dag då han skall döma världen med rättfärdighet genom den man som han har bestämt till det, sedan han erbjudit tron åt alla genom att uppväcka honom från de döda.’”

Anm.: Gud fördrog [hade tålamod med, tolererade] människornas okunnighet i gångna tider (Apostlagärningarna 17:30) men nu befaller Han, i ljuset av Kristi fullkomliga leverne, alla att lägga bort all synd och endast tillbedja Honom. Gud har bestämt en tidpunkt, då Han i rättfärdighet skall döma världen genom Den, som Han utsett till Domare – Jesus Kristus.



7. Vad bar Kristus på, då Han offrade Sitt liv såsom dyrbar offergåva på Golgata?

Hebréerbrevet 9:28: ”så blev Kristus offrad en gång för att bära mångas synder, och han skall en andra gång träda fram, inte för att bära synd utan för att frälsa dem som väntar på honom.”

Johannesevangeliet 1:29: ”Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: ’Se Guds lamm, som tar bort världens synd.”

Anm.: Som Offerlamm på Golgata, frambar Kristus det fullödiga syndoffret för hela världen. Sedan Han uppstått från de döda, har Han blivit vår frälsning. Jesaja 12:2.



8. Till vilket slags prästadöme kallades Kristus?

Hebréerbrevet 5:10: ”och han blev av Gud kallad överstepräst, en sådan präst som Melkisedek.”

Anm.: I allt uppfyllde Kristus kraven som överstepräst i det levitiska systemet, frånsett kravet på släktskap. Hebréerbrevet 7:14. Kristus var av Juda stam, ej Levi, och var således olämplig för det levitiska prästadömet. Men Guds Ord talar om ett annat, överlägset, prästadöme. Fastän Melkisedeks prästerliga rang krävde hela den icke‑släktskapsmässiga behörigheten för den levitiska, fanns det ytterligare och strängare krav för detta sällsynta prästadöme. De särskilda tilläggskraven var:



a. Prästadömet måste bekräftas med en gudomlig ed. Hebréerbrevet 7:21



b. Innehavaren av detta prästadöme måste ha funnits till förut, vara av evighet och gudomlig. Hebréerbrevet 7:3



c. Han måste tjäna beständigt, utan avbrott. Hebréerbrevet 7:3



d. Han måste vara en konungslig präst. Hebréerbrevet 7:2



e. Prästadömet måste åstadkomma fulländning. Hebréerbrevet 7:11, 19



Vi hör först talas om Melkisedeks prästadöme i samband med Abraham (Första Moseboken 14:18‑20), långt innan det fanns en levitisk präst. Det levitiska prästadömet skulle undervisa mänskligheten om Kristi medling för oss men misslyckades med det, för Israel förstod aldrig de andliga lärdomar det förväntades sprida. Därför behövdes det en gudomlig, konungslig präst av Melkisedeks rang, högre än Arons rang, som var den förste levitiske översteprästen. Hebréerbrevet 7:11. Det krävdes en överstepräst, som skulle äga frälsningens kraft.



C. Så är Kristi Prästerskap annorlunda

9. Hur ofta behöver Kristus träda in i helgedomen?

Hebréerbrevet 7:27: ”Han måste inte som dessa överstepräster bära fram offer, en dag varje år, först för sina egna synder och sedan för folkets. Detta gjorde han en gång för alla, när han offrade sig själv.”

Hebréerbrevet 9:26‑28: ”I så fall hade han varit tvungen att lida många gånger alltsedan världens grund blev lagd. Men nu har han trätt fram en gång för alla vid tidernas slut för att genom sitt offer utplåna synden. Och liksom det är bestämt om människan att hon en gång skall dö och sedan dömas, så blev Kristus offrad en gång för att bära mångas synder, och han skall en andra gång träda fram, inte för att bära synd utan för att frälsa dem som väntar på honom.” [Första kursiveringen Bibelns egen.]

Anm.: Den gamla helgedomstjänsten måste utföras fortlöpande. Offren var endast symboliska, pekande fram mot den utlovade frälsning som skulle förklaras giltig genom Kristi offer av Sig Själv. Engångsoffret på Golgata var tillräckligt, för att rädda hela världen under alla tidsåldrar, och kräver ingen upprepning.

Den levitiske prästen måste vänta på, att syndaren skulle komma med det offer, som skulle inleda försoningstjänsten. Men vår Överstepräst Kristus använder Sitt eget offer, vilket redan gjorts. Det är i överflödande mått nog, för att täcka hela världens synd, å våra vägnar. Han inledde denna tjänst i den himmelska helgedomens första avdelning strax efter det, att Han smort den helgedomen vid Sin himmelsfärd, fyrtio dagar efter Sin uppståndelse.



10. När skulle Kristus gå in i det allra heligaste i himmelen?

Hebréerbrevet 9:26‑28: ”I så fall hade han varit tvungen att lida många gånger alltsedan världens grund blev lagd. Men nu har han trätt fram en gång för alla vid tidernas slut för att genom sitt offer utplåna synden. Och liksom det är bestämt om människan att hon en gång skall dö och sedan dömas, så blev Kristus offrad en gång för att bära mångas synder, och han skall en andra gång träda fram, inte för att bära synd utan för att frälsa dem som väntar på honom.”

Anm.: Vid den utsatta tiden – 1844, efter de 2 300 dagarna i Danielsboken 8:13 – gick Han in i himmelens allra heligaste. Där håller Han på att döma världen, medan Han fortsätter Sin barmhärtighetstjänst, tills allt uppfyllts och Han kommer tillbaka i härlighet, för att ta de Sina till Sig.



D. Kristi Betydelse för oss i Dag

11. Vad är avsikten med Kristi översteprästerliga tjänst?

Hebréerbrevet 7:25: ”Därför kan han också helt och fullt frälsa dem som genom honom kommer till Gud, ty han lever alltid för att mana gott för dem.”



12. Var skrivs lagen genom Jesu förbund?

Hebréerbrevet 8:10: ”Detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger Herren: Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen och skriva dem i deras hjärtan. Jag skall vara deras Gud, och de skall vara mitt folk.” [All kursivering Bibelns egen. Rätt svar är svärtat.]

Jeremia 31:31‑33: ”Se, dagar skall komma, säger Herren, då jag skall sluta ett nytt förbund med Israels hus och med Juda hus, inte ett sådant förbund som jag slöt med deras fäder den dag då jag tog dem vid handen och förde dem ut ur Egyptens land – det förbund med mig som de bröt fastän jag var deras rätte herre – säger Herren. Nej, detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger Herren: Jag skall lägga min lag i deras inre och skriva den i deras hjärtan. Jag skall vara deras Gud och de skall vara mitt folk.”

Anm.: Det gamla förbundet, vilket var till under alla åldrar och i hela världsalltet, löd: Lyd och lev, var olydig och dö. Jesu nya förbund åt oss lyder: Lyd och lev, var olydig och dö, men Han ger kraften till att lyda [självfallet stod den kraften även till buds under det gamla förbundets tid, men hur många utnyttjade den? Hur många utnyttjar den nu!]. På grund av vår Översteprästs förlåtande och förvandlande kraft, blir vi både berättigade till och lämpliggjorda för härligheten.



13. Vilket ansvar bär Guds barn, sedan de erhållit kunskapen om sanningen?

Jesaja 2:5: ”Kom, ni av Jakobs släkt, låt oss vandra i Herrens ljus.”

Hebréerbrevet 10:26: ”Men om vi syndar med vett och vilja sedan vi fått kunskap om sanningen, finns det inte längre något offer för synder” [alltså skall vi undvika planlagd synd].

Första Johannesbrevet 1:7: ”Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd.”



Sammanfattning

Studiet av Kristi prästadöme uppenbarar ovedersägliga bevis för, att Han tog på Sig vår mänskliga natur, Abrahams och Davids syndfulla natur, och levde utan att synda. Han är mäktig nog att ingjuta Sin fullkomliga karaktär i oss. Därigenom fullbordas Guds plan för att rädda förlorade människor. Sedan, när Han visat, att tusentals personer i Hans kraft mäktar leva utan synd, behövs det ingen mera nådatid, medling och fortsatt tolerans av synden. Gud bönfaller mänskligheten, att läsa och förstå, tro på och följa Hans Ord, så att vi i allt blir lika Honom. Då kan Han avsluta denna stora strid och ta Sitt folk hem.



För personlig Eftertanke

I dag har jag tagit emot Kristus som min Överstepräst. Jag har bett Honom om att för mig avslöja mina karaktärsfel, så att jag måtte få Hans förlåtelse och kraft till seger i mitt liv.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.