onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 16


Skattgömman

Studium Nr. 16: Satans mästerliga Bedrägeri




Satan söker ständigt att förvilla oss. Ett av hans ack så framgångsrika knep är, att vi på något sätt skulle leva under döden, och genast hamna i himmelen eller i ett annat av hans falsarier, ett evigt brinnande helvete. Men Bibeln anger tydligt, att de döda sover i graven till Kristi återkomst till Jorden. En korrekt förståelse av denna sanning är livsviktig, för att skydda Dig från Satans konstgrepp. Om man inte förstår denna sanning såsom den förklaras i Bibeln, gör man sig själv väldigt sårbar för ett av Satans största bedrägerier – spiritualismen.

Många söker svar eller trygghet i sina liv, genom att vända sig till spiritistmedier, som säger sig tala med de avlidna. Politiker och affärsmän anropar astrologer och spiritualister för vägledning vid viktigt beslutsfattande. Men vilken makt är det, som styr sinnet hos dessa personer? Vad säger Bibeln om dem? Endast där finner vi sanningsenliga och tillförlitliga svar.



A. Där fann Satan sin Stridshär

1. Vad drog drakens stjärt med sig ned från himmelen?

Uppenbarelseboken 12:3‑4: ”Ett annat tecken visade sig också i himlen, och se, en stor eldröd drake med sju huvuden och tio horn och med sju kronor på sina huvuden. Hans stjärt drog med sig en tredjedel av himlens stjärnor, och han kastade ner dem på jorden.”

Anm.: Bibeln förklarar sina symboler: Draken föreställer Djävulen (Uppenbarelseboken 12:9) och stjärnorna står för änglar (Uppenbarelseboken 1:20). Satan drog med sig ett stort antal änglar i sitt uppror mot Gud.



2. Vem föll från himmelen?

Jesaja 14:12: ”Hur har du inte fallit från himlen, du strålande stjärna [den engelska Bibeln: Lucifer], du gryningens son! Hur har du inte blivit fälld till jorden, du som slog ner folken till marken!”



3. Hur uppträder Satan och hans agenter?

Andra Korintierbrevet 11:13‑15: ”Sådana som de är falska apostlar, ohederliga arbetare, och uppträder som Kristi apostlar. Och det är inget att förvåna sig över. Satan själv gör sig lik en ljusets ängel. Därför är det inte underligt att också hans tjänare uppträder som tjänare åt rättfärdigheten. Men de kommer att få det slut som de förtjänar.”



B. De sista Förvillelserna

4. Hur reagerar Djävulen på sin korta handlingstid?

Uppenbarelseboken 12:12: ”Jubla därför, ni himlar och ni som bor i dem! Men ve dig, du jord och du hav, ty djävulen har kommit ner till er i stor vrede, eftersom han vet att hans tid är kort.’”

Första Petrusbrevet 5:8: ”Var nyktra och vaksamma. Er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka.”

Anm.: Under den korta tid han har kvar, brukar Satan alla sina möjligheter till att hindra människor från att vända sig till Gud. Han har haft sex tusen år på sig, för att finslipa sina förförelser. Bibeln utreder hans tillvägagångssätt, så att vi skall vara förberedda att stå emot dem.



5. Hur listiga kommer Satans bedrägerier att vara i den yttersta tiden?

Matteusevangeliet 24:24: ”Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda.”



6. Vilken varning utfärdar Gud beträffande alla andar?

Första Johannesbrevet 4:1: ”Mina älskade, tro inte alla andar utan pröva andarna om de kommer från Gud. Ty många falska profeter har gått ut i världen.”



7. Hur skall vi bedöma andarna?

Jesaja 8:19‑20: ”När de säger till er: ’Fråga andebesvärjare och spåmän, dem som viskar och mumlar’, så svara: ’Skall inte ett folk fråga sin Gud? Skall man fråga de döda till råds för de levande?’ ’Till Guds undervisning, till vittnesbördet!’ Om de inte talar enligt detta ord finns ingen morgonrodnad för dem.”

Första Johannesbrevet 4:2‑3: ”Så känner ni igen Guds Ande: varje ande, som bekänner att Jesus är Kristus, som kommit i köttet, han är från Gud, och varje ande som inte bekänner Jesus, han är inte från Gud. Det är Antikrists ande, som ni har hört skulle komma och som redan nu är i världen.”

Anm.: Guds lag är den enda måttstock, enligt vilken andarna skall bedömas. Spiritualismen leder bort ifrån Guds lag. Om Satan lyckas förvilla oss till att tro på spiritualismen, blir envar av oss ”fiende till allt som är rätt” och (kommer att) ”förvränga Herrens raka vägar”. Apostlagärningarna 13:10.



8. Kan de, som tror sig följa Jesus, luras av andar och under?

Matteusevangeliet 7:21‑23: ”Inte skall var och en som säger ’Herre, Herre’ till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja. Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar? Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa!”

Anm.: Inte alla, som påstår sig utföra storverk genom Guds kraft, är Guds barn (Apostlagärningarna 8:9‑10). Enbart de, som gör Hans vilja, kommer Gud att erkänna som Sina efterföljare. ”Helanden” utförda av personer, som vägrar att följa Herrens bud, är otvivelaktigt frukten av Satans makt. Bibeln säger entydigt att det ej finns någon sanning i dem som vägrar att lyda Guds Ord och Hans lag.



9. I vilket tillstånd befann sig egentligen en tjänsteflicka, som syntes biträda Paulus i hans gärning?

Apostlagärningarna 16:16‑18: ”En gång när vi var på väg till bönestället, mötte vi en slavflicka som hade en spådomsande och som skaffade sina herrar goda inkomster genom att spå. Hon följde efter Paulus och oss andra och skrek: ’De här männen är den högste gudens tjänare, och de förkunnar för er en väg till frälsning.’ Så gjorde hon i flera dagar. Men Paulus blev upprörd och vände sig om och sade till anden: ’Jag befaller dig i Jesu Kristi namn att fara ut ur henne.’ Och i samma ögonblick for den ut.”

Anm.: Satans ombud må söka vinna tilltro till sig själva, genom att prisa och stötta Guds verk, se Matteusevangeliet 8:28‑34. Det är inte vad människor säger, utan vad Gud säger, som vi måste hålla oss till.



10. Vem uppsökte kung Saul för att söka råd, efter att ha förkastat Herren?

Första Samuelsboken 28:7: ”Då sade Saul till sina tjänare: ’Sök upp en andebesvärjerska åt mig, så skall jag gå till henne och fråga henne.’ Hans tjänare svarade: ’Det finns en andebesvärjerska i En-Dor.’”

Anm.: När vi blickar djupare in i Första Samuelsboken, kap. 28, ser vi att häxan höll en seans. Saul väntade sig Samuels ande och godtog det han såg. Men Bibeln säger otvetydigt, att Samuel sov i graven, och det som Saul såg hade skapats av en ond ande.

I dag förekommer det många former av spiritualism, varav somliga ej verkar så farliga som seanser. Exempelvis handlar allt, som upphöjer häxor, trollkarlar, andar och svartalfer, om spiritualism. Dessa skildras  i TV‑ och biokomedier, men är icke desto mindre farliga. Allhelgonaafton, dungeons and dragons [fängelsehålor och drakar], ouijabräden, många former av musik, astrologi, tarotkort, handflatespådom, spådomskonst, drömtydning, grafologi, böner för de döda, och dop för de döda är några av Satans listigheter [likaså ”regression till tidigare liv”. Vi skulle inrikta oss på, att göra det bästa av vårt enda liv, inte låta oss hypnotiseras vid regression till att se det, som demoner då visar i sinnet! Regression är att gå bakåt – till Satans lögner, progression är att gå framåt – till Guds paradis, där ingen död kommer att finnas!].



11. Från vad säger Skriften, att vi skall avhålla oss?

Första Tessalonikerbrevet 5:22: ”och håll er borta från allt slags ont.”

Anm.: Att avhålla sig från allt ont, är en livsviktig kristen grundregel. Vi kan gott utvidga den till att undvika varje plats, där det onda framträder. Det kommer att rädda oss från många faror. Hur vi än beträder Satans territorium, blir det lättare för honom att lura oss. Även nyfikenheten måste vi vara på vår vakt emot, för genom den fångas många. Vi behöver inte uppleva Satans bedrägliga ondska, för att inse, att den skiljer oss från Frälsarens kärlek och räddning.



C. Guds Råd angående Spiritualism

12. På vilka kommer somliga att lyssna under den sista tiden?

Första Timoteusbrevet 4:1: ”Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer somliga att avfalla från tron och hålla sig till villoandar och till onda andars läror.”



13. Med vilka skall vi inte ha att skaffa?

Femte Moseboken 18:10‑12: ”Hos dig får inte någon finnas som låter sin son eller dotter gå genom eld eller befattar sig med spådom, teckentydning, svartkonst eller häxeri, ingen som utövar besvärjelsekonster, ingen andebesvärjare, ingen som bedriver trolldom och ingen som söker råd hos de döda. Ty avskyvärd för Herren är var och en som gör sådant, och för sådana vedervärdigheters skull fördriver Herren, din Gud, dem för dig.”

Första Korintierbrevet 10:20: ”Nej, vad hedningarna offrar, det offrar de åt onda andar och inte åt Gud, och jag vill inte att ni skall ha någon gemenskap med de onda andarna.”

Anm.: I våra dagar offrar hedningarna, de som ej lyder Guds regler, till sina avgudar (underhållning, sinnesnjutning, lyx), där Satans anda lurar bakom hörnet. Vi ombeds att undvika de företeelser, där det vimlar av djävlar.



14. Vilket öde möter spiritualister och deras efterföljare?

Uppenbarelseboken 21:8: ”Men de fega, de otroende och de skändliga, mördarna, de otuktiga, trollkarlarna, avgudadyrkarna och alla lögnare skall få sin del i sjön som brinner av eld och svavel. Detta är den andra döden.’”

Första Krönikeboken 10:13: ”Sådan blev Sauls död, därför att han hade varit trolös mot Herren. Han hade inte hållit Herrens ord, och han hade även rådfrågat en spåkvinna för att få svar.”

Andra Moseboken 22:18: ”En trollkvinna skall du inte låta leva.”

[Anm.: Här talas om den andra, slutgiltiga döden. Under Gamla Testamentets tid var Israel en teokrati, ett gudsstyre. Då avrättades man för allvarliga synder, t.ex. trolldom. I vår tid råder demokrati, folkstyre. Utan Guds direkta ledning, som under Gamla Testamentets dagar, avrättas ingen för sina synder. Obotfärdiga syndare straffas i stället vid den yttersta domens verkställande genom den andra döden. Detta skärskådas senare i kursen.]





D. Satans försåtligare Fällor

Satan är ärkeförföraren i världsalltet. Han styr andra på mångahanda sätt, varav en del är ytterligt försåtliga. Han vet om, att i fall vi inser att han står bakom bedrägerierna och frestelserna, och att om vi gör anspråk på Guds kraft till seger, lurar han oss ej. Bibeln avslöjar några av hans slugare tillvägagångssätt, liksom dem, som är uppenbara.



15. Vem är lögnens och lögnarnas fader?

Johannesevangeliet 8:44: ”Ni har djävulen till er fader. Och vad er fader har begär till, det vill ni göra. Han har varit en mördare från början och har aldrig stått på sanningens sida, eftersom sanning inte finns i honom. När han talar lögn, talar han av sitt eget, ty han är en lögnare, ja, lögnens fader.”



16. Hur beskrivs följande egenskaper?

(a) Gensträvighet [upproriskhet] och motspänstighet: Första Samuelsboken 15:23: ”Ty upproriskhet är trolldomssynd och trots är synd och avguderi. Eftersom du har förkastat Herrens ord, har han också förkastat dig, så att du inte längre får vara kung.’”



(b) Avund och genstridighet [split och kiv]: Jakobsbrevet 3:14‑16: ”Men bär ni på bitter avund och stridslystnad i ert hjärta, skall ni inte skryta och tala emot sanningen. En sådan vishet kommer inte ovanifrån utan är jordisk, oandlig, ja, demonisk. Ty där avund och stridslystnad råder, där råder också oordning och allt som är ont.”



17. Här uppräknas sex ting, som bara ”olydnadens barn” ägnar sig åt. Vilka då?

Efésierbrevet 5:1‑6: ”Bli Guds efterföljare, ni som är hans älskade barn. Och lev i kärlek, så som Kristus har älskat oss och utlämnat sig själv för oss som offergåva, ett välluktande offer åt Gud. Men otukt och allt slags orenhet eller girighet skall inte ens nämnas bland er, det anstår inte de heliga. Inte heller passar sig fräckt och oförnuftigt prat eller tvetydigt skämt. Tacka i stället Gud. Ni skall veta att ingen otuktig eller oren eller girig – en sådan är en avgudadyrkare – skall ärva Kristi och Guds rike. Låt ingen bedra er med tomt prat. Allt sådant nedkallar Guds vrede över olydnadens barn.”

Anm.: De val vi träffar varje ögonblick, varje dag, förkunnar att vi står på antingen vår himmelske Faders, eller lögnens faders, sida.



Sammanfattning

En gång var Satan en ljusets ängel i himmelen, men han lät sig gripas av upprorskänslor. Genom lögner om Gud, och om sina egna goda avsikter [som således var onda], drog han med sig många änglar i sitt uppror. Han och hans änglar arbetar ihärdigt på, att nedsmitta människorna med sin anda. Satan utnyttjar talrika sluga tillvägagångssätt, för att bedra människorna. Somliga av dem genomskådas lättare, än andra. Ju försåtligare metod, desto verkningsfullare.

Guds Ord blottställer Satans förfaranden och säger oss, hur vi skall göra oss redo, att motstå hans angrepp (Efésierbrevet 6:10‑18). Bibeln ger det underbara löftet, att om vi är villiga, kommer den Helige Ande att leda oss in i hela sanningen (Johannesevangeliet 16:13), och att när vi känner till sanningen, kommer den att göra oss fria (Johannesevangeliet 8:32). Kristus kommer att befria oss från den Ondes illfundigheter. För att kunna känna igen och motstå hans lurendrejerier, måste vi studera Bibeln under den Helige Andes ledning.



För personlig Eftertanke

Härmed har jag för avsikt, att icke lyssna på, besöka eller titta på någonting, som är utmärkande för Satans spiritualistiska bedrägerier.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.