onsdag 4 juli 2012

Skattgömman, Studium Nr. 19


Skattgömman

Studium Nr. 19: Det sista Släktet




Brott och våld, krig och rykten om krig, hungersnöd och farsoter fortsätter att öka i vår värld med förfärlig takt. För många ter sig framtiden väldigt dyster. Med tanke på att många länder nu äger kärnvapen, tror många att en atomkrigets förintelse är oundviklig. Andra menar att Vatikanen är den räddare, som kommer att säkra världsfred.

Båda synsätten är alltigenom felaktiga. I samband med Kristi andra ankomst säger Bibeln oss att: ”Ni kommer att höra stridslarm och rykten om krig. Se då till att ni inte blir skrämda. Ty detta måste hända, men därmed har slutet ännu inte kommit. Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike, och det skall bli hungersnöd och jordbävningar på den ena platsen efter den andra.” Matteusevangeliet 24:6‑7. Den Heliga Skrift klargör, att livet på Jorden inte kommer att bli fullständigt utplånat, ej heller instämmer den i mångas förutsägelser om världsfred strax före Kristi återkomst.

Kristus slog fast, att världens sista släkte kommer att bestå av två grupper (Matteusevangeliet 25:31‑46): de rättfärdiga, som valt att följa Honom, och de orättfärdiga, som bestämt sig för att icke lyda Gud och Hans bud.



A. De Orättfärdiga


1. Hur jämförde Jesus människorna på Noas tid med dem, som lever före Hans andra tillkommelse?

Matteusevangeliet 24:37‑39: ”Ty som det var i Noas dagar, så skall det vara vid Människosonens återkomst. Som människorna levde dagarna före floden: de åt och drack, gifte sig och blev bortgifta, ända till den dag då Noa gick in i arken, och de visste ingenting, förrän floden kom och ryckte bort dem alla – så skall Människosonens ankomst vara.”



2. Vilka seder och bruk rådde i Noas dagar?

Första Moseboken 6:11‑13: ”Men jorden blev mer och mer fördärvad inför Gud och full av våld. Gud såg på jorden, och se, den var fördärvad, eftersom alla människor levde i fördärv på jorden. Då sade Gud till Noa: ’Jag har beslutat att förgöra alla levande varelser, ty för deras skull är jorden full av våld. Se, jag skall fördärva dem tillsammans med jorden.”



3. Nämn några av särdragen hos de orättfärdiga, som lever i de sista dagarna!

Andra Timoteusbrevet 3:1‑5: ”Det skall du veta att i de sista dagarna skall det komma svåra tider. Människorna kommer att älska sig själva och vara penningkära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa, oförsonliga, skvalleraktiga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, falska, egensinniga och högmodiga. De skall älska njutning i stället för Gud och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft. Håll dig borta från dem!”



4. Hur kommer de onda att reagera på den sista maningen till ånger?

Andra Timoteusbrevet 3:13: ”Men onda människor och bedragare skall göra framsteg – till det sämre. De bedrar och blir själva bedragna.”

Andra Tessalonikerbrevet 2:10‑12: ”och med all slags orättfärdighet som bedrar dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot sanningen och älskade den, så att de kunde bli frälsta. Därför sänder Gud en kraftig villfarelse över dem så att de tror på lögnen och blir dömda, alla dessa som inte har trott på sanningen utan njutit av orättfärdigheten.”



B. De Rättfärdiga

5. Vilket annat namn använder Gud, när Han syftar på Sitt folk eller Sin församling?

Jesaja 51:16: ”Jag har lagt mina ord i din mun och övertäckt dig med min hands skugga för att plantera himlen och grunda jorden och för att säga till Sion: Du är mitt folk.”



6. Vilken symbol beskriver Gud Sitt folk, Sion, med?

Jeremia 6:2: ”Jag vill ödelägga dotter Sion, den vackra och bortskämda [på grund av svek mot Skaparen]”



7. Vem skall vi förstå, att kvinnan i Uppenbarelseboken 12:1 står för?

Ett stort tecken visade sig i himlen: en kvinna klädd i solen och med månen under sina fötter och en krona av tolv stjärnor på sitt huvud.”

Anm.: Gud brukar sinnebilden av en ren kvinna, för att beskriva Sin församling, Sitt folk. Paulus talar om församlingen i Korint som en ”ren jungfru.” Andra Korintierbrevet 11:2. Kristus framställs som kvinnans (församlingens) make. Efésierbrevet 5:23‑25, 32.



8. Hur beskrivs Kristi brud?

Efésierbrevet 5:27: ”Ty han ville ställa fram församlingen inför sig i härlighet, utan fläck eller skrynkla eller något annat sådant. Helig och fullkomlig skulle den vara.”



9. Märk Satans inställning till sluttidens församling. Vilka bekrigade han?

Uppenbarelseboken 12:17: ”I sitt raseri mot kvinnan gick draken bort för att strida mot de övriga av hennes barn, mot dem som lyder Guds bud och håller fast vid Jesu vittnesbörd.” Se vers 9.

Anm.: ”I sitt raseri” [vredgades. 1917 Års Översättning] betyder ”blev utomordentligt arg”. Kvarlevans församling är de övriga av kvinnans barn [säd. 1917 Års Översättning] Vi kommer att se efter, vilka de är.



10. Vilka är de två utmärkande dragen hos kvarlevans församling?

Uppenbarelseboken 12:17: ”I sitt raseri mot kvinnan gick draken bort för att strida mot de övriga av hennes barn, mot dem som lyder Guds bud och håller fast vid Jesu vittnesbörd.” Se Uppenbarelseboken 14:12.

Anm.: Jesu Kristi vittnesbörd är profetians ande. Uppenbarelseboken 19:10. Profetians gåva var märkbar inom den apostoliska församlingen och kommer ånyo att vara skönjbar inom Guds kvarleva. Efésierbrevet 4:11‑14; Joel 2:28, 32.



C. Församlingens Uppdrag

11. Vilken uppgift gav Kristus Sitt folk?

Matteusevangeliet 28:19‑20: ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt vad jag har befallt er. Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut.”

Anm.: Uppdraget är giltigt till världens slut.



12. Vilket särskilt trefaldigt budskap kommer att förkunnas i hela världen före Kristi återkomst? Uppenbarelseboken 14:6‑11, 14

Vers 7: ”Han sade med hög röst: ’Frukta Gud och ge honom äran, ty stunden för hans dom har kommit. Tillbe honom som har skapat himlen och jorden, havet och vattenkällorna.’”



Vers 8: ”Ännu en annan ängel följde efter, och han sade: ’Fallet, fallet är det stora Babylon, som har gett alla folk att dricka av sin otukts vredesvin.’”



Vers 9: ”En annan ängel, den tredje, följde dem och sade med stark röst: ’Den som tillber vilddjuret och dess bild och tar dess märke på sin panna eller sin hand”.



13. Hur många kommer att lösköpas ifrån Jorden?

Uppenbarelseboken 7:9: ”Därefter såg jag, och se: en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folkslag och stammar och länder och språk. De stod inför tronen och inför Lammet, klädda i vita kläder och med palmblad i händerna.”

Anm.: Det kommer att bli en mäktig tidvattenvåg av omvändelser i de sista dagarna. Då förstlingsgrödan tyder på en rik skörd, är en bestämd grupp personer – omvända in i hjärterötterna till Gud – kärnan i denna mäktiga rörelse.



14. Vilken förmånsrätt [privilegium] kommer de, som håller Guds bud, att få åtnjuta?

Uppenbarelseboken 22:14: ”Saliga är de som tvättar sina kläder. De skall få rätt till livets träd och få komma in i staden genom dess portar.”

Anm.: Den här omtalade staden är det Nya Jerusalem i Uppenbarelseboken 21:1‑2. [Den eng. Bibeln säger: ”Saliga är de som handlar enligt hans bud”, d.v.s. lyder budorden.]



Sammanfattning

Jordens sista släkte kommer att bestå av två grupper människor. Deras utmärkande drag är väsensskilda, därför kommer de att möta högst skilda öden. Guds kvarleva kommer att vara segerrik genom Hans nåd i den stora striden mellan gott och ont; medan de orättfärdiga kommer att skörda evig död. Malaki 4:1, 3.



För personlig Eftertanke

I dag väljer jag, att bli en del av Guds återstående folk och genom Hans kraft lyda alla Hans bud och följa Honom, vart Han än leder mig.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.