tisdag 10 juli 2012

Hälsonyckel 1


Hälsans Byggstenar 1

Kosthållet



”Och Gud sade: ’Se, jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med fröbärande trädfrukt. Detta skall ni ha till föda.” Första Moseboken 1:29.

Varför äter vi? Därför att vi tycker om det. Och vi gillar det så mycket, att väldigt få skulle vilja sluta med denna vana ens om de kunde. Pris ske Gud, för att Han skapat oss med förmågan, att smaka och känna dofter och att Han byggt in sådana härliga smaker och vällukter i den mat Han har gett oss att äta! Men även om vi ogillade det, måste vi ändå äta. Mat behövs för att ge kroppen energirikt bränsle, för att tillhandahålla beståndsdelar till lagning och uppbyggning av vävnader och för att tillföra ämnen till styrningen av kroppens processer.

De kemiska ämnen i mat, som fungerar på ett eller flera av dessa sätt, benämns näringsämnen. De sju grundläggande klasserna av näringsämnen är kolhydrater, fetter, proteiner [äggviteämnen], vitaminer, mineraler, fibrer och vatten.

Endast kolhydrater, fetter och äggviteämnen ger energi eller kalorier. Sockerarter och stärkelsesorter är alla kolhydrater. Kolhydrater och proteiner ger omkring fyra kalorier per gram, och fetter ger ungefär nio kalorier per gram. Som dessa siffror visar, är fetter en mycket mera koncentrerad energikälla. Fibrer, länge betraktade som oväsentliga, erkänns nu som ett viktigt reglage [styranordning] i kroppen. De bidrar till att kontrollera blodsocker- och kolesterolhalterna, och skyndar likaså på tarmens tömning. Ett fiberfattigt kosthåll förknippas med ökad risk för grovtarmscancer, liksom andra magåkommor.

När maten väljs och lagas på rätt sätt, så att de viktigaste näringsämnena äts i rätt inbördes förhållande och lagom mängd, är man säker på att få god näring. All naturenlig föda innehåller alla sju livsviktiga näringsämnen. Emellertid förekommer de olika aminosyrorna (byggstenarna i proteiner), fettsyrorna, vitaminerna och mineralerna i varierande mängder i skilda mattyper. Alltså behöver man äta olika slags mat för att få i sig alla näringsämnena i tillräckliga mängder.

Felnäring innebär, att man inte får nog med näringsämnen, eller att kroppen i vissa fall ej tillgodogör sig dem riktigt. Undernäring betyder brist på vissa näringsämnen. I underutvecklade länder är det vanligast härvidlag, att man helt enkelt inte får nog med mat, eller äter för ensidigt. Svält är ett tragiskt hälsogissel för milliontals människor i världen. Mindre vanliga, men lika allvarliga, är svårigheterna med sjukdomar på grund av vitamin- eller mineralbrist. Dessa åkommor är ovanliga, så länge som man intar tillräckligt med oraffinerade kalorier.

Övernäring innebär för mycket näringsämnen. I välutvecklade länder beror det vanligen på överkonsumtion av raffinerad mat. Roten till förtidig död och sjukdom för millioner välnärda människor är övernäring. De tre främsta dödsorsakerna i USA orsakas starkt av folkets kosthåll. De är hjärtåkommor, kräfta och slaganfall. I Sverige var 1999 den vanligaste dödsorsaken hjärt- och kärlsjukdomar (cirkulationsorganens sjukdomar) enligt Socialstyrelsens uppgift. Liksom i USA är den andra dödsorsaken tumörer (samma källa). För högt blodtryck och sockersjuka har starka band till kosten. De kostöverdrifter, som brukar befrämja eller orsaka dessa sjukdomar, innefattar kolesterol, för mycket protein och för mycket salt. Kort sagt, för mycket kalorier i allmänhet. Det går att bli förgiftad av för mycket vitaminer eller mineraler. Normalt sett måste man inta vitamin- eller mineraltabletter med starkt koncentrerade födoämnen, för att detta skall ske.

Övervikt är en av de vanligaste biverkningarna av övernäring. Kombinationen rätt kost och motion krävs för att avhjälpa felet. I korthet skall födan vara fettfattig och fiberrik. En proteinrik kost är inte bättre, än någon annan kost, förutom att den snabbt binder vatten. För mycket äggviteämnen skadar kroppen på flera vis; med tiden försvagas njurarna, hjärtat, benen och immunsystemet. Ät i stället en regelbunden, balanserad kost som är fettfattig och fiberrik. I praktiken innebär denna ordning, att hålla sig huvudsakligen till frukt, grönsaker, fullkornssäd och baljväxter. De flesta överviktiga behöver äta mindre. Antagligen borde de vänja sig vid, att vara lätt hungriga för det mesta – åtminstone tills kroppen anpassat sig till mindre med mat, och de blivit spänstiga genom ett träningsprogram.

Så här kan vi sammanfatta det vi lärt oss om lämplig näring: ”Ät, med en lugn, tacksam inställning och vid rätt tidpunkter, ett brett urval mestadels oraffinerad mat, lagad på ett enkelt, trevligt och välsmakande sätt, i tillräcklig mängd för att bibehålla eftersträvansvärd kroppsvikt och god hälsa.”

Ens inställning till födan och under måltiden är betydelsefull. Är man nervös eller brådskar eller upprörd över något, försämras matsmältningen. Det är klokare att inte äta alls, med mindre man kan göra det med lugnt sinne och utan jäkt. Jäktat ätande brukar medföra att man äter för mycket. Eftersom matsmältningen börjar i munnen, är det viktigt att tugga maten sakta och väl.

En stadig frukost bör intas tidigt på morgonen. Det finns inget, som heter ”frukostmat”. Många tycker om potatis, eller bönor, och andra grönsaker samt en huvudrätt till frukost. Varför inte? Sådan föda skänker kroppen de näringsämnen den kräver för att komma igång igen efter nattens fasta och anger den näringsmässiga tonen för dagen. Vanligtvis bör inte ett ytterligare huvudmål intas förrän fem timmar senare. De flesta skulle klara sig väl på två mål mat om dag. De, som i sin dagliga gärning ej behöver så många kalorier, eller som är överviktiga, borde prova ordningen med två mål om dag. Om ett tredje mål är nödvändigt, skall det vara lättare och ätas minst två timmar före sänggåendet. Att inta stora mål på kvällen eller före sänggåendet är ingen god vana. Maten smälts dåligt under sömnen därför att ämnesomsättningen minskar. Sömnen kan rubbas, och ofta känner man verkan därav på morgonen. Samma mängd kalorier intagna på kvällen är mera fettbildande, än om de äts på morgonen. Detta förhållande är lättförklarligt: Mellan morgon och kväll minskar ämnesomsättningen. Likaså sparar de flesta kroppar energi, varför det är lättare att bli fet, än att bli smal igen.

Mellanmål eller för många mål under dagens lopp stör matsmältningen. En sur mage och ett surt humör blir ofta följden. Mindre, lättare mål smälts fortare. En regel säger, att magen skall ges nog med tid för att helt tömma sig efter ett mål och vila ungefär en timme, innan mera mat äts.

Orsaker, som bidrar till magens tömningstakt, är målets fettinnehåll, mängden mat, vätska drucken under måltiden och stillasittande arbete.  Frukt- eller grönsaksmål lämnar vanligen magen inom två timmar, medan fett- eller proteinrikare mål tar fyra till fem timmar.

För att inte äta för mycket och få ont i magen, bör antalet födoämnen vid samma mål vara begränsat. Förvisso bör vi äta ett brett urval födoämnen från måltid till måltid och från dag till dag, men tre eller fyra olika födoämnen samtidigt räcker.

En god blandning enkla, oraffinerade växtfödoämnen är mera näringsmässigt balanserad än djurprodukter och fabriksframställd mat. Fullkornssäd, frukt, grönsaker, bönor, ärter, nötter och frön innehåller högkvalitativt protein, ett bättre förhållande mellan fetter och syror (härigenom minskar faran för hjärtsjukdom och cancer), inget kolesterol, gott om sammansatta kolhydrater och fibrer, samt är rika på vitaminer, mineraler och vatten. Djurprodukter och fabriksmat är ofta rika på fett, kolesterol, socker, salt och skadliga tillsatser, samt saknar fibrer. Emellanåt är det omöjligt, att äta rätt. Känn Dig inte skyldig beträffande Din mat, om Du gör Ditt bästa med den kunskap och de möjligheter Du har. Förvisso är det icke ohälsosamt att bruka en del raffinerade varor, typ vitt vetemjöl, socker, eller olja i små mängder för att laga hälsosam och välsmakande mat. De flesta kan inta en mindre mängd salt. Felet är, att våra smaklökar genom överanvändning vants vid att vänta sig och kräva alltför mycket härav. Det vore klokt, att gradvis omskola folk till att kräva mycket mindre salt.

1977 utfärdade Amerikanska Senatens Utvalda Utskott för Näring och Människans Behov dessa rekommendationer till alla amerikaner: Minska saltätandet med omkring 50-85 procent, fettintaget med minst 10 procent, sockerkonsumtionen med 40 procent och kolesterolet till 300 mg. dagligen (motsvarar ett ägg).

Dessa riktlinjer antyder att större ändringar förestår det genomsnittliga amerikanska kosthållet. Fördelarna med så pass stora omvälvningar i valet av födoämnen är häpnadsväckande. Livsmedelverket i Sverige rekommenderar att fettinnehållet i kosten inte bör ge mer än ca 30 % av energiintaget. Protein bör ge 10-15 % av energiintaget och kolhydrater ca 55-60 % Källa: Svenska Näringsrekommendationer 1997. Adventisternas (ett protestantiskt samfund och rörelse som månar om hälsa och livsstil) hälsostudier har visat att av stränga vegetarianer (inga djurprodukter) dör bara en tredjedel så många av kräfta och en fjärdedel så många av hjärtkärlsjukdomar som ibland icke-vegetarianer. I dessa studier tog man hänsyn till andra faktorer såsom tobak och alkohol, så vi vet att den väldiga hälsofördel, som de stränga vegetarianerna åtnjuter, beror på att de utesluter djurprodukter ur sin kost. Samma studier har visat, att de vegetarianer, som varken röker eller dricker, drabbas av endast 14 procent så många dödsfall i hjärtattack och 9 procent så många dödsfall i cancer samt lever i medeltal 12 år längre, än genomsnittspersonen.

Vanligen avgör amerikanen sitt kosthålls näringsvärde utifrån den fyrdelade kostcirkeln. De fyra födoämnesgrupperna är: Mjölk och mjölkprodukter, kött eller äggviteämnen, frukt och grönsaker och bröd och spannmål. Meningen är, att äta ett visst antal portioner av varje grupp varje dag, för att säkerställa en balanserad näringstillförsel. Denna cirkel ser i sanning till, att vi följer kraven för dagligt intag av allt slags näring. Den huvudsakliga nackdelen härmed är, att den inte skyddar särskilt väl mot övernäring, som är det största näringsfelet i dagens USA. I Sverige har andelen feta vuxna på 18 år ökat med 50 % (Överviktsenheten, Huddinge Universitetssjukhus, 2001). Det är lätt att inta för mycket protein, fett, kolesterol och salt, genom att följa denna ordning. Behöver vi verkligen fyra födoämnesgrupper (eller sju, enligt den svenska kostcirke1n 1)frukt och bär, 2)potatis och rorfrukter, 3)matfett, 4)mjölk och ost, 5) kött, fisk och ägg, 6)grönsaker, 7)bröd och andra spannmålsprodukter), när vi kan få i oss alla näringsämnen ur endast två grupper – frukt och grönsaker och bröd och spannmål – precis som vegetarianerna, som är mycket friskare, än icke-vegetarianerna? Det är ett grundläggande faktum i näringslära att det inte finns några livsviktiga födoämnen. Det förekommer blott livsnödvändiga näringsämnen. Dessa kan vi inta lika väl från två grupper som från fyra.

Huvudfrågan skulle vara: ”Vilka är de bästa, tillgängliga källorna till de näringsämnen, som jag behöver?” Nu vet vi svaret på den frågan: ”En välbalanserad, vegetarisk kost, som inbegriper en stor blandning frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, nötter och frön.”

Ehuru brist på vitamin B12 är sällsynt även ibland vegetarianer, är frågan ändå, huruvida detta vitamin finns i bra, vegetariska födoämnen? Små mängder fettfattiga mejerivaror eller ett vitamintillskott ordnar den saken. Men det finns bevis för att detta vitamin alstras i människokroppen, likaså återfinns vitamin B12 i en del dricksvatten, vilket kan vara orsaken till, att denna vitaminbrist är sällsynt.

Det, som talar för det vegetariska kosthållet, kan sammanfattas av Amerikanska Kostsällskapet [American Dietetic Association, ADA]: ”(ADA) bekräftar, att en välplanerad kost, bestående av ett urval mestadels oraffinerade växtfödoämnen plus litet mjölk och ägg (lakto-ovo vegetarisk kost), tillfredsställer alla kända näringsbehov. I Sverige har vi uppmanats att äta en stor andel vegetabilier, 60 % mer än idag (Motion till Riksdagen 2001/02:Ub 424). Vidare går det att göra ett helt vegetariskt kosthåll tillräckligt genom nogsam planering, varvid hänsyn tas till särskilda näringsämnen, som kan vara svårtillgängligare eller i lägre koncentrationer eller obefintliga i växtfödoämnen. (ADA) erkänner, att allt mera forskning påvisar sambandet mellan konsumtionen av en på växtämnen grundad kost och förebyggandet av vissa sjukdomar.”

För den, som eftersträvar ett bättre kosthåll, är det gynnsammare att gradvis vidta förändringar, så att kroppen hinner med att ställa om sig. Andra familjemedlemmar, som inte är så hågade att förändra sin kost, behöver också en anpassningstid. En klok plan vore, att börja minska på och sluta med en del av den värsta skräpmaten och i dess ställe sätta mer frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Övergå till fettfattiga mejerivaror (i den mån man nu anser det vara nödvändigt att konsumera dessa med tanke på djursjukdomarna och mjölkprodukternas negativa effekt på allergi, astma och övriga sjukdomar) och undvik fett och behandlat kött. Sluta med ytterligare raffinerad, behandlad mat som färdiglagade kvällsmål, bakverk, smörgåsmat och läskedrycker. Köp fullkornsbröd och -sädesprodukter i stället för de raffinerade varianterna. Ät mindre av de onödiga fyllningar, salladssåser och köttspad, som bidrar med så många kalorier till ett mål, och när Du ändå vill ha dem, välj då fettfattiga eller kalorisnåla sorter. Ät oftare hemma, gör Din egen matsäck och förenkla Ditt ätande. Köp Dig en bra, hälsoförespråkande, vegetarisk kokbok (vissa gynnar inte hälsan, då recepten kräver för mycket ost, ägg och nötter) och börja att prova på och experimentera med nya rätter. Men gör det hela enkelt.

”Väl dig, du land… vars furstar håller måltid i tillbörlig tid, med måttlighet, och inte för att överlasta sig!” Predikaren 10:17.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

1 Vegetariska matsedelsförslag och kokböcker är tillgängliga från Internetadresserna nedan.



*******

 Titlarna i denna serie med hälsoupplysande traktater är: Frisk Luft, Solsken för Kropp och Sinne, Måttlighet, Behovet av Vila, Motion, Kosthållet, Vatten och Förtröstan på Guds Makt.

För ytterligare upplysningar om detta eller andra ämnen när det gäller ett gott liv, kontakta:






Sammanställd av Kurt Unglaub, medicine licentiat i folkhälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.