fredag 30 mars 2012

Är Du lycklig som Ateist? Avsnitt 1: Endast det energibärande Ljuset kan bestå


Är Du lycklig som Ateist?



Avsnitt 1: Endast det energibärande Ljuset kan bestå 



Av Richard Wurmbrand, m.fl.



Vad skulle Du ha gjort, om Du först plågats av nationalsocialister under en fängelsevistelse (trots att Du inte gjort något galet), och därefter av internationalsocialister (kommunister) under en ny fängelsevistelse (trots att Du varit lika oskyldig)? Hur hade Du reagerat, då Du sett kommunister, angivna av sina egna, slås skoningslöst i fängelset av sina tidigare kamrater? Hade Du alls överlevt och dessutom med vettet i behåll? Luta Dig nu bekvämt tillbaka och insup, ja, ”ät” omistliga visdomsord, nedtecknade i kärlek, från en sådan före detta fånge! Det kan gott hända, att de vänder upp och ned på hela Dig, på ett positivt sätt. Sedan kan Du säkert besvara frågan ovan! (Inom hakparenteser har sammanställaren skrivit in smärre rättningar.)

Intressant i sammanhanget är ordet ”ateists” betydelse. Det kommer av två grekiska ord, a, som betyder utan och Theos, som betyder Gud. Rubriken kunde därför skrivas om så här: Är Du lycklig utan Gud?

Detta tål att tänka på i Sverige, där vi har ett slags omvänt apartheid: Frivillig skiljsmässa från Gudomen. I Syd-Afrika, under rasåtskillnadens sorgliga dagar, delades samhället upp i sådant, som var endast för vita och sådant, som endast var för icke-vita.

I Sverige behandlar vi Gud sämre, än vita sydafrikaner behandlade icke-vita sydafrikaner. Människor med annan hudfärg där skulle minsann veta hut. Hos oss, däremot, får inte ens Gud finnas i sinnevärlden; religionen skall vara så privat, att den aldrig märks. Författarna till Moskvas Bibel skulle, med andra ord, ha trivts som fisken i vattnet här!



Svar på Moskvas Bibel

I det Gudsförnekande Sovjetunionen utgav den kommunistiska världen sin ”heliga skrift”, Ateistens Handbok, 1961, genom Moskvas Vetenskapsakademi. Verket kom att spridas även utrikes. Den i nationalsocialistiska (nazistiska) och internationalsocialistiska (kommunistiska) fängelser för sin kristna tro torterade, judefödde, rumänske pastorn Richard Wurmbrand hade en hel svarsbok att säga om detta kollektivarbete av en rad fackmän (besök hans organisations svenska hemsida, www.missionenmr.se, och läs om dess stöd för förföljda kristna). Här saxas en rad guldkorn ur Svar på Moskvas Bibel (Lindfors Nya Bokförlag, Köping. Köping 1979. ISBN: 91-7268-101-2). Efter Sovjetväldets sammanbrott har ryssarna vänt sig till Gud. Eftersom det sovjetiska tänkandet är tämligen orubbat i Sverige, tål dessa rader att läsas. Visst känner Du igen Dig i följande beskrivning:

”Från skolans lägsta klasser till universitetet, i radio och TV, i filmer och på ateistiska massmöten, överallt propageras idéerna i denna bok. Och när en ateist dör, hålls begravningstalet i överensstämmelse med den kommunistiska bibelns lära, och den sörjande familjen försäkras att den döde är död för alltid, att det inte finns någon tröst för dem som söker tröst, att de som skilts aldrig blir återförenade mer, att det inte finns någon Gud och inte något sådant som ett evigt liv.

Boken syftar främst till att visa att det inte finns någon Gud. Vi skulle kunna svara mycket enkelt med en fråga: om det inte finns någon Gud, hur kommer det sig då att det finns får? Frågan ställdes faktiskt vid ett ateistiskt möte i Ryssland. Föreläsaren hade förklarat att livet här på jorden började spontant och hade utvecklats genom naturligt urval, och att i den hårda kampen för att överleva endast de djur överlevde som var starkare och snabbare än de andra, medan de svagare dukade under.

En troende frågade: ’Men hur kom det sig att fåren överlevde, att de inte uppslukades av vargarna? Varginnan föder fem till sex vargungar om året, tackan föder endast ett lamm om året. Det innebär en övervikt av 5 till 1 för den starkare som har skarpa tänder, vassa klor och styrka och snabbhet. Fåret saknar tillräckliga försvarsmöjligheter. Hur kommer det sig att det då fortfarande finns får? I dag skyddar människorna dem. Djurvärlden existerade innan människan framträdde. Vilka skyddade fåren då? Man kan förklara mycket utan att återgå till hypotesen om Guds existens. Men fåren med sina fyra ben kunde inte existera utan Honom liksom Kristi älskade fårahjord som varit försvarslös mot grymma förföljare sedan den första kyrkan bildades.’

Svaret som denne troende fick var några års sovjetiskt fängelse.

… Medlemmar av Sovjetunionens Vetenskapsakademi har skrivit nära 700 sidor för att bevisa att religionen i allmänhet och kristendomen i synnerhet är falsk. Låt oss försöka förstå dem och besvara alla de frågor de ställer. Artigheten och kärleken bjuder oss att acceptera utmaningen.

Ateisternas bibel är tråkig. I själva verket skulle det inte kunna vara annorlunda. Ingen kan bli lyrisk eller gripas av hänförelse för ateismen. Ateismen är en förnekelse. Vem kan bli entusiastisk för något negativt? Religionen har inspirerat kompositörer, målare, bildhuggare, poeter. Ateismen, genom själva dess negativa väsen, kan inte inspirera konstnärer att skapa stora verk. Ateismen bär inga vingar.

Enligt dess doktrin är människorna endast stoft och skugga – materia blott. Vilken kraft har materia att förstöra religionen? Kan materia väcka passioner till liv i kampen för ideal, när ideal, som inte är materia, enligt definitionen är ingenting?

Moskvabibeln tillgriper även bedrägliga metoder och ett våldsinflammerat språk vilket föga anstår en akademi för vetenskap.

Vi skall i görligaste mån undvika alla tröttsamma pseudovetenskapliga argument. Vi skall svara – också dem som möter oss med ironi eller förtal – med kärlek och hänsyn.

Vi kan gott unna oss detta eftersom goda skäl inte fruktar många hammarslag. I Paris finns ett monument över hugenotterna som visar ett städ och ett antal sönderbrutna hammare. Inskriptionen lyder: ’Hamra på, ni fientliga [fientligt] sinnade. Era hammare bryts sönder; Guds städ håller.’

Vi kan unna oss denna inställning eftersom våra tankar inte kommit till oss lättvindigt och eftersom vi anser det vara en förmån att utsättas för kritik. Det innebär en svaghet för ateismen i kommunistländerna att den där utövar diktatur. Hur kan den som inte utsätts för kritik veta att han har rätt?

I alla kristna länder i väst har ateismen full frihet att utöva sin propaganda. Kristendomen har inte den minsta anledning att frukta det. I fri debatt kan endast kristendomen vinna. Tänk er två rum skilda åt genom en tjock gardin. I det ena rummet är det mörkt, i det andra ljust. Om gardinen dras upp, är det inte mörkret som härskar. Mörkret kan inte övervinna ljuset ens från ett flämtande stearinljus, eftersom mörkret saknar energi. Endast ljuset, som bär energi, kan bestå. Rummet som sålunda var försänkt i mörker blir synligt, förändrat tack vare ett brinnande ljus.

De kristna har inte fruktat vare sig kommunistiska fängelser eller hot om tortyr. Inte heller fruktar vi ateistiska böcker. I idéernas kamp kan den slutliga segern endast bli vår.” Richard Wurmbrand: Svar på Moskvas Bibel, sid. 11-14.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.