torsdag 22 mars 2012

Allting ur Evolutionens Perspektiv? Del 6: Mera om Fysikens grundläggande Lagar och Världsalltet


Allting ur Evolutionens Perspektiv?



Del 6: Mera om Fysikens fyra grundläggande Lagar och Världsalltet



På nytt läser vi i Vakttornets i långa stycken strålande häfte om skapelsen: ”Vi kan också se på den kosmiska världen: Små avvikelser i styrkan hos den elektromagnetiska kraften skulle påverka solen och därmed ändra det ljus som når jorden, vilket skulle försvåra fotosyntesen hos växterna eller göra den omöjlig. Sådana avvikelser skulle också kunna ändra vattnets unika egenskaper som har avgörande betydelse för livet. Återigen ser vi att vår existens är beroende av att den elektromagnetiska kraften är så exakt avpassad.” Finns det en Skapare…, sid. 17-18.

Anm.: Tillfälligheternas spel under en evolutions årmilliarder måste lyckas omgående, för att skapa (!) de nödvändiga förutsättningarna för liv. Detsamma skulle gälla under en Skapares danande. En Gud, som över huvud taget förmår åstadkomma något så otroligt som ett världsallt, skulle ha känt till dessa begränsningar och rättat Sig efter dem.

”Lika viktigt är styrkeförhållandet mellan elektromagnetismen och de andra tre krafterna. Fysiker har till exempel beräknat att den elektromagnetiska kraften är 10.000.000.000. 000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (1040) gånger starkare än gravitationen. Man skulle kunna tro att det inte skulle bli så stor förändring om man lade till en enda nolla (1041), men det skulle betyda att gravitationen blev proportionellt svagare, och dr. Reinhard Breuer förklarar vad följden skulle bli: ’Med svagare gravitation skulle stjärnorna vara mindre, och gravitationstrycket i deras inre skulle inte göra temperaturen tillräckligt hög för att kärnreaktioner skulle äga rum: solen skulle inte kunna skina.’ Du kan föreställa dig vilka konsekvenser det skulle få för oss!

Vad skulle hända om gravitationen var proportionellt starkare, så att talet hade bara 39 nollor (1039)? Breuer fortsätter: ’Enbart den lilla ändringen skulle drastiskt reducera den förväntade livstiden för en stjärna som solen.’ Andra forskare menar att den fina avpassningen är ännu mer exakt.

Två anmärkningsvärda egenskaper hos vår sol och andra stjärnor är att de producerar energi under lång tid och är stabila. En enkel illustration kan belysa detta. Vi vet att det behövs exakt rätt förhållande mellan bränsle och luft för att en bilmotor skall fungera effektivt. Ingenjörer konstruerar komplicerade mekaniska system och datasystem för att ge motorn bästa möjliga prestanda. Om det förhåller sig så med en enkel motor, hur är det då med stjärnorna, till exempel vår sol, som har en effektiv ”förbränning”? De viktiga krafter som är inbegripna är exakt avpassade, fullkomligt avvägda för att gynna livet. Är den precisionen bara en tillfällighet? Mannen Job, som levde i forna dagar, fick frågan: ’Påbjöd du de regler som styr himlarna eller fastställde du naturlagarna på jorden?’ (Job 38:33, The New English Bible) Ingen människa gjorde det. Varifrån kom då precisionen?



De två Kärnkrafterna

Universums uppbyggnad förutsätter mycket mer än bara exakt avpassning av styrkan hos gravitationskraften och den elektromagnetiska kraften. Två andra fysiska krafter påverkar också vårt liv.

Dessa två krafter verkar i atomkärnan, och de vittnar om förutseende. Tänk på den starka kärnkraften (starka växelverkan) som håller samman protonerna och neutronerna i atomkärnan. Tack vare denna sammanhållning kan olika grundämnen bildas – lätta (till exempel helium och syre) och tunga (till exempel guld och bly). Det tycks vara så att om denna sammanhållande kraft bara var två procent svagare, skulle det endast finnas väte. Skulle vårt liv påverkas? Ja, om universum saknade väte, skulle vår sol inte ha det bränsle den behöver för att kunna sända ut livgivande energi. Dessutom skulle vi förstås inte ha vare sig vatten eller mat, eftersom väte är en viktig beståndsdel i båda fallen.” Finns det en Skapare…, sid. 18-20.

Anm.: Känner Du igen mönstret: Åstadkom genast en fulländad skapelse, om det skall bli någon!

”Den fjärde kraften i det här dryftandet, den svaga kärnkraften (svaga växelverkan), styr det radioaktiva sönderfallet. Den påverkar också den termonukleära aktiviteten i vår sol. ”Är den kraften exakt avpassad?” kanske du undrar. Matematikern och fysikern Freeman Dyson förklarar: ’Den svaga växelverkan är miljoner gånger svagare än … [den starka]. Den är exakt så svag att vätet i solen brinner i långsam och jämn takt. Om den svaga växelverkan var mycket starkare eller mycket svagare, skulle alla livsformer som är beroende av solliknande stjärnor vara i fara.’ Ja, den exakta förbränningstakten gör att jorden hålls varm – men inte brinner upp – och vi hålls vid liv.

… Mer skulle kunna sägas, men du förstår säkert tanken. De fyra fundamentala krafterna är förunderligt fint avpassade. ’Överallt omkring oss tycks vi se bevis för att naturen har fått det att stämma precis’, skrev professor Paul Davies. Ja, den exakt avpassade styrkan hos de fundamentala krafterna är förutsättningen för solens existens och aktivitet. Den är förutsättningen för att vår underbara planet med dess livsuppehållande vatten, den livsnödvändiga atmosfären och alla de värdefulla grundämnena skall finnas till. Men fråga dig: Hur har avpassningen kunnat bli så exakt? Hur uppstod den?



Idealiska förhållanden för jorden

Vår existens kräver precision också i andra avseenden. Tänk på jordens mått och dess läge i förhållande till resten av vårt solsystem. I bibelboken Job ställs följande frågor som manar till ödmjukhet: ’Var befann du dig, när jag grundade jorden? … Vem fastställde dess mått – ifall du vet det?’ (Job 38:4, 5) Mer än någonsin tidigare kräver de här frågorna ett svar. Varför det? På grund av de häpnadsväckande upptäckter man gjort när det gäller jorden – upptäckter som bland annat gäller dess storlek och dess läge i vårt solsystem.

Man har inte funnit någon planet lik jorden någonstans i universum. Somliga forskare framhåller visserligen indirekta bevis för att vissa stjärnor har objekt som kretsar i en bana runt dem och som är hundratals gånger större än jorden. Men jorden har exakt rätt storlek för att göra mänskligt liv möjligt. I vilken bemärkelse? Om jorden var något större, skulle gravitationen vara starkare, och vätet, som är en lätt gas, skulle då ansamlas och inte kunna undkomma jordens gravitation. Atmosfären skulle vara ogästvänlig för liv. Om jorden däremot var något mindre, skulle det livsuppehållande syret försvinna och ytvattnet dunsta. I båda fallen skulle mänskligt liv på jorden vara omöjligt.

Jorden befinner sig också på perfekt avstånd från solen, något som är väsentligt för livet. Astronomen John Barrow och matematikern Frank Tipler studerade ’förhållandet mellan jordens radie och avståndet till solen’. De kom till den slutsatsen att mänskligt liv inte skulle kunna existera, ’om förhållandet var aldrig så lite annorlunda än det är enligt observationerna’. Professor David L. Block säger: ’Beräkningarna visar att om jorden hade befunnit sig bara 5 procent närmare solen, skulle det ha uppstått en okontrollerad växthuseffekt [överhettning av jorden] för omkring 4.000 miljoner år sedan. Om jorden å andra sidan hade befunnit sig bara 1 procent längre bort från solen, skulle det ha inträffat en okontrollerad nedisning [större delen av jorden skulle ha täckts av enorma mängder is] för omkring 2.000 miljoner år sedan.’ – Our Universe: Accident or Design?

Något annat som vittnar om precision är jordens rotationshastighet. Jorden roterar kring sin axel med ett varv per dygn, exakt rätt hastighet för att ge moderata temperaturer. Venus’ rotation tar 243 dygn. Tänk om jorden tog lika lång tid på sig! Vi skulle inte kunna överleva de extrema temperaturer som så långa dagar och nätter skulle ge.

[Ett bevis för sex bokstavliga 24-timmarsdygn, plus en lika lång vilodag, under skapelseveckan! Jämför Sabbatsbudet: ”Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den. Sex dagar skall du arbeta och uträtta alla dina sysslor. Men den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, inte heller din son eller din dotter, din tjänare eller tjänarinna eller din boskap, och inte heller främlingen som bor hos dig inom dina portar. Ty på sex dagar gjorde Herren himlen och jorden och havet och allt som är i dem, men på sjunde dagen vilade han. Därför har Herren välsignat sabbatsdagen och helgat den.” Andra Moseboken 20:8-11. På den sista dagen i skapelseveckan, efter slutfört verk, instiftade Herren vilodygnet, Sabbaten, som minne av skapelsen. Detta skedde långt före judarnas framträdande. Han skulle inte ha bett oss att följa veckoordningen, med vilodagen, om skapelsen inte skett, eller om skapelsedagarna varit längre, än våra 24-timmarsdygn. Gud är inte oresonlig!]

En annan viktig detalj är jordens bana runt solen. Kometer har en starkt elliptisk [av grekiskans elleipein utelämna, såsom vid utelämnandet av ord, förkortade ord, eller uttryck. Här med betydelsen långrund] bana. Vi kan vara glada att jorden inte har det. Dess bana är nära nog cirkelrund. Också det bidrar till att vi slipper uppleva extrema temperaturer.

Vi får inte heller glömma solsystemets läge. Om vårt solsystem låg närmare centrum av Vintergatan, skulle gravitationen från närliggande stjärnor rubba jordens omloppsbana. Om det däremot låg i själva utkanten av vår galax, skulle natthimlen vara praktiskt taget helt utan stjärnor. Stjärnornas ljus är inte väsentligt för livet [utom vid navigering efter dem], men gör det inte natthimlen oändligt vacker? Forskarna har dessutom, med ledning av de nuvarande uppfattningarna om universum, räknat ut att det i utkanterna av Vintergatan inte skulle ha funnits tillräckligt mycket av de grundämnen som behövs för att bilda ett sådant solsystem som vårt.



Tro bara på det man kan se?

Det finns många förnuftiga människor som godtar existensen av sådant som de inte kan se. I tidskriften Discover för januari 1997 rapporterades det att astronomer påvisat existensen av något som de menade var omkring ett dussin planeter som kretsar kring avlägsna stjärnor.

’Hittills är de nya planeterna kända endast genom det sätt på vilket deras gravitation rubbar moderstjärnans rörelse.’ Ja, de synliga verkningarna av gravitationen gav astronomerna skäl att tro på existensen av himlakroppar som de inte hade sett.

Omständighetsbevis – inte direkt observation – gav forskarna tillräckliga skäl att godta något som de ännu inte kunde se. Många som tror på en Skapare menar att de har liknande skäl att godta något som de inte kan se.



Lag och ordning

Av personlig erfarenhet vet du förmodligen att allting har en tendens att gå från ordning mot oordning. Som varje husägare märkt har saker och ting som lämnas åt sig själva en tendens att brytas ner eller upplösas i sina beståndsdelar. Forskarna refererar till denna tendens som ”termodynamikens andra huvudsats”. Vi kan se den huvudsatsen eller lagen i verksamhet dagligen. En ny bil eller cykel som lämnas åt sitt öde blir till sist skrot. Överge en byggnad, och den blir ett fallfärdigt ruckel. Hur är det då med universum? Lagen är tillämplig där också. Man skulle därför kunna tro att den ordning som finns i hela universum så småningom skall övergå i fullständig oordning.

Detta ser emellertid inte ut att hända med universum, enligt vad professorn i matematik Roger Penrose upptäckte när han studerade graden av oordning (entropi) i det observerbara universum. En logisk slutsats av sådana upptäckter är att universum började i ett ordnat tillstånd och fortfarande är i hög grad organiserat. Astrofysikern Alan Lightman säger att forskarna ’anser det vara ett mysterium att universum skapades i ett tillstånd av så stor ordning’. Han säger också att ’en framgångsrik kosmologisk teori till slut bör förklara detta entropiproblem’ – varför universum inte har blivit kaotiskt.

Vår existens står faktiskt också i strid med denna erkända lag, termodynamikens andra huvudsats. Hur kommer det sig då att vi finns till här på jorden? Som tidigare nämnts är det en grundläggande fråga som vi bör vara intresserade av att få svar på.

Sir Fred Hoyle förklarar i boken Världsalltets byggnad: ’Skall man komma ifrån tanken på en skapelse, måste man förutsätta att all materia i universum har en oändligt hög ålder, och detta är omöjligt…. Väte omvandlas ständigt till helium och de andra grundämnena…. Hur kommer det sig då, att universum består nästan helt och hållet av väte? Om materien vore oändligt gammal, skulle detta vara omöjligt. Vi ser alltså, att som universum nu är, vi helt enkelt inte kan komma ifrån skapelsetanken.” Finns det en Skapare…, sid. 20-25.



Vem är i vårt medvetande?

Det därpå följande kapitlet tar upp universums kanske mest svårlösta gåta och vidunderliga uppfinning: Människohjärnan. Vi är medvetna om oss själva och omvärlden; kan planera för framtiden; har en inneboende känsla för rätt och fel; kan minnas oerhört mycket, lära oss livet igenom, och dras till det sköna, mår väl av vacker musik, naturupplevelser, o.s.v. Slumpen skördar inte ett dylikt överdåd av goda frukter. Slumpen, tillfälligheternas blinda nycker, är ingen Skapare, men har ersatt Honom i mångas medvetande.

Med en Skapare, är vårt liv beroende av Hans livgivande och -uppehållande kraft. Dessutom blir vi ansvariga för våra gärningar – Han har ju bestämt både naturlagarna och reglerna för människans förhållande till Honom och inbördes, alltså Guds Tio Bud.



Ingen minsta byggsten hos materien?

Ett mått på Skaparens ofattbara snillrikhet saxar jag ur inrikestelegrammen i Länstidningen, Östersund, Jämtland, den 11. Juli, 2006, s. 10: ”Igår möttes 300 forskare i Stockholm för att förbereda öppnandet av ett partikellaboratorium i Schweiz. Målet är att ta reda på vad materien egentligen består av.

– Resultaten kommer att leda till att skolböckerna får skrivas om. Tidigare har man trott att om man skalade av det ena lagret efter det andra, från atomnivå in till kärnan, så skulle man någonstans hitta den minsta byggstenen i materien. Men någon sådan verkar inte finnas, säger Erik Johansson, professor i fysik vid Stockholms universitet och ansvarig för Atlas-projektets utbildningsdel.”



Skapare och Frälsare!

”I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. ... Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen. Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, och världen kände honom inte. Han kom till sitt eget, och hans egna tog inte emot honom. Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. ... Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning. Johannes vittnar om honom och ropar: ’Det var om honom jag sade: Han som kommer efter mig är före mig, eftersom han var före mig.’ Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd. Ty lagen gavs genom Mose, nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus.” Johannesevangeliet 1:1-5, 9-12, 14-17.

Är Kristus, den gudomlige Skaparen och Frälsaren, Ditt liv och ljus? Låter Du Honom lysa upp Din väg i världens mörker? Känner Du Honom? Har Du tagit emot Honom? Tror Du på Hans namn, så att Du är Guds barn? Ser Du Hans härlighet, blir Du andligen och moraliskt uppfriskad av Hans nåd och sanning? Har Du personligen erhållit av Hans fullhet, fått nåd och åter nåd? Godtar Du nåden och sanningen genom Jesus Kristus, Din Danare?



Källor till Allting ur Evolutionens Perspektiv?



1 Mats Molén: När Människan blev ett Djur, s. 24

2 Samma, s. 61

3 Samma, sid. 62-63

4 Samma, s. 37

5 Samma, s. 39

6 Samma, sid. 40-41

7 Samma, s. 52

8 Samma, sid. 54-55

9 The Youths Instructor, den 29. Januari, 1903 (mellanrubriker tillfogade). Återtryckt i LandMarks, Augusti, 1998, s. 13, från Steps to Life, P.O. Box 782828, Wichita, KS 67278-2828, USA. På Internet: www.stepstolife.org. Steps to Life saluför en mängd böcker, häften, musik-CD och DVD, däribland om skapelse kontra evolution.

  

För vidare funderande och lärande

Besök www.genesis.nu och http://medlem.spray.se/exnihilo och tag del av andra kreationisters (skapelsetroendes) sakskäl! Där kan man även köpa material om spörsmålet skapelse kontra evolution, såsom tidskriften Genesis. Se också: www.evolutionfacts.com och www.amazingdiscoveries.org. Evolution Facts är en jättelik samling invändningar mot utvecklingstanken. Bara ett fåtal av dem har formulerats av skapelsetroende, resten av evolutionister (utvecklingstroende)!

Svenskt material på nätet: www.endtime.net, klicka på ”Svenska” som språk på startsidan. Besök också www.stepstolife.org och klicka på ”Bible Studies”, respektive ”Library”, för svenska texter (står under ”Swedish/Svenska”). På www.mefag.com kan Du läsa bidraget Fakta om Framtiden, som anknyter till Bibelns förutsägelser om just framtiden (klicka på den svenska flaggan på startsidan).

För en gratis brevkurs i kristen tro (utan förpliktelse, kan avbrytas när som helst) på norska, svenska eller engelska, se www.livingwater.no eller skriv till: Levende Vann, Daniel och Silvia Pel, Bølbekkveien 8, N-2860 Hov, NORGE (e-post: danielsilvia@livingwater.no). Kursen besvarar olika livsfrågor, såsom varför lidande och ondska, går igenom tillståndet i döden och Bibelns förutsägelser om vår tid. Som omistlig, kostnadsfri bredvidläsning ingår klassiska böcker, i strålande svensk översättning, om Kristus och näraliggande ämnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.