söndag 22 april 2012

Är Du lycklig som Ateist? Avsnitt 8: Finns det en Gud?


Är Du lycklig som Ateist?



Avsnitt 8: Finns det en Gud?



”… Teologerna har framfört talrika argument för Guds existens. Motståndarna har framfört motargument.



Jag vill inte döma i denna tvist. Ve den Gud som behöver en försvarare! Gud är allsmäktig, suverän. En Gud kan uppenbara sig. Man behöver inget bevis för att solen existerar – hur mycket mindre då för dess skapare. Det finns stunder då solen skyms av moln. De som vill se solen får ge sig till tåls och vänta tills molnen skingrats. Om Gud önskar dölja sig själv för att upptäckas endast av dem som nitiskt söker honom, så måste jag respektera hans vilja.



… Vi föds med lungor och vi finner luft. Vi behöver vatten och det finns vatten. Efter flera månader behöver vi den näring som finns i grönsaker och kött, och världen tillhandahåller detta.



Vi är mottagliga för sjukdomar. Men så har någon sörjt för att det finns mediciner från örter, svampar eller kristaller i jorden för oräkneliga sjukdomar. Vilken sällsam och underbar jord för den upptäckande människan.



Vilket högmod eller vilken okunnighet får oss att tro att ett mycket grundläggande behov, vår innersta längtan efter en Gud … inte skulle motsvaras av en verklighet?



… Den levande mänskliga själen förfryser till en istapp i en värld utan Gud. Du minns kanske Homunculus – den konstgjorda människan som frambragtes på magisk väg av alkemister i andra delen av Goethes Faust. Han frös alltid. Du fryser när du tänker på dig själv som blott en komplicerad produkt av kemiska ämnen och kemiska reaktioner: som en själlös varelse. Vi människor hör innerst inne till dem som ivrigt åstundar en Fader, källan till värme, kärlek, ljus. Som alla fundamentala mänskliga behov uppfylls i verkligheten, så har också själen sina behov. Vi kan finna Gud. Vi kan känna honom.” Samma, sid. 123-124.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.