måndag 16 september 2019

Maxwell. Vårt Kristna Arv. Sektion 1. Arvet från Fäderna. 5. Vad Bibeln kan göra för Dig

Sektion 1
Arvet från Fäderna

5. Vad Bibeln kan göra för Dig
År 1931 landade två unga män på sandstranden på den lilla ön Mussau i södra delen av Stilla Havet. De kom, fastän de var medvetna om invånarnas rykte som vildsinta och allmänt usla.

De två var födda på en av grannöarna och kände inte till någon av de civilisationens bekvämligheter, som vi är vana vid i vår del av världen. Deras utbildning hade varit bristfällig, men den lilla skolning de hade fått, hade getts på en missionsskola. Deras språk var den halvengelska jargong, som kallas för pidginengelska, och den enda bok de riktigt kände till, var Bibeln.

Allt de hade att erbjuda grannarna på Mussau, var Bibelns budskap, sådant de förstod det. Men inom tio månader hade hela öbefolkningen blivit omvänd, kyrkor uppförda och skolor byggda. Öborna blev befriade från sin dryckenskap och andra laster. De blev både invändigt och utvändigt nya personer.

Kort tid därefter besökte en brittisk regeringstjänsteman ön, och sedan skickade han ett brev till det missionssällskap, som hade sänt ut de två unga missionärerna. Han beskrev sina intryck på följande sätt: ”Jag är överväldigad av det jag har sett. Jag hade inte kunnat tänka mig, att en sådan förvandling kunde ske. Folket där har mottagit Er religion med en begeistring, som inte går att beskriva. Den måste upplevas, för att man skall kunna förstå den. Jag har aldrig vare sig sett, hört eller läst om en dylik rörelse tidigare. Vad är det egentligen Ni har gjort med dessa människor? De är helt förändrade. Nu tycks de leva för något, som jag ej förstår mig på. Jag tog med mig en kartong tobak dit, men fick ta med mig den orörd tillbaka. Ingen av dem tuggar betelnötter längre heller. Jag är överväldigad och vill gärna säga, att detta är ett mirakel.”

Det var ett mirakel, och detta mirakel utfördes genom Guds Ord. Det finns i detta ord en kraft, som också kunde verka genom så ofullkomliga redskap. De två budbärarna hade ingen omfattande utbildning, och språket de använde, var föga lämpligt för ett så upphöjt uppdrag. Men miraklet skedde.

Den berömda Pitcairnön, där avkomlingarna till besättningen på Bounty bor, är ytterligare ett exempel på, hur Bibeln förvandlar människors liv. En gång var ön skådeplatsen för de mest upprörande förbrytelser, men i dag är invånarna där kända världen över för sin hederlighet och sitt rena liv. Den har ingen polis, och varken brott eller alkohol förekommer. Och orsaken till allt detta? Ja, det är åter igen Bibeln, och den här gången var det Fletcher Christians Bibel, som fortsatt förvaras i kyrkan på ön.

I dag är Stilla Havet bestrött med små och stora korallöar, där liknande mirakel har inträffat. Många av dem blev världen först uppmärksam på genom handlingarna under Andra Världskriget. Hundratals amerikanska soldater, som kom bort från sina truppavdelningar under striden mot fienderna, upptäckte till sin förvåning, att många av de infödda inte var kannibaler, som de hade väntat sig, utan goda, vänliga kristna.

I boken ”Bibelen taler” berättar doktor Francis Carr Stiffler, som är sekreterare i Amerikanska Bibelsällskapet, historien om Stanley Tefft, som blev nedskjuten över Stilla Havet. Jämte sex andra flygare togs han om hand av de infödda, och dessa ledde dem tryggt genom leden av japanska kustpatruller, till ett säkert gömställe. Där måste de tillbringa 87 dagar, innan det lyckades dem att ta sig vidare.

”Det allra första de gjorde”, sade Tefft, då han berättade om de goda vänner de hade funnit på ön i Stilla Havet, ”visade sig vara det bästa de kunde ha gjort för oss. En av de infödda, som talade god engelska, gav oss en Bibel. Han hade själv fått den av några missionärer, då de för första gången kom till ön. Varje kväll firade vi gudstjänst. Det var faktiskt de enda gånger, som jag glömde bort mina sår, mina dallrande nerver och min hunger… De infödda har inte Bibeln bara i händerna, de har den i hjärtat. De lever ut den. De är lika omsorgsfulla och vänliga och lever ett rika rent liv, som några kristna gör här hemma. De hade sannerligen lärt känna Bibelns Gud.”

Doktor Stiffler berättar också om en soldat, som hade hamnat på Salomoöarna, och som drog sig undan till en stilla plats ett stycke från vägen genom djungeln. Då han tog fram sin Bibel, för att läsa litet i den, kom det plötsligt fram en jättestor inföding ur buskaget med klubba i handen. Men infödingen lyfte inte klubban mot honom, han pekade i stället på boken, som soldaten satt där med. ”Är det en Bibel?”, sade han. Då soldaten svarade jakande, tog infödingen Bibeln ur hans hand och läste andäktigt ett kapitel ur Jesaja. Sedan log han mot soldaten och gick sin väg.

År 1852 landade missionären Snow på ön Kusai, som ligger mellan Tarava och Saipan i Karolinska Ögruppen. På den tiden var förhållandena på ön bortom all beskrivning, men Snow tog tålmodigt itu med uppgiften. Först måste han skaffa fram ett skriftspråk till folket, och så översatte han Bibeln. Efter många år tryckte Amerikanska Bibelsällskapet Skriften på detta språk. Doktor Stiffler berättar så i den nämnda boken om ett samtal han hade med John Sigrah, kungen av Kusai.

”Hur många mord sker det på ett år här numera?”, frågade han kungen.

”Under min tid har ingen mördats här”, svarade kungen, och då var han sextio år gammal.

”Hur många mindre allvarliga brott begås då årligen, och hur många hamnar i fängelse?”

”Fängelse”, sade kungen, ”vi har inget fängelse här.”

”Men Ni har väl ett ställe, där Ni placerar berusade?”

”Det är ingen, som dricker här på Kusai”, löd svaret. ”Det finns inte en enfödd, som har smakat alkohol här under de 30 senaste åren.”

”Äktenskapet hålls heligt här på Kusai, och skilsmässor förekommer inte.”

Alla missionärer kan berätta liknande historier om människor, som har förvandlats genom den kraft, som finns i Bibeln. Alla evangelister kan också göra det. Fråga bara Billy Graham. Det är nämligen ett anmärkningsvärt faktum, att överallt, där budskapet i denna bok förkunnas eller dryftas, där sker det något. Oavsett plats eller person, börjar dessa mäktiga ord att verka.

Det händer, att Bibeln behöver vare sig missionär eller evangelist.

För inte så länge sedan, i ett av länderna i Syd-Amerika, var det en präst, som rev sönder en protestantisk Bibel och kastade bitarna ut i ett av sidoflödena till Amazonfloden. Många mil nedströms var det en indian, som upptäckte bitarna. Han fiskade upp dem ur älven, torkade dem och läste dem. Hans hjärta fylldes så mäktigt av budskapet han fann där, att han måste föra det vidare till släkt och vänner. Då en missionär några månader senare kom till området, fann han nästan fyra hundra personer, som var ivriga, att få höra talas mera om Gud. Många av dem blev goda kristna, som för alltid hade befriats ur hedendomens mörker och hopplöshet.

Jag minns ett möte, där en man visade mig ett exemplar av Johannesevangeliet. ”Detta förvandlade hela mitt liv”, sade han. Han hade varit alkoholist, men en dag, då han vinglade fram längs gatan, överlämnade en liten pojke denna bok till honom. Han läste den och gav sitt hjärta till Gud. Några veckor senare anslöt han sig till en församling, och i dag deltar han ivrigt i menighetens arbete.

En annan ung man berättade för mig, att han också hade varit alkoholist och misshandlat hustru och barn, då han hade varit berusad. Men så fann han en Bibel i en skräptunna. Han blev nyfiken och började, att läsa i den. Och så läste och läste han, tills han liv var ett annat. Han är nu församlingsmedlem och håller varje vecka Bibelstudier med grannar, som önskar att få veta, hur en person som han kunde bli en verklig människa.

Du kan finna samma förvandlande kraft i vartenda exemplar av Bibeln. Den förekommer i varenda utgåva på vartenda språk. Har Du en Bibel, har Du hos Dig i detta ögonblick en gudomlig kraftkälla, som överträffar alla andra, som Du har träffat på hittills i livet. Den kan göra Dig till en god person. Den kan frälsa Dig från Din synd. Den kan ge Dig seger vid varje frestelse. Den gör det möjligt för Dig, att leva gott och rätt. Den kan hjälpa Dig med, att vara en sann kristen i umgänget med Dina barn, med Dina vänner och grannar.

Hur uppnår Du allt detta i Ditt liv?


Det är ganska enkelt. Du skall bara slå upp Bibeln och börja, att läsa i den med ödmjukt och lärvilligt hjärta. Sedan kommer denna kraft att omärkligt strömma in i Ditt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.