tisdag 10 september 2019

Maxwell. Vårt Kristna Arv. Sektion 1. Arvet från Fäderna. 2. Dolda Skatter

Sektion 1
Arvet från Fäderna

2. Dolda Skatter
Från det gamla Grekland har vi en berättelse om en rik bonde, som då han låg på sitt yttersta, sade till var och en av sina söner: ”Jag har grävt ned allt det jag äger i en av mina åkrar. Vill Du bli rik, skall Du bara gräva efter skatten.”

Sedan den gamle mannen hade dött, började de båda sönerna att leta, för de trodde naturligtvis att pappan hade gömt sina pengar i en järnbeslagen kista någonstans på egendomen.

Utrustade med hacka och spade, påbörjade de uppgiften med liv och lust, men utfallet tycktes inte motsvara insatsen. De grävde omsorgsfullt på varenda jordplätt och mycket djupare, än någon plog skulle ha nått. Men hur än mycket de grävde, och hur än omsorgsfullt de letade, fann de inga spår av någon skattkista.

Då våren kom, måste de avsluta letandet, för nu var det dags, att så utsädet. Sommaren gick och skördetiden infann sig. Och vilken skörd det blev! Maken till avkastning hade ingen förut skådat. Genom att gräva upp mullen så grundligt, hade pojkarna funnit den rikedom de letat efter, och deras kloke, gamle fars plan hade lyckats fullständigt.

Du har också ärvt en dyrbar skatt, rikedomar samlade under århundraden. Även den skatten ligger begravd, fast inte ute i en åker, utan i en bok. Och Han, som har testamenterat den till Dig, säger: ”Om Du vill bli rik på allt det bästa och vackraste livet har att erbjuda, leta då i denna bok. Gräv i den med alla de andliga redskap Du äger. Nöj Dig inte med, att endast läsa i den. Studera den och tänk noga igenom det Du finner där. Studera den under bön till Honom, som har gett Dig den. Går Du grundligt tillväga och gräver på djupet, kommer Du att finna de rikaste skatter.”

Denna bok är naturligtvis Bibeln, vår egen Heliga Skrift. Förvisso liknar den i mycket andra böcker. Skulle man bara döma efter utseendet, skulle ingen komma på tanken, att den äger större värde, än andra volymer. Men om Du slår upp Bibeln och börjar att leta, skymtar Du strax rika skatter. Så rika är de, att alla allvarliga, respektfulla och kärleksfulla läsare inhöstar andliga välsignelser. Den frid, styrka, visdom, inspiration och det mod Du har längtat efter, men aldrig trott att Du skulle få, finner Du här.

Här ligger det skatter värda en insats, och ju mer Du gräver, desto mer kommer Du att upptäcka. Varje spadtag avslöjar nya juveler. Du kommer att börja att få svar på Dina frågor om livets och dödens hemligheter. Du kommer att uppdaga orsaken till gott och ont i vår värld. Du kommer att få syn på planen, som binder samman dåtid, nutid och framtid. Du kommer att bli varse, att historien ej är en kedja tillfälliga händelser, utan att den äger djupare mening, och Du kommer att skymta det, som tillhör framtiden. Framför allt kommer Du att upptäcka, att himmel och jord är förbundna med länkar, som inte kan brista.

Detta är skatter, som alla kan vara med och söka efter. Här gäller inga klasskillnader. Det är heller inte fråga om ras eller tro. Bibeln talar till varenda en av oss, oavsett vilken religion vi hör till, vilket land vi bor i, vad för slags arbete vi har, om vi är fattiga eller rika. Hur Ditt liv hittills än har gestaltat sig, hur Du än har det i dag, om Du är sjuk eller frisk, har den ett budskap till Dig nu. Den bringar alla, gamla och unga, höga och låga, fattiga och rika samma kraftfulla uppmuntran, samma goda råd, samma rika upplysning.

Kom till Bibeln i Din ungdoms oskuld. Då är Du full av undran, av drömmar och av hopp och Du kommer att upptäcka, att just Skriften strålar av höga ideal och värdig målsättning. Den kommer också att bidra till Dina skönaste drömmars uppfyllelse.

Kom till den, Du mogne man och kvinna, Du som axlar tunga bördor i middagssolens hetta och har mer att göra, än Du egentligen klarar av. Här får Du nya krafter till de uppgifter Du har, och då blir vägen framöver klar och farbar.

Kom till den, Du som är gammal, som känner att krafterna sviktar och skuggorna samlar sig. Här finner Du ljus, när allt omkring Dig annars är mörker. Här finner Du ett vidunderligt hopp om ett nytt och bättre liv.

Kom till den, Du som är tyngd av synd, Du som längtar efter, att bli en sådan man eller kvinna, som Du vet, att Du borde vara. Här finner Du en utväg till, att slita sönder de tåg eller band, som nu binder Dig. Friden kommer att lägga sig som en balsam över Ditt sårade samvete, och Du kommer att finna kraft till seger över varje synd.

Kom till den, Du som är nedtryckt och modlös, som känner Dig krossad av alla svårigheter, som Du möter i en bister och stenhård verklighet. Du kommer att här finna den inre förnyelse, som Du så länge har längtat efter.

Kom till den, Du som sörjer, som har lagt Din käraste i graven, eller mist det Du hetast åtrådde. Du kommer att här finna en tröst Du inte kan hitta någon annanstans och ingen annan kan ge. Du kommer slutligen att här finna de dyrbaraste löften om ett möte på andra sidan graven.

Bibeln genomströmmas av en mäktig livets flod, som har sin källa i Guds tron i himmelen. När Du öppnar Bibeln och läser den, kommer denna andliga och radioaktiva ström att börja att flyta genom kanalerna i Ditt sinne, och den äger en hemlighetsfull, läkande, stärkande och livsförnyande kraft, som Du inte finner någon annanstans. Den kommer att ge Dig klarsyn, bättre omdöme och värdigare mål med livet.

Om Du bara ger denna ström fritt lopp, kommer de första, små dropparna att så småningom bli till en mäktig vårflod, som rensar undan allt dåligt och oheligt i Din karaktär och skänka nytt liv och kraft till alla Dina goda egenskaper. Och så, innan Du först själv riktigt är klar över, vad som har inträffat med Dig, kommer Du att upptäcka, att den driver Dig ut i oegennyttig tjänst för Dina medmänniskor.

Vilken skatt detta är! Och är det inte bedrövligt, att Du inte ens söker efter den, trots att den finns i Ditt eget hem? Tänk, att vara fattig, när Du ändå kunde vara rik, att vara svag, när Du kunde vara stark, att vara ledsen och nedtryckt, när Du kunde stråla av sann glädje!

Denna skatt finns i Din omedelbara närhet. Det kan hända, att Du rör vid den nu.


Den finns i Bibeln.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.