söndag 8 september 2019

Maxwell. Vårt Kristna Arv. Förord

Vårt Kristna Arv

Av: Arthur S. Maxwell

Originalets titel: Your Bible and You

Översatt från norskan

Guds Ord, det är vårt arvegods
Som skall tillfalla våra barn.
Gud, ge oss i vår grav den ros
Som vi hållit högt i ära!
Ordet är vår hjälp i nöd,
Vår tröst i liv och död;
O Gud, hur det än går,
Låt dock medan världen står,
Ordet i vår ätt nedärvas!
Grundtvig

Förord
Offentliga opinionsundersökningar har visat, att flertalet känner till väldigt litet om Bibelns innehåll. Endast ett fåtal av de tillfrågade kunde namnge några av Bibelns viktigaste gestalter, och än sämre gick det, då de ombads, att räkna upp Bibelns böcker. Många hade oklara begrepp om Bibelns tillkomst och visste föga om dess lära. De förmådde ej, att skilja på böckerna i Gamla och Nya Testamentet och kunde inte slå upp texter, som de annars kände till.

Hur är det med Dig och Din Bibel? Använder Du den? Tycker Du om, att läsa i den?

En del börjar begeistrat att läsa, men ger upp efter några avslutade kapitel. Antingen finner de inget spännande, eller blir de skrämda av de ovanliga uttrycken. De lägger den gärna åt sidan och menar, att Bibeln vida överstiger deras förstånd.

Förmodligen ligger milliontals Biblar och skräpar i folks hem, oöppnade och olästa. Kanhända de endast tas fram och blir lästa vid högtidliga tillfällen, som vigslar och begravningar.

Likväl har Bibeln under årens gång visat sig vara till utomordentlig hjälp. Många av historiens mest framträdande män och kvinnor har hämtat sin inre styrka ur den. Det har upprepade gånger visat sig finnas en hemlighetsfull makt, som förvandlar människors liv, gör dem mer vidsynta, förädlar dem, vässar förståndet, gör dem till bättre samhällsmedborgare och ger dem helt nya intressen. Stora förkunnare har där funnit en outtömlig sanningens skattkammare, medan statsmän, lärare och författare stadigt gräver fram nya litterära skatter ur den.

Men här har vi ett märkligt förhållande. Vi har en bok, som alla är villiga att medge är den bästa, den mest läsvärda och den mest inspirerade, som någonsin har skrivits. Den är en bok, som är äldre än någon annan vi känner till av dem, som är i cirkulation i dag, en bok vidare utbredd, än någon annan, en bok, som har gjort mera gott, än andra titlar. Likväl är den en av de minst lästa av vår tids talrika utgivningar.

Vad kan vi göra, för att förändra detta sakernas tillstånd? Hur skall vi kunna locka och övertyga dem, som äger denna bok, att de skall slå upp den och läsa den, så att de uppdagar de stora välsignelser, som väntar på dem mellan dess pärmar?

Det är avsikten med Vårt Kristna Arv, att försöka att finna ett svar på den här frågan och att tillfredsställa detta pockande behov. Vårt Kristna Arv har skrivits, för att hjälpa Dig att förstå, vilken värdefull bok Din Bibel egentligen är; för att visa Dig, att den på så många sätt är den mest instruktiva bok Du äger, och för att antyda, hur den kan bli en outtömlig källa till välsignelse och inspiration för Dig och Din familj.

Men denna bok är bara avsedd att vara en liten introduktion till Bibeln. Vi skulle behöva många flera sidor, om vi i någon omfattning skulle utförligt behandla alla de djupa och betydelsefulla ämnen den Heliga Skrift behandlar. Men om boken ger Dig lust till, att vidare utforska den fantastiskt rika källan till andlig rikedom, har avsikten med den uppnåtts.

Vi vill gärna tillägga, att det också har varit meningen, att Vårt Kristna Arv skulle vara en vänlig hänvändelse till Dig, full av Guds rika kärlek. Den utgör ingen djupsinnig teologisk avhandling, som är full av citat från auktoriteter på området. Tvärt om, den tar i all enkelhet upp, vad Bibeln har att säga om enskilt viktiga ämnen. Den är heller inte full av bevis för, att det här förhåller sig si eller så. Den liknar snarare ett trevligt samtal. Den varken klandrar eller fördömer något eller någon, utan den försöker - i någon mån - att frigöra den flod av gudomlig visdom och kärlek, som är uppdämd på de heliga sidorna i böckernas Bok.

Arthur S. Maxwell

Född i Österlandet och klädd i Orientens skrud, vandrar Bibeln ut på jordens vägar till alla länder, och den finner ett fäderneland överallt. Den talar flytande hundratals språk och vänder sig till människornas hjärtan.

Den kommer till monarkens palats och säger honom, att han är den högste Gudens tjänare, och den kommer till den fattiges skjul och viskar till honom, att han är Guds son. Barn lyssnar till dess tal med glädje och förundran, och vise män studerar dess liknelser. Den har ett frälsningens budskap i farans stund, ett tröstens ord i olyckan och ett ljusets ord i mörka ögonblick. De visa och stolta skälver för dess varningar, men till de sårade och svaga talar den med en mors mjuka stämma. Den har inlemmat sig i våra djupaste känslor, och den färgar våra ljuvaste drömmar. Över vaggan och vid graven kommer dess ord till oss, utan att vara påkallade. Den fyller våra böner med en kraft vi inte förstår. Den vänder ofta åter till oss, snabbt och ljudlöst, liksom fåglar från fjärran land. Den överraskar oss ständigt med något nytt, liksom våren gör. Den blir stadigt rikare och vackrare, liksom pärlor burna nära hjärtat.


En person, som har denna skatt som sin egendom, kommer aldrig att känna sig fattig och övergiven.       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.