tisdag 1 maj 2012

Är Du lycklig som Ateist? Avsnitt 10: Gud finns


Är Du lycklig som Ateist?



Avsnitt 10: Gud finns



”… Den luft vi andas är en blandning av kväve och syre, perfekt anpassad till våra lungor. Jordens avstånd från solen och månen är precis det rätta för att vi skall kunna leva och må bra. Regnets och snöns eviga cykler gör jorden bördig. Tidvattnet håller havsstränderna rena och friska. De vitaminer vi behöver för vår hälsa finns i överflöd. Naturlagar och naturkrafter låter sig villigt tyglas till människans nytta. Gud har slösat skönhet och behag på jorden. Mäktiga berg och bördiga dalar, höga träd och mjuka gräsmattor, månskenet, öknens stillhet, fåglarnas sång – allt vittnar om att Gud har format jorden till vårt behag.



Om en ung man älskar en flicka och skänker henne ett vackert hus med en underbar trädgård och säger: ”Detta har jag skaffat åt dig,” så kan flickan inte tvivla på att pojken verkligen älskar henne. Detta är just vad som hänt mellan Gud och oss. Han låter vår föda växa upp ur marken och nere i jorden finns mineraler och olja till verktyg och bränsle. Allt detta är bevis på att Gud tillgodoser våra behov och alltså på Guds existens.



Tänk på bina som organiserar ett samhälle med 10.000 celler för honung, 12.000 celler för larver, fyllda med honung och en plats för bidrottningen. När bina märker att det börjar bli för varmt så att vaxet riskerar att smälta och honungen kunde gå förlorad, organiserar de svärmen i grupper, sätter ut vakter vid ingången, klistrar fast fötterna vid underlaget och åstadkommer med vingarna ett ventilationssystem för att kyla ner honungen – ungefär som en elektrisk fläkt. Bin samlar honung från ett femtio kvadratkilometer stort område. Hur skulle ett bis lilla hjärna kunna utföra sådana saker om inte bakom alltsammans fanns ett högre förnuft, Guds förnuft?



… För den som har ögon att se med uppenbaras Guds visdom och makt på tusen sätt.



Finns Gud? Frågan behöver inte ens ställas.


… Gud finns. Med den övertygelsen lever jag och med den övertygelsen hoppas jag få dö. Att jag använder uttrycket ’Gud finns’ beror bara på att jag vänder mig till ateister. Annars är det meningslöst, en tautologi, som att säga ’alla ungkarlar är män’. När man sagt ’ungkarl’ har man redan sagt ’man’. Och när man sagt Gud har man redan sagt att han existerar.” Samma, sid. 149-151.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.