måndag 28 september 2020

Maxwell. Vårt Kristna Arv. Sektion 5. Bibeln och Dina Bekymmer. 13. Varför förekommer det så mycket Lidande?

Sektion 5

Bibeln och Dina Bekymmer

 

13. Varför förekommer det så mycket Lidande?

Om Gud är god, om Han är kärlek, varför förekommer det då så mycket lidande i världen? Detta är ett gammalt spörsmål, jämnårigt med smärta, sjukdom, olycka och död. Människorna har ställt sig den här frågan i tusentals år, och de kommer att fortsätta med det, så länge som världen finns till.

 

Kanhända ett tillfredsställande svar ges först, när Kristus i Sitt rike skall klargöra allt för oss. Men Bibeln har ändå en hel del att orda om saken.

 

Vi finner sorg och lidande omtalat för första gången i Första Moseboken 3:16, där Gud berättar för Eva om följderna av hennes olydnad. ”’Jag skall göra din möda stor när du blir havande. Med smärta skall du föda dina barn.” Utifrån detta är det rätt att dra slutsatsen, att allt lidande beror på denna första överträdelse av Guds bud. Dock är det inte hela förklaringen. Liksom det förekommer många former av lidande, finns det också många orsaker härtill.

 

1. Lidandet kan vara en följd av, att man överträder livets lagar. Detta gäller både för kropp och för själ. Lagen om orsak och verkan gäller för allting i livet. ”… det människan sår skall hon också skörda.” Galaterbrevet 6:7. Om man överträder landets lagar, måste man räkna med straff, i fall man blir uppdagad. Om man överträder hälsans lagar, måste man räkna med sjukdom som följd. Överträder man den moraliska lagen, straffar det sig lika obönhörligt. ”Den som sår i sitt kötts åker skall av köttet skörda undergång, men den som sår i Andens åker skall av Anden skörda evigt liv.” Vers 8.

 

2. Lidandet kan vara en följd av otur eller olycka. Vid tre skilda tillfällen förklarade Jesus för Sina lärjungar, att lidande ofta drabbar oförskyllt. Då en person kom till Honom och berättade för Honom om de galiléer, som Pilatus nyligen hade dödat utan orsak, sade Han: ”’Menar ni att dessa galileer var större syndare än alla andra galileer, eftersom de fick utstå detta? Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under som de.” Lukasevangeliet 13:2-3.

 

Så nämnde Han de arton personer, som omkom, då tornet i Siloam föll över dem. ”… menar ni att de var större syndare än alla andra invånare i Jerusalem?”, frågade Han. ”Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under på samma sätt.’” Verserna 4-5.

 

Den tredje gången såg de en man, som var blind, och lärjungarna frågade Honom: ”vem har syndat, han själv eller hans föräldrar, eftersom han föddes blind?’” Jesus svarade: ”’Det är varken han eller hans föräldrar som har syndat”. {Johannesevangeliet 9:2-3.}    

 

I vart och ett av dessa fall avvisade Jesus väldigt bestämt tanken, att olyckan hade orsakats av synd från vederbörande. Vid jordskalv, översvämningar, explosioner, flygolyckor och liknande har flertalet drabbade inget som helst ansvar för olyckan.

 

3. Vissa lider på grund av andras elakhet. Profeten Habackuk säger till Herren: ”Dina ögon är för rena för att se på det onda. Du som inte står ut med att se någon orätt, hur kan du då se på de trolösa och tiga när den ogudaktige slukar den som är mer rättfärdig än han?” Kapitel 1:13.

 

Ett av livets mysterier är, att det går ”de ogudaktiga väl.” Psaltaren 73:3. ”De kommer inte i olycka som andra dödliga, de plågas inte som andra människor. … Ur deras feta ansikten tittar ögonen fram… De hånar och talar om förtryck i sin ondska… Så är det med de ogudaktiga, det går alltid väl för dem och deras rikedom växer.” Verserna 5-12.

 

Detta är en fullkomlig bild på människor, som armbågar sig fram på andras bekostnad i yrkeslivet, i politiken, i organisationer och på alla andra områden i samhällslivet.

 

4. En del lider, för att de om möjligt skall bli frälsta. Liksom föräldrar tuktar sitt barn, för att hålla det på den rätta vägen, tillåter Gud emellanåt vanskligheter och sorg att drabba Sina barn, för att de skall få avsmak för synden. ”Ty det är inte av hjärtat han plågar eller bedrövar människors barn.” Klagovisorna 3:33. Dock händer det, att tukt är nödvändig. Skulle detta någon gång hända Dig, skall Du ”veta i ditt hjärta att HERREN, din Gud, fostrar dig, så som en man fostrar sin son”. Femte Moseboken 8:5.

 

Det är alltid en god orsak till Guds straffdomar. I det, att han jämför jordiska föräldrar och det straff de utdelar med Gud och den tukt Han ger, säger Hebréerbrevets författare: ”Våra föräldrar tuktade oss ju bara en kort tid efter bästa förstånd, men Gud gör det till vårt verkliga bästa, för att vi skall få del av hans helighet.” Hebréerbrevet 12:10.

 

I Bibeln finner vi åtskilliga exempel på syndare, som fann vägen tillbaka till Gud, då prövningens stormar gick fram över dem.

 

Då Jona vägrade, att lyda Guds kall om, att bege sig till Nineve och i stället flydde på ett skepp, som skulle till Tarsis, blev han slängd överbord och slukad av en stor fisk. Då bad Jona ”till HERREN, sin Gud, i fiskens buk. Han sade: ’Jag ropade till HERREN i min nöd, och han svarade mig.” Jona 2:1-3.

 

Kung Manasse blev bortförd i fångenskap till Babylon på grund av sin stora ogudaktighet. ”Men när han nu var i nöd, bönföll han inför HERREN, sin Gud, och ödmjukade sig djupt för sina fäders Gud. Och när han på detta sätt bad till honom, bönhörde HERREN honom och lyssnade till hans bön och lät honom komma tillbaka till Jerusalem som kung. Då insåg Manasse att det är HERREN som är Gud.” Andra Krönikeboken 33:12-13.

 

Nebukadnessar, kungen av Babylon, trotsade Gud och var därför utan förstånd i sju år.

 

Senare gav han detta vittnesbörd: ”Men när den tiden hade gått lyfte jag, Nebukadnessar, upp mina ögon till himlen och fick tillbaka mitt förstånd. Då lovade jag den Högste, jag prisade och ärade honom som lever i evighet.” Danielsboken 4:31.

 

Herren liknas ofta i Gamla Testamentet vid en guldsmed sittande bredvid smältugnen och renande Sina barn på deras slagg. Se Malaki 3:3 och Job 23:10. Genom Jesaja säger Han: ”Se, jag har luttrat dig, men silver har jag inte fått. Jag har prövat dig i lidandets ugn.” Jesaja 48:10. Längre fram i samma kapitel tillägger Han: ”Jag är HERREN, din Gud, som lär dig vad nyttigt är, som leder dig på den väg du skall vandra. O, att du hade lyssnat på mina bud! Då skulle frid flyta till dig som en ström och din rätt som havets vågor.” Verserna 17-18.

 

De flesta av det forna Israels svårigheter kunde ha undvikits, om de hade levat rätt och varit lydiga. Men då Gud måste tillåta vanskligheter att drabba dem på grund av deras olydnad, var det alltid för att de skulle finna åter till Honom och till livets väg.

 

5. Några lider, därför att de är Guds barn. Jesus Själv förutsade detta: ”Har de förföljt mig, skall de också förfölja er.” Johannesevangeliet 15:20. Denna förutsägelse uppfylldes grundligt i aposteln Paulus’ liv. Han blev gång på gång fängslad och piskad, därför att han utan fruktan vittnade för sin Herre.

 

Mot bakgrund av denna erfarenhet av lidande, försäkrade han Timoteus: ”Så kommer också alla som vill leva gudfruktigt i Kristus Jesus att förföljas.” Andra Timoteusbrevet 3:12. Då han återvände till Lystra, där han en gång hade blivit stenad, förklarade han för de troende där: ”vi måste gå genom många lidanden för att komma in i Guds rike.” Apostlagärningarna 14:22.

 

Det finns således många orsaker till lidande, och det är inte alla gånger lätt, att veta orsakerna till de svårigheter och prövningar vi själva får gå igenom. Men vad än orsaken kan vara till dylika prövningar, kommer de att utmynna i gott, bara vi låter dem föra oss närmare Gud och inte bort ifrån Honom.

 

I fall Du har grund till att tro, att Dina bekymmer och lidanden beror på en felaktig livsstil, be Gud om nåd och hjälp till bot och bättring.

 

Om Du vet, att orsaken är bortom Din kontroll, be Gud om tålamod, att stå ut med allt på rätt sätt, om visdom till att förstå, vad det gäller, och om tillräckligt stor kärlek, för att förlåta dem, som har skadat Dig. Se Job 1:21 och Jakobsbrevet 1:3 och 5:11.

 

Därest Dina vanskligheter beror på onda människor, be då Gud om, att Han måtte frälsa dem från deras onda väg. ”Var glada i hoppet, tåliga i lidandet, uthålliga i bönen.” Romarbrevet 12:12.

 

Skulle Du ha grund till, att Gud tuktar Dig till omvändelse, rannsaka då Ditt hjärta, för att finna orsaken till Guds missnöje med Dig och Ditt liv. Be Honom om förlåtelse och ge Honom på nytt hela Ditt hjärta. Se Hebréerbrevet 12:11 och Första Petrusbrevet 5:10.

 

I fall Du måste utstå förföljelse för Din tros skull, ”Gläd er och jubla, ty er lön är stor i himlen.” Matteusevangeliet 5:12. Kom ihåg detta: ”Härdar vi ut, skall vi också regera med honom.” Andra Timoteusbrevet 2:12.

 

Utan tvivel behöver vi alla mer av det mod Paulus visade, då han sade: ”Men jag anser inte att mitt liv har något värde för mig själv.” Apostlagärningarna 20:24.

 

”Så gläder jag mig över svaghet”, sade han till församlingen i Korint, ”misshandel och nöd, över förföljelser och ångest, eftersom det sker för Kristus. Ty när jag är svag, då är jag stark.” Andra Korintierbrevet 12:10.

 

En härlig belöning väntar både honom och alla andra, som håller ut till slutet. ”Salig är den som håller ut i prövningen, ty när han har bestått sitt prov skall han få livets krona, som Gud har lovat dem som älskar honom.” Jakobsbrevet 1:12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.