onsdag 23 september 2020

Maxwell. Vårt Kristna Arv. Sektion 4. Bibeln - Hemmets Bok. 9. "Ingen Plats på Jorden är så skön som Du, mitt Hem"

Sektion 4

Bibeln – Hemmets Bok

 

9. ”Ingen Plats på Jorden är så skön som Du, mitt Hem”

För att ett hem skall vara vackert, krävs det inte nödvändigtvis ett utsökt läge, en strålande utsikt, en flott ingångsportal, eller sköna omgivningar. Det kan vara en enkel stadslägenhet, eller ett fattigmanstorp ute på landet. Ändå kan det vara vackrare, än ett kungapalats.

 

Det krävs heller inte dyrbara gardiner, tjocka golvmattor, eller den senaste dammsugaren eller kylskåpet. Möblerna kan lika gärna vara hemtillverkade eller köpta på auktion. Utstyrseln må vara så påver, som det går an. Ett dylikt hem kan likväl äga himmelsk strålglans.

 

Hur uppnår vi det? Bibeln ger svaret.

 

Lägg först och främst märke till beskedet i Femte Moseboken 5:29. Här ger Gud uttryck för djup längtan efter, att se Sitt folk lyckligt och tillfreds.

 

”Om de ändå hade sådana hjärtan”, säger Han, ”att de fruktade mig och alltid höll alla mina bud! Då skulle det alltid gå väl för dem och deras barn.”

 

Han intresserade Sig för deras hem. Han önskade, att vartenda ett av dem måtte vara vackert och bra. Han önskade, att Hans folk måtte ha ordnade hem, fulla av frid och gudsvördnad, där föräldrar och barn vandrade tillsammans på rättfärdighetens trygga väg, så att de fruktade Gud och hölle Hans bud.  

 

På Hans befallning hade israeliterna dragit till ett nytt land, och där skulle de nu inrätta tiotusentals nya hem. Det var viktigt med en god början, och att de skulle undvika allehanda misstag. Därför gav Han dem genom Sin tjänare Mose undervisning om, hur de skulle bära sig åt.

 

Det första och viktigaste av alla dessa råd och det, som skulle bilda grundvalen åt alla de andra, var detta:

 

Håll buden i kärlek. Han gav dem inga anvisningar om, hur de skulle bygga sina hus eller hur de skulle inreda dem och hur de i övrigt skulle utrusta dem. Nej, Han är bara upptagen av varaktiga värden, och Han bad dem därför om, att lära sig buden Han gav dem utantill, och noga hålla dem.

 

”Dessa är de bud, stadgar och föreskrifter som HERREN, er Gud, har befallt mig att lära er, för att ni skall följa dem i det land dit ni drar för att ta det i besittning och för att du i hela ditt liv skall frukta HERREN, din Gud, så att du håller alla hans stadgar och bud som jag ger dig, du med din son och din sonson, och för att du skall få ett långt liv. Du skall lyssna, Israel, och vara noga med att följa dem, för att det må gå dig väl”. Femte Moseboken 6:1-3.

 

”Hör, Israel!”, fortsatte han, ”HERREN, vår Gud, HERREN är en. Och du skall älska HERREN, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ och av all din kraft.

 

Dessa ord som jag i dag ger dig befallning om, skall du lägga på hjärtat. Du skall inskärpa dem hos dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus och när du går på vägen, när du lägger dig och när du stiger upp. Du skall binda dem som ett tecken på din hand, och de skall vara som ett band till påminnelse på din panna. Och du skall skriva dem på dörrposterna i ditt hus och på dina portar.” Verserna 4-9.

 

I dessa få, korta meningar uppenbarade Gud hemligheten till ett verkligt vackert hem.

 

Den hemligheten heter kärlek. Men det måste vara den äkta, helhjärtade kärleken till Gud och människor. Kärleken till Gud visar vi, genom att noggrant hålla de fyra första buden, och kärleken till våra medmänniskor genom den oegennytta de sex sista ger uttryck för.

 

Lag och kärlek, disciplin och ett varmt hjärta bör hela tiden gå hand i hand. Därmed bevaras hemmet från all fara, och himmelens rika välsignelse kommer alltid att kunna vila över det.

 

Många år senare upprepade Jesus samma goda råd. Då en skriftlärd frågade Honom om det största budet i lagen, svarade Han, genom att nästan ordagrant återge innehållet i Femte Moseboken 6:5: ”’Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd. Detta”, tillade Han, ”är det största och främsta budet. Sedan kommer ett som liknar det: Du skall älska din nästa som dig själv.’” Matteusevangeliet 22:37-40, kursivering i Svenska Folk-Bibeln 98.

 

Han hade fullständigt rätt. Allt beror härpå. Kärleken är den bärande principen. Därifrån utgår all mänsklig lycka, och den är hemligheten bakom ett lyckligt äktenskap och ett vackert hem.

 

Dock skall det vara rätt slags kärlek, vilken stämmer överens med Guds bud, annars åstadkoms det ingen sann lycka.

 

Med andra ord, ett verkligt vackert hem är ett hem fyllt av kärlek, där Gud är den naturliga medelpunkten och Hans bud iakttas och äras.

 

Men Guds andra råd var nästan lika viktigt som det första. Det kan uttryckas med dessa fem ord:

 

Undervisa om buden i kärlek.

 

I nära anknytning till denna uppfordran från Mose: ”Du skall älska HERREN, din Gud, av hela ditt hjärta”, kom nästa bud, vilket ofta glöms: ”Dessa ord som jag i dag ger dig befallning om, skall du lägga på hjärtat.” Femte Moseboken 6:6.

 

Vilka ord gäller denna förmaning? Uppenbarligen de tio, som Mose talar om i föregående kapitel. De kallas också i Femte Moseboken 5:22 för ”Dessa ord”. De innehåller Guds vägledning, undervisning och råd till Hans barn under alla tider.

 

”Dessa ord” skall Du ”inskärpa… hos dina barn”, så att det uppväxande släktet inte är okunnigt om Guds lag. Från och med det ögonblick, när de kan skilja mellan rätt och fel, skall barnen läras, att himmelens Gud fordrar lydnad mot dessa livets grundprinciper. Och både föräldrar och barn kommer att inhösta stor välsignelse av, att buden gås igenom, förklaras och förenklas, så att barnen kan förstå dem, och att de blir belysta med praktiska exempel.

 

Guds bud är ett uttryck för sann kärlek, och man skall därför bara undervisa om dem med kärlek. Det får icke ske med knuten näve eller med örfilar. Det måste göras med ömsint hjärta och vänlig blick.

 

Att ge barnen intrycket, att Gud är en tyrann, som bara säger ”Du skall inte” och ”Du får inte”, är det värsta man kan göra mot dem. Gud är ingen hård herre. Han är en kärleksfull far. Han är kärleken. Allt Han gör, gör Han i kärlek. Han kan inte vara ovänlig eller kärlekslös. Därför har Hans bud, som Han Själv säger i Femte Moseboken 5:29, getts, därför att det ”alltid” skall ”gå väl” för oss och våra barn.

 

Rätt förstådda, är alla dessa bud positiva och inte negativa. De är uttryck för ett vänligt och inte hårt sinnelag. De har getts, för att vara till välsignelse, inte för att Gud är hämndgirig. Barnen behöver få ett djupt intryck av, att lydnad för Guds bud följs av välsignelse, och att de inte har instiftats som straff. De behöver lära känna Gud som kärlekens Gud.

 

Det är ett tredje råd, som har stor betydelse för ett gott hem:

 

Samtala om buden i kärlek.

 

Mose sade: ”Du skall… tala om dem när du sitter i ditt hus… när du lägger dig och när du stiger upp. ” Femte Moseboken 6:7.

 

Detta betyder inte, att de tio buden skall vara det enda samtalsämnet i hemmet. Det vore oförnuftigt, att försöka att genomföra något sådant.

 

Att bara tala om Guds lag, god och betydelsefull som den är, skulle leda till fanatism och att barnen ledsnade, bleve missnöjda och slutligen avskydde och förkastade den. Och det önskar Gud minst av allt.

 

Det Han hade i tankarna, var att vi skulle känna oss fria, att även tala om dylika frågor. Det, som hör till det kristna livet, skall inte vara något man undviker att tala om vardagligdags i hemmet, såsom fallet ofta är i dag. Att samtala om Gud och Hans ledning av våra dagliga liv och hur Han välsignar oss och sörjer för oss samt om Hans stora frälsning, bör vara lika naturligt, som att tala om vädret, om politik och om andra angelägenheter. Vi bör lika frimodigt töras dryfta bibliska spörsmål. Detta bör utgöra en naturlig del av våra liv. Lika självklart, som att andas ut och in.

 

Detta betyder naturligtvis, att det är Jesus vi skall samtala om, för Han är utgivaren av de tio buden. Och Han dog ju på Golgata, eftersom Hans lag hade brutits och straffet måste utmätas. Det fanns ingen annan utväg, för att möjliggöra för människan, att få del av det eviga livet. Här har vi ett samtalsämne, som aldrig går att uttömma.

 

Går vi rätt tillväga, blir tänkandet på och samtalandet om det himmelska en naturlig del av det dagliga livet både för föräldrar och för barn. Tankelivet kommer att väsentligt höjas, och detsamma kommer att gälla samtalen vid kvällsvardsbordet.

 

Det kommer att medföra, att Gud är den siste i Dina tankar på kvällen, ”när du lägger dig”, och den förste Du tänker på om morgonen, ”när du stiger upp”.

 

Hur mycket vackrare våra hem skulle bli, om vi levde så!

 

Det fjärde rådet ger gränslösa möjligheter:

 

Förkunna buden i kärlek.

 

”Du skall binda dem som ett tecken på din hand, och de skall vara som ett band till påminnelse på din panna.” Femte Moseboken 6:8.

 

Det har funnits människor under tidernas gång, som har tagit detta bokstavligt och fäst delar av lagen, skrivna på pergament eller broderade på tyg, om handledarna eller på pannan. Men det ligger en mycket djupare innebörd i detta. Gud önskar, att lagen skall trona på den plats, där den verkligen betyder något, i våra hjärtan och i våra sinnen. Där skall den vägleda samvetet, vara vårt rättesnöre för alla beslut och hålla oss på den smala vägen, som för till evigt liv. Allt det vi utför med våra händer, skall då vittna om, att vi känner buden och älskar vår Gud.

 

Detta råd är inget mindre, än ett kall till vartenda Guds barn om, att genom Guds nåd låta lagens grundsatser komma till uttryck i vardagslivet. Det kommer att göra oss till exempel inför världen på, vad det vill säga, att leva och handla rätt samt att vara i samklang med Herrens vilja. Det var detta Paulus menade, då han sade, att vi skall vara trogna sanningen i kärlek. Efésierbrevet 4:15.

 

Han ville, att församlingen skall uppenbara så mycken kärlek i sitt liv, att de icke troende får ett överväldigande bevis för kristendomens innersta väsen. De kommer att ta emot sanningen mer på grund av det, som de ser, än av det, som de hör. Den kristnes milda, vänliga och omsorgsgivande liv skall vara hans kraftigaste argument.

 

Allt detta hade Gud i åtanke, då Han sade till Mose: ”Och du skall skriva dem på dörrposterna i ditt hus och på dina portar.” Femte Moseboken 6:9.

 

Att bokstavligt skriva eller måla dem på dörrposterna, tjänar inget till. Vad Gud verkligen önskar, är hem med helhjärtade, gudfruktiga personer. Han önskar, att kärleken skall stråla fram genom dörrar och portar, så att förbipasserande måtte säga: ”Det är något märkligt med de boende där. Deras make saknas i hela grannskapet. De är alltid så hyggliga och hjälpsamma samt ljusa till sinnes. Vad är det, som gör dem så annorlunda? Vad är det, som gör detta hem så vackert?”

 

Det går att säga något liknande om vissa hem i vår tid. Kanhända orden yttras om Ditt hem. Det hoppas jag. Om så inte är fallet, kan det bli det. Bibeln berättar klart om vägen, och Gud vill göra det enkelt för Dig. Hans nåd är tillräcklig för Dig.

 

Ditt hem kan bli vackert, förskönat av ”Guds bud och tron på Jesus’”. Uppenbarelseboken 14:12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.