torsdag 13 februari 2020

Maxwell. Vårt Kristna Arv. Sektion 3. Bibeln i Vardagen. 5. Välsignelser i rikt Mått

Sektion 3
Bibeln i Vardagen

5. Välsignelser i rikt Mått
Du kan öppna Himmelens slussportar. Detta är ytterligare ett av Bibelns stora löften. Du finner det i Malaki 3:10. Gud valde tydligen detta starka uttryck, för att säga, hur villig Han är, att uträtta stordåd för dem, som älskar Honom.

”För in allt tionde i förrådshuset, så att det finns mat i mitt hus. Pröva mig nu i detta, säger HERREN Sebaot, om jag inte kommer att öppna för er himlens fönster och låta välsignelse strömma ut över er i rikt mått.”

I svunnen tid hade man för sed, att vid högtider och vigslar öppnade de rika fönstren i övervåningen på sina hus och släppte ned silver- och guldmynt till dem, som gick förbi nere på gatan. Det kan gott vara så, att profeten hade något liknande i tankarna, då han skulle förmedla Guds löfte. Den avgörande skillnaden är dock, att Guds gåvor är så stora och omfattande, att ingen har tillräckligt stor plånbok, att rymma dem i.

Han ”öser ut” Sina välsignelser över dem, som är trogna mot Honom. Han är inställd på, att ge allt Han har. Han skulle faktiskt utgjuta hela Himmelens rika skattkammare vid behov, för att bistå Sina trofasta barn.

Nästa vers innehåller ett löfte om ändå flera välsignelser: ”Och för er skull skall jag näpsa gräshopporna så att de inte fördärvar frukten på marken. Inte heller skall vinstocken på fältet bli utan frukt, säger HERREN Sebaot.”

De flesta av Malakis åhörare var bönder, och de förstod fullt ut, vad han menade. Hela deras intäkt berodde på en god, ofördärvad skörd. De hade säkert ofta drömt om ett medel mot de många skadedjur, som plågade dem och förstörde deras skördar. De måste säkert också ha önskat sig en jämn och säker pollinering av blommorna på sina vinträd, för att trygga en god skörd av vindruvor. Nu fick de veta, att de inte längre behövde bekymra sig för dessa orosmoln. Naturens Gud skulle gripa in och ta Sig an detta åt dem. Visserligen är Han osynlig för oss, men följderna av Hans nya omsorg om dem skulle bli synliga för alla. Han skulle påverka de olika insekternas verksamhet så, att den medförde bästa möjliga utfall både ute på fälten och i fruktträdgårdarna. Han skulle inskränka skadeinsekternas härjningar och maximera de nyttiga insekternas insatser.

Verkan av denna gudomliga hjälp åt Israels barn var, att deras land skulle bli rikt och fruktbart. Levnadsstandarden skulle stiga, så att grannfolken skulle vilja veta orsaken till framgången. ”Och alla folk skall prisa er lyckliga, ty ni skall vara ett ljuvligt land, säger HERREN Sebaot.” Vers 12.

Som med många andra löften från Gud, skulle välsignelserna gälla alla människor, men alla skulle inte komma att ta emot dem. De, som hatade Gud eller var likgiltiga inför Hans inbjudningar, skulle inte erfara någon framgång.

Det allvarliga fel, som Guds folk hade begått på Malakis tid, var att de inte hade erlagt den tiondel av sin intäkt, som Gud hade sagt skulle gå till Hans saks främjande i landet. De hade använt Guds pengar, tiondet, åt sig själva. Följden var, att prästerna och leviterna saknade nödvändiga medel till tjänsten i helgedomen. Det var därför, som profeten så enträget förmanade dem: ”För in allt tionde i förrådshuset, så att det finns mat i mitt hus.”

För alla dem, som gav akt på förmaningen och gjorde det i Herrens ögon rätta, genom att erlägga sitt tionde, skulle Himmelens slussportar öppnas. För alla andra skulle de förbli stängda.

De, som lydde Herren, skulle få otaliga välsignelser, de olydiga skulle inte få något. Ja, de skulle drabbas av ”förbannelse”. Se vers 9. Betyder då det, att en människa kan köpa sig Guds välvilja, genom att ge tio procent av sin inkomst till goda ändamål? Nej, inte alls. Det går inte, att köpa Guds välsignelser.

Varför fordrar Han då en tiondel av vår intäkt?

Det kan ej bero på, att Han behöver pengarna, ty: ”Mig tillhör silvret och mig tillhör guldet”, säger Han (Haggai 2:9), och: ”alla skogens djur är mina, boskapen på de tusen bergen.” Psaltaren 50:10. Hans rikedom går inte att mäta med mänskliga mått, och våra små gåvor ökar inte Hans välstånd.

Orsaken måste vara en annan. Gud vill, att vi erlägger en tiondel av vår inkomst till Honom som ett erkännande av, att allt det vi äger, egentligen tillhör Honom, och att vi bara förvaltar Hans egendom.

Tiondebetalningen finner vi tidigt i historien, länge innan det fanns någon israelit. Bibeln berättar, att Abraham betalade tionde till en präst åt ”Gud den Högste” (se Första Moseboken 14:18), och att Jakob gav ett löfte om, att göra det (Första Moseboken 28:22). Senare blev denna ordning en del av Moselagen, eftersom den utgjorde det bästa sättet, att samla in nödvändiga medel till underhållet av präster och leviter på. Sedan betraktades tiondet ned genom åldrarna som ”helgat åt Herren”.

Jesus nämnde bara en gång ordningen med tionde, men Hans ord är av särskilt intresse. På Hans tid erlade Israels religiösa ledare ett riktigt tionde, men de gjorde det på grund av lagens krav, inte av kärlek till Gud. De gjorde det, för att de ville samla på goda gärningar och för att vinna gott rykte ibland folket, samtidigt som de försummade det, vilket i Guds ögon vägde tyngre.

”Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare! Ni ger tionde av mynta, dill och kummin men försummar det som är viktigast i lagen: rätten, barmhärtigheten och troheten. Det ena borde ni göra utan att försumma det andra. Ni blinda ledare! Ni silar mygg och sväljer kameler.” Matteusevangeliet 23:23-24.

Här visar Han oss, att det väsentliga i vårt förhållande till Gud är kärleken. Genom att nogsamt betala tionde, hade de ”silat mygg”, och med sin fullständiga avsaknad av kärlekens frukter, rätten, barmhärtigheten och troheten, hade de ”svalt kameler”.

Det är intressant att lägga märke till, att Jesus anbefaller tiondebetalning som något vi bör göra. Det här är också det bästa sätt man har kommit fram till, att hålla igång församlingsarbetet på. Men Han uppmärksammar samtidigt, att också denna Guds förordning kan missbrukas. Det nyttjar föga, att komma med pengar till Guds sak, i fall man är Honom otrogen och obarmhärtig mot medmänniskorna. Det är en av de värsta formerna av hyckleri. Då visar man tydligt, att man inte känner Gud, och att man saknar insikt om orsaken till införandet av ordningen med erläggande av tionde.

Det är bara när tionde erläggs av kärlek till Gud, som Hans utlovade välsignelser följer. Att betala tionde, därför att Gud har föranstaltat det, är värdelöst.

Skall vi som kristna betala tionde i dag? Det här spörsmålet har livligt diskuterats. Dock bör det betyda något för oss, att Kristus yttrade, att: ”Det ena borde ni göra”. Och Paulus betonar ju, att: ”Så har också Herren befallt att de som predikar evangeliet skall leva av evangeliet.” Första Korintierbrevet 9:14.

Det finns tiotusentals kristna, som följer denna plan för understöd av Herrens sak i dag, och helt klart lider de ej ekonomisk skada därav. De tycks få ut mer av sina återstående nio tiondelar, än de, som använder samtliga tio tiondelar för eget bruk.

Det ligger en välsignelse i tiondegivning. En väldigt stor välsignelse kommer härav - precis som Gud lovade i Malaki. Himmelens slussportar öppnas, och Herrens välsignelser blir utösta långt över vår förväntan. Många välkända affärsmän menar, att deras betydande framgång beror på, att de har följt denna gudomliga ordning. Ibland dem kan vi nämna män som John D. Rockefeller, F. W. Woolworth, William Wrigley och William Colgate.

Emellanåt - när så är påkallat - uppfyller Gud Sitt löfte om, att ”näpsa gräshopporna” och på så sätt skydda skörden åt trofasta kristna.

För några år sedan besökte jag en jordbrukare i California, där detta faktiskt inträffade. Sådden artade sig väl, men så fick han en dag på ett gärde se den fruktade Coloradoskalbaggen. Han visste, att det bara skulle dröja några timmar, innan hela skörden hade blivit uppäten, och blev naturligtvis förtvivlad.

Men då hade hans lillgamla dotter något att framföra: ”Far”, sade hon, ”Du betalar tionde, inte sant? Borde vi då inte be Gud om, att hålla Sitt löfte och driva bort skalbaggarna?”

Tillsammans föll de på knä och bad innerligt till Gud om, att Han måtte hjälpa dem, och att Han måtte uppfylla det löfte, som Han hade gett i Malaki 3:10-11.

Då de reste sig upp igen, såg de en flock koltrastar slå sig ned på gärdet, som skalbaggarna hade uppsökt. Och det kom ständigt flera koltrastar. Det dröjde inte länge, sade bonden, förrän hela himlen vimlade av dem. De stannade där i några minuter, men då de flög sin kos igen, återstod det inte en enda skalbagge. Koltrastarna hade tagit dem alla, och skörden var räddad.

En missionär i Öst-Afrika, som är en personlig vän till mig, berättade en gång följande historia: Under den stora gräshoppsplåga, som drog fram över Kenya i Augusti 1931, slukades allt grönt, varför myndigheterna måste införa förhållningsregler, för att rädda befolkningen från hungersnöd. Då var det en inhemsk kristen, som bestämde sig för, att be om Guds särskilda beskydd. Han var en trofast tiondebetalare, som kunde löftet i Malaki utantill. Nu ville han pröva, om det skulle gå i uppfyllelse för honom också.

Hans grannar, som var hedningar, retades med honom och sade, att hans Gud säkert var lika hjälplös som deras i denna situation, men han fortsatte att be i tro.

Då gräshopporna så nådde deras distrikt, åt de upp all växtlighet. Det återstod inte så mycket som ett grässtrå, en vetestjälk eller ett grönt blad på ett träd. Men då de drog vidare, återstod det ändå något efter dem. Den lilla trädgården åt den ödmjukt troende kenyanen låg där grön och skön likt en oas i den allmänna förstörelsen. Folk kom långt ifrån, för att beskåda sällsamheten och kunde bara inte förstå, hur det här hade varit möjligt.

Liknande händelser har inträffat på de mest skilda platser världen över. Somliga gånger berättar tidningarna om dem, men vanligen tiger de. Men det råder inget tvivel om, att detta Guds löfte också uppfylls i vår tid. Hur Han åstadkommer detta, vet ingen. Nå, det som är ett mysterium för oss, är inget mysterium för Honom. Han har skapat allt och känner till lösningen på alla svårigheter.

Varför inte ställa Honom på prov? Han inbjuder Dig till, att göra det. Skulle Du bestämma Dig för, att ge Honom en tiondel av Din inkomst - antingen den är stor eller liten - öppnar Du Himmelens slussportar. In i Ditt liv kommer det att flyta välsignelser så stora och så talrika, att Du inte kommer att få plats för dem alla.


Det är faktiskt värt ett försök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.