onsdag 29 januari 2020

Maxwell. Vårt Kristna Arv. Sektion 3. Bibeln i Vardagen. 3. En helt ny Person

Sektion 3
Bibeln i Vardagen

3. En helt ny Person
Den Helige Andes kraft är så stor, så gränslös, att den fullständigt kan förvandla en människas liv. Den kan göra oss till helt nya individer.

Som aposteln Paulus sade: ”Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit.” Andra Korintierbrevet 5:17.

All ondska, ovänlighet och lust till, att fördöma andra, försvinner, och vi blir i stället milda, vänliga och oegennyttiga. Förändringen blir så genomgripande, att knappt ens våra bästa vänner känner igen oss. Det är, som om vi skulle ha ”fötts på nytt”.

Så fullständig är förändringen, att den motsvarar död och uppståndelse. Den gamla människan, med sina böjelser för syndiga lustar, dör, och så uppstår hon som en helt ny person, som får obegränsade möjligheter till det goda, eftersom hennes liv är dolt med Gud i Kristus.

Paulus använder det kristna dopet, nedsänkning av personen under vatten, till att belysa denna erfarenhet: ”Eller vet ni inte att vi alla som har blivit döpta till Kristus Jesus har blivit döpta till hans död? Vi är alltså genom dopet till döden begravda med honom, för att också vi skall leva det nya livet, liksom Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet.” Romarbrevet 6:3-4.

Dop genom nedsänkning under vattenytan innebär alltså, att dopkandidatens kropp trycks fullständigt ned i vattnet, så att vattnet täcker honom helt. Skulle vi låta honom stanna kvar i den ställningen, skulle han dö. Genom att finna sig i ett sådant dop, förklarar den omvände, att han är villig till, att dö bort från sitt tidigare liv.

Den, som utför dopet, lyfter emellertid upp dopkandidaten ur vattnet igen. På så vis upprepas uppståndelseundret symboliskt, och den döde får nytt liv. Han förklarar sig vara villig till, att ”leva det nya livet”, till att leva livet med Kristus.

En dylik förändring innebär en fullständig omvälvning i alla hans tankar och känslor. Han får en helt ny livsinställning. Han blir helt annorlunda både i hemmet, på arbetsplatsen och ute ibland andra människor. Hans mat- och dryckesvanor ändras, och han använder pengarna till helt annat, än förut.

Kan hända, att han strödde svordomar omkring sig. Att svära, hade blivit till en vana, som han inte tänkte på. Men så en dag, när den Helige Ande fyller hans hjärta, blir han ”pånyttfödd”. Han lägger genast märke till de fula orden och inser, hur simpla och vämjeliga de är. Nu kan han inte förstå, hur han har kunnat skämma ut sig så, och han upphör därför för gott med sitt gudshån.

Kanhända han brukat dricka eller röka eller följa andra laster, som gjort honom olämplig till, att tjäna Gud på bästa sätt. Men så snart Gud kommer in i hans hjärta med Sin vidunderliga, omskapande kraft, försvinner lusten till allt sådant. Han blir inte bara villig till, att avstå från det, utan han upptäcker, att han genom Guds kraft också blir i stånd till, att sluta med det.

Hans inställning till hemmets övriga medlemmar har också förändrats. Han kräver inte längre uppassning, utan hjälper gärna till med allt. Han är inte längre egenkär, utan hövlig och artig. Han är inte längre sur och grinig, utan vänlig och positiv. Krånglande och negativism försvinner, eftersom han också tar hänsyn till andras bästa. Medan han förut inte hade tid till bön och Bibelläsning, samlar han nu familjen kring hemmets bönealtare.

När det gäller nöjen, har han inte samma inställning som tidigare. Dans, idrott och bio intresserar honom inte längre. Han är numera upptagen av det, som hör till Guds rike. Nutidens populära melodier finner ingen genklang hos honom. Han finner sin glädje i psalmer och sånger och intresserar sig för klassisk musik.

Guds bud antar en ny betydelse för honom. Han betraktar dem inte längre som ett tvång och en plåga. Nu räknar han det som en förmån, att leva i överensstämmelse med Guds vilja. Det står om Jesus, att det var Hans vilja, att låta Guds ”undervisning komma till makt och ära”. Jesaja 42:21. Och den omvände har samma inställning till lagen.

Vilodagen är inte längre en plåga. Den hälsas välkommen med glädje, eftersom den ger nytt och större tillfälle till umgänge med Gud. De heliga timmarna används inte längre till arbete eller nöje, utan till vila, bön och gudstjänst. Den varje vecka återkommande vilodagen är en källa till frid, som uppfriskar både själ och kropp. Vi blir andligt stärkta, till att möta alla de krav, som det vardagliga slitet ställer på oss.

Pengar antar ett nytt värde. De används inte bara till ens egna behov. I stället för, att lägga ut dem på fåfänglighetens och äregirighetens tillfredsställande, ser vi på dem som något, vilket har betrotts åt oss att förvalta och att satsa på Guds verk. Den ”nya människan”, som har fötts genom Guds kraft, räknar sig ej längre som ägare av det, som hon har anförtrotts, utan som förvaltare med skyldighet, att avlägga räkenskap för sin förvaltning av Herrens goda. Hon upplever sanningen hos det gamla ordstävet: ”Den ene strör ut och får ändå mer”. Ordspråksboken 11:24. Hon lär sig erfarenhetsmässigt, att ”Gud älskar en glad givare”. Andra Korintierbrevet 9:7.

Är en sådan förändring alls möjlig?

Det måste den vara, annars hade Gud inte gett oss dylika löften. Du kan vara helt säker på, att Han kan förvandla Dig till en helt ny människa, om Du själv verkligen önskar Dig det.

Det är faktiskt inte så svårt, som man ofta tror. Jesus uppenbarar denna hemlighet i en av Sina böner:

”Men inte bara för dem ber jag, utan också för dem som genom deras ord kommer att tro på mig. Jag ber att de alla skall vara ett, och att såsom du, Fader, är i mig och jag i dig, också de skall vara {ett} i oss… jag i dem och du i mig, för att de skall vara fullkomligt förenade till ett.” {Johannesevangeliet 17:20-23.}

Jesus nämner här fullkomlighet, men den är endast uppnåelig genom viljans fullständiga överlämnande till Gud. När Du alltså överlåter Dig åt Honom, bor Han i Dig genom Sin Helige Ande och lever i Dig.

Paulus förstod det här, för han bad denna bön för menigheten i Efesus:

”Därför böjer jag mina knän för Fadern”, sade han, ”han från vilken allt vad Fader heter i himlen och på jorden har sitt namn. Jag ber att han i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande, och att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan och ni skall bli rotade och grundade i kärleken. Ni skall då tillsammans med alla de heliga kunna förstå bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek, som går långt utöver vad någon kan förstå. Så skall ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet.” Efésierbrevet 3:14-19.

”Fyllas med all Guds fullhet”, som det står i en annan översättning, betyder att det inte längre finns utrymme för synd och det egna jaget. Det nya, goda, rena livet är faktiskt en oundviklig följd av det inträffade.

På så vis får den gamla, hopplösa kampen mot synden en ände, och det nya livet i fullständig seger över det onda i oss börjar.

I fall Du finner detta en smula svårförståeligt, betänk då följande illustration: I varenda skog brukar det finnas några städsegröna träd, det vill säga de behåller sina löv året runt. Stormar må rasa, regn och snö falla i mängd, men löven sitter kvar. Du må ta en käpp och slå på grenarna med all kraft. Löven sitter rofyllda kvar. Men så går vintern, och våren kommer. En vacker morgon upptäcker Du, att trädet har fällt sina löv. Under loppet av en enda natt har varje löv lossnat.

Varför? Jo, för att staven på nytt stiger i trädet. Det är allt. Livet flödar åter genom trädet efter övervintringen. Saven flödar från roten upp genom stammen och ut i varenda stor och liten gren, och den för med sig kraft, som förnyar och stärker allt i sin väg. Snart skjuter massor av nya löv ut, och de gör trädet sagolikt friskt och vackert.

Så förhåller det sig också med den person, som Gud fyller med Sin Helige Ande. Utan den Helige Andes hjälp kommer Du att förgäves kämpa mot synden livet igenom. Men låt nu Honom flytta in i själen. Låt Guds liv strömma genom Ditt inre, liksom den friska saven genom trädet på våren. Då kommer Du att erfara seger över gamla svagheter, som hittills har betvingat Dig; de övervinns av Guds kraft. Lägg viljan under Guds kontroll, så blir livet rent och vackert och orden ädla och kärleksfulla.


Så här är det nya livet, som Bibeln berättar om och som Gud lovar ut, bara Du önskar det. Du säger kanske, att Du inte förstår, hur det här skall låta sig göras. Gud förväntar Sig inte, att Du skall förstå det. Allt Han fordrar av Dig, är att Du tror på Hans löften och tar emot Hans erbjudande. Om Du gör det, kan förvandlingen börja nu. I detta ögonblick kan Han göra Dig till en ny människa, en ”ny skapelse”, danad liksom Adam till Guds avbild. Första Moseboken 1:27.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.