söndag 11 september 2016

Bibelläsningar för Familjekretsen. 137. Ett gott Samvete



Bibelläsningar för Familjekretsen

137. Ett gott Samvete

1. Vad förstår vi med samvete?
”Förnuftets omdöme om det rätta eller orätta i våra handlingar.” – Dalin.

2. Vilken verkan har Kristi blod på samvetet?
”{H}ur mycket mer skall då inte Kristi blod rena våra samveten från döda gärningar, så att vi tjänar den levande Guden.” Hebréerbrevet 9:14.

3. I vilket tillstånd är den människas samvete, som blivit renat i Kristi blod?
Skulle man inte annars ha upphört att offra? De som förrättar offertjänsten skulle då redan en gång för alla ha blivit renade och inte längre haft några synder på sitt samvete.” Hebréerbrevet 10:2.

4. I sitt försvar inför ett visst råd, vad sade Paulus om sin livsföring?
Paulus såg på Stora rådet och sade: ’Bröder, jag har levt inför Gud med ett fullkomligt rent samvete ända till i dag.” Apostlagärningarna 23:1.

5. I vilket tillstånd är en persons samvete, när han för ett sådant leverne?
Därför strävar jag själv efter att alltid ha ett gott samvete inför Gud och människor.” Apostlagärningarna 24:16.

Anm.: När vi tar ordets betydelse i betraktande, kan vi lätt inse, att det inte alltid är tillräckligt, att blott äga ett samvete; ty alla samveten är inte goda. Hedningarna har samveten, vilka stundom leder dem till, att offra sina barn för blidkandet av sina gudars vrede. Ett märkvärdigt exempel på ett förändrat samvete omtalas i Apostlagärningarna 19:18-20, där det sägs, att många, som förut hade trott på falska läror och ”bedrivit trolldom samlade ihop sina böcker och brände upp dem offentligt. Man räknade ut vad de var värda och kom fram till femtiotusen silverdrakmer.” Hos dem skedde en förändring från ett ont till ett gott samvete, ehuru det var förenat med en stor penningförlust. För att vara en kristen, måste man alltså ha ett gott samvete, vilket renats från det onda genom Jesu blod.

6. Vad säger aposteln, att dophandlingen är för den, som blir döpt?
Efter denna förebild frälser dopet nu också er. Det innebär inte att kroppen renas från smuts utan är ett rent samvetes bekännelse till Gud genom Jesu Kristi uppståndelse”. Första Petrusbrevet 3:21.

Anm.: Dopet frälser genom Kristi uppståndelse; dvs. genom att lyda denna förordning, visar man sin tro på Kristi uppståndelse, som krävs för vår frälsning. Själva dophandlingen kan inte avtvå en enda syndafläck, det är endast ett gott samvetes uppfyllande av evangeliets krav, och evangeliet kräver, att vi skall tro på Kristi död och uppståndelse för vår frälsning.

7. Vad leder ett gott samvete oss till att göra?
Om någon som vet att Gud är med honom, håller ut när han får lida oskyldigt, så är det nåd från Gud.” Första Petrusbrevet 2:19.

8. Om vi driver Guds Ande ifrån oss och inte vill låta vårt samvete bli undervisat, vad blir följden?
De kommer att förledas av hycklare och lögnare, som är brännmärkta i sina samveten”. Första Timoteusbrevet 4:2.

9. Vad blir frukten av ett väl upplyst samvete?
Vi kan med gott samvete berömma oss av att vi här i världen, och särskilt mot er, har uppträtt i helighet och renhet inför Gud och inte varit ledda av världslig visdom utan av Guds nåd.” Andra Korintierbrevet 1:12.

10. Med vad är ett gott samvete förenat?
Vad all förmaning syftar till är kärlek av ett rent hjärta, av ett gott samvete och av en uppriktig tro.” Första Timoteusbrevet 1:5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.