söndag 8 november 2015

Bibelläsningar för Familjekretsen. 58. Profeten Elia



Bibelläsningar för Familjekretsen

58. Profeten Elia

1. Skall Herren sända en profet till världen före Herrens dag?
Se, jag skall sända till er profeten Elia, innan HERRENS dag kommer, den stora och fruktansvärda.” Malaki 4:5.

2. Vem uppfyllde delvis denna profetia?
Ty alla profeterna och lagen har profeterat fram till Johannes, och om ni vill ta emot det – han är den Elia som skulle komma.” Matteusevangeliet 11:13, 14.

3. Vilken invändning gjorde de skriftlärde emot Kristi mission?
Lärjungarna frågade honom: ’Varför säger då de skriftlärda att Elia först måste komma?’” Matteusevangeliet 17:10.

4. Vad svarade Han dem?
Han svarade: ’Elia skall komma och återupprätta allt. Men jag säger er: Elia har redan kommit, och de kände inte igen honom utan gjorde med honom alldeles som de ville. På samma sätt skall också Människosonen få lida genom dem.’ Då förstod lärjungarna att han hade talat till dem om Johannes Döparen.” Verserna 11-13.

5. Vad vittnar Johannes om sig själv?
De frågade honom: ’Vad är du då? Är du Elia?’ Han sade: ’Nej, det är jag inte.’ ’Är du Profeten?’ Han svarade: ’Nej.’” Johannesevangeliet 1:21.

6. Hur kan man förklara denna synbara motsägelse?
Han skall gå framför honom i Elias ande och kraft, för att vända fädernas hjärtan till barnen och omvända de olydiga till ett rättfärdigt sinnelag och så skaffa åt Herren ett folk som är berett.’” Lukasevangeliet 1:17.

7. När skulle denna anda och kraft uppenbaras?
[I]nnan HERRENS dag kommer, den stora och fruktansvärda.” Malaki 4:5.

8. Vad mer skulle inträffa, innan Herrens förskräckliga dag kommer?
Solen skall vändas i mörker och månen i blod, innan HERRENS dag kommer, den stora och fruktansvärda.” Joel 2:31.

9. Låg denna dag ännu i framtiden i Petri dagar?
Men Herrens dag kommer som en tjuv, och då skall himlarna försvinna under våldsamt dån”. Andra Petrusbrevet 3:10.

10. Vad ledde Elias ande honom till att göra?
Elia trädde fram för allt folket och sade: ’Hur länge skall ni halta på båda sidor? Om det är HERREN som är Gud, så följ honom. Men om det är Baal, så följ honom.’” Första Konungaboken 18:21.

Anm.: Israeliterna hade på den tiden avfallit från Gud och vänt sig till avguden Baal. De hade alltså avvikit ifrån Guds bud, och Elias verk bestod i att vittna emot deras avgudadyrkan och att förmana dem till, att åter vända sig till Guds bud.

11. Vad blev Elia nödsakad att göra, sedan han hade djärvt förkunnat sanningen?
Då sände Isebel bud till Elia och lät säga: ’Må gudarna straffa mig både nu och senare, om jag inte i morgon vid denna tid låter det gå med dig som det gick med profeterna.’ När han fick höra detta steg han upp och flydde för sitt liv. Han kom till Beer-Sheba,”. Första Konungaboken 19:2, 3.

12. Vilken beskyllning framlades emot Elia?
När Ahab fick se Elia sade han till honom: ’Är du här, du som drar olycka över Israel?” Första Konungaboken 18:17.

13. Vilken inverkan hade beskyllningen på Elia?
Han önskade sig döden och sade: ’Nu är det nog, HERRE. Tag mitt liv, för jag är inte bättre än mina fäder.’” Första Konungaboken 19:4.

14. Vad gjorde Herren för Elia?
Medan de gick och samtalade, se, då kom en vagn av eld med hästar av eld och skilde de båda från varandra. Och Elia for i stormvinden upp till himlen.” Andra Konungaboken 2:11.

15. Vad kräver det sista budskapet före Herrens uppenbarelse av de troende?
En annan ängel, den tredje, följde dem och sade med stark röst: ’Den som tillber vilddjuret och dess bild och tar dess märke på sin panna eller sin hand, han skall själv få dricka av Guds vredes vin, som oblandat hälls i Guds vredes bägare…. I detta visar sig de heligas uthållighet: de håller fast vid Guds bud och tron på Jesus.’” Uppenbarelseboken 14:9-12.

Anm.: Man ser här, att detta budskap motsvarar det, som Elia förkunnade. Det manar människorna till, att avgöra, huruvida de skall tillbe vilddjuret eller Gud. Budskapet måste förkunnas av människor, vilka frimodigt vittnar mot det allmänna fördärvet och manar till omvändelse till Gud och Hans bud.

16. Hur kommer de övriga av Guds församling att betraktas, eftersom de håller Guds bud?
I sitt raseri mot kvinnan gick draken bort för att strida mot de övriga av hennes barn, mot dem som lyder Guds bud och håller fast vid Jesu vittnesbörd.” Uppenbarelseboken 12:17.

17. Hur långt kan vi vänta oss, att förföljelsen kommer att gå mot dem, som inte ger efter för vilddjurets märke?
Och det fick makt att ge livsande åt vilddjurets bild, så att bilden till och med kunde tala och låta döda alla dem som inte tillbad vilddjurets bild.” Uppenbarelseboken 13:15.

18. Vad skall Herren göra för de förföljda, om de förblir trogna?
Och jag såg liksom ett glashav blandat med eld, och på glashavet såg jag dem stå som hade vunnit seger över vilddjuret och dess bild och dess namns tal. De har Guds harpor i händerna och sjunger Moses, Guds tjänares, sång och sången till Lammet:”. Uppenbarelseboken 15:2, 3.

Anm.: Moses sång sjöngs av israeliterna, då de hade undsluppit sina förföljare, egyptierna. Denna seger liknade ej en vanlig seger, som vinns av ett folk över ett annat. Det var en personlig förlossning, och alla kunde instämma i åminnelsesången. Så skall det även bli vid den sista seger, som vinns. De, som har förföljt Guds folk, skall få erfara Guds vredes hemsökelser; men Guds folk skall förlossas, så att det kan fröjda sig över sin underbara frälsning genom Herren Jesus Kristus.

19. Hur skall Herren samla Sina trogna i denna sista stora strid?
Med starkt basunljud skall han sända ut sina änglar, och de skall samla hans utvalda från de fyra väderstrecken, från himlens ena ända till den andra.” Matteusevangeliet 24:31.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.