måndag 12 oktober 2015

Bibelläsningar för Familjekretsen. 49. Det första Vilddjuret i Uppenbarelseboken Kapitel 13, eller Syndens Människa



Bibelläsningar för Familjekretsen

49. Det första Vilddjuret i Uppenbarelseboken Kapitel 13, eller Syndens Människa

1. Vad såg profeten i en syn stiga upp ur havet?
Och jag såg ett vilddjur stiga upp ur havet. Det hade tio horn och sju huvuden och på sina horn tio kronor och på sina huvuden hädiska namn.” Uppenbarelseboken 13:1.

2. Vilka andra vilddjur liknade detta vilddjur? Och vem gav det sin tron?
”Vilddjuret som jag såg liknade en leopard, och det hade fötter som en björn och ett gap som ett lejon. Och draken gav det sin makt och sin tron och stor myndighet.” Vers 2.

3. Vem är gossebarnet, som omtalas i Uppenbarelseboken 12:5?
Kristus; detta bevisas utan motsägelse både genom detta Skriftställe och genom Psaltaren 2:9; Uppenbarelseboken 12:4, 5.

4. Vilken världsmakt symboliserade den stora, eldröda draken?
Rom, det fjärde världsriket. Uppenbarelseboken 12:3, 4.

5. Till vem gav det hedniska Rom sin tron och stor makt?
Vilddjuret som jag såg liknade en leopard…. Och draken gav det sin makt och sin tron och stor myndighet.” Uppenbarelseboken 13:2. Det hedniska Rom gav sin tron och stor makt åt biskopen av Rom eller påvedömet; och denna makt har härskat på Roms tron i över 1 300 år [enligt upplagan av år 1893. Min anm.].

6. Vad betecknas därmed, att vilddjuret steg upp ur havet?
”Och han sade till mig: ’Vattnen som du såg, där skökan tronar, de är folk och människomassor och folkslag och språk.” Uppenbarelseboken 17:15.

7. Vad föreställer de sju huvudena och de tio hornen? Och vad betecknas därmed, att diademen eller kronorna nu visar sig på hornen och inte på huvudena?
De sju huvudena är de sju regeringsformer, som efter varandra existerat i det romerska riket. Hornen är de tio rikena, vari Rom delades på 500- och 600-talen. Att hornen nu är krönta, visar att Rom på den här omtalade tiden hade delats i tio riken.

8. Från vilken tid kan man datera detta vilddjur?
Från 538 e.Kr.; ty då fördrev kejsar Justinianus’ general Belisarius de sista motståndarna till biskopens herradöme, och sålunda stadfäste eller styrkte den myndighet, som kejsaren hade givit biskopen.

9. Vilket huvud sargades till döds och blev åter läkt?
”Ett av dess huvuden såg ut som om det hade blivit slaktat och dödat, men dess dödliga sår hade läkts. Hela jorden förundrade sig över vilddjuret och följde efter det”. Uppenbarelseboken 13:3.

Anm.: Detta huvud var påvedömet; ty det var det sjunde eller sista huvudet. Det sårades 1798, då den franska hären, anförd av general Berthier, drog in i Rom, avsatte påven och förde bort honom i fångenskap, där han senare dog, samt förklarade Rom för republik. Längre fram blev påvedömet åter upprättat och behöll sin världsliga makt till år 1870, då det avskaffades av Italiens konung. (Det enda rike, över vilket påven någonsin regerat såsom världslig konung eller regent, är Kyrkostaten, en liten stat i Italien.) Men påven har ännu stor makt; ty han härskar i kyrkligt avseende över 200 millioner människor. [Genom undertecknandet av Lateranofördraget mellan Italien och Katolska Kyrkan 1929, upprättades Vatikanstaten. Sedan dess har påvedömet utövat både religiöst och politiskt inflytande, bland annat genom diplomatiska förbindelser med världens länder. Numera härskar påven över dryga milliarden medlemmar. Min anm.]

10. Hur uppför sig denna makt mot Gud?
”Och åt vilddjuret gavs en mun som talade stora och hädiska ord, och det fick makt att göra så i fyrtiotvå månader. Det öppnade sin mun för att häda Gud, för att häda hans namn och hans tabernakel, dem som bor i himlen.” Uppenbarelseboken 13:5, 6.

11. Hur behandlar den Guds heliga?
”Och åt vilddjuret gavs makt att strida mot de heliga och att besegra dem, och det fick makt över alla stammar och folk och språk och folkslag.” Uppenbarelseboken 13:7; Danielsboken 7:21.

12. Hur länge skulle den verka, innan den fick sitt dödssår?
”Och åt vilddjuret gavs en mun som talade stora och hädiska ord, och det fick makt att göra så i fyrtiotvå månader.” Uppenbarelseboken 13:5; Danielsboken 7:25.

13. Vad skulle ske vid slutet av denna tid?
”Den som för till fångenskap, skall gå i fångenskap. Den som dödar med svärd, måste dödas med svärd.” Uppenbarelseboken 13:10, Reformations-Bibeln.

Anm.: Att den, som tar till eller drar svärd, skall förgås eller dödas med svärd, sägs även i Matteusevangeliet 26:52; Jesaja 33:1; Första Moseboken 9:6.

14. På vilket sätt övervinner de heliga denna makt?
”Här visar sig de heligas uthållighet och tro.” Uppenbarelseboken 13:10; 12:11.

15. Vad säger aposteln om samma makt?
”[A]tt inte så plötsligt tappa fattningen och bli skrämda, vare sig av någon ande eller av något ord eller brev, som påstås komma från oss och som går ut på att Herrens dag har kommit. Låt ingen bedra er på något sätt. Ty först måste avfallet komma och laglöshetens människa, fördärvets son, öppet träda fram,”. Andra Tessalonikerbrevet 2:2, 3.

16. Hur säger han, att syndens människa skall upphöja sig?
”[M]otståndaren som förhäver sig över allt som kallas gud eller heligt, så att han sätter sig i Guds tempel och säger sig vara Gud.” Vers 4.

17. Har påvedömet uppfyllt allt detta?
”Vet ni inte att ni är ett Guds tempel och att Guds Ande bor i er? Om någon fördärvar Guds tempel, skall Gud fördärva honom. Ty Guds tempel är heligt, och det templet är ni.” Första Korintierbrevet 3:16, 17; Efésierbrevet 2:19-22. Gud hade en församling (eller ett tempel på jorden) i Rom. Biskoparna i denna församling sökte, att tillägna sig eller vinna herravälde över alla andra församlingar. Bland dessa biskopar uppstod påven, som i många hundra år utgett sig för att vara Gud på jorden lika säkert, som Skaparen är Gud i himmelen.

18. Vad säger aposteln ytterligare om denna laglöshetens hemlighet eller syndens människa?
”Ni vet vad det är som nu håller honom tillbaka, så att han kan träda fram först när hans tid kommer. Redan är ju laglöshetens hemlighet verksam. Han som nu håller tillbaka måste endast först röjas ur vägen.” Andra Tessalonikerbrevet 2:6, 7.

Anm.: Den makt, som hindrade Roms biskop, var det hedniska Rom. Hedendomen hade upphört i Romarriket år 508, och således borttogs den, som hindrade syndens människa.

19. Hur skall det slutligen gå med denna makt?
”Sedan skall den laglöse öppet träda fram. Men honom kommer Herren Jesus att döda med sin muns anda och förgöra, när han visar sig vid sin ankomst.” Andra Tessalonikerbrevet 2:8. Påvedömet skall alltså finnas kvar till Kristi härliga uppenbarelse.

20. Vad lovar Jesus dem, som övervinner alla dessa villfarelser och står fast i Hans gemenskap?
”Den som segrar skall få sitta hos mig på min tron, liksom jag själv har segrat och sitter hos min Fader på hans tron.” Uppenbarelseboken 3:21.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.