söndag 10 maj 2015

Bibelläsningar för Familjekretsen. Förord



Bibelläsningar för Familjekretsen

Förord

De kristna tror, att Bibeln är Guds ord och utgör ”Hela Skriften”, som aposteln säger, och att denna är ”nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet”. Andra Timoteusbrevet 3:16. Det är alltså av den största betydelse för människan, att hon skall förstå dess rena och oförfalskade sanningar.

Utgivarna av detta verk är inte ensamma om övertygelsen, att den offentliga predikan rörande Bibelns sanningar är alltför mycket bemängd med spekulation och filosofi och alltför litet grundad på Guds ord; att den består till alltför stor del av mänskliga resonemang och följaktligen till alltför ringa del av Skriftens direkta vittnesbörd. En text kan väl göras till utgångspunkt för ett vältaligt och lysande föredrag, som tycks vara lärt och logiskt, men dock lämnar sinnet utan svar på den viktiga frågan: ”Vad säger Skriften?”

Den plan, som blivit följd i föreliggande verk, är att låta den heliga boken tala för sig själv. Under lämpliga rubriker har vi sammanfört dess vittnesbörd om de olika ämnen, vilka blivit avhandlade. Detta är, enligt vår mening, den enda trygga väg, på vilken vi kan komma till rätt insikt om vad Guds ord lär – nämligen att låta skrift förklara skrift, sålunda bringande alla dess vittnesbörd i samklang med varandra. Man har allstå följt regeln, att låta Bibelns egna ord besvara de olika frågor, vilka helt naturligt uppstår vid betraktandet av ett aktuellt ämne. I flertalet fall har den del av texten, som innehåller det rätta svaret på frågan, satts i kursivstil. Dessa svar är för det mesta återgivna utan anmärkning eller förklaring; ty när Herren talar, bör människans ord vara få – det anstår henne att med vördnad och gudsfruktan lyssna till Herrens ord och lyda det. På samma sätt har frågor av historisk beskaffenhet blivit besvarade med direkta anföringar från historien. Stor noggrannhet har iakttagits, för att ordagrant återge de citat, vilka tagits från andra författare, samt att, så vitt möjligt, uppge den ursprungliga källan för det anförda. Alla anföringar från Gibbon’s Decline and Fall of the Roman Empire är tagna från Milmans upplaga av 1854. Utdragen från ”Tankar öfver Daniel och Uppenbarelsen” är tagna från den senaste reviderade upplagan.

Det är att hoppas, att få skall låta sig nöja med att läsa blott de texter, vilka är anförda i denna bok. Bibeln bör ligga uppslagen framför varje läsare och sammanhanget med varje text noga begrundas. Den och den allena är vår källa för upplysning om de stora ämnen, vilka angår människans moraliska och andliga intressen här i livet och hennes öde i den förestående evigheten, tillsammans med Guds planer och beslut med hänsyn till denna världen samt sättet, medlen och tiden för deras utförande – i allt detta är Bibeln för oss en fullständig och pålitlig vägvisare. Dessa inbjudande forskningsfält skall läsaren på de följande sidorna finna utbredda för sin andliga åskådning. Många ämnen, vilka sällan berörs av vare sig redaktörer eller predikanter, har också framställts – ämnen, vilka vi är förvissade skall uppväcka hos läsaren en ny och levande lust för Guds ords läsande och studerande.

Dessa Bibelläsningar är författade av många Bibelforskare, vilka genom verklig erfarenhet lärt känna de bästa och mest verksamma metoderna för framställandet av de ämnen, som blivit avhandlade. Alla läsningarna har blivit kritiskt granskade av en för detta ändamål särskilt tillsatt kommitté. Den blandning av författare, som sålunda bidragit till detta verk, skall alltså, hoppas vi, göra boken mera lämpad för de olika sinnelag, vilka kommer att bli intresserade av dess läsande och studerande.

De utmärkt sköna teckningarna, som dels är i original, dels utvalda, tillika med bokens typografiska förträfflighet från början till slut, skall starkt stegra dess värde för sådana, som har en smak för det sköna såväl som det praktiska.

Till alla sådana, som älskar Guds dyrbara ord, överlämnas nu detta verk under den förhoppningen, att de skall finna en stor lust och tillfredsställelse i att studera dess sidor. Även till sådana, vilka känner blott ringa eller intet intresse för Bibelstudium, anbefaller vi dessa läsningar, förvissade om, att de genom deras granskning skall inges med en välsignelsebringande åtrå till att studera den bok, för vilken de hitintills varit så främmande.
UTGIVARNA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.