måndag 11 maj 2015

Bibelläsningar för Familjekretsen. 2. Skriftens Nytta



Bibelläsningar för Familjekretsen

2. Skriftens Nytta

1. För vad är den Heliga Skrift nyttig?
”Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet”. Andra Timoteusbrevet 3:16.

2. Vad är ändamålet med allt detta?
”[F]ör att gudsmänniskan skall bli fullt färdig, väl rustad för varje god gärning.” Vers 17.

3. Vad säger aposteln, att vi bör hålla fast vid?
”Men håll fast vid det som du har lärt dig och blivit överbevisad om. Du vet av vilka du har lärt det”. Vers 14.

4. Gäller detta för varje lärosats?
”[O]ch du känner från barndomen de heliga Skrifterna som kan göra dig vis, så att du blir frälst genom tron i Kristus Jesus.” Vers 15. Det gäller endast om den Heliga Skrifts läror.

5. Vad slags visdom erhåller vi av Guds ord?
Den visdom, som medför att man ”blir frälst genom tron i Kristus Jesus.” Samma vers.

6. Hur plägade eller brukade Paulus predika? Vilken inverkan hade hans predikan?
”Till dem gick Paulus som han brukade, och under tre sabbater samtalade han med dem utifrån Skrifterna och förklarade och visade att Messias måste lida och uppstå från de döda. Och han fortsatte: ’Denne Jesus som jag predikar för er, han är Messias.’ Några av dem blev övertygade och slöt sig till Paulus och Silas. Därtill kom ett stort antal greker som fruktade Gud och inte så få kvinnor av förnäm släkt.” Apostlagärningarna 17:2-4.

7. Hur erhöll Apollos sin kunskap?
”Till Efesus kom en jude som hette Apollos. Han var född i Alexandria och var en lärd man och mycket kunnig i Skriften.” Apostlagärningarna 18:24.

8. Hur blev han genom Guds nåd till mycken nytta för de troende?
”När Apollos sedan ville fara över till Akaja, skrev bröderna till lärjungarna och uppmanade dem att ta emot honom. Han kom dit och blev till stor hjälp för dem som genom Guds nåd hade kommit till tro. Ty han motbevisade eftertryckligt judarna, när han utifrån Skrifterna offentligt bevisade att Jesus är Messias.” Verserna 27, 28.

9. Vad använde Kristus Själv, för att undervisa Sina lärjungar och för att trösta dem i deras stora bedrövelse?
”Han sade till dem: ’Så oförståndiga ni är och tröga till att tro på allt som profeterna har sagt. Måste inte Messias lida detta för att gå in i sin härlighet?’ Och han började med Mose och alla profeterna och förklarade för dem vad som var sagt om honom i alla Skrifterna.” Lukasevangeliet 24:25-27.

10. Vilken inverkan hade denna predikan på lärjungarna?
”Och de sade till varandra: ’Brann inte våra hjärtan när han talade med oss på vägen och öppnade Skrifterna för oss?’” Vers 32.

11. Vad säger psalmisten, att Guds ord är på vår stig?
”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.” Psaltaren 119:105.

12. Behöver vi hysa någon fruktan för, att Guds utsådda ord skall återvända tomhänt, fåfängt?
”Liksom regnet och snön faller från himlen och inte återvänder dit, förrän det har vattnat jorden och gjort den fruktbar och ger säd till att så och bröd till att äta, så skall det vara med ordet som går ut från min mun. Förgäves skall det inte vända tillbaka till mig utan att ha verkat vad jag vill, och utfört det vartill jag har sänt ut det.” Jesaja 55:10, 11.

13. Vilken inverkan hade Herrens ord på Jeremia, då han fann dem?
”Dina ord kom och jag åt dem, ja, ditt ord blev mitt hjärtas fröjd och glädje”. Jeremia 15:16.

14. Hur får man den sanna tron?
”Alltså kommer tron av predikan och predikan i kraft av Kristi ord.” Romarbrevet 10:17. Alltså kan endast den tro, som är grundad på Guds tydliga ord, kallas för sann kristlig tro.

15. Vad sade Jesus om dem, som blygs eller skäms för Hans ord?
”Den som skäms för mig och mina ord i detta trolösa och syndiga släkte, för honom skall också Människosonen skämmas, när han kommer i sin Faders härlighet med de heliga änglarna.’” Markusevangeliet 8:38. Märk, att den som blygs för Jesu ord, blygs även för Jesus.

16. Efter vad skall Gud döma de människor, vilka inte anammar eller tar emot Jesus såsom sin Frälsare?
”Den som förkastar mig och inte tar emot mina ord, han har en domare över sig: det ord som jag har talat skall döma honom på den yttersta dagen.” Johannesevangeliet 12:48.

17. Vad bör rikligen få bo ibland oss?
”Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung med tacksamhet Guds lov i era hjärtan.” Kolosserbrevet 3:16.

18. Vad kallar aposteln Guds ord för? Vilken inverkan har det på oss, när vi tror det?
”Ni är ju födda på nytt, inte av en förgänglig säd, utan genom en oförgänglig, genom Guds levande ord som består.” Första Petrusbrevet 1:23. Guds ord är ett oförgängligt utsäde, som verkar omvändelse hos varje själ, som anammar det.

19. Hur framställer aposteln skillnaden mellan människans natur och Guds ord?
”Ty allt kött är som gräset och all dess härlighet som blomman i gräset. Gräset vissnar bort och blomman faller av, men Herrens ord förblir i evighet. Det är detta ord som har förkunnats för er.”* Verserna 24, 25. Människan är förgänglig, men Guds ord är oförgängligt; och den som anammar Herrens ord, erhåller ett oförgängligt utsäde i hjärtat. * ”… som har blifvit såsom ett glatt budskap förkunnadt ibland eder”, heter det i upplagan från 1893 av denna bok, för att framhäva evangeliet – det glada budskapet! I King James Version av Bibeln står det: ”Och detta är det ord vilket genom evangeliet predikas ibland er.” Min anm.

20. Var det Guds mening, att människorna skulle förstå allt Guds skrivna ord?
”Det fördolda hör HERREN, vår Gud, till. Men det uppenbarade gäller för oss och våra barn till evig tid, för att vi skall följa alla ord i denna lag.” Femte Moseboken 29:29. – ”Ty allt som tidigare har skrivits är skrivet till vår undervisning, för att vi genom den uthållighet och tröst som Skrifterna ger skall bevara vårt hopp.” Romarbrevet 15:4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.